1/5/15

Πώς η Πορτογαλία "εξαφανίζει" τους ανέργους

Μέχρι πρόσφατα τα ποσοστά ανεργίας, που ανακοίνωνε κάθε μήνα η εθνική στατιστική υπηρεσία της Πορτογαλίας, μειώνονταν συνεχώς προς μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης. Εδώ και δύο μήνες όμως το ποσοστό άρχισε πάλι να έχει ανοδική πορεία και να ξεπερνάει το 14%.

Η στατιστική αρχή προειδοποιεί μάλιστα ότι η ανεργία «με την ευρύτερη έννοια» ανέρχεται περίπου στο 22%.

Μετά το 2011 οι στατιστικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν πλέον να προσμετρούν στα ποσοστά ανεργίας τους ανέργους που βρίσκονται σε προγράμματα εκπαίδευσης και εύρεσης εργασίας. Έτσι δημιουργήθηκαν οι άνεργοι με τη «στενή» και την «ευρεία» έννοια.

Στις εφημερίδες αναφέρονται συνήθως αυτοί με την «στενή» έννοια, γιατί τα συγκεκριμένα νούμερα είναι χαμηλότερα.

Στην Πορτογαλία ο αριθμός των ανέργων που συμμετέχει σε προγράμματα έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2013. Έτσι στο τέλος της περασμένης χρονιάς 170.000 άνεργοι «εξαφανίστηκαν» από τις στατιστικές με αποτέλεσμα το επίσημο ποσοστό να βρίσκεται περίπου τρεις με έξι ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το πραγματικό.

Αριθμοί που τροποποιούνται εύκολα

Ο οικονομολόγος και κοινωνιολόγος Κάρλος Κάλντας, ο οποίος εργάζεται στο «Κέντρο για Κοινωνικές Στατιστικές» του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα, επισημαίνει τις αντιφάσεις των μελετών: «Τα ποσοστά ανεργίας μπορούν να μειωθούν μόνο σε μία αναπτυσσόμενη οικονομία. Επομένως είναι πολύ παράξενο να μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία ενώ η οικονομία μένει στάσιμη

Η εθνική στατιστική υπηρεσία δουλεύει με εξαιρετικά αμφίλεγόμενα μέσα, υποστηρίζει ο επιστήμονας.

Περίπου 300.000 ως επί το πλείστον νέοι και ειδικευμένοι Πορτογάλοι έφυγαν από τη χώρα εν καιρώ κρίσης ενώ υπάρχουν και αρκετοί που έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια αναζήτησης. Αυτές οι δύο ομάδες ανέργων, όπως επίσης και εκείνοι που αναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς ημιαπασχόλησης ή περιστασιακά επειδή δεν βρίσκουν μια θέση πλήρους απασχόλησης, δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό.

Ο Κάστρο Κάλντας επισημαίνει ότι για τα ποσοστά ανεργίας ευθύνεται κυρίως η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Τα νούμερα αυτά όμως τροποποιούνται εύκολα. Η πραγματική κατάσταση στην Πορτογαλία, όμως, είναι διαφορετική. «Ένας στους πέντε Πορτογάλους που είναι ικανοί να εργαστούν, δεν έχει δουλειά. Ενδεχομένως και ένας στους τέσσερις. Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα», εξηγεί ο Κάλντας.

Πάντως η στατιστική υπηρεσία αναγκάστηκε να διορθώσει ακόμη και το ποσοστό ανέργων «με τη στενή έννοια» τον περασμένο Δεκέμβριο, αυξάνοντάς το κατά 0,5%. Κατά συνέπεια η ανεργία στην Πορτογαλία στο τέλος του 2014 δεν μειώθηκε - όπως έσπευσε να πανηγυρίσει η κυβέρνηση- αλλά αντίθετα αυξήθηκε.

Ακόμη και με τη στενή έννοια της λέξης.

nooz    Πηγή: DW, Jochen Faget / Αλεξάνδρα Κοσμά

6 σχόλια:

  1. Μα για την επιτυχία της Πορτογαλλίας να βγεί από τα μνημόνια, δεν μας πήραν το κεφάλι μερικοί παντογνώστες εδώ μέσα ;

    Τι συμβαίνει ;

    Μήπως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα ή μήπως κακώς βγάζουμε συμπεράσματα συγκρίνοντας ανόμιες καταστάσεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως μια φορά από την Ελλάδα καλύτερα τα πάνε...Και αποπληρώνουν το ΔΝΤ, αποκτώντας μία ώρα αρχίτερα την πρωτοβουλία πάλι στον τομέα της οικονομίας τους και δανείζονται από τις αγορές χωρίς να παρακαλάνε...Αλλά αυτά μάλλον δεν σου αρέσει να τα θυμάσαι...Όσο για την ανεργία, μάλλον θα θεωρείς ότι είναι κάτι μαγικό το οποίο μπορεί να εξαφανιστεί σε χρόνο μηδέν...Την μία μέρα υπάρχει και την άλλη δεν υπάρχει...Λοιπόν για να μην κοροϊδευόμαστε, η ανεργία χρειάζεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ για να μειωθεί και δεν γίνεται σε μία μέρα.Αν φέτος οι Πορτογάλλοι παρουσιάζουν καλά δημοσιονομικά στοιχεία και κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, του χρόνου θα μειωθεί και η ανεργία...Μαγικοί τρόποι δεν υπάρχουν σε αυτά τα θέματα, ούτε γρήγοροι...Πάρτο απόφαση...

      Διαγραφή
    2. Εσύ πάντως συνέχισε να λιβανίζεις το αμφισβητήσιμο Πορτογαλλικό θαύμα, ώς βασικό επιχείρημα ότι η χώρα πάει κατά διαόλου.

      Όποιο τσιμπίσουν, τσίμπισαν.

      Όμως μην ξεχνάς να σημειώνεις ότι μέχρι τις 24 Ιανουαρίου τους είχαμε πάρει καθαρά κεφάλι, αλλά μετά δυστυχώς ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βλέπουμε την πλάτη τους.

      Διαγραφή
    3. Να λιβανίζω;;;Μην μπερδεύεις τους άλλους με τις δικές σου συνήθειες...Εγώ σου είπα απλά τι συμβαίνει...Αν πιστεύεις ότι τα προβλήματα που είχε και έχει η Πορτογαλλία μπορούν να λυθούν μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, δυστυχώς για εσένα, ζεις σε ψευδαισθήσεις...Το ίδιο και ακόμη περισσότερο ισχύει για την Ελλάδα, δυστυχώς για όλους μας...Όταν άρχισε η κρίση περίπου το 2011 και τα συζητούσα με λίγους καλούς φίλους που σκέφτονταν τότε να φύγουν για μεταπτυχιακά/διδακτορικά στο εξωτερικό που ήμουν ήδη εγώ, τους είχα πει ότι η κρίση σε άσχημο επίπεδο στην Ελλάδα θα διαρκέσει 10 χρόνια τουλάχιστον...Δυστυχώς επαληθεύομαι και μάλιστα τότε δεν λάμβανα υπόψιν ότι θα υπήρχαν τόσα πισογυρίσματα στην πολιτική της χώρας για την οικονομία...Σήμερα πιστεύω ότι θα πάρει παραπάνω χρόνο...Το ίδιο ισχύει και για την ανεργία...Πάρτο απόφαση λοιπόν ότι η μάχη της οικονομίας ούτε στα μισά δεν είναι, ή αλλιώς ζήσε τον μύθο σου και εσύ...

      Διαγραφή
  2. Και εδώ κάνεις λάθος.

    Η κρίση έχει σχεδιαστεί για να μη τελειώσει ποτέ. Οι απαιτήσεις της Ευρωμαφίας είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.

    Πρώτον πρέπει να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τόκους για το μη βιώσιμο χρέος, ώστε στραγγίζεται το όποιο ΑΕΠ και να μην υπάρχουν κεφάλαια για επενδύσεις. Από την μεριά τους ευχαρίστως ανακυκλώνουν τα χρεωλύσια ώστε να παραμένει η χώρα αποικία χρέους και να έχουν σταθερά το επάνω χέρι στα πάντα.

    Και δεύτερον πρέπει να συνεχίσουμε τις "μεταρρυθμίσεις" ώστε να βαθαίνει ακόμη περισσότερο η κρίση και να συνεχίζεται η "σωτηρία" της χώρας με καινούργια δανεικά.

    Ο μεγάλος στόχος είναι η διάλυση της χώρας και διακυβέρνηση της από ισόβιους εντολοδόχους της μαφίας του Βερολίνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς που είσαι και εσύ εδώ και μας λες τα σωστά...Το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο όταν το κράτος αρχίσει να λειτουργεί ως κράτος και σταματήσει να ποινικοποιεί ουσιαστικά το κέρδος...Φυσικά με αυτή την κυβέρνηση ΔΕΝ μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο γιατί θεωρεί όποιον θέλει να κάνει κερδοφόρα την επιχείρηση του, ως εγκληματία.
    Αν δεν το έχεις καταλάβει, χρέος θα υπάρχει πάντα...Το θέμα είνα να μπορείς να το εξυπηρετείς...Αν δεν αντιλαμβάνεσαι αυτό, μάλλον δεν αντιλαμβάνεσαι τίποτα από οικονομικής πλευράς...Άρα είναι παπαριές όλα αυτά περί αποικίας χρέους και τα λες εκ του ασφαλούς γιατί ξέρεις ότι τα λες σε ανθρώπους που θέλουν να πιστέψουν κάτι τέτοιο, αντί να καταλάβουν ότι χωρίς σκληρή δουλειά δεν πετυχαίνεται τίποτα...Το τζάμπα πέθανε και δεν μας δανείζει κανείς χωρίς να κάνουμε και εμείς ως κράτος κάτι...Εκτός και αν περιμένεις να μας χαρίσουν χρήματα...Οπότε περίμενε...

    Όλη σου συλλογιστική βασίζεται πάνω στην αστεία ιδεοληψία της "μαφίας του Βερονίλου"...Ε λοιπόν σου έχω νέα...Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο...Βρες κάτι άλλο να λες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.