15/7/15

Μη συνεχίζετε το εθνικό έγκλημα κύριοι

του Σάββα Καλεντερίδη
Υπάρχει μια ομάδα πολιτικών, που έκανε καριέρα στις πλάτες του ελληνικού λαού, σηκώνοντας την αντιμνημονιακή παντιέρα.
Χωρίς να γίνεται ουσιαστική κριτική, που θα μπορούσε να διορθώσει πολλά από τα αρνητικά των μνημονίων, άτομα με χαμηλό διανοητικό αλλά και ηθικό εκτόπισμα, διέγνωσαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και ως πραγματικοί οπορτουνιστές πρωτοστάτησαν σε αυτό που θα μείνει στην ιστορία ως "αντιμνημονιακό μέτωπο".
Αν εξετάσει κανείς έναν έναν αυτούς που πρωτοστάτησαν, αν μελετήσει το βιογραφικό και τη συμπεριφορά τους στις πλατείες, τη βουλή και τα ΜΜΕ, θα βγάλεια αβίαστα συμπεράσματα.
Στην Ελλάδα παρήλασαν πολλές φυλές πολιτικών.
Η χειρότερη όλων αποδεικνύεται αυτή του "αντιμνημονιακού μετώπου".
Γιατί;
Κυρίως για δυο λόγους.
Ο ένας είναι ότι ακριβώς επειδή εγκλωβίστηκε στη λέξη "αντιμνημονιακός", δεν ανέπτυξε ποτέ πολιτικά επιχειρήματα, παρά μόνο μια αρνητική και συχνά φασίζουσα κριτική στις κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνημόνια, στη λογική "όποιος υπέγραψε και εφαρμόζει μνημόνια, είναι προδότης, γερμανοτσολίας, εξωνυμένος" και άλλα πολλά, κρατώντας για τους εαυτούς τους εκτός από το θρόνο του Ναπολέοντα, όπως γίνεται στο γνωστό ίδρυμα, δεξιά όπως κατευθυνόμαστε προς Κόρινθο, το θρόνο του έντιμου, του ηθικού, του πατριώτη, του αγωνιστή και εσχάτως με το δημοψήφισμα-πραξικόπημα, το... φωτοστέφανο του Κολοκοτρώνη, του Μεταξά και του Βελουχιώτη, όποιος θέλει διαλέγει και παίρνει.
Άρα, επί μια πενταετία, ο πολιτικός λόγος στην Ελλάδα, εγκλωβισμένος σε ένα καταστροφικό για τη χώρα και ανύπαρκτο δίλημμα, διολίσθησε και οδήγησε σε πολιτικό εκβαρβαρισμό όχι μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά και την ίδια την κοινωνία. Κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι η πολιτική είτε εξανθρωπίζει και εξυψώνει είτε εκβαρβαρίζει και οχλοποιεί την κοινωνία.
Ο δεύτερος είναι ο εξής.
Η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια λόγω της εξ αντικειμένου προδοτικής πράξης του ΓΑΠ να σύρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια να μας βάλει στη μέγγενη των μνημονίων, ακολουθώντας διαδικασίες που έπρεπε να διερευνηθούν από ειδικό δικαστήριο.
Και όλα αυτά τη στιγμή που Κώστας Καραμανλής ζητούσε από τους πολίτες, προεκλογικά, πάγωμα μισθών και συντάξεων για δυο χρόνια, για να μην καταστραφεί η χώρα.
Όλοι εκείνοι που έδωσαν την πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ, μη πειθόμενοι από την έκκληση του Καραμανλή για σφιχτή εισοδηματική πολιτική για δυο χρόνια, για να μην καταστραφούμε, αλλά από το "λεφτά υπάρχουν", του ΓΑΠ, μόλις ήλθε το μνημόνιο λάκισαν στην κυριολεξία και πήγαν πάλι στο στρατόπεδο των λαϊκιστών, στο λεγόμενο αντιμνημονιακό μέτωπο. Εκεί φύτρωσαν τα φυντάνια που βλέπουμε σήμερα να εξευτελίζουν εαυτούς και να εξευτελίζουν τη χώρα, με τις αθλιότητες που εκστομίζουν εναντίον του μέχρι χθες αντιμνημονιακού πρωθυπουργού, ο οποίος μόλις προχθές είδε κι αυτός το φώς το αληθινόν και επικαλείται ακριβώς τις ίδιες δικαιολογίες που επικαλέστηκε ο ΓΑΠ, για να δικαιολογήσει το δικό του μνημόνιο.
Αυτοί, οι ηγέτες του αντιμνημονιακού μετώπου, αντί να κάνουν ουσιαστική και σκληρή αντιπολίτευση, σαμποτάρισαν όχι τις μνημονιακές κυβερνήσεις αλλά ολόκληρη τη χώρα, ξαναέσυραν την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές στην πιο κρίσιμη καμπή και ενώ ήταν έτοιμη να βγει από το μνημόνιο, για να κάνου τι;
Να μας φέρουν στα σημερινά χάλια.
Κυβέρνησαν επί έξι μήνες χωρίς να έχουν στην ουσία αντιπολίτευση.
Έκαναν ό,τι ήθελαν, και τώρα που τα έκαναν θάλασσα, χωρίς αιδώ και ίχνος ηθικής και αξιοπρέπειας, ψάχνουν τους ενόχους στο εξωτερικό.
Όχι κύριοι, το εξωτερικό ήταν πάντα έτσι. Εκεί πάντα υπήρχαν και υπάρχουν τα συμφέροντα, τα οποία τα υπηρετούν οι κυβερνήσεις της κάθε χώρας.
Εσείς δεν εξυπηρετήσατε τα συμφέροντα της χώρας, γιατί καβαλήσατε την κάλαμον του αντιμνημονιακού, μόνο που η βενζίνη της καλάμου τελείωσε και ήλθε η στιμγή, με μια χώρα κατεστραμένη κυρίως από σας και εξ αιτίας σας, να προσγειωθείτε ανώμαλα στην σκληρή πραγματικότητα.

Επιμύθιον
Στην πολιτική πρέπει να ρίχνουμε μια ματιά στο παρελθόν, μια στο παρόν και δυο στο μέλλον.
Για να σωθεί ό,τι απέμεινε από την κατεστραμένη μας πατρίδα, πρέπει πρωτίστως να ξεκαβαλίσετε το καλάμι του αντιμνημονιακού.
Αλλιώς η χώρα θα συνεχίσει να καταστρέφεται.
Δανείζομαι τα λόγια του πρωθυπουργού από τη χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, με τους τραγικούς "δημοσιογράφους", ο οποίος, παρότι ανένηψε από τον αντιμνημονιακό λήθαργο, συνεχίζει να έχει ιστορικές ευθύνες για την καταστροφή της χώρας:
"Η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα για εθνικό νόμισμα. Πήγα παντού: Και Ρωσία και ΗΠΑ και στον κινέζο πρωθυπουργό. Κανένας δεν μου είπε προχώρα σε αυτή την επιλογή θα σε βοηθήσουμε.
Η μετάβαση στη δραχμή δεν θα οδηγούσε μόνο σε κατάρρευση τραπεζών.
Θα μας ανάγκαζε να εκδώσουμε νόμισμα με δραματική υποτίμηση. Ενας συνταξιούχος με 800 ευρώ θα έπαιρνε 800 δραχμές και θα έβγαζε τρεις ημέρες αντί για ένα μήνα
Αυτοί που μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό - περίπου 250 δισ.ευρώ - θα έρχονταν και θα αγόραζαν τη μισή Ελλάδα.
Οι φτωχοί θα ζούσαν τραγικά και οι πλούσιοι ζωή και κότα."
Και όχι μόνον αυτά.
Είπε ότι αν πηγαίναμε σε εθνικό νόμισμα, επειδή δεν έχουμε συναλλαγματικά αποθέματα (τα κατανάλωσε η κυβέρνησή του με την καταστροφική πολιτική των έξι μηνών) για να στηρίξουμε το εθνικό νόμισμα, αφού δεν μας δανείζουν Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ, έπρεπε να δανειστούμε από τους ίδιους δανειστές και πάλι με μνημόνιο, σκληρότερο από το σημερινό.
Ήλθε η ώρα λοιπόν να κοιτάξουμε το μέλλον.
Το μέλλον της χώρας διαγράφεται ζοφερό, αν συνεχίσει αυτή η εξ αντικειμένου προδοσία των λεγόμενων αντιμνημονιακών.
Αν συνεχιστεί το σαμποτάρισμα της πατρίδας, τα επόμενα χρόνια, περαν της φτώχιας, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τη λεηλασία του ελληνικού χώρου σε Ελλάδα και Κύπρο όχι μόνο από την Τουρκία. Γιατί όπως είναι γνωστόν, δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται, και η μηχανή της εθνικής μας άμυνας για να λειτουργήσει χρειάζεται συνάλλαγμα. Με εθνικό νόμισμα, όπως έχει η κατάσταση, η εθνική μας άμυνα θα μείνει εντελώς ακάλυπτη. Εκτός κιαν θέλετε και σ' αυτό το ζήτημα να ρισκάρουμε, όπως είπε ο πολιτικός γίγαντας που λέγεται Βούτσης!
Ήλθε η ώρα, λοιπόν, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, να στηρίξουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα, ελλείψει άλλης εναλλακτικής λύσης και να ορίσουμε το 2021, που συμπληρώνονται 40 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ως "Έτος Εθνικού Προβληματισμού και Διαλόγου για την Συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και το Ευρώ".
Να αρχίσουμε από τώρα το διάλογο και τις συζητήσεις και όχι τις αντιμνημονιακές κλωτσοπατινάδες, διάλογος και συζητήσεις οι οποίες θα κορυφωθούν το 2021 και τότε, αναλόγως των συνθηκών που εν τω μεταξύ θα έχουν διαμορφωθεί, θα καταλήξουμε αν και πότε θα πρέπει να γίνει ένα δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός με ελεύθερη βούληση και με εθνική ευθύνη για το πού θέλει να είναι προσανατολισμέη η χώρα.
Ως τότε, ξεκαβαλήστε τα καλάμια και ελάτε στον πραγματικό κόσμο, κύριοι του αντιμνημονιακού μετώπου, για να περισώσουμε ό,τι έμεινε όρθιο σ' αυτή τη χώρα...

51 σχόλια:

  1. Κύριε Σαββα μακαρι να υπηρχαν και στη βουλη φωνες λογικης σαν τη δικη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη,
      σ' εκείνο το φρενοκομείο λογικός μπαίνεις και σαλεμένος βγαίνεις.
      Με ποιόν να πας φίλε μου.
      Με τους κλέφτες και τους απατεώνες ή με τις συμμορίες των αντιμνημονιακών σαμποταριστών της πατρίδας;

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ και ..... επαυξάνω1

      Ε.Κ.

      Διαγραφή
    3. Ο Θεός και το Έθνος ενώνουν ! Τα κόμματα κομματιαζουν !
      Είμαι μέλος Χριστού και μέλος Ελλάδος ! Υψίστη Τιμή, Ύπατον Αξίωμα !
      Θα ήταν καταπτύστως αισχρό και πανάθλιο να είμαι μέλος κόμματος.

      Διαγραφή
  2. Από που προκύπτει ότι με 800 δραχμές ο συνταξιούχος θα έβγαζε τρεις ημέρες ? Υπάρχει κάποια μελέτη ? Έχουν οι κύριοι του μνημονίου κάποια τεχνική το ξανατονίζω τεχνική-επιστημονική μελέτη και βάση ποιάς μεθοδολογίας έχουν προβλέψει ότι με 800 δραχμές ο συνταξιούχος θα έβγαζε 3 μέρες ? Διότι εγώ υποστηρίζω ότι θα έβγαζε τρεις μήνες.
    Αναφέρομαι όχι μόνο στις χθεσινές γελοιοδεστάτες και ψευδέστατες δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και στο γενικό "ευρωπαικό" μέτωπο.Πως έχετε κύριοι μετρήσει και βάση ποιας μεθοδολογίας τα θετικά και αρνητικά της δραχμής/ευρώ.Έχετε κάνει κάποια μελέτη ? Ουδείς κάνει το παραμικρό σήμερα άνευ μελέτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα για όλα, αυτό για το οποίο κατηγορείς τους άλλους το κάνεις κι εσύ.
      Γιατί δεν βγάζεις μια μελέτη για την επιστροφή στη δραχμή, να τελειώνει η ιστορία;

      Διαγραφή
    2. διότι δεν είμαι οικονομολόγος ! Αυτό που θέλω να αναδείξω είναι ότι αντιμετωπίζουμε πολιτικά ένα καθαρά επιστημονικό θέμα.Οι διάφοροι καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδος και του εξωτερικού έχουν κάνει κάποια επιτροπή ώστε να συμβουλεύσουν τους πολιτικούς ? Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μπορεί να αποφασίσει για τα πάντα ? Μπορεί να κάνει και ιατιρκό συμβούλιο ? Εδώ χρειάζεται ολοκληρωμένη και πολύμηνη τουλάχιστον μελέτη για το ένα και για το άλλο ενδεχόμενο η οποία επισήμως να κατατεθεί στην Βουλή και στο λαό.Το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ μας λένε ότι είναι καταστροφή ενώ διάσημοι οικονομολόγοι (Στρίγκλιτς,Κρούγκμαν) που είναι νομπελίστες μας λένε ότι δεν είναι καταστροφή δεν πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις ? Ξέρει ο κύριος Μπογδάνος που είναι ποιητής και φιλόσοφος τα της οικονομίας καλύτερα από τους νομπελίστες ? Μου είναι συμπαθής ο άνθρωπος δε το γράφω με κακό τρόπο ούτε με αντιπολιτευτικό τόνο ή με διχαστικό τόνο.Είναι λογικές απορίες.Γιατί δαιμονοποιούμε τη δραχμή άνευ επαρκών ερευνών ?

      Διαγραφή
    3. Όλα για όλα
      αυτό λέω στο τέλος του άρθρου.
      Εθνικός διάλογος για το θέμα, με ηρεμία και χωρίς να βρίζει ο ένας τον άλλον.

      Διαγραφή
    4. Για να μη παρεξηγηθώ συμφωνώ με το άρθρο 100%.Και τα περί γερμανοτσολιάδων και προδοτών είναι βλακείες.Τα έχω γράψει πολλάκις.Καθαρά πρόκειται για δημαγωγικές αρλούμπες οι οποίες κατέπεσαν ακόμα και από αυτούς που τις έλεγαν μέσω της άτακτης υποχώρησης ως προς τις δικές τους θέσεις.Αλλά αυτό που θέλω να αναδείξω είναι η απουσία τεχνικών συμβούλων.Στο ΚΥΣΕΑ π.χ. μπορεί χωρίς στρατιωτικούς ένας πολιτικός που δεν ξέρει επιστημονικά-στρατιωτικά-τεχνικά θέματα να πάρει μία απόφαση ? Έτσι ακριβώς πρέπει να υπάρχουν και επιστημονικοί-τεχνικοί σύμβουλοι που να υποστηρίζουν τη μία και την άλλη άποψη ώστε να αποφασίσουν καταλλήλως οι πολιτικοί και στην οικονομία.
      Η κρίση μου δεν ήταν για το άρθρο αλλά την ρήση του πρωθυπουργού περί της δραχμής.

      Διαγραφή
    5. Κυριε «Όλα για Όλα». Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη για να αντιληφθεί κανείς ότι η χωρίς αντίκρισμα έκδοση νομίσματος οδηγεί σε δραματική υποτίμηση. Η υποτίμηση οδηγεί σε πληθωρισμό, ο οποίος θεωρείται και ΕΙΝΑΙ ένας από τους βασικότερους παράγοντες μείωσης του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων και μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης. Επίσης, αποτελεί τροχοπέδη στη συνολική ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και, κατ’ επέκταση, επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Όλα αυτά είναι γνωστά.
      Αναφορικά με την εναλλακτική της εσωτερικής υποτίμησης που επιχειρείται μέσω της λιτότητας (στην οποία ξεκαθαρίζω διαφωνώ), η «προσγείωση» γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο, σε αντίθεση με το χάος που προκαλείται με την τεχνητή υποτίμηση.
      Εκτός των παραπάνω, ένα εθνικό νόμισμα, όπως και να λέγεται αυτό, είναι και πολιτικό ζήτημα.
      Γιατί η νομισματική πολιτική θα υπακούει στους κυβερνώντες και όχι στις ανάγκες της οικονομίας. Όπως άλλωστε γινόταν στο παρελθόν και όπως γίνεται σε αδύναμες χώρες παγκοσμίως.
      Εάν δηλαδή εμείς οι καταναλωτές υποστούμε συνεχείς υποτιμήσεις, γιατί η κάθε κυβέρνηση θα θέλει να εξυπηρετεί την εκλογική της πελατεία (με παροχές, αυξησεις, κλπ), δεν θα μπορούμε να προστατευτούμε από πουθενα..
      Αυτές είναι λίγες από τις πτυχές της εθνικής νομισματικής πολιτικής.
      Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα διαπιστώσετε ρίχνοντας μια ματιά στις εισαγωγές, στην παραγωγική δομή κλπ...της χώρας...

      Διαγραφή
    6. Ἔχει γίνει μελέτη γιά τήν δραχμή, ἀπό τό Πανεπιστήμιο Πειραιῶς. Ἀπό ὁμάδα ὑπό τόν καθηγητή Κατσανέβα. Τήν παρουσιάσε ὁ ἴδιος σέ ἐκπομπή τοῦ Εὐαγελάτου, παρουσίᾳ τοῦ κ. Κύρτσου, στήν ὁποία ὅμως ὁ Εὒαγγελάτος, δέν ἄφινε τόν κ. Καρσανέβα νά ὁλοκληρώνῃ αὐτά πού ἔλεγε!
      Τελικά, μᾶλλον ἔχει λογοκριθῆ σχεδόν κάθε προσπάθεια στήν Ἑλλάδα γιά ἀντικειμενίκη καίή ἐπιστημονική ἐνημέρωση, γιά τό ἄν μᾶς συμφέρῃ ἡ δραχμή ἤ τό εὐρώ.
      Τώρα, γιά τ'ίς ἐπιπτώσεις μιᾶς κακήν κακῶς ἐπιστροφῆς στήν δραχμή, καί χωρίς μελέτη: ὅλοι τό ξέρουν : ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙΙ ΝΑ ΣΥΜΒΗ ΑΥΤΟ. Ἀλλά ἄν, γιά νά μήν συμβῆ αὐτό, θά πρέπη νά ὑποστοῦμε πολυετή δέσμευση τῆς Ἑλλάδος, μέ οἰκονομικά δεσμά ΜΟΝΙΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ δουλείας, τότε ὁ καθένας ἔχει τίς εὐθύνες του. Ὅπως καί ἐπί γερμανικῆς κατοχῆς.

      Διαγραφή
  3. Όλα για όλα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ακούγοντας τους οικονομολογους να συμφωνούν για εθνικό νόμισμα, απορώ γιατί έχουμε αυτά τα ταμπού.
    Μερικά πλεονέκτηματα της δραχμης.
    Ρευστότητα,
    Μείωση της ανεργίας,
    Αύξηση εξαγωγών,
    Αύξηση τουρισμού,
    Αποφυγή περαιτέρω δανεισμού κτλ
    Τώρα υπάρχουν τα capital controll, δεν θα χρειαζόταν κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα για όλα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Ακούγοντας τους οικονομολογους να συμφωνούν για εθνικό νόμισμα, απορώ γιατί έχουμε αυτά τα ταμπού.
    Μερικά πλεονέκτηματα της δραχμης.
    Ρευστότητα,
    Μείωση της ανεργίας,
    Αύξηση εξαγωγών,
    Αύξηση τουρισμού,
    Αποφυγή περαιτέρω δανεισμού κτλ
    Τώρα υπάρχουν τα capital controll, δεν θα χρειαζόταν κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα,

      πώς ακριβώς θα γίνουν αυτά τα αβάσιμα που γράφεις ;
      Εξήγησέ μας.

      Διαγραφή
  5. Παρότι θεωρώ κάπως μονόπλευρο το ιστολόγιο τους τελευταίους μήνες, ομολογώ πως βλέπω και σέβομαι βαθύτατα την αγωνία σας - την οποία θεωρώ ειλικρινή. Το παρόν άρθρο σας είναι πάρα πολύ καλό και καταλήγει σε μία πρόταση την οποία θα είχε θέσει σε κίνηση οποιοδηποτε σοβαρό κράτος: να διαγνώσει την κατάσταση, να κρατήσει την πατρίδα όρθια με κάθε κόστος και να εκκινησει τη διαδικασία διαλόγου για τη συμμετοχή (ή ΄την έξοδο από) την ευρωζώνη ή και την ΕΕ, με ορίζοντα τριετίας (θα έλεγα εγώ) για κάποιο δημοψήφισμα. Ναι. Έτσι θα έπρεπε να γίνει. Από την άλλη βέβαια, σκεφτείτε και εσείς το πώς θα προσπαθούσε να μας εκβιάσει το ευρωιερατείο, ακόμη και στην ιδέα δημοψηφίσματος σε 2-3 (η περισσότερα) χρόνια. Θα μας στραγγάλιζε οικονομικά, είμαι σίγουρος, με πρόσχημα το ότι δεν μπορεί να μας "διασώζει" η ευρωζώνη (και ξέρουμε όλοι τι είδους διάσωση είναι αυτή ...) και εμείς να σχεδιάζουμε ("ειρηνική" έστω) έξοδο. Αμφιβαλλει κανείς;

    Εκείνο που δεν αντιλαμβάνεται κανείς - όπως παρατηρώ, έκπληκτος - είναι το ότι κανείς δεν αντιλαμβάνεται πως σε λίγα χρόνια, αυτη η συζήτηση θα είναι τελείως φιλολογική. Είμαι γενιά της μεταπολίτευσης. Οι προηγούμενες γενιές και η κοντινή μου επόμενη, μεγάλωσαν με την ιδέα της Ευρώπης ως παρα΄δεισου ευημερίας, ανεκτικότητας και δημοκρατίας. ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ στην ηλικιακή περιοχή 19-25 (για παράδειγμα); Εχει κανείς αμφιβολία πως για αυτά τα παιδιά που ανδρώθηκαν στην κρίση, η Ευρώπη σημαίνει χυδαιους εκβιασμούς, δικτατορία των τραπεζων, λιτότητα και δυστυχία; (Το αν και πόσο φταίμε και εμείς, δεν είναι σε θέση να το απαντήσουν, όπως είμαστε εμεις). Σε 10 χρόνια, με νέες γενιές να εισέρχονται στο εκλογικό σώμα, τι πιστεύετε πως θα κυριαρχεί ως άποψη για την Ευρώπη; Δεν θα αμφισβητηθεί άμεσα ο βασικός μεταπολεμικός γεωπολιτικός προσανατολισμός της χώρας; Μπορεί κανείς να εξακολουθεί να καταφεύγει σε επιχειρήματα που 10-15 χρόνια μετά δεν θα έχουν καμμία απήχηση στους νεωτερους ψηφοφόρους (που θα είναι και οι πρωταγωνιστές της ζωής τότε);

    Μπορούμε συνέχεια να βαδίσουμε με τον "μπαμπούλα" του τι θα γίνει αν βγούμε από την Ευρωζώνη; Σε λίγα χρόνια, ένας νεώτερος θα μας ρωτήσει τι την χρειαζόμαστε την ΕΕ αν είναι να συγκλίνουμε σε μισθούς με τη Βουλγαρία; Μπορούμε και μόνοι μας. Δεν τους χρειαζόμαστε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Stan de Finetti
      αν είσαι εκτός μνημονίου, μια χαρά μπορείς να συζητήσεις, να κάνεις εθνικό διάλογο ακόμα και δημοψήφισμα.
      Όταν το κάνεις υπό τις συνθήκες που το έκανε ο ... Αλέξης, είναι εθνική αυτοκτονία.
      Πάντως, αν λειτουργούσε η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, ήδη ορισμένοι από την κυβέρνηση θα ήταν ήδη με βραχιολάκια, όχι αυτά τα πλαστικά, άλλα, σιδερένια.
      Αυτά που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, για μπούκα στο εθνικό θησαυροφυλάκιο, ε΄ναι πραξικοπηματικές ενέργειες και οδηγούν κατευθείαν στη φυλακή.

      Διαγραφή
  6. Σάββα, εσύ μιλάς την γλώσσα της λογικής με παρακαταθήκη τις σπουδές σου και την εμπειρία ζωής από την δουλειά σου ... τα αυτιά όμως που περιμένεις να σε ακούσουν ανήκουν σε πορφυρογέννητους ... που δεν έχουν όλοι μαζί ούτε μια μούτζα ένσημα .... και που ποτέ δεν είχαν πρόβλημα επιβίωσης .. ειδικά στο ξεκίνημά τους ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είμαι οικονομολογος, απλά ακούγοντας και μελετοντας.
    Ρευστότητα με το τύπωμα της δραχμης θα υπάρχει, εφόσον θα διοικεις εσύ τα δημοσιονομικα σου. Εφόσον υπάρχει ρευστότητα πέφτει κι η ανεργία. Ανοίγουν δουλειές. Η κεντρική τράπεζα ελέγχει την υποτιμηση με τα capital controll. Αυξάνεται ο τουρισμός με την ελεγχόμενη υποτιμηση και παράλληλα οι εξαγωγές. Η κεντρική τράπεζα συναλλάσσεται με ευρώ στο εξωτερικό και τυπώνει δραχμές.Τα αποθέματα υπάρχουν. Υπάρχουν επίσης δάνεια 15 τοις εκατό από άλλες τράπεζες εξωτερικού αντί 18 τοις εκατό που θέλουν οι Ευρωπαίοι, όταν χρειάζεται αγορά πετρέλαιου....
    Αυτά τα ανελυε ο κύριος κυαμιδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην πέφτουμε στην παγίδα των κυβερνώντων, πρώην και νυν.
      Η οικονομία δεν είναι μόνον αριθμοί, αλλά και εφαρμογή, πράξη.
      Εννοείς προφανώς, ότι αφού θα μπορούμε να κόβουμε νόμισμα, θα κόβουμε όσο νόμισμα θέλουμε.
      Αυτό δεν οδηγεί σε ρευσότητα, αλλά σε πληθωριστικό χρήμα, το οποίο εκτός Ελλάδος δεν θα έχει κανένα αντίκρυσμα.
      Με όποιες συνέπειες αυτό θα έχει για τη χώρα μας, η οποία ελιναι χώρα εισαγωγών και όχι εξαγωγών.
      Η ελεγχόμενη υποτίμηση είναι ουτοπία, διότι το σοκ που θα ακουλουθήσει την έξοδο από το ευρώ θα είναι ολέθριο.
      Η ανεργία δεν πέφτει με το πληθωριστικό χρήμα.
      Αντιθέτως, θα ανθήσει η μαύρη αγορά, στην οποία θα πωλούνται και θα αγοράζονται ακόμη και ευρώ!
      Ο τουρισμός ναι, μπορεί ενδεχομένως να αυξηθεί, επειδή τα πάντα εδώ θα είναι σε εξευτελιστικές για τους τουρίστες τιμές.
      Όμως, αν είναι έτσι -και επειδή οι συνέπειες της εξόδου από το ευρώ δεν είναι μόνον οικονομικές- γιατί δεν επιστρέφουμε και στο ανταλλακτικό εμπόριο ;
      Ίσως, έτσι προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες, αλλά και "αγοραστές"...

      Διαγραφή
  8. http://www.defence-point.gr/news/?p=132964

    aksizei ton kopo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η κρίση, απαιτεί καινοτομίες κα ρήξη με το παρελθόν.
    Πρωταρχικός στόχος της πολιτείας πρέπει να είναι ο περιορισμός στο ελάχιστο των κρατικών δαπανών που δεν σχετίζονται με την δημιουργική οικονομία.
    Δυστυχώς, στον τομέα των υποδομών η χώρα κατασπατάλησε κονδύλια με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της υποδομής της χώρας να δυσλειτουργεί.
    Μόλις πέρσι, σε συνέδριο στο Ευγενείδιο Ίδρυμα, αποκαλύφθηκε ότι το σύνολο σχεδόν της λιμενικής υποδομής της χώρας είναι πεπαλαιωμένο και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνο.
    Να μη αναφερθώ στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
    Επομένως , ο πρώτος σκόπελος που πρέπει να ξεπεράσουμε και να βρούμε εναλλακτικές επενδυτικές λύσεις στον τομέα των υποδομών.
    Η απελευθέρωση της ενέργειας , η απαγκίστρωση από το αδηφάγο τέρας της ΔΕΗ και η χρήση εναλλακτικών πηγών , αποτελεί αναγκαιότητα.
    Καθένας να μπορεί να επιλέξει την πηγή και την μορφή ενέργειας που τον εξυπηρετεί.
    Ενέργεια και υποδομές αποτελούν την κινητήριο αναπτυξιακή δύναμη πάνω στις οποίες θα καθίσουν οι παραγωγικές πλέον επενδύσεις.
    Απλό και ξεκάθαρο φορολογικό σύστημα.
    Επιλογή και όχι επιβολή ασφαλιστικού φορέα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη.
    Τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία να μην αποτελούν κυψέλες καρεκλοκενταυρισμού και αδηφαγίας.
    Συγκρίνεται την σύνταξη ενός υπαλλήλου του ΙΚΑ με την σύνταξη ενός ιδιώτη ασφαλισμένου .
    Χάσμα –Χάος.
    Αυτά, και χιλιάδες άλλα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες.
    Η Ελλάδα ήταν ένα απέραντο μπουζουξίδικο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά και άγια αυτά, αληθινά μέχρι το τελευταίο γράμμα...
    Δύο ερωτήσεις μόνο:
    1. Περίμενε κάποιος κάτι διαφορετικό απ' αυτούς τους νεόπλουτους και τραγικούς κατσαπλιάδες;; αυτοί ήταν είναι και θα είναι δεδομένο το τι κάνουν..
    2. Δεν άκουσα τίποτα όμως για το "αντίπαλο δέος".. την παράταξη των νοικοκυραίων, την παρέα του Σαμαρά, του Μουρούτη, του Γεωργιάδη, και λοιπών μυαλωμένων..
    Αλλά ας τα δούμε ένα ένα..
    Ο Καραμανλής είπε ό,τι είπε όταν έγιναν οι εκλογές (τις οποίες ΔΕΝ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ) και καλά τα είπε αλλά από τότε άνοιξε το στόμα του 5 χρόνια μετά (αφού στέγνωσε το στόμα του απ' το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ), να μας πει τι στ' αλήθεια;;;; ότι δεν πρέπει να παίζουμε με την ευρωπαική πορεία της χώρας, δε θα' ταν λογικό να μας πει δυό λόγια και για το τι προηγήθηκε, 5 χρόνια αυτομαστιγώματος ήταν αυτά, δε μπορούσε να μας πει γιατί παράτησε τη χώρα στο έλεος του "σχιζοφρανή με τοποδήλατο" ;;; Αλλά περνιέται μαλλον κι αυτός για το θειό του..που έπεσαν οι κόλακες στα γόνατα για να επιστρέψει απ' την "εξορία" στο Παρίσι (ποιός είπαμε πλήρωνε το πανάκριβο διαμέρισμά του;;;) και να σώσει τη χώρα..
    Ας πάμε τώρα στην άλλη τραγική ιστορία που λέγεται Σαμαράς..Τι να πρωτοπεί κανείς και τι ν΄αφήσει..κατ' αρχάς ό,τι συμφώνησε τώρα ο "θα καταργήσω το Μνημόνιο μ' ένα άρθρο" το' χε υπογράψει ο Σαμαράς 2 χρόνια πρίν σαν ποσό αλλά χωρίς συγκεκριμενοποίηση των μέτρων...
    Αυτόν, ποιος τον αναγκασε για εκλογές, ο ΛΑΘΡΟΣΥΡΙΖΑ;;; εντάξει τώρα, ας μη κοροιδευόμαστε..
    ποιος ανάγκασε το σαμαρά να ψηφίσει το νόμο περί φίμωσης και υπέρ των λαθροεισβολέων;;;
    ποιός τον ανάγκασε να φυλακίσει βουλευτές χωρίς δίκη και με ντοκουμέντα παρέμβασης στην (ΤΥΦΛΗ και ΚΟΥΦΗ) Δικαιοσύνη;;;
    Οπότε μάλλον μας περνάτε για...βόδια και μας ταίζετε χόρτο..
    ΜΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΚΟΠΟ, ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΥΣ κατα περίσταση ΡΟΛΟΥΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Den exeis ki adiko akouste ki auto gia na xalrwsoume ligo giati exei agwna mprosta!
      https://www.youtube.com/watch?v=LRQQmYePJuA

      Διαγραφή
    2. συμφωνω απολυτα με τον Β.Α

      Διαγραφή
  11. Καλά, σε κατάσταση υβριδικού πολέμου (σενάριο επιστροφής σε "εθνικό νόμισμα")

    θα επέστρεφαν «χρήματα από το εξωτερικό - περίπου 250 δισ.ευρώ και θα αγόραζαν τη μισή Ελλάδα»

    και το Κράτος θα παρέμενε απλός θεατής; Δεν θα επέβαλε δήμευση αυτών των χρημάτων και διανομή στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα + αναπτυξιακά έργα, με τίμιο μεροκάματο, για τον κοσμάκη και κυρίως για τους άνεργους νέους ;

    Ωρέ Σάββα ! Καλά αυτοί οι άκαπνοι παίζουν την κασσέτα που έχουν καταπιεί, και παραπλανούν το ξεπουπουλιασμένο πόπολο... Αλλά κι εσύ, ωρέ Σάββα, τα χάφτεις ωρέ τα παραμύθια του νέου κωλοτουμπιστή, αμάσητα κι ασχολίαστα ;
    Υπάρχει περίπτωση λαός ελληνικός, στον υπέρ πάντων αγώνα, για τιμή κι ελευθερία να ανεχτεί καταστάσεις, όπου οι «...φτωχοί θα ζούσαν τραγικά και οι πλούσιοι ζωή και κότα" ;
    Μα θέλουν να μας τρελλάνουν τελείως ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Anty Soph
      δεν είναι ανάγκη να κάνει κανείς μας τον πολύξερο.
      Τα πράγματα είναι απλά.
      Να παρουσιάσει έστω και σήμερα ο Λαφαζάνης ή όποιος άλλος το εναλλακτικό σχέδιο, που είναι καλύτερο από το σημερινό, να το εξετάσουμε και αν είναι πιο συμφέρον για τη χώρα, να βγούμε όλοι μαζί να το υποστηρίξουμε δημοσίως, με πρώτον εμένα.
      Αλλιώς, καλύτερα είναι να μη μιλάμε.
      Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, που δεν επιτρέπει άλλη προσέγγιση.

      Διαγραφή
    2. Κατ' αρχήν Σάββα, να σου υπογραμμίσω ότι σε έχω με τα εικονίσματα μέσα στην καρδιά μου. ΤΕΛΕΙΑ !
      Εκ δευτέρου: Μέσω 3ου και - υγρωδεστέρου των καταπτύστων - μνημονιου Τσίπρα, πάμε σε λύση και Ανάσταση ή τελική Δ Ι Α Λ Υ Σ Η ;
      Πότε και πώς θα ζήσουμε επιτέλους ως όντως Έλληνες ; Με τα μεγάλα της φυλής μας τα ΟΧΙ και τα ΜΟΛΩΝ ; Η τελευταία κολοτούμπα και η ακόλουθη απογοήτευση θα καταρρακώσουν τελείως και ανεπιστρόφως το όποιο ηθικό του Λαού μας' και γνωρίζεις κάλλιστα ότι άνευ λαού και ηθικού είσαι πολύ απλά και προ της μάχης τ ε λ ε ι ω μ έ ν ο ς.

      Μοιραία και μαθηματικά, η λύση είναι εκτός ευρώ και μέσω εθνικού νομίσματος.
      Διότι:
      Ευρώπη = ευρώ = ΜΝΗΜΟΝΙΟ = Σπείρα Θανάτου = ΟΛΕΘΡΟΣ !
      άρα το εθνικό νόμισμα είναι μονόδρομος, ή ακριβέστερα στοιχείο μονοδρόμου σωτηρίας.

      Δεν (υπο)στηρίζω αγνώστους. Και για μένα ο Λαφαζ ειναι απλά άγνωστος' Μπορεί κι αυτός να είναι το επόμενο γυαλιστερό αδιέξοδο, το επόμενο άλογο του κάρου / νεκροφόρας, στο μακρύ επικήδειο ταξείδι του Ελληνισμού ! Μεταξύ μας, ατρεμώς μεν αλλά έχω "φοβηθεί" την "σατανικότητα" του Μεγάλου Αφεντικού, δηλ. την ποικιλία των σατανικών οργάνων, μεθόδων και μέσων που αριστοτεχνικά μετέρχεται ! Απλά γνώμες στοχάζομαι . . .
      Και εν πάση περιπτώσει, εσύ τι φρονείς ;
      Μπορούμε με το υπάρχον κατοχικό, ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΙΚΌ, π-ω-λητικό προσωπικό να δούμε φώς, ή μήπως η λύση είμαστε ΕΜΕΙΣ ;

      Θα αναρτήσω σε ανεξάρτητο Σχόλιο την κατά τον στοχασμό μου λύση και οδό' τιμή μου αν θέλεις να την αναρτήσεις ή και να την σχολιάσεις !
      ΕΥΣΑΜΑ !

      Διαγραφή
    3. Όταν βλέπεις τον "πρώτη φορά αριστερά" Αλέξη Τσίπρα να βγάζει έρπη, να σου λέει ότι ζήτησα βοήθεια εκτός ΕΕ και βρήκα παντού κλειστές πόρτες, να ψηφίζει τελευταία στιγμή ό,τι του δίνουν έχοντας ακυρώσει την εντολή του δικού του δημοψηφίσματος, να βάζει με τον τρόπο αυτόν την πολιτική του ταφόπλακα, αν μη τι άλλο πρέπει να πειστείς ότι τουλάχιστον ΤΩΡΑ δεν ήταν η ώρα για επιστροφή στην δραχμή.

      Το νέο μνημόνιο δεν θα μας δώσει διέξοδο από τα προβλήματα όμως σίγουρα αγοράσαμε λίγο παραπάνω χρόνο με αυτό για να δούμε αν και ποιές εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν μεσομακροπρόθεσμα. γνώμη μου ότι δεν πρόκειται να γίνει σοβαρή κουβέντα γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση να γίνουν θυσίες με πραγματικό αντίκρυσμα λχ τους ΔΥ δεν τους θυσιάζει κανένας, αποδεδειγμένο.

      Ο Τσίπρας πλήρωσε τον ενθουσιασμό του, την απειρία του και το ότι καθοδηγούταν από πρόσωπα που του λέγαν ότι γνωρίζουν αλλά έπαιζαν την χώρα στον τζόγο (βλ. Βαρουφάκης).

      Κατά τα λοιπά εμένα προσωπικά μου δίνει την εικόνα ενός έντιμου ανθρώπου (για πολιτικό), που είχε αγαθές προθέσεις αλλά αιθεροβατούσε.

      Πρώτη φορά αριστερά, διάσταση θεωρίας και πράξης, με τις υγείες τους.

      Διαγραφή
    4. Έντιμου εκβιαστού, εννοείς ; Ό,τι είπε ο Σούλτς: Μόνον ο Alexis έχει τη δύναμη να περάσει το 3ο μνημόνιο. Και θα το περάσει ... Άρα: μας ξεπούλησε.

      Διαγραφή
  12. Δεν την βγάζουμε μέχρι το 2021, γιατί σε 2-3 χρονια το χρέος φτάνει τα 200% ΑΕΠ, με προβλέψεις σε 8-10 χρονια τα 300% ΑΕΠ. Και δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ που να φαίνεται ότι μπορεί να ανατρέψει αυτή την τάση. Δεν υπάρχει χρόνος για ωραίες εθνικές συζητήσεις και προβληματισμούς. Έχουμε μια πετρα στο λαιμό μας και βυθιζόμαστε, το οξυγόνο μας τελειώνει και μιλάτε για ορθολογικές αναζητήσεις? Με χρέος πάνω από 200% ΑΕΠ η Ελλάδα απλά πάει να υπάρχει. Πρώτα σβήνουμε την φωτιά και μετά συζητάμε τη χρώμα θα βάψουμε το σπίτι. Για να διατηρηθεί το χρέος στα ίδια επίπεδα (χωρίς αύξηση), χρειάζεται ανάπτυξη μεγαλύτερη από (XREOSAEP%/100) x επιτόκια χρεολυσίων. Δηλαδή αν έχουμε 170% χρέος, και πληρώνουμε 2%, χρειαζόμαστε ανάπτυξη 3.4% μονο και μονο για να μην αυξηθεί το χρέος "κιαλλο"! Και εμείς έχουμε συνεχόμενη ύφεση για 6 χρονια!!! ΠΝΙΓΟΜΑΣΤΕ, ξυπνήστε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Exeis adiko gia to xreos, koita tous deiktes ths Agglias apo ton deutero pagkosmio kai meta! Epishs to xreos tha anebei se auta ta epipeda me apolyth euthinh Baroufakh kai ara Tsipra, opws eipe xtes o prwthypourgos! Oloi grafoun gia to enallaktiko sxedio kai kanenas ma kanenas den grafei poio einai to sxedio! As to grapsoun prwta na to doume kai apofasizoume!

      Διαγραφή
    2. To xreos htan hdh sto 175% AEP epi Samara. Twra mas ftaei o Varoufakis. To aggliko xreos file mou den einai dhmosio, enai IDIWTIKO. Kai yparxoun perousiaka stoixeia kai eisodimata (assets) pou to eksisiropoun.

      Διαγραφή
    3. Οι προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν είναι αυτες που βάζουν φρένο στο χρέος. Τώρα. Οικοnoμολογοι υπάρχουν, μπορούν να καταθέσουν προτάσεις. Το ΔΝΤ προτείνει moratorium για 30 χρονια για πaράδειγμα. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, και πρέπει να διατυπωθούν άσχετα αν σε βγάζουν από το euro η όχι, γιατί το χρέος μας σκοτώνει σε συνδυασμό με την απουσία Κεντρικής τράπεζας και όχι το νόμισμα. Και κανένα μνημονιακο κόμμα η δήθεν αντιμνημονιακο κόμμα δεν έχει τολμήσει να καταθέσει τέτοια σχέδια, γιατί "θα μας πετάξουν στην δραχμή"! Είναι ο τελειος αντιπερισπασμός, έρχεται μια δήθεν επίθεση για να σου τραβήξει την προσοχή, αλλα ο πρaγματικος κίνδυνος είναι αλλου.

      Διαγραφή
    4. http://www.ukpublicspending.co.uk/debt_brief.php
      Δεν αναφέρομαι στο χρέος της Αγγλίας τώρα αλλα ιστορικά, σου παραθέτω και link!

      Επειδή δεν υπάρχει διαφορα στις mnhmoniakes κυβερνήσεις μέχρι ελευσεωσ τσιπρα έχουμε και λέμε. Το χρέος με τους mnhmoniakous ήταν 175% του ΑΕΠ, αλλα για αυτό το χρόνο προβλεπόταν ανάπτυξη, ο,τι ανάπτυξη και να ήταν αυτή και είχε αποδειχθεί ήδη πως είχαμε μπει σε μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης! Θα περνούσαν πάλι κάποια καινούρια σκληρά μετρα, δεν ξέρω αν θα ήταν τόσο επώδυνα όσο τα τωρινά γιατί μάλλον θα έρχοντα πιο σταδιακά και θα ερχόταν και το πακέτο Juncker το οποιο θα έμπαινε όλο στην πραγματική οικονομία αφού εκτος από τη δόση του ΔΝΤ και το EFSF δεν υπήρχε να αποπληρωθεί ακτή μέχρι το 2017! Είχε επίσης κανονιστεί η μετακύλιση του ελληνικού χρέους, η επιμήκυνση δηλαδή, γιατί διαφορετικά δεν περνούσε από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια διαγραφή! Δηλαδή θα γινόταν ο,τι είχε συμφωνηθεί και τώρα μονο που δε θα είχαμε ταλαιπωρηθεί τόσο και δεν θα είχε γίνει και ζημια στην οικονομία που έχει σαν συνέπεια το χρέος να αυξηθεί ακόμα περισσότερο και ουσιαστικά επεκτείνει την εφαρμογή μνημονίου!

      Το χρέος είναι μη βιώσιμο όταν "πιστευεουν" οι δανειστές σου ότι είναι μη βιώσιμο, αυτή τη στιγμή δανείζεσαι από την ΕΕ και το ΔΝΤ και αυτοί σε δανείζουν γνωρίζοντας ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο και έχουν σκοπό να σε ξεφορτωθούν κάποια στιγμή να πας να δανειστείς από αλλου, το ξέρουν ότι άλλοι δεν θεωρούν το χρέος σου βιώσιμο για αυτό πάλευαν να σε βάλουν σε ρυθμούς ανάπτυξης και να σου δώσουν επιμήκυνση χρέους! Τώρα είναι αδύνατον! Θα πρέπει πάλι από την αρχή, πάλι ταλαιπωρία σε έναν ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο, πάλι ύφεση, γιατί η ζημια στην οικονομία δεν ξεορουμε posh είναι! Όλη αυτή η ύφεση θα είναι συνέπεια του μηνα με τις κλεισμένες τράπεζες!

      Διαγραφή
    5. Λάθος. Η βιωσιμότητα του χρέους δεν ειναι αφηρημένη έννοια, δηλαδή, δεν εξαρτάται μονο απο το τι πιστεύει η πλειοψηφία της αγοράς. Ειναι και μαθηματικά. Αν δεις το προγραμμα πληρωμών που φόρτωσαν στη ελλαδα θα τρελαθείς. Αναλογεί σε 7-8δις το χρόνο για τα επόμενα 50 χρόνια, για να βγούν τα 350 δις και βάλε. Έκαναν παραδοχές για αγρίους, οτι η ελλαδα θα έπιανε ανάπτυξη 4.5% για να βγει η εξίσωση που παρέθεσα παραπάνω και να θεωρήσουν το χρέος βιώσιμο !! Φυσικά αν κάνουμε παραδοχές οτι η ελλαδα θα έπιανε ρυθμούς Κίνας με το καλημέρα των μνημονίων και βέβαια το χρέος ήταν βιώσιμο, αλλα χάλασε τη σούπα ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα τρελαθούμε εντελώς. Προσωπικά δεν πίστευα οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαζε κανένα φίδι απο την τρύπα, γιατι ειναι μέρος του συστήματος. Δεν έχει εμφανιστεί το κόμμα ακόμα που θα λύσει την εξίσωση. Γιατι η λύση υπάρχει, όταν οριοθετηθεί το πρόβλημα, και καταλάβουμε οτι απο καμία χώρα στο σύγχρονη παγκόσμια ιστορια, δεν έχει ζητηθεί να ξεπληρώσει τέτοιο υπέρογκο χρέος ΧΩΡΙΣ κεντρική τράπεζα και ΧΩΡΙΣ δικό της νόμισμα. Για να δούμε, θα κανει το σκ...το της παξιμάδι η ελλαδα να το κανει? και μετά ας βάλουμε και τους άλλους να κάνουνε το ίδιο.. Γιατι μην ξεχνάμε, οτι το πρόβλημα αυτό θα είχε λυθεί σε μερικές μέρες το 2010 αν απλά είχαμε διολισθήσει το νόμισμά μας, όπως πάντα κάναμε. Δυστυχώς βρεθήκαμε χωρίς νόμισμα, και χωρίς κεντρική τράπεζα να το κανει, οπότε πλήρωσε Ελλαδιτσα 350δις πισω, και πιάσε 4% ανάπτυξη ετησίως για να το πετύχεις, και πάρε και ενα καρό υφεσιακά μέτρα - συγνώμη - μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα γιατι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν πειράγματα στα χρέη.

      Διαγραφή
  13. ΚΥΡΙΕ ΣΑΒΒΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟ ''ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑΤΟ ΠΕΙ ΤΟ 2004 ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΟΧΙ ΤΟ 2009.ΑΝ΄ΤΑΥΤΟΥ ΤΙΓΚΑΡΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΥΔΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΓΑΛΑΖΟΠΟΙΗΣΗ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΜΟΙΡΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.ΜΕ ΕΝΑ ΞΕΡΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΕΞΙΛΕΩΝΕΤΑΙ. ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κατ' αρχήν Σάββα, να σου υπογραμμίσω ότι σε έχω με τα εικονίσματα μέσα στην καρδιά μου. ΤΕΛΕΙΑ !
    Εκ δευτέρου: Μέσω 3ου και - υγρωδεστέρου των καταπτύστων - μνημονιου Τσίπρα, πάμε σε λύση και Ανάσταση ή τελική Δ Ι Α Λ Υ Σ Η ;
    Πότε και πώς θα ζήσουμε επιτέλους ως όντως Έλληνες ; Με τα μεγάλα της φυλής μας τα ΟΧΙ και τα ΜΟΛΩΝ ; Η τελευταία κολοτούμπα και η ακόλουθη απογοήτευση θα καταρρακώσουν τελείως και ανεπιστρόφως το όποιο ηθικό του Λαού μας' και γνωρίζεις κάλλιστα ότι άνευ λαού και ηθικού είσαι πολύ απλά και προ της μάχης τ ε λ ε ι ω μ έ ν ο ς.

    Μοιραία και μαθηματικά, η λύση είναι εκτός ευρώ και μέσω εθνικού νομίσματος.
    Διότι:
    Ευρώπη = ευρώ = ΜΝΗΜΟΝΙΟ = Σπείρα Θανάτου = ΟΛΕΘΡΟΣ !
    άρα το εθνικό νόμισμα είναι μονόδρομος, ή ακριβέστερα στοιχείο μονοδρόμου σωτηρίας.

    Δεν (υπο)στηρίζω αγνώστους. Και για μένα ο Λαφαζ ειναι απλά άγνωστος' Μπορεί κι αυτός να είναι το επόμενο γυαλιστερό αδιέξοδο, το επόμενο άλογο του κάρου / νεκροφόρας, στο μακρύ επικήδειο ταξείδι του Ελληνισμού ! Μεταξύ μας, ατρεμώς μεν αλλά έχω "φοβηθεί" την "σατανικότητα" του Μεγάλου Αφεντικού, δηλ. την ποικιλία των σατανικών οργάνων, μεθόδων και μέσων που αριστοτεχνικά μετέρχεται ! Απλά γνώμες στοχάζομαι . . .
    Και εν πάση περιπτώσει, εσύ τι φρονείς ;
    Μπορούμε με το υπάρχον κατοχικό, ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΙΚΌ, π-ω-λητικό προσωπικό να δούμε φώς, ή μήπως η λύση είμαστε ΕΜΕΙΣ ;

    Θα αναρτήσω σε ανεξάρτητο Σχόλιο την κατά τον στοχασμό μου λύση και οδό' τιμή μου αν θέλεις να την αναρτήσεις ή και να την σχολιάσεις !
    ΕΥΣΑΜΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν είναι έτσι! Τα προβλήματα ξεκίνησαν γιατί δεν είχε καταλάβει κανένας ούτε στην Ευρώπη ούτε στο ΔΝΤ ποσο βαθύ ήταν το ελληνικό πρόβλημα! Τα αλλα κράτη δεν είχαν το ίδιο πρόβλημα με εμάς, στα αλλα κράτη τα δημοσιονομικά ήταν άριστα, αλλα το πρόβλημα το είχαν οι τράπεζες που ήταν εκτεθειμένες σε διαφορες φούσκες με αποτέλεσμα το κράτος να είναι αναγκασμένο για να σώσει τις τράπεζες να εξαγοράσει το χρέος τους! Ωστόσο οι δημοσιονομικές προσαρμογές και οι μεταρρυθμίσεις δεν χρειάστηκε να είναι τόσο βαριές, ακόμα όλα αυτά τα κράτη έχουν προβλήματα, αλλα φαίνεται να ξεφεύγουν από την μέγκενη! Εμείς έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα, σε εμάς το πρόβλημα ήταν το κράτος με τα ανύπαρκτα δημοσιονομικά, οι δικες μας τράπεζες εκτέθηκαν στο κρατικό χρέος και δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος εντός της χώρας! Επιπλέον ήταν αδύνατο να διορθωθούν τα δημοσιονομικά, γιατί κανεις δεν φανταζόταν από το εξωτρικό πως το κράτος στην Ελλάδα είναι παντελώς ανίκανο να ασκήσει τον οποιονδήποτε έλεγχο! Ακόμα και τώρα δεν γνωρίζουν poses δημόσιες υπηρεσίες έχουμε και πόσους δημοσιους υπαλληλους και κυριολεκτώ, να μην πούμε για το πόσους συνταξιούχους, τι συντάξεις δίνουν, poses συντάξεις και αλλα τέτοια κωμικοτραγικά! Αυτό λοιπόν δεν το υπολόγισαν σωστά, αλλα και εδώ κανεις δεν είχε το θάρρος να το αλλάξει! Αυτό λοιπόν πρέπει να αλλάξουμε! Να φτιάξουμε ένα κράτος που να μπορεί να ανταποκριθεί στο διεθνές περιβάλλον, δεν μπορεί μέσα από ένα εξαθλιωμένο κράτος να προσπαθεί κάποιος να αλλάξει το διεθνές περιβάλλον, δηλαδή δεν βλέπετε το παράλογο του πράγματος? Επιπλέον η παντελής πλέον έλλειψη συλλογικότητας στην ελληνική κοινωνία και ο αφελληνισμός της έχει ως συνέπεια ο καθένας να κοιτάει απλώς την party του και να είναι αδύνατον να θυσιάσει ακόμα και πράγματα για το συνολικό όφελος, το οποιο δεν μας απασχολεί πια. Ωστόσο έλλειψη συνολικότητας, εθνικού οφέλους δηλαδή, είμαστε όλοι μονοι μας σαν καλαμιές στον κάμπο έρμαια της πράγματι παντοδύναμης "νεφιλελευθερης" τάξη πραγμάτων! Δυστυχώς με τις πολιτικές της η αριστερά, τονώνει αυτή την τάξη και αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την εθνική ταυτότητα του κράτους και άρα το ίδιο το κράτος σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν!

      Διαγραφή
    2. Anty Soph
      Περιμένω το άρθρο-σχόλιο και θα το αναρτήσω ως αυτόνομη ανάρτηση.

      Διαγραφή
    3. Αλήθεια, προκειμένου να δημοσιευθεί ένα κείμενο ως άρθρο / αυτόνομη ανάρτηση στο blogg, ποια είναι η διαδικασία ; Πού πρέπει να σταλεί ;
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    4. Στείλε το κείμενο στο skal@infognomon.gr

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ για τις απαραίτητες οδηγίες, Σάββα !
      Διότι εχθές αργά έστειλα το κείμενό μου στο
      infognomonpolitics@gmail.com.
      Επαναλαμβάνω την αποστολή
      Καλή δύναμη

      Διαγραφή
  15. Έγκλημα χωρίς τιμωρία επαναλαμβάνεται.
    Για τιμωρία ενόχων,κουβέντα,κανείς!!!.
    Άρα κύριε Σάββα,ένοχος ένοχον ου ποιεί!, ου παραποιεί!!!.
    Στην περίπτωση ,ενός εκ των παραπάνω σχολιαστών θα αναφερθώ.
    Που λέει,ότι.
    Αντιλήφθηκε!!!!,ότι η θέση σας είναι μονόπλευρη,έγυρε η πλάστιγγα της υποστήριξης σου,προς τους προδότες,πρώην κυβερνήτες!!!.
    Θα πάω λοιπόν σε ένα γνωμικό σοφόν!,πες μου με ποιον κάνεις παρέα,για να δω ποιος είσαι.
    Τελικά,σιγά σιγά έρχονται αμφισβητήσεις-διαμαρτυρίες,η εγγύτητα πλεύρισμα συνεργασία,στήριξη!!!, των υπό δίκην για εσχάτη προδοσία,πρώην κυβερνητών!!!, κύριε Σάββα,δεν περιποιεί τιμήν,αλλά κάτι άλλο,που δεν θέλω να πω.
    Και μία ερώτηση.
    Διάβασα κάπου ότι ο υιός σας, ήταν υποψήφιος θα είναι?,με την νδ,η είναι φήμες? η όχι.
    Την καλησπέρα μου σε όλους.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Περηφανοι "Λεφτα Υπαρχουν" και με αξιοπρεπεια κομμουνισμο δεν ψηφιζαμε; Τι κλαψουριζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Παρακολουθούσα τη συνεδρίαση της βουλής, αλλά κουράστηκα, ακόμα και τώρα τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα, το μόνο ζητούμενο είναι τα ψηφαλάκια, το μοναδικό συμφέρον το κόμμα, και ο αυτοσκοπός οι καρέκλες! Το μοναδικό ίσως συλλογικό συμφέρον που εκφράζεται πλέον στην Ελλάδα είναι το κόμμα και τίποτα άλλο! Το κόμμα στην υπηρεσία του κόμματος και όχι της πατρίδας, μέχρι και ο κύριος Τσακαλώτος άρχισε να αναφέρεται στον κόσμο της εργατιάς, βέβαια θα ήταν καλό να ρωτήσει κάποιος τον κύριο υπουργό ποιος δεν ανήκει στην εργατική τάξη! Ομιλίες χωρίς νόημα εντελώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μοῦ φαίνεται ἀνακριβές ὅτι ἡ Ρωσία ἀρνήθηκε νά βοηθήσει οἰκονομικά τήν Ἑλλάδα. Τοῦτο, προφανῶς, ἀφορᾶ τήν περίπτωση πού ἡ Ἑλλάδα παρά τό ὅτι μένει στήν εὐρωζώνη, καλεῖ τήν Ρωσία νά συνδράμῃ μέσω τῆς βοηθείας τῆς Ἑλλάδας, ... τό (γερμανικό) εὐρώ. Ἀπίθανο νά ἀφορᾶ ἄλλα ἐνδεχόμενα.
    Τώρα, γιατί κάναμε διαπραγματεύσεις τόσο καιρό, ἀπό τόν Ιανουάριο τοῦ 2015, ἄν δέν ὑπῆρχαν ΚΑΙ ἐναλλακτικά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ σχέδια.... ; Καί γιατί δέν κάναμε ἀπό τό 2010 ἤ ἔστω τό 2012, διαπραγματεύσεςι μέ ἐναλλακτικά οἰκονομικά σχέδια; Εἴχαμε καί ἀπό τότε ρωτήσει τήν Ρωσία ἄν μπορῆ νά βοηθησῃ, καί αὐτή μᾶς εἶχε ἀρνηθῆ βοήθεια ἐντός ἤ καί ἐκτός τοῦ εύρώ;
    Δέν λέω πώς ἡ καθ' ὅλα φίλη Ρωσία, εἶναι ἐλπίδα ἤ ὅτι θά ἔπρεπε νά εἶναι ἡ ἐλπιδα μας, ἀντί τῶν ἐπίσης φίλων ΗΠΑ καί Ε.Ε., ἀλλά λέω ὅτι ὍΛΑ τά ἐνδεχόμενα πρέπει νά εἶναι ἀνοικτά πάντοτε, χάριν τοῦ πραγματικοῦ ἐθνικοῦ συμφέροντος.
    Ἔτσι καί μόνον ἔτσι, μποροῦμε νά ἐπιβιώνουμε πολιτικῶν ἐνεργειῶν ξένων Κυβερνήσεων, πού μᾶς ἀγνοοῦν ἤ πού μᾶς βλάπτουν μετά προθέσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ὁ Γιοῦνκερ, γιά νά εἶναι ἀρεστός στούς δανειστές μας, πρότεινε πολύ λιγώτερα ἀπό ὅσα μποροῦσαν αὐτοί νά δώσουν. Ἡ Λαγκάρτν, ἀπέκρυψε ὅτι τό χρέος μας δέν εἶναι βιώσιμο, καί δή κατά μέτρησή του ἐπισήμως ἀπό τό ΔΝΤ. Παρά ταῦτα, ΔΕΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ἡ πρόταση Γιοῦνκερ. Τέθηκε στήν κρίση τοῦ λαοῦ. Ἴσως κακῶς ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ , ἀλλά αὐτό δέν ἦταν λόγος γιά νά ἀποσύρει ὁ Γιοῦνκερ, δηλαδή ὁ Σόϊμπλε, τίς προτάσεις Γιοῦνκερ συνολικά. Ὁ λόγος πού ἀποσύρθηκαν οἱ προτάσεις Γιοοῦνκερ, ἴδιος μέ τόν λόγο πού προτάθηκε τόσο χειρότερο μνημόνιο τώρα, εἶναι ὅτι κακόμαθαν οϊ ξένοι καί θέλουν στήν Ἑλλάδα νά κυβερνᾶνε μόνον Γιές μέν. _Ὅ γέγονε γέγονε, τό θέμα εἶναι τώρα τί γίνεται. Ρεαλιστικά, ὄχι νομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλό και πρέπον είναι όταν μια ελληνική αντιπροσωπεία δίνει μάχη στο εξωτερικό να έχει την αγαστή, έστω σιωπηρή υποστήριξη των μετόπισθεν.
    Πλέον η μάχη τελείωσε, όχι φυσικά και ο πόλεμος.
    Σε αυτόν τον συνεχιζόμενο πόλεμο η παρούσα πολιτική ηγεσία απέδειξε ότι κατέβηκε στο πεδίο της μάχης ανερμάτιστη και διασπασμένη.
    Οι επόμενες μάχες που θα κληθεί να δώσει η χώρα, απαιτούν ισχυρή διοικητική επιβολή και επιρροή , κάτι το οποίο ο κ. Τσίπρας ή δεν διαθέτει ή δεν θέλει να συγκρουσθεί με τους ατίθασους του κόμματος του.
    Γεγονός είναι ότι μετά από δεκαετίες συζητήσεων και ζυμώσεων στα πολιτικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώθηκαν μοντέλα και συνειδήσεις οι οποίες σχετίζονται με την δημιουργία και διατήρηση ενός ουτοπικού κοινωνικού μοντέλου.
    Αυτά τα μοντέλα και τα σκεπτικά προσπαθεί λίαν βεβιασμένα να υλοποιήσει η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
    Αυτό είναι ιστορικό ατόπημα.
    Σε μία εποχή που η τεχνολογία και η επιστήμη εισάγουν στην καθημερινότητα του απλού πολίτη νέες τεχνολογίες που μοιραία εισάγουν νέες κοινωνικές –οικονομικές νοοτροπίες, η αγκύλωση και επιμονή σε ξεπερασμένα-δοκιμασμένα σε αποτυχία μοντέλα, φαντάζει όχι μόνο αναχρονισμός αλλά και περιέχει στοιχεία ρεβανσισμού.
    Η Ελλάδα χρειάζεται ηγεσία ισχυρή και ουχί πολιτικολόγους.
    Χρειάζεται τεχνοκράτες να ΑΝΤΙΛΑΜΒΆΝΟΝΤΑΙ και να προσαρμόζουν άμεσα και αποτελεσματικά, αλλαγές-διαφοροποιήσεις-βελτιώσεις και μεταμορφώσεις στην διεθνή σκηνή, στο ελληνικό γίγνεσθαι.
    Εν κατακλείδι η παρούσα κυβερνητική σύνθεση δεν δύναται να κυβέρνηση το σκάφος που ονομάζεται Ελλάς αν προηγουμένως δεν αλλάξει γεφυροστάσιο και μηχανοστάσιο.
    Πιο απλά, σε μια εποχή που τα πλοία χρησιμοποιούν πλέον ηλεκτρονικούς χάρτες,ECDIS, κάποιοι στο κυβερνητικό σχήμα αρέσκονται στον φανό του Διογένους και τον μάλλινο χάρτη του Μαυρογένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλό και πρέπον είναι όταν μια ελληνική αντιπροσωπεία δίνει μάχη στο εξωτερικό να έχει την αγαστή, έστω σιωπηρή υποστήριξη των μετόπισθεν.
    Πλέον η μάχη τελείωσε, όχι φυσικά και ο πόλεμος.
    Σε αυτόν τον συνεχιζόμενο πόλεμο η παρούσα πολιτική ηγεσία απέδειξε ότι κατέβηκε στο πεδίο της μάχης ανερμάτιστη και διασπασμένη.
    Οι επόμενες μάχες που θα κληθεί να δώσει η χώρα, απαιτούν ισχυρή διοικητική επιβολή και επιρροή , κάτι το οποίο ο κ. Τσίπρας ή δεν διαθέτει ή δεν θέλει να συγκρουσθεί με τους ατίθασους του κόμματος του.
    Γεγονός είναι ότι μετά από δεκαετίες συζητήσεων και ζυμώσεων στα πολιτικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώθηκαν μοντέλα και συνειδήσεις οι οποίες σχετίζονται με την δημιουργία και διατήρηση ενός ουτοπικού κοινωνικού μοντέλου.
    Αυτά τα μοντέλα και τα σκεπτικά προσπαθεί λίαν βεβιασμένα να υλοποιήσει η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
    Αυτό είναι ιστορικό ατόπημα.
    Σε μία εποχή που η τεχνολογία και η επιστήμη εισάγουν στην καθημερινότητα του απλού πολίτη νέες τεχνολογίες που μοιραία εισάγουν νέες κοινωνικές –οικονομικές νοοτροπίες, η αγκύλωση και επιμονή σε ξεπερασμένα-δοκιμασμένα σε αποτυχία μοντέλα, φαντάζει όχι μόνο αναχρονισμός αλλά και περιέχει στοιχεία ρεβανσισμού.
    Η Ελλάδα χρειάζεται ηγεσία ισχυρή και ουχί πολιτικολόγους.
    Χρειάζεται τεχνοκράτες να ΑΝΤΙΛΑΜΒΆΝΟΝΤΑΙ και να προσαρμόζουν άμεσα και αποτελεσματικά, αλλαγές-διαφοροποιήσεις-βελτιώσεις και μεταμορφώσεις στην διεθνή σκηνή, στο ελληνικό γίγνεσθαι.
    Εν κατακλείδι η παρούσα κυβερνητική σύνθεση δεν δύναται να κυβέρνηση το σκάφος που ονομάζεται Ελλάς αν προηγουμένως δεν αλλάξει γεφυροστάσιο και μηχανοστάσιο.
    Πιο απλά, σε μια εποχή που τα πλοία χρησιμοποιούν πλέον ηλεκτρονικούς χάρτες,ECDIS, κάποιοι στο κυβερνητικό σχήμα αρέσκονται στον φανό του Διογένους και τον μάλλινο χάρτη του Μαυρογένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.