21/6/15

Δραματική εξέλιξη: H κυβέρνηση απορρίπτει την παράταση και πάει στις Βρυξέλλες για «όλα ή τίποτε»

ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ, ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΓΙΟΥΝΚΕΡΔραματική εξέλιξη: H κυβέρνηση απορρίπτει την παράταση και πάει στις Βρυξέλλες για «όλα ή τίποτε»
Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Πέντε και πλέον ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αντικείμενο την πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στις καθοριστικές συναντήσεις της Δευτέρας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών και, αργότερα, στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στις επικοινωνίες αυτές την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και δεν θα μεταθέτει την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου:
«Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τους  Άνγκελα Μέρκελ – Φρανσουά Ολάντ,  καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος. 
O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες». 
Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο οποιαδήποτε παράτασης και πάει στις Βρυξέλλες για το «όλα ή τίποτε». Πρόκειται για μια εξέλιξη που ασφαλώς δραματοποιεί ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας καθώς αν δεν υπάρξει «λευκός καπνός» τη Δευτέρα η μόνη ευκαιρία (αν και χωρίς πολλές ελπίδες) είναι να βρεθεί κάποια λύση την Πέμπτη στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής. Ομως μην ξεχνάμε ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση και οι τράπεζες μένουν ανοικτές μόνο χάρη στην έκτακτη χρηματοδότηση που παρείχε την Παρασκευή η ΕΚΤ μέσω του ELA. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για παροχή 1,8 δισ. και την προέγκριση 1,5 δισ. ευρώ για τη Δευτέρα εφόσον αυτό χρειαζόταν. Με δεδομένες τις εντολές για απόσυρση καταθέσεων θεωρείται σίγουρο ότι θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμη το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονται ήδη οι κ.κ. Παππάς και Τσακαλώτος.

Η πρόταση της Ελλάδας
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στην ελληνική πρόταση, που είναι υπό επεξεργασία, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επιπλέον φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ.
Για τον ΦΠΑ, η πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ δίνεται μάχη να παραμείνει και η εστίαση στο 13%. Για τις πρόωρες συντάξεις η Αθήνα προτείνει την κατάργησή τους από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατ. ετησίως, οι δανειστές στόσο απαιτούν την άμεση κατάργησή τους.
Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση προτείνει και περικοπές στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις καθώς και
  • Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες
  • Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
  • Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ
  • Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους, για την οποία επιδιώκεται μια σαφής αναφορά.
Αλλες πληροφορίες από την Κομισιόν ανέφεραν ότι επικρατεί εκνευρισμός διότι δεν είχαν κατατεθεί οι ελληνικές προτάσεις μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.
Η Γαλλία και η Ιταλία θα ήθελαν να επιτευχθεί "μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν" για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε σήμερα από το Μιλάνο ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
"Η κοινή θέση" της Ρώμης και του Παρισιού είναι "να επιτευχθεί συμφωνία και όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο" είπε ο Φρ. Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην παγκόσμια έκθεση του Μιλάνου, συνοδευόμενος από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.
Ημερησία

4 σχόλια:

  1. Αυτός ο "εκνευρισμός" των τοκογλύφων για τις προτάσεις που δεν παραλαμβάνουν, έχει καταντήσει ανέκδοτο.

    Η κυβέρνηση πάει για τα νενομισμένα ή για το τίποτε, και πολύ καλά κάνει, γιατί οι άλλοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο εκβιασμού εναντίον της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην κατάσταση αυτή που βρέθηκε η χώρα, με υπαιτιότητα της κυβέρνησης, τα μέτρα τα βλέπω αναγκαία και ως εκ τούτου συμφωνώ με όσα παρουσιάζει το άρθρο από το σχέδιο της κυβέρνησης.
    Παρόλα αυτά βλέπω να αποδομούνται όλα τα ψέματα της κυβέρνησης που προεκλογικά έλεγε.Μάλιστα θυμάμαι τον Μανώλη Γλέζο ο οποίος είχε παρουσιάσει ως πλούσιους όσους Έλληνες είχαν 30000 ευρώ και θα έπρεπε να τους φορολογήσει περισσότερο για να μαζέψει χρήμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τότε να τρέχουν να μαζεύουν τα λεγόμενα του...Τελικά μάλλον την αλήθεια έλεγε ο Γλέζος και οι υπόλοιποι τα κουκούλωναν μήπως και χάσουν κανέναν "αγανακτισμένο" ψήφο...
    http://newpost.gr/post/350891/manwlhs-glezos-apo-30-000-eyrw-ethsio-eisodhma-kai-panw-o-ploysios-ellhnas-binteo
    http://www.parapolitiki.com/2012/05/20.html
    https://www.youtube.com/watch?v=AjSq5g_xIR0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 40 χρονια ασυδοσία και κλεψιά, οι πέντε μήνες του ΣΥΡΙΖΑ σε μαράνανε. Πόση υποκρισία σε αυτο τον τόπο, μα πόση?

      Διαγραφή
    2. Ποιος σας είπε ότι τα 40 χρόνια κλεψιά και ασυδοσία δεν με πειράξανε;;;Γιατί φωνάζομυε τόσοι ότι καλά πάθανε και έχουν εξαφανισθεί τα ποσοστά τους;Γιατί φωνάζουμε να μπούνε φυλακή και να τους δεσμεύσουν τις περιουσίες όσοι έκλεψαν;;Και τι σημαίνει αυτό όμως;Ότι θα δώσω άφεση αμαρτιών στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ψέματα του και ειδικά σε μία ΤΕΤΟΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ;;;ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ;;;;

      Αλλά δεν μου κάνει εντύπωση...Ειδικά αν είστε μέλος του εν λόγω κόμματος ψευτών και δημαγωγών, λογικό μου φαίνεται να αντιδράτε τόσο επιλεκτικά...Γρήγορα μέσα στο μαντρί τώρα...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.