21/4/15

Μάθημα πολιτικής το Αρμενικό Ζήτημα

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε διαχρονικά το ζήτημα της γενοκτονίας με τη λογική «σφάξε με, πασά μου, ν’ αγιάσω»
Του Σάββα Καλεντερίδη
Ο τρόπος με τον οποίο μια κοινωνία και ένα έθνος αντιμετωπίζει ένα κορυφαίο ζήτημα, είχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί αυτό σχετίζεται με την πορεία που επιλέγει να έχει το έθνος αυτό στην ιστορία.
Στις αρχές της δεκαετίας του 20ού αιώνα, όταν εμφανίστηκε στον μακρυνό ορίζοντα το φάσμα της ολοκληρωτικής διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οθωμανικές ελίτ στο κράτος και το στρατό άρχισαν να εξυφαίνουν το σχέδιο της «καθαρής Τουρκίας», δηλαδή της δημιουργίας ενός μουσουλμανικού εθνικού κράτους στα εδάφη της Ανατολής. Μόνο που υπήρχε ένα «πρόβλημα». Στα εδάφη της Ανατολής δεν κατοικούσαν μόνο μουσουλμάνοι και μόνο Τούρκοι. Οι Τούρκοι μάλιστα ήταν σχεδόν ισχνή μειοψηφεία, ανάμεσα σε Κούρδους, Αρμένιους, Έλληνες, Ασσύριους, Άραβες, Καυκάσιους και άλλες φυλές ων ουκ έστιν αριθμός!
Άρα, με κάποιον τρόπο θα έπρεπε να εξαλειφθούν από τα εδάφη της Ανατολίας σε πρώτη φάση οι χριστιανικοί πληθυσμοί και σε δεύτεροι φάση όλοι οι μουσουλμανικοί λαοί να περάσουν μέσα από την «πρέσσα» του τουρκικού σωβινισμού και να γίνουν όλοι «καλοί, εργατικοί και έξυπνοι Τούρκοι»!!!
Στα πλαίσια αυτής της «λογικής», που έγινε κανονικό σχέδιο επιχειρήσεων, όλες οι φάσεις του οποίου εξετάστηκαν με κάθε λεπτομέρεια στα συνέδρια των Νεοτούρκων που έγιναν στη Θεσσαλονίκη το 1908, 1909, 1910 και 1911 κεκλεισμένων των θυρών και τα πρακτικά τους σε μεγάλο βαθμό έχουν μείνει μυστικά μέχρι σήμερα, τελέστηκε η γενοκτονία των Αρμενίων, που ξεκίνησε με το προγκρόμ της 24ης Απριλίου 1914 και ολοκληρώθηκε με τις μαζικές σφαγές και τους αναγκαστικούς, με «τελικό» προορισμό την έρημο της Ντερ αλ Ζορ της σημερινής Συρίας, όπου χάθηκαν και οι τελευταίοι από το 1,5 εκατομμύριο Αρμενίων της Ανατολής. Το ίδιο διάστημα εξολοθρεύτηκαν 700 χιλιάδες Ασσύριοι, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε ξεκινήσει ο Μεγάλος Διωγμός των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που κατέληξε την εξολόθρευση περίπου δυο εκατομμυρίων Ελλήνων, τη γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής.
Να υπογραμμίσουμε ότι όσα έγιναν στα εδάφη της Ανατολής με πρωταγωνιστές τους Νεοτούρκους, είχαν σχεδιαστεί «εν ψυχρώ» με κάθε λεπτομέρεια εν καιρώ ειρήνης προτού καν αρχίσουν πολεμικές επιχειρήσεις και για να καταστήσουν το λαό ενεργό συμμέτοχο και συνένοχο στο έγκλημα, είχαν επενδυθεί με θρησκευτικό μανδύα, είχαν ονομαστεί «τζιχάντ», δηλαδή ιερός πόλεμος εναντίον των απίστων. Τις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη φάση της εκτέλεσης του αποτρόπαιου σχεδίου της γςνοκοτνίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής, έπαιξαν συμβουλευτικό ρόλο οι Γερμανοί, με τους οποίους η Τουρκία είχε συμμαχήσει.
Όλη αυτή η βάρβαρη, απεχθής και αποτρόπαια επιχείρηση, που καταπάτησε κάθε ένοια ανθρωπισμού και ανθρωπίνου διακιώματος, θα μπορούσε να περικλειστεί σε μια φράση που λέει ο λαός μας «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα», αφού οι Τούρκοι, που ήταν εισβολείς στα εδάφη της Ανατολής, δεν αρκέστηκαν να εκδιώξουν αλλά εξολόθρευσαν δυο αυτόχθονες λαούς, τους Αρμενίους και τους Ασσυρίους και έναν λαό, τους Έλληνες, που είχαν παρουσία τριών χιλάδων ετών σ’ αυτά.
Επειδή σ’ αυτήν τη χώρα είμαστε αναγκασμένοι να μιλούμε και να γράφουμε για τα αυτονόητα, να σημειώσουμε ότι το τουρκικό κράτος και οι ελίτ της Τουκρίας, αμετανόητοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Νεότουρκοι, όχι μόνο αρνούνται πεισματικά να ανγνωρίσουν τη γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής, όχι μόνο επιτίθενται σε όποιον αγωνίζεται και επιδιώκει τη διεθνοποίηση και διεθνή αναγνώριση, αλλά συνεχίζουν την πολιτική των Νεοτούρκων με όχι και τόσο διαφορετικούς τρόπους και μέσα. Για να εξαλείψουν και τους τελευταίους Ασσύριους και τους Κούρδους Γεζιντί που κατοικούν στα εδάφη της Μεσοποταμίας (Ιράκ-Συρία), και να απομειώσουν την κουρδική απειλή, στηρίζουν με κάθε τρόπο τους τζιχαντιστές του λεγόμενου ισλαμικού κράτους, οι οποίοι καταστρέφουν ακόμα και μνημεία που θυμίζουν τους λαούς αυτούς, όπως πυρπόλησαν και έκαψαν οι Τούρκοι τη Σμύρνη, για να μη θυμίζει την ένδοξη ελληνική παρουσία στην περιοχή της Ιωνίας.
Για να γυρίσουμε στην αρχή του άρθρου μας, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, το κράτος και οι ελίτ, εν αντιθέσει με τους Αρμενίους, που ελίτ και λαός έθεσαν ως ιερό στόχο την αναγνώριση και τη διεθνοποίηση του ζητήματος της γενοκτονίας, αντιμετώπισαν την τέλεση των εγκλημάτων αλλά και -μετά την ολοκλήρωσή της- τη γενοκτονία ως πολιτικό ζήτημα και ως γεγονός, με τρόπο που συνάδει με τη λογική «σφάξε με πασά μου ν’ αγιάσω», γι’ αυτό συνεχίστηκαν οι σφαγές και η πολιτική της εθνοκάθαρσης στους Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, γι’ αυτό η εισβολή και κατοχή της Κύπρου και η εθνοκάθαρση των εγκλωβισμένων, γι’ αυτό ο εκτουρκισμός των Πομάκων και των Ρομά στη Θράκη, γι’ αυτό η επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο. Υπό αυτήν την έννοια, ο αγώνας για την αναγνώριση και διεθνοποίηση του ζητήματος της γενοκτονίας, δεν είναι υπόθεση των Ποντίων, των Μικρασιατών και κάποιων λίγων που αγνωνίζονται γι' αυτό. Είναι υπόθεση όλων μας και φυσικά δεν έχει ως στόχο τον στιγματισμό των Τούρκων και τη διασπορά μίσους. Πολύ απλά, ο αγώνας είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε ως λαός για την αντιστροφή της καταστρφικής πορείας και προϋόθεση, θα λέγαμε θεμέλιος λίθος, για την τοποθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε μια υγιή βάση, που θα εξασφαλίζει την ομαλότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Για να μη συνεχιστεί λοιπόν η εθνική κατρακύλα, για να μην ξαναζήσουμε εθνικές τραγωδίες στο Αιγαίο και τη Θράκη αυτή τη φορά, για να ανακτήσει το πολιτικό σύστημα και οι ελίτ την εθνική και ηθική τους υπάσταση, ας πάψουν να δαιμονοποιούν και ας συνταχτούν με εκείνους που αγωνίζονται για την αναγνώριση της γενοκτονίας και ας διδαχτούν από τους αγώνες του αρμενικού λαού, μέρες που είναι!
κυριακάτικη δημοκρατία

27 σχόλια:

  1. Η Τουρκία δεν τιμωρήθηκε ποτέ για τα εγκλήματά της, όπως η Γερμανία. Είχε και έχει την ανοχή, για να μην πω συμπαράσταση, της Δύσης, γι αυτό οι Τούρκοι δεν έχουν αισθήματα ενοχής και μπορούν κάλλιστα να συνεχίσουν το ... θεάρεστο έργο τους. Eίναι απίστευτος ο κυνισμός της Δύσης, που καταδικάζει τα ναζιστικά εγκλήματα, αλλά όχι τα τουρκικά. Εμείς συνεπικουρούμε με την νοοτροπία του «σφάξε με πασά μου ν’ αγιάσω».

    Το ξεγύμνωμα της Βρετανικής υποκρισίας και απάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nativist
      Το θέμα δεν είναι η τιμωρία της Δύσης, αλλά η αποφασιστικότητα των λαών που υπέστησαν τη γενοκτονία να διεκδικήσουν σωστούς όρους για να επιβιώσουν στην περιοχή και τα εδάφη τους, χωρίς να απειλούνται από πολιτικές που προοιονίζονται νέες γενοκτονίες.
      Αυτό είναι το ζήτημα, οι πολιτικές γενοκτονίας που εφαρμόζονται ακόμα και σήμερα και όχι η τμωρία της Τουρκίας!
      Όσο για τους Δυτικούς, μην τους ανακατεύεις.
      Δεν είναι δικό τους θέμα, είναι δικό μας θέμα.

      Διαγραφή
    2. Ασφαλώς αυτό είναι το θέμα, αλλά σήμερα θα μπορούσαν να ζούσαν στην περιοχή και τα εδάφη τους, χωρίς να απειλούνται από πολιτικές που προοιονίζονται νέες γενοκτονίες, όπως γράφεις, αν οι Τούρκοι είχαν υποστεί τις συνέπειες των εγκλημάτων των. Θα μπορούσαν να ζουν, όπως ζουν οι Εβραίοι στην Γερμανία, χωρίς να φοβόνται επανάληψη των τραγικών καταστάσεων του Γ' Ράιχ.

      Εμείς, για τους γνωστούς λόγους (ελληνοτουρκική "φιλία" κλπ), υποθέτω, και λόγω ανυπαρξίας εξωτερικής πολιτικής, δεν προσπαθήσαμε ούτε στο ελάχιστο να διεθνοποιήσομε το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας. Και όταν λέω "εμείς", εννοώ το ελλαδικό κράτος.

      Διαγραφή
    3. Ακολουθούμε πιστά και με συνέπεια το δόγμα «σφάξε με, πασά μου, ν’ αγιάσω»...

      Διαγραφή
    4. For many years in the US, Greeks, Armenians and Kurds were demonstrating together against Turkey. That stopped with Simitis and the doctrine of friendship with our #2 enemy (#1 we).

      Armenians of the diaspora managed their campaign for recognition regardless of the governments they had at home. Sometimes, the Ithaca complex we Greeks carry makes us see the light, guidance, at home. At dark times like now that light is off.

      I have a lot of Armenian friends, but when I met a hairdresser giving $300,000 a yr to the Armenian Committee I was really impressed with their dedication.

      I tried to restructure the ties with the Omogeneia when Kassimis as a Deputy Minister was in charge of the US. He, and his advisors, only wanted a network of lawers, doctors, etc ignoring that the people who raised millions for Doukakis and Tsongas were restaurant owners, construction workers and other hard working people we managed to loose.

      For fear a similar movement from the Omogeneia might turn to our doorsteps as a political party, we make everything possible to keep the ties as loose as possible...

      Διαγραφή
  2. Νativist, επειδή μας τα είπες και πολλά από άλλες φορές, σε ποιο παράλληλο σύμπαν ζεις και μιλάς για τιμωρία των Γερμανών και για Εβραίους που ζουν σήμερα στην Γερμανία ως Εβραίοι;
    Η πολιτική της Ελλάδος ως κράτος είναι ότι αφήνω στο έλεος του Θεού τους Ελληνικούς πληθυσμούς εφόσον δεν έχω να κερδίσω κάτι από αυτούς και τους καταστρέφω αν αυτό επιβάλλει η τυχοδιωκτική μου συμπόρευση με τις μεγάλες δυνάμεις, αυτό είναι διαχρονικά το κρατικό δόγμα.
    Την απόφαση για το πως θα λυθεί το Ανατολικό ζήτημα οι Τούρκοι την πήρανε ή απλά προσαρμοστήκαν στις νέες καταστάσεις κάνοντας βέβαια εγκλήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο νομίζω αντικατοπτρίζεις καλύτερα από όλους αυτά που γραφει το άρθρο. Το ρητορικό ερώτημα που θέτεις είναι ο ορισμός του σφάξε με aga μου να αγιάσω!

      Οι Τούρκοι προσαρμόστηκαν...Όχι δεν προσαρμόστηκαν σε τίποτα, πήραν συνειδητή απόφαση να εξαφανίσουν τους πληθυσμούς θεωρώντας κάθε αλλόθρησκο ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αντίθετα οι Έλληνες δεν είδαν ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος τους Μουσουλμάνους αλλα ακόμα και αν τους έβλεπαν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι θα τους εξαφανίζαμε!

      Διαγραφή
    2. Αν κατάλαβες, αυτό που λέω είναι ότι δεν διακρίνει το νεοελληνικό κράτος χριστιανική αγιοσύνη αλλά τυχοδιωκτισμός και αδιαφορία, άρα το σφάξε με πασά να αγιάσω δεν κολλάει εδώ.
      Ποιους Έλληνες εννοείς; Υπάρχει ένα κράτος, το κράτος των Αθηνών που απλώς αδιαφόρησε και αδιαφορεί για τους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Θράκης διότι συμπεριφέρεται όπως οι μπανανίες στην Λατινοαμερικάνα, όσοι περισσότεροι βρίσκονται εκτός, στο περιθώριο, τόσα περισσότερα λεφτά περισσεύουν για τους λίγους. Τί συζητάμε: Oι περισσότεροι Μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Τσιγγάνοι και Πομάκοι που πάντα άνηκαν στην Ελληνική σφαίρα επιρροής.
      Την απόφαση για για τον διαμελισμό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την δημιουργία εθνών-κρατών δεν την πήραν οι Τούρκοι.
      Τί να λέμε τώρα, από την μια είναι οι Ευρωπαϊστές, που ξιπάζονται από την βιτρίνα των δυτικών, από την άλλη αυτοί που προσβλέπουν στην Ρωσία χωρίς να γνωρίζουν ότι οι Μουσουλμάνοι Τούρκοι είναι πιο κοντά σε εμάς από τους Ορθόδοξους Ρώσους, χωρίς να γνωρίζουν τί ακριβώς είναι η Ρωσία, και υπάρχουν και οι διάφοροι σαν τον Καλεντερίδη που προσπαθούν να καταστρέψουν την μοναδική γέφυρα σωτηρίας της Ελλάδος που είναι μια συνεργασία σε πολλά επίπεδα με την Τουρκία.
      Σε ποιον θα μιλήσεις για γενοκτονίες;Στους Ασιάτες; Στους Αφρικανούς; Προφανώς και όχι, θα γελάσει ο Κινέζος όπως κάνει πάντα, και από εδώ πάνε και άλλοι. Στους Δυτικούς προσβλέπεις, μετατρέποντας σε θεούς τους χθεσινούς αγριόχοιρους που θα έλεγε και ο Περικλής Γιαννόπουλος που θα κρίνουν τους άλλους όντας οι ίδιοι οι χειρότεροι όλων.

      Διαγραφή
    3. Και συνεχίζεις να περιγράφεις την ίδια ακριβώς κατάσταση.

      Τι είναι η συνεργασία; Πως μπορείς και με ποιους όρους να συνεργαστείς με κάποιον που έχει διαπράξει γενοκτονία εναντίον σου και μετά από αυτό συνέχισε ακριβώς τις ίδιες επιχειρήσεις στην Κύπρο και δεν αναγνωρίζει τίποτα; Όταν μιλάμε για γενοκτονία απευθυνόμαστε στην Τουρκία και όχι στη Δύση ακόμα και όταν απευθυνόμαστε μέσω της Δύσης, γιατί μόνον με τη δικαίωση μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Όσον αφορά το ελληνικό κράτος η αναλγησία είναι για όλους, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να το διαλύσουμε ενώ σε παραπέμπω στην πιο πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου εξωτερικών όσον αφορά την μουσουλμανική μειονότητα! Σε προτρέπω να διαβάσεις πως βλέπει τη "συνεργασία" ο νεοθωμανός στα βιβλία του...Δες πόσο σημαντική είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Γερμανών έναντι των Ισραηλινών!

      Διαγραφή
    4. Μα αυτό κάνουν, διαλύουν το ελληνικό κράτος στα πρότυπα των άλλων Βαλκανικών χωρών και ίσως να πάνε και ένα βήμα πιο πέρα και να Κουρδοποιήσουν τον τόπο, πολύ πιθανό.
      Σε ποια βιβλία; Toυ Κοτζιά; Αποικία ξεαποικία χρέους τίποτα απολύτως δραστικό δεν κάνουν ως κυβέρνηση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ενεργειακές συνεργασίες κάνουν και οι Βούλγαροι που έχουν για κράτος κάτι που μοιάζει με κράτος αλλά δεν είναι.
      Οι Γερμανία ως συντεταγμένη πολιτεία εγκλημάτισε και κατόπιν αναγνώρισε κάνοντας και ηθικό λίφτινγκ, το ολοκαύτωμα που διέπραξε εναντίον των Εβραίων, αλλά μόνο αυτό, το έγκλημα της γενοκτονίας των Σλάβων χάνεται ανάμεσα στην αμνησία, την ισχνότητα των Σλαβικών λαών και τον Σταλινισμό. Για οικονομικές αποζημιώσεις που κοστίζουν βέβαια ούτε λόγος να γίνεται. Η Τουρκία είναι διαφορετική περίπτωση για πολλούς λόγους, η Τουρκία ιδρύθηκε μετά την Μικρασιατική καταστροφή, πριν δεν υπήρχε, πώς θα αναγνωρίσει γενοκτονίες που γίναν πριν; Πολύ περισσότερο όταν θεωρούν ότι γίναν μέσα στα πλαίσια ενός πολέμου, που σύμφωνα με αυτούς, οι ίδιοι σε αυτόν τον πόλεμο παλεύαν για να μην χαθεί ολοσχερώς η πατρίδα τους. Αυτό το πράγμα στο κεφάλι ενός λαού δεν αλλάζει όταν μάλιστα ζει στην πατρίδα των προγόνων του, εκεί που συντελέστηκαν αυτές οι θηριωδίες,για αυτούς πάντα θα είναι εγκλήματα εναντίον προδοτών αν και, να πω και τούτο, υποσυνείδητα για τους Έλληνες αναγνωρίζουν το λάθος τους και αυτό φαίνεται αν διαβαστούν σωστά οι δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς, καταλαβαίνουν δηλαδή ότι ο Ελληνικός κόσμος δεν ήταν ενιαίος αλλά αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία για να την ανοίξω.
      Όσον αφορά την συνεργασία έχω να πω τούτο, ελπίζω να γνωρίζεις από τις οικονομικές στήλες ότι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδος αυτήν την στιγμή είναι η Τουρκία.

      Διαγραφή
    5. Εννοώ τα βιβλία του Νταβούτογλου όχι του Κοτζιά, όσον αφορά το πως εννοούν οι Τούρκοι τη συνεργασία. Η Τουρκια έχει αυτοανακηρυχτεί ο νόμιμος διάδοχος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οποτε το επιχείρημα σου δεν στέκει. Το υποσυνείδητα και τα αισθήματα του απλού κόσμου δεν μου λένε κάτι ιδιαίτερο, το θέμα είναι να ανγνωριστεί από το κράτος το σφάλμα και να δικαιωθούν οι σφαγμένοι! Και επειδή η γενοκτονία , δεν είναι μόνον η σφαγή, αλλα η συντονισμένη προσπάθεια εξαφάνισης κάποιου με όλα τα μέσα θέλω να σε ρωτήσω πως κάποιον που είναι υπεύθυνος για τις γενοκτονίες των χριστιανικών λαών μπορείς να τον εμπιστευτείς όταν συνεχίζει την ίδια πολιτική και με τους Κούρδους, αλλα και με οποιον μουσουλμάνο δεν βλέπει τον εαυτό του ως Τούρκο εντός Τουρκίας, εισβάλλει στην Κύπρο, δημιουργεί προβοκάτσιες στην Ελλάδα!

      Το εμπορικό ισοζύγιο λέει αυτά που πρέπει να πει, αλλα δεν αποτελεί πανάκεια, είναι παρα πολύ περιορισμένο! Ο έμπορος για να σου πουλήσει κάτι η εσύ για να αγοράσεις κάτι από έναν έμπορο δε χρειάζεται να τον αγαπάς κιόλας, απλώς να εμπιστεύεσαι ότι θα έχεις κέρδος οικονομικό από την πράξη, και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, αλλα αυτό δε σημαίνει και πολλά όπως και πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το εμπόριο μεταξύ των εμπολεμων ήταν στα καλύτερα του!

      Διαγραφή
    6. Πότε αυτοανακηρύχθηκε; Tέτοιες παλαβομάρες λέει ο Καραμπελιάς. Είναι μια μεγάλη χώρα στα εδάφη της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τι θέλετε να κάνει; Nα ιδιωτεύει χωρίς να παίζει γεωπολιτικά παιχνίδια στην γειτονιά της όταν μέχρι και το Αζερμπαϊτζάν-που φτάσαμε;- χαράζει σχέδια για την περιοχή μας;
      Mην πλέκεις διαφορετικά πράγματα, πολιτικές αφομοίωσης όλες οι χώρες ακολουθούν, κανείς δεν σου αναγνωρίζει δημόσια ξεχωριστή εθνική ταυτότητα, μόνο ατομικά δικαιώματα και ελευθερία για ιδιώτευση.
      Τώρα για αυτά που λες για Κύπρο και προβοκάτσιες.. τα βάζεις όλα μαζί για φρακάρισμα της άλλης γνώμης. Από την πολύ εύκολη αντιτουρκική προπαγάνδα είναι σίγουρο ότι αν ρωτήσει κανείς εναντίον ποιων πολεμούσαν οι μαχητές της ΕΟΚΑ θα σου απαντήσουν εναντίον των Τούρκων.
      Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι μετεωρίζεται ανάμεσα σε ένα δυτικό τρόπο διοίκησης, κράτος-έθνος, που της είναι ξένος και αταίριαστος και στον παραδοσιακό τρόπο διοίκησης της Μεσογείου που τον χαρακτηρίζει η αυτονομία. Ενώ δεν μπορεί λόγω του όγκου της και της πράδοσής της να γίνει προτεκτοράτο ή να διαλυθεί από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει άλλες μεγάλες χώρες που είναι ισχυρότερές της και την πιέζουν, βασικά αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Οθωμανική αυτοκρατορία και γενικότερα η περιοχή μας από την κυριαρχία των Δυτικών και μετά.
      Για τον δεύτερο παγκόσμιο που λες μπερδεύεις χώρες, καταστάσεις και το τι θέλει και χρειάζεται η κάθε χώρα. Στο σήμερα πάντως σημαίνει πάρα πολλά η συνεργασία Ρωσίας-Γερμανίας και για τις δύο χώρες ασχέτως αν οι Γερμανοί με την καταστροφική βλακεία που τους χαρακτηρίζει νομίζουν ότι θα καταφέρουν να τους εξουδετερώσουν όλους, και Αμερικάνους και Ρώσους.
      Όλοι αυτοί οι ολιγάρχες που ενώ κάνουν χρυσές δουλειές με τους Τούρκους χρηματοδοτούν sites που ακολουθούν "πατριωτική' γραμμή, είναι οι έξυπνοι και εμείς όλοι πρέπει με το έτσι θέλω να χαρακτηριζόμαστε από ανοησία για να μην θεωρηθούμε Τουρκολάγνοι;

      Διαγραφή
    7. Δε γίνεται όμως να επιμένεις στο λάθος, δεν τα λέει ο Καραμπελιας, το λένε όλοι οι πολιτικοί τους, προφανώς δεν έχεις διαβάσει κανέναν τους. Σε προτρέπω να διαβάσεις πρώτα αυτούς και να μην μεταφέρεις τις απόψεις αμφιλεγόμενων αριστερίστικων προσωπικοτήτων. Επίσης, η ευκολία που διαγράφεις την Κύπρο μου προκαλεί πολλα ερωτήματα! Σου επαναλαμβάνω πως συμπεριφέρεσαι όπως εχει πει ο Κοτζιάς ως Τούρκος εθνικιστής και όχι ως αριστερός!

      Διαγραφή
    8. Καλά Τούρκος εθνικιστής σίγουρα δεν είμαι , όσο για το Αριστερός πιστεύω πως δεν έχουν νόημα τέτοια επίθετα, ιδιαίτερα για την Αριστερά,η Ελληνική δε αριστερά ήταν μια sui generis αριστερά βγαλμένη μέσα από την Ελληνική ορθοδοξία και μόνο κουτοπόνηροι και ανόητοι τις προσδίδουν σοβιετικές καταβολές. Θέλω δεν θέλω, που θέλω, είμαι Έλληνας μέχρι μυελού οστών και αυτό θα δήλωνα αν έπρεπε να δηλώσω κάτι, πάντως συνέλληνας δεν είμαι με τον καθένα.
      Ποιες είναι οι αριστερίστικες προσωπικότητες;
      Εγώ διαγράφω την Κύπρο; Για την Ελλάδα στο προχθες ήταν ο Πόντος μακριά, στο χθες η Κύπρος έπεφτε μακριά ενώ στο σήμερα την ίδια μοίρα αναμένουν η Θράκη και τα νησιά ενώ για την Μακεδονία επιφυλλάσσεται ως μοίρα η διεθνοποίησή της. Αυτά που ακούς για ανεξάρτητες οικονομικές ζώνες είναι παλιά σενάρια του καπιταλισμού για την Ελλάδα, φτιαγμένα δεκαετίες πριν που τώρα ήρθε η ώρα για να υλοποιηθούν. Αυτά τα σενάρια προωθούν και οι "πατριωτικοί χώροι" με την πένα τους και τις δράσεις τους, για αυτό και οι λόγοι τους είναι γεμάτοι αντιφάσεις και δεν καταλαβαίνεις αν θέλουν την Ελλάδα δυνατή ή όχι

      Διαγραφή
  3. Τέλος πάντων, ἡ σημερινὴ κρίσις δείχνει πῶς ἐκινεῖτο καὶ κινεῖται ἡ Ἑλλὰς α'πὸ τὸ 1821 καὶ ἐντεῦθεν . Ποτὲ τίποτε μόνοι μας, πάντα τρία κόμματα, πῶς λοιπὸν θὰ διεκδικήσουμε, ὅταν μέχρι καὶ γιὰ νὰ φᾶμε, ζητᾶμε βοήθεια;
    Πρῶτα ἡ Ἑλλὰς θὰ μάθῃ νὰ ζῇ μὲ ὅτι παράγει (δηλαδὴ ἀξιοκρατικῶς) καὶ μετὰ θὰ διεκδικήσουμε ὅτι πραγματικὰ μᾶς ἀξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο κύριε Καλεντερίδη!!!Επιτέλους τα πράγματα με το όνομα τους.Γιατί έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι η γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων ήταν αποτέλεσμα ενός πολέμου και μάλιστα ότι τα ίδια έκαναν και οι σφαγιασμένοι λαοί στους Τούρκους.Αυτή η εντύπωση μάλιστα προωθείται από διάφορους πολιτικούς χώρους που διακατέχονται από συγκεκριμένες ιδεοληψίες...Και το ίδιο έχει συμβεί και στην Κύπρο, προσπαθώντας να ρίξουν την ευθύνη της εισβολής των Τούρκων στους Ελληνοκύπριους...Η αποδόμηση της αλήθειας σε όλο το μεγαλείο της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απολύτως με το άρθρο, μια μικρή ένσταση έχω όσον αφορά τον διαχωρισμό μεταξύ αυτοχθόνων και μη στη Μικρά Asia. Θεωρώ πως και ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας αλλα και του Πόντου θα πρέπει να θεωρείται αυτόχθονος και το δικαιολογώ αυτό έχοντας ως επιχείρημα το ότι οι Έλληνες άποικοι που πήγαν στη Μικρά Asia 3000 πιο πριν αλλα και οι άποικοι που αποίκισαν τη μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, δεν ήταν άποικοι με την έννοια του εισβολέα, που έχει καθιερωθεί σήμερα. Πήγαν εκεί όχι εισβάλλοντας αλλα κατοικώντας σε περιοχές χωρίς να προσβάλλουν τους πληθυσμούς που έβρισκαν εκεί, χτίζοντας τις δικες τους πόλεις στο δικό τους χώρο και ζώντας αρμονικά με τους ντόπιους πληθυσμούς. Αυτό συνέβη ειδικά στη Μικρά Asia αλλα και στη Σικελία εν πολλοίς! Επιπλέον υπάρχει και το παράδειγμα τις Θήβας, όπου ο μύθος λέει πως ήταν φοινικική αποικία αρχικά! Με αυτό θέλω να πω πως θα πρέπει να θεωρούνται και οι Έλληνες της Μίρκας Ασίας αυτόχθονες, άλλωστε όλοι οι λαοί από κάπου ξεκίνησαν και κάπου πήγαν, η ιδιοποιος διαφορα ωστόσο είναι μεταξύ εισβολέα επικυρίαρχου και ανθρώπου που ζητα ειρηνική διαβίωση με οποιον βρίσκει εκεί! Η τακτική του ειρηνικού αποικισμού ήταν η πλέον επικρατούσα για πολλές χιλιάδες χρονια και δεν ήταν ελληνικό προνόμιο και οι φοίνικες το έκαναν, αλλα από ο,τι φαίνεται συνέβαινε και σε άλλες ηπείρους! Όταν οι Δυτικοί για παράδειγμα έφτασαν στην Αμερική, οι ιθαγενείς της Ηπείρου η όπως είναι ευρύτερα γνωστοί ινδιάνοι, αποδέχτηκαν την ύπαρξη τους και δεν κινήθηκαν εναντίον τους, αλλα συμφώνησαν να τους παραχωρήσουν έδαφος ώστε να χτίσουν τους οικισμούς τους και να ζουν αρμονικά εφόσον ο ένας δεν έμπλεκε στα πόδια του αλλου, μια συμφωνία που μπορώ να τη βρω μάλιστα, έλεγε σαν δυο ποταμια που ρέουν παράλληλα και ειρηνικά θα κυλούν οι ζωές μας. Αυτά βεβαια αργότερα αθετήθηκαν από τους Δυτικούς, αλλα η ουσία είναι πως για να γίνει αποδεκτός ο αποικισμός αρχικά, προφανώς ήταν μια τακτική που συνέβαινε και εκεί! Οι συμφωνίες μάλιστα ήταν πλεγμένες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το κεφάλιο "γαινοκτονία των Αρμενίων" είναι τεράστιο και κατανοώ πως ο αρθρογράφος, μέσα στις λίγες αυτές γραμμές, δεν μπορεί να αποδώσει το μέγεθος του εγκλήματος που βαραίνει τους τούρκους ως οντότητα. (Εθνική οντότητα δεν είχαν ποτέ πριν το 1924). Επειδή οι λεπτομέρειες συνθέτουν τα γεγονότα, πρέπει να σταθούμε σ' αυτές. Για παράδειγμα, όταν άρχισαν οι διωγμοί των Αρμενίων παράλληλα με των άλλων χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας, τα νοσηρά μυαλά των νεότουρκων επινόησαν διάφορες μεθόδους βασανιστηρίων και έστεισαν διαγωνσιμό τίνος το προτεινόμενο βασανιστήριο θα είναι αποδοικότερο. Στον διαγωνισμό αυτόν "βραβεύτηκε'' ο διοικητής του Βαν ο οποίος πρότεινε να καρφώνουν πέταλα στα πόδια και τα κορμιά των χριστιανών. Ακόμα έβγαζαν από τα νοσοκομεία όσους είχαν σύφιλη και τους έβαζαν να κάνουν έρωτα με χριστιανές. Αυτές οι πηροφορίες έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης από Βέλγο και όχι από Έλληνα. Να γιατί οι σημερινοί τούρκοι ακούνε για γεννοκτονές και τους πιάνει αμοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μαρτυρίες από ξένους για τις φρικαλεότητες είναι παρα πολλές και μάλιστα από πραγματικά υψηλά ιστάμενους Ευρωπαίους, οποτε δεν ξέρω αν μπορούμε καν να φανταστούμε το μέγεθος των φρικαλεοτήτων, αφού αυτοί posh πρόσβαση μπορεί να είχαν πράγματι?

      Διαγραφή
    2. O πρεσβευτής των ΗΠΑ Χόρτον πάντως, μάλλον είχε αρκετή πρόσβαση και ήξερε πολλά καθότι τα είχε καταγγείλει επώνυμα.Και φυσικά ήταν και μάρτυρας στην καταστροφή της Σμύρνης, οπότε η άποψη του δεν είναι γενική αλλά αυτόπτη μάρτυρα.Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις σαν του Χόρτον.

      Διαγραφή
  7. Οι ξένοι (Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι, Ρώσοι, Κινέζοι και όποιοι άλλοι) δεν πρόκειται να υποστηρίξουν κάτι, το οποίο εμείς δεν έχουμε προβάλει ως αίτημα ή - καλύτερα - ως απαίτηση ιστορική, κοινωνική, ηθική και πρωτίστως ανθρωπιστική.
    Δεν έχουμε προβάλει σύσσωμα τουλάχιστον, πολίτες και κράτος.
    Θα πρέπει, δηλαδή, να διατυπώσουμε καθαρά το αίτημα για αναγνώριση της γενοκτονίας την οποίαν υποστήκαμε, ως Έλληνες, από ένα "κράτος", το τουρκικό, το οποίο κατά σύστημα και βάσει σχεδίου κάνει εθνοκαθάρσεις, σφαγιάζοντας και εξολοθρεύοντας λαούς.
    Μπορούμε δε, να χρησιμοποιούμε συγχρόνως διεθνώς και την απαγορευμένη στην Τουρκία λέξη "Soykirim" που σημαίνει γενοκτονία, προκειμένου να εγκαταστήσουμε στην ψυχή της Τουρκίας τον όρο αυτόν, και με τη συχνή χρήση του να καταφέρουμε ίσως να αποενοχοποιηθεί στους τούρκους πολίτες, γεγονός που θα ήταν μία πρώτη νίκη κατά της διαχρονικά εγκληματικής συμπεριφοράς της "γείτονος" χώρας.
    Κατόπιν αυτού και αφού εμπεδωθεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη, τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς το δίκαιον της απαίτησής μας, θα μπορούσαμε να εγείρουμε και αστικές αξιώσεις από την Τουρκία, οι οποίες κατ' ουσίαν είναι ανθρωπιστικές επανορθώσεις.
    Αναζητούνται πολιτικοί για να προβάλουν τα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. We are not Jews. Our strategy should include all ethnic groups that have been exterminated by the Turks and still being because nobody has ever done anything to upset Turkey.

    Lobbying by such a diverce and large group, will be proven a powerful tool and gives us the populations on the ground when it comes to demand terriitories. We are too few to act alone

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς δεν μαθαίνουμε ούτε από τους Τούρκους !!! Αυτοί προσπαθούν να μας ανοίξουν τα μάτια με την απύθμενη επιθετικότητά τους, και αντ αυτού ακόμη και τώρα δεν ήμαστε σε θέση να παραδεχτούμε δημόσια ότι υπάρχει γενοκτονία !! Ίσως να λείπουν οι ΙΚΑΝΟΙ ηγήτορες !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ο μουσταφα κεμαλ(ΡΙΖΑ)ειναι το κανονικο του επιθετο το κεμαλ του το εδωσε ενας δασκαλος του.ειναι ο ιδεολογικος πατερας του χιτλερ.πρωτος,αυτος εφαρμοσε τις γενικες εξολοθρευσεις ολοκληρων λαων.το ιδιο επραξε μετα και ο χιτλερ.η γερμανια τιμωρηθηκε,η τουρκια,γιατι,οχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να σημειωσω οτι σε ομοειδεις ιστοτοπους καποιοι γραφοντες θεωρουν οτι ορθως εκκενωθηκε η Μ. Ασια απο τον Ελληνικο στρατο οπως εκκενωθηκε! Υστερα οι Τουρκοι φταινε...

    Δ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. It is time to inform the world about the Greek Genocide by the Turks. The evidence is there. We must not delay any longer. Until now the Turks were shutting up any government mentioning the Armenian genocide, but now with Pope Francis's clear statement and the recognition of the Armenian genocide by the European Parliament, the Turks keep silent and in the presence of the Prime minister of Turkey organise a memorial event for the Armenians whom they killed.
    So, the Turks should not be allowed to deny the Greek genocide. We need to exert pressure from important people and governments; pressure with the facts. "The Greeks suffered worst than the Armenians" in the words of Henry Morgenthau who was there, and he was talking only for the period 1908-1914. He returned to America in 1914 and he did not witnessed the worst atrocities between 1914 -1923, but George Horton and many others did and provided evidence. There are many reports which describe the atrocities of the Turks against the Greeks which confirm Henry Morgenthau's assessment that the Greeks suffered worst atrocities even compared with the Armenians. We have also the clear orders of the Turks to kill the Greeks

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.