29/4/15

Σοβαρότατη εξέλιξη - Διακήρυξης της Λευκωσίας: Τις θαλάσσιες ζώνες τους οριοθετούν Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα

Με τη Διακήρυξη, οι τρεις ηγέτες απευθύνουν έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος που θα επανενώσει το νησί.                                                              ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σταύρος Ιωαννίδης
Τον καλά εδραιωμένο τριμερή συνεταιρισμό, «που προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία και συνεργασία σε όλους τους τομείς στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύει η δεύτερη τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κυπριακή πρωτεύουσας, όπως τονίζουν στη Διακήρυξη της Λευκωσίας οι ηγέτες των τριών χωρών, Νίκος Αναστασιάδης , Αλέξης Τσίπρας και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Στη Διακήρυξη, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της σημερινής κοινής συνάντησης στην Λευκωσία, τονίζεται ότι «Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος αποφάσισαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις τους με γρήγορους ρυθμούς για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπου αυτό δεν έχει γίνει».
Επίσης, σημειώνεται ότι ο τριμερής συνεταιρισμός «υπηρετεί ως μοντέλο ένα ευρύτερο περιφερειακό διάλογο, περιλαμβανομένου του στενού συντονισμού και της συνεργασίας στο πλαίσιο πολυμερών συναντήσεων, ως επίσης μέσω προσπαθειών για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων μεταξύ της Ε.Ε. και του Αραβικού κόσμου».
Στη Διακήρυξη αναφέρεται ακόμη πως ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, έχοντας επίγνωση των τεράστιων και αυξανόμενων προκλήσεων για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, και της ανάγκης για μια σταθερή και συντονισμένη συλλογική απάντηση, συναντήθηκαν με στόχο «την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και για συνέχιση της ενίσχυσης της τριμερούς τους συνεργασίας, οικοδομώντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα».
Με τη Διακήρυξη, οι τρεις ηγέτες απευθύνουν έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος που θα επανενώσει το νησί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
Επίσης, σημειώνουν ότι «μια τέτοια διευθέτηση δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου στο σύνολό του, αλλά θα συμβάλει σημαντικά και στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», και χαιρετίζουν την προοπτική για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή, αναφέρουν ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο «μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία» και υπογραμμίζουν ότι «αυτή η συνεργασία θα εξυπηρετείτο καλύτερα μέσω της δέσμευσης από τις χώρες της περιοχής στις αρχές του διεθνούς δικαίου».
Οι τρεις ηγέτες απευθύνουν ακόμη έκκληση για την εφαρμογή μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρηνικής διευθέτησης στη Μέση Ανατολή, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, την εδραίωση ενός κυρίαρχου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που βρίσκονται υπό κατοχή από τις 4 Ιουνίου 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.
Για τη διεθνή τρομοκρατία αναφέρουν ότι «υπάρχει ανάγκη για μια ολοκληρωμένη, συντονισμένη και συλλογική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας» και συμφώνησαν «να εντείνουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Σε σχέση με τη Συρία επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για «μια νέα πολιτική διαδικασία στη Συρία και για ενθάρρυνση της συλλογικής δράσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση των ψηφισμάτων 2174 και 2178 του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Επίσης, εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη και την αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή, που επίσης επηρεάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις γειτονικές χώρες. Ως εκ τούτου, αναφέρουν ότι «υποστηρίζουν σθεναρά την εφαρμογή μιας στρατηγικής κατά της τρομοκρατίας παράλληλα με τον πολιτικό διάλογο και τη διαδικασία συμφιλίωσης και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Σε ό,τι αφορά την επιδεινούμενη κατάσταση στην Υεμένη, η οποία απειλεί να αποσταθεροποιήσει την γύρω περιοχή, εκφράζουν την ισχυρή τους στήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας για τη διατήρηση της ενότητας και την εδαφικής ακεραιότητας και αναφέρουν ότι οι προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για επανέναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις είναι ο μόνος τρόπος για πρόοδο. Μια τέτοια διευθέτηση, αναφέρουν, «παραμένει η μόνη εγγύηση προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καταστροφές, εντάσεις ή θύματα».
Στη Διακήρυξη γίνεται αναφορά και στο θέμα της μετανάστευσης και επισημαίνεται ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών «αποτελεί μια μέγιστη πρόκληση για τις τρεις χώρες». Αποφάσισαν, προστίθεται, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για αποτροπή της απώλειας ζωών στη θάλασσα και αντιμετώπιση των αιτιών που αποτελούν τη ρίζα της ανθρώπινης τραγωδίας σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.
Εξάλλου, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν τις πιθανότητες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους, με στόχο τη δημιουργία «ενός πιο θετικού οικονομικού περιβάλλοντος για ανάπτυξη, για αντιμετώπιση των προκλήσεων μιας διεθνούς οικονομικής κατάστασης που αλλάζει ραγδαία και για να επωφεληθούν από κοινού από σημαντικές ευκαιρίες που αναφύονται στην περιοχή».
Στον τομέα του τουρισμού και της εμπορικής ναυτιλίας συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται στενά, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά προγράμματα, με την εμπλοκή κρατικών και ιδιωτικών παραγόντων, περιλαμβανομένων κοινών τουριστικών πακέτων και κρουαζιέρων, την ενίσχυση της θαλάσσιας σύνδεση μεταξύ των τριών χωρών για μεταφορά τόσο φορτίων όσο και επιβατών και τη συνεργασία στη θαλάσσια εκπαίδευση και κατάρτιση.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.