6/4/15

Το εκπληκτικό φιλμ για την επέτειο της μάχης του Οχυρού. Από την κατάληψη μέχρι την απελευθέρωση !

xorikoiΕντυπωσιακές είναι οι εικόνες και το υλικό που συνέλλεξε ο Τάσος Τεφρωνίδης για τη μάχη των Οχυρών του Εχίνου, η 74η επέτειος της οποίας γιορτάζεται την Κυριακή.
Πρόκειται για ένα φιλμ που δημιούργησε ο γνωστός συλλέκτης παλιών φωτογραφιών από φωτογραφίες που συνέλλεξε, κυρίως ο ίδιος, και κάποια μέλη της σχετικής ομάδας του facebook.
Το φιλμάκι μέσα από το σπάνιο φωτογραφικό υλικό ξεκινά από την ένθερμη υποδοχή των ναζιστικών στρατευμάτων στη Βουλγαρία πριν φτάσουν στα σύνορα,  τις εικόνες από τον Εχίνο και το  οχυρό του πριν και μετά τη μεγάλη και ηρωική μάχη των Οχυρών, που συντάραξε όλη την Ευρώπη.


40 vas sofias germanoi  prototipigermanowΕπίσης την κάθοδο των Γερμανών προς την πόλη της Ξάνθης , τις μαύρες μέρες της κατάληψης από τα γερμανικά στρατεύματα με τη γνωστή, θρυλική πια, φωτογραφία τους, παραταγμένους στη σημερινή οδό Βασιλίσσης Σοφίας αλλά και τις παρελάσεις των Βούλγαρων Κατακτητών.

40 eisodos germanon nazistiki simaia


Το φιλμ φτάνει μέχρι την απελευθέρωση της πόλης από το ΕΑΜ το 1944 , χρονολογία από την οποία αποχώρησε από την Ξάνθη και ο τελευταίος κατακτήτης. Οι φωτογραφίες εκτέθηκε στο φουαγέ της ΠΕ Ξάνθης, σε έκθεση που διοργανώθηκε  με την ευκαιρία της επετείου.




Οχύρο Εχίνος Ξάνθης . Απο την πτώση στη απελευθέρωση 1941 - 1944 .



Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρ 2015
Το οχυρό του Εχίνου αποτελούνταν από 4 συγκροτήματα υπόγεια/ που κατασκευάσθηκαν και αυτά από το 1936 έως το 1940. Οι Γερμανοί επιτέθηκαν από τις πρωινές ώρες της 6ης Απριλίου, τα ελληνικά τμήματα προκαλύψεως υποχώρησαν προς Μελίβοια καταστρέφοντας το δρόμο και ανατινάζοντας τις γέφυρες ενώ ταυτόχρονα εκκενώθηκαν τα χωριά βορείως του οχυρού και οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στο Κένταυρο.

 XanthiPress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.