28/6/15

Σοβαρή εξέλιξη - Η Τουρκία ετοιμάζεται να εισβάλει στη Συρία με δυο ταξιαρχίες

του Σάββα Καλεντερίδη
Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) έλαβε εντολή από την προηγούμενη Δευτέρα, 15-6, να προετοιμάσει σχέδια για την εισβολή στο έδαφος της Συρίας και τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" σε βάθος δέκα χιλιομέτρων, με επίκεντρο την πόλη Τζεραμπλούς, την Ευρωπό των Ελλήνων, που βρίσκεται στις όχθες του Ευφράτη, αμέσως μετά τα τουρκικά σύνορα, ΒΑ του Χαλεπίου.
Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ισχυρίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της 15-6-2015, ότι κάτι τέτοιο μπορεί δικαιολογηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο, αν η Τουρκία επικαλεστεί ότι το κάνει για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων από το Χαλέπι.
Οι στρατιωτικοί αλλά και οι διπλωμάτες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σε ένα τέτοιο εγχείρημα, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αντίδραση των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ιράν, του αραβικού κόσμου και τέλος της ίδιας της Συρίας.
Παρ' όλες τις ενστάσεις του στρατού και του ΥΠΕΞ, η τουρκική κυβέρνηση και το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου, φέρονται ως αποφασισμένοι να δημιουργήσουν τη ζώνη ασφαλείας, γιατί αυτό επιβάλουν στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας.
Όσον αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα που επικαλείται η κυβέρνηση, που είναι η πραγματική αιτία που ωθεί την Τουρκία σε μια τέτοια κίνηση και όχι η αποτροπή εισόδου προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, αυτά σχετίζονται με τη δημιουργία του "Κουρδικού Διαδρόμου", που αρχίζει από τα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, διατρέχει τη βόρεια Συρία, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και εξασφαλίζει τη διέξοδο των Κούρδων στη θάλασσα.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο αυτό συζητήθηκε για πρώτη φορά επίσημα στο προαναφερθέν Υπουργικο Συμβούλιο, το οποίο έγινε μια μέρα πριν απελευθερωθεί η πόλη Γκίρε Σπι (Τελ Αμπυάντ), κίνηση η οποία έγινε με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων που μάχονται εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους και επέτρεψε τους Κούρδους να ενώσουν τα καντόνια της Τζιζίρε και της Κομπάνι.
Όσο για την απάντηση στο ερώτημα "Και τι θα κερδίσει η Τουρκία, δημιουργώντας τη ζώνη ασφαλείας στην Τζεραμπλούς;", έχουμε να πούμε ότι καταλαμβάνοντας αυτήν την περιοχή, δημιουργείται ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη συνένωση των καντονίων της Κομπάνι και του Αφρίν, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του "Κουρδικού Διαδρόμου" και την έξοδο των Κούρδων στη θάλασσα.
Το θέμα είναι τεράστιας σημασίας, γιατί στην ουσία αποτελεί την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση που αποπειράται η Τουρκία από της ίδρυσής της, ΤΟ 1923, χωρίς να έχει την φανερή ή έστω την άτυπη στήριξη των ΗΠΑ!
Αν δε συνυπολογίσει κανείς ότι το εγχείρημα της δημιουργίας του  "Κουρδικού Διαδρόμου" έχει την φανερή υποστήριξη των ΗΠΑ και την αφανή του Ισραήλ, καθώς και τις αντιδράσεις που πρόκειται να προκαλέσει η εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα, στις χώρες που προαναφέραμε, τότε γίνεται φανερό το πόσο πολύ ανησυχεί η τουρκική κυβέρνηση από τις εξελίξεις, για να προβαίνει σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ηγεσία των ΤΕΔ φέρεται να ζητεί από την κυβέρνηση γραπτή οδηγία, για την εφαρμογή της οποίας μάλιστα να αποφασίσει η ηγεσία που πρόκειται να επιλεγεί στις επόμενες κρίσεις προαγωγών των αξιωματικών, που, σύμφωνα με τo νόμο γίνονται κάθε Αύγουστο και Δεκέμβριο.
Επίσης, να σημειωθεί ότι η Τουρκία προέβαλε το αίτημα της δημιουργίας "ζώνης ασφαλείας" στο έδαφος της Συρίας αλλεπάλληλες φορές στις διεθνείς συσκέψεις που έγιναν για τη Συρία αλλά και στις ΗΠΑ, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε όλες τις φορές.
Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να διαβλέψει κανείς το πότε και εάν πραγματοποιηθεί η εν λόγω επιχείρηση.
Πάντως, κρίσιμο είναι να σταθούμε στα εξής:
Πρώτον, στην αγωνία της τουρκικής κυβέρνησης να προβεί σε ένα τόσο ρηξικέλευθο εγχείρημα, που θα την φέρει αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράν, τον Αραβικό κόσμο, το Ισραήλ και τη Συρία!
Δεύτερον, στις ενστάσεις που προβάλλονται από πλευράς του τουρκικού ΥΠΕΞ, και
Τρίτον στην κωλυσιεργία που παρατηρείται στις τάξεις και στην ηγεσία των ΤΕΔ, η οποία έχει διπλή ή και τριπλή ερμηνεία.
α. Οι ΤΕΔ έχουν πολύ καλή γνώση των επιπτώσεων μιας τέτοιας ενέργειας σε διεθνές επίπεδο.
β. Ο στρατός ξηράς αντιμετωπίζει με προβληματισμό από πλευράς επιχειρησιακών δυνατοτήτων να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο, που αφορά μια ζώνη πλάτους δέκα χλμ και μήκους 110 χλμ.
γ. Η ηγεσία των ΤΕΔ ενδεχομένως να θέλει να επανακαθορίσει τα όρια της επιρροής και του ρόλου του, με αφορμή την εν λόγω επιχέιρηση.
Ούτως ή άλλως, οι εξελίξεις στην περιοχή, είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο για τους Κούρδους, τη Συρία και την Τουρκία, αλλά και για την Κύπρο και την Ελλάδα.
Δυστυχώς, όμως, η πατρίδα μας είναι στα χέρια των πιο ανεύθυνων πολιτικών που γνώρισε ποτέ ο τόπος.
Κρίμα...



9 σχόλια:

  1. Θα εισβάλει,αν τελικώς το κάνει,με δυο ταξιαρχιες και μετα την πιθανολογουμενη συντριβή,θα επιστρέψουν μια-δυο διμοιρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια από την καλή, κ μια από την ανάποδη!

      https://www.youtube.com/watch?v=AQGD3kbclps

      Διαγραφή
  2. Στο άρθρο που αναρτήσατε στον παρών ιστολόγιο με τίτλο ΄΄Ο κουρδικός «δράκος» και η αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον (στο Κουρδικό) δημιουργούν τρόμο στην Τουρκία!΄΄. Διατύπωνα ότι αν η Τουρκία αισθανθεί ότι μένει εκτός των εξελίξεων ότι θα εισβάλει σε ένα βάθος 15-20 χλμ το πολύ, ώστε να μπορεί να υποστηρίζει τα στρατεύματα της χωρίς την ανάγκη της αεροπορίας.

    Φυσικά όταν αποτύπωνα την παραπάνω άποψη είχα στον μυαλό ότι το μήκος της ζώνης επιχειρήσεων δεν θα ξεπερνούσε τα 30 χλμ και κατά πάσα πιθανότητα η εισβολή θα γινόταν στο καντόνι του Κομπάνι, και για λόγους συμβολικούς. Θεωρούσα σενάριο ρεαλιστικό άσχετα με τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε.

    Η ζώνη 10 χλμ βάθους και 110 χλμ μήκους είναι κάτι το οποίο πραγματικά με ξεπερνάει ! Όσο αξιόμαχος και αν είναι ο Τουρκικός Στρατός δεν παύει να είναι ένας Στρατός ο οποίος δεν έχει εμπειρία για ένα τέτοιο εύρος επιχειρήσεων. Αντιλαμβάνομαι τον δισταγμό της Τουρκικής Στρατιωτικής εξουσίας για το εγχείρημα αυτό. Αναλογιζόμενος μόνο την Διοικητική Μέριμνα, θεωρώ ότι αν τελικά προβούν στην εισβολή θα είναι καταστροφή για την Τουρκία εφόσον δεν έχουν και την στήριξη των συνήθη υπόπτων.

    Θα υπάρξει σοβαρή διακύβευση του αξιόμαχου του Τουρκικού Στρατού αφού θα εισέλθει σε μια κατάσταση εμπολέμου με σοβαρό κίνδυνο να έχει απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό παρόμοιες με αυτές που αντιμετώπισε ο Ισραηλινός Στρατός όταν αντιμετώπισε την Χεζμπολάχ στον Λίβανο το 2006.

    Φυσικά οι Κούρδοι έχω απορία ποια θα είναι η στάση τους στο σύνολο τους. Είμαι σίγουρος ότι το ΡΚΚ και το ΥΡG θα αντιταχθούν οι υπόλοιποι ; Αναφέρομαι και σε αυτούς που στις τελευταίες εκλογές στην Τουρκία υπερψήφισαν το Κουρδικό Κόμμα.

    Το άρθρο σας πιστεύω ότι είναι προπομπός και άλλων εξελίξεων. Εάν επαληθευθείτε τίποτα δεν θα είναι ίδιο στην ήδη καθημαγμένη Μέση Ανατολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου άρεσε ο "χρωματισμένος" επίλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρωματισμενος η μη ο επιλογος,δυστυχως ειναι σωστος.Ακομα περιμενουμε απο ΣΥΡΙΖΑ και ΥΠΕΞ να πει κατι για την νικη των Κουρδων στις εκλογες της Τουρκιας.

      Διαγραφή
  4. Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει στη νιρβάνα, ζούμε στο παράλληλο σύμπαν μιας άλλης πραγματικότητας και όλα αυτά φαίνονται στη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, σαν κινηματογραφική ταινία ή σαν ένα βιντεοπαιχνίδι που απλώς θα κάνουμε την πίστα επανεκκίνηση από την αρχή ή από το σημείο που είχαμε κάνει αποθήκευση.

    Η πραγματικότητα όμως μας έχει ξεπεράσει προ πολλού...

    Πολύ φοβάμαι πως στο αμέσως προσεχές διάστημα θα συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη αξία έχει η ευχή της Αγίας μας Εκκλησίας, να διάγουμε ήρεμο και ησύχιο βίο, με ειρήνη και ασφάλεια.

    Πάντως πολύ θα χαιρόμουν ότι είναι να γίνει, να γίνει σύντομα, να καθαρίσει η ήρα από το στάρι.

    Ευχαριστίες για άλλη μια φορά στον κ. Σάββα και τους συνεργάτες του για τα μαθήματα και την ουσιαστική - ποιοτική ενημέρωσή που χαρίζουν (τζάμπα)

    Χαίρετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζούμε φίλτατε ακόμα στον αστερισμό του Αντρέα όπου τα λεφτά φύτρωναν στα δέντρα και οι τράπεζες αναφύονταν αυθόρμητα από το χώμα.

      Διαγραφή
  5. After the Grexit, don't be surprised if the turks invde Greece. germans and turks are POS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.