15/6/15

Στρατηγικής σημασία νίκη των Κούρδων - Πιο κοντά στην έξοδο στη Μεσόγειο (βίντεο)

Oι Κούρδοι στη συνοριακή πύλη του  Girê Spî, την οποία κατέλαβαν πριν από λίγο
Οι ένοπλες Ομάδες Προστασίας του Λαού (YPG), των Κούρδων της βόρειας Συρίας, ανέλαβαν τον έλεγχο του δρόμου μεταξύ της πόλης Girê Spî, αραβικά Τελ Αμπαγιάντ και της Ράκα, «πρωτεύουσας» του ισλαμικού χαλιφάτου το οποίο έχει «ιδρυθεί» από το Ισλαμικό Κράτος.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον της πόλης, μεγάλο μέρος της οποίας κατέλαβαν, ενώ πριν από λίγο οι ένοπλοι Κούρδοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη συνοριακή πύλη που συνδέει την περιοχή με την Τουρκία.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συνοριακή πύλη αποτελούσε τη βασική πύλη εισόδου ξένων τζιχαντιστών, οι οποίοι έφθαναν μέχρι σήμερα αεροπορικώς στην Τουρκία και στη συνέχεια περνούσαν στην πόλη Girê Spî, για να οδηγηθούν στη Ράκα και από κει στα διάφορα μέτωπα του πολέμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, το οποίο πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις για το θέμα, στο Girê Spî υπάρχουν αποκλεισμένοι περί τους 150 τζιχαντιστές, οι οποίοι ζητούν βοήθεια από το κεντρικό επιτελείο των τζιχαντιστών στη Ράκα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κεντρικό επιτελείο των τζιχαντιστών δηλώνει αδυναμία να ενισχύσει τις δυνάμεις του στο Girê Spî, αφού εκτός του ότι δεν ελέγχει πλέον το δρόμο προς την πόλη αυτή, οι φάλαγγές του δέχονται συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις από αεροσκάφη των ΗΠΑ.
Η τουρκική κυβέρνηση και το ΓΕΕΘΑ εκτιμούν ότι σε περίπτωση που οι Κούρδοι ελέγξουν την πόλη Girê Spî, στη συνέχεια θα επεκτείνουν τον έλεγχο σε ολόκληρη την επαρχία, με αποτέλεσμα να ενωθούν τα δυο καντόνια Τζιζίρε και Κομπάνι, ενώ θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να ενωθούν και το καντόνι του Κομπάνι με αυτό του Αφρίν. Σε περίπτωση δε που γίνει αυτό, τότε οι Κούρδοι θα έχουν φθάσει μερικά χιλιόμετρα από τις ακτές της Μεσογείου.
Ο φόβος της Άγκυρας είναι ότι κάτι τέτοιο, που προφανώς στηρίζεται από τις ΗΠΑ και από το αυτόνομο κράτος του Νοτίου Κουρδιστάν, θα οδηγήσει σταδιακά στην έξοδο των Κούρδων στη θάλασσα, εξέλιξη που θα τους επιτρέψει να παρακάμψουν την Τουρκία και να εξάγουν πλέον μόνοι τους το κουρδικό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.