10/4/15

Συντάξεις: Τα νούμερα δεν βγαίνουν


Οι πρώιμες συνταξιοδοτήσεις, οι παχυλές συντάξεις και οι παροχές χωρίς ένσημα αποτελούσαν τον κανόνα στην προμνημονιακή Ελλάδα.
Η μελέτη που ζήτησε ο Γιαννίτσης το 2000 διαπίστωσε ότι το 2010 η χώρα δεν θα μπορούσε πλέον να πληρώνει συντάξεις. Δυστυχώς όχι μόνο δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις του αλλά αντιθέτως αφού εκατομμύρια διαδήλωσαν εναντίων του σχεδίου περικοπών για αποκατάσταση της βιωσιμότητας των ταμείων, αποπέμφθηκε κακήν κακώς απο την κυβέρνηση Σημίτη.
Φυσικά το 2010 η Ελλάδα χρεοκόπησε. Το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (Μνημόνιο) προέβλεπε τομές στο ασφαλιστικό προκειμένου να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα. Θα περίμενε κανείς ότι η κατάσταση θα είχε βελτιωθεί σημαντικά.
Δυστυχώς αν κάποιος ελέγξει τα στοιχεία του ενιαίου συστήματος ελέγχου και πληρωμών συντάξεων δεν θα δεί σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το κακό παρελθόν.
Ποιο συγκεκριμένα:



Τον Μάρτιο του 2015 υπήρχαν 2.654.784 συνταξιούχοι γήρατος, θανάτου, αναπηρίας, ανασφάλιστων ΟΓΑ(!) και άνευ ένδειξης που έλαβαν 2,346 δισ € (28,157 δισ € τον χρόνο). Οι 1.260.032 είναι άνδρες και 1.391.132 γυναίκες.

Συγκριτικά με το εισόδημα απο συντάξεις προ μνημονιακών μειώσεων, κρατήσεων ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει τις διαφορές.

 Φυσικά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι προ μνημονίου υπήρχαν 14 συντάξεις ενώ τώρα 12.

Αν πάρουμε ως παράδειγμα τις συντάξεις γήρατος που αποτελούν και το μεγαλύτερο τμήμα, η μέση σύνταξη προ 2010 ήταν 1.080€ / μήνα ή 15.120€ τον χρόνο. Το 2015 η μέση σύνταξη ήταν 961€ / μήνα ή 11.532€ τον χρόνο. Η συνολική μείωση ήταν 23,7%.

Η κατανομή εισοδήματος των συνταξιούχουν έχει ώς εξής

Στις συντάξεις γήρατος το 45% βρίσκεται λαμβάνει την μέση σύνταξη ή παραπάνω και το55% κάτω του μέσης σύνταξης.

Η κατάσταση το πλήθος των συντάξεων ανά συταξιούχο είναι απογοητευτική.

Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν 414.282 συνταξιούχου που έχουν 3 ή και παραπάνω συντάξεις. Μάλιστα 4 τυχεροί λαμβάνουν 10 διαφορετικές συντάξεις! Αυτό θα πει νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού.

Φυσικά τα ευτράπελα δεν σταματάνε εδώ. Αντιθέτως φτάνοντας στο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των ορίων συνταξιοδότησης τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας

 Με μια απλή πρόσθεση μπορούμε να υπολογίσουμε ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι κάτω των 56 ετών (άγνωστο πότε συνταξιοδοτήθηκαν) είναι 200.338 (8% του συνόλου) που λαμβάνουν 154 εκ € τον μήνα ή 1,85 δισ € τον χρόνο. Για να γίνει πιο κατανοητό το ποσό, οι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών στοιχίζουν όσο τα 2/3 του ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν οι κάτοχοι ακινήτων.

Τα πρωτεία στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έχουν βέβαια οι συνήθεις ύποπτοι, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Μια ματιά στους νέους συνταξιούχους του Α Τριμήνου 2015 το επιβεβαιώνει:

Απο τους 6.255 νέους συνταξιούχους του Δημοσίου 2.097 (34%) είναι κάτω των 55. Ενδεικτικά το αντίστοιχο ποσοστό στο ΙΚΑ είναι 24%

Φυσικά εκτός απο νεότεροι στην σύνταξη οι ΔΥ απολαμβάνουν και μεγαλύτερες συντάξεις μιας και το ταμείο τους παρέχει συντάξεις ύψους 1.030€ σημαντικά υψηλότερες του μέσου όρου.

Γίνεται κατανοητό ότι για ένα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων οι εισφορές τους δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στο συνολικό ύψος των συντάξεων που θα λάβουν φτάνοντας στο προσδόκιμο ζωής. 

Όταν λοιπόν διαβάζουμε για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η κυβέρνηση θα πρέπει να μας εξηγήσει ρητά ποιος και γιατί θα πληρώνει αυτά τα νέα ελλείμματα που θα δημιουργούνται κάθε χρόνο

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι η γεωγραφική κατανομή των συντάξεων και δή των αναπηρικών.


Επι του συνόλου των συντάξεων οι αναπηρικές αποτελούν το 7,6%. Το μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρικών ωστόσο, βρίσκεται στην λεβεντογέννα Κρήτη στην οποία το ποσοστό αναπηρικών είναι 39% μεγαλύτερο του μέσου όρου της χώρας.

Επίλογος

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για διαπιστωθεί ότι τα νούμερα "δεν βγαίνουν" εδώ και καιρό. Όποιες ενέργειες εξορθολογισμού έχουν μείνει ημιτελείς είτε λόγω πολιτικού κόστους, είτε λόγω των ιαχών του λαικισμού, είτε λόγω ανικανότητας, είτε με οποιονδήποτε απου τους παραπάνω συνδυασμούς.

Για τα παραπάνω δεδομένα κανένας τηλεδικαστής πρωινάδικου δεν θα μιλήσει. Η ουσία παραμένει:
Εαν δεν παρθούν δραστικά μέτρα η επόμενη χρεοκοπία είναι πολύ κοντά.


Μονταζιέρα

5 σχόλια:

  1. Τι περίεργο!.
    Μήπως υπάρχει,και καμιά μελέτη,πόση είναι η φοροδιαφυγή πόσος ο παραχθείς πλούτος του κράτους απ όλες της πηγές εσόδων..
    Κατ έτος,πόσεις εισπράξεις,έχουν οι επιχειρήσεις,πόσο οικονομάνε οι Εφοπλ[η]στές,οι μεγαλοβιομηχανοι,γιατροί δικηγόροι,μηχανικοί,φαρμακοποιοί,συμβολαιογράφοι ελεύθεροι επαγγελματίες Ο χώρος του τουρισμού,και πόσα άλλα επαγγέλματα.
    Φυσικά δεν υπάρχει!!!!..Γιατί δεν υπάρχει είναι το ερώτημα.
    Να υποθέσω,ότι αυτό εντάσσεται σε ένα σχέδιο ,προπαγάνδας και διασποράς!,μίσους μεταξύ των Ελλήνων.
    Γιατί είναι απολύτως φανερό, ΌΤΙ.
    Την τσίκνα την παίρνει ο δημόσιος υπάλληλος,και κατηγορείται,που την τρώει.
    Τα δις που παίρνουν όλοι οι άλλοι,πλην δημοσίων υπαλλήλων ποτέ, δεν μας έβγαλε!!!!!!!!!!!!!!!!!!, κανείς μια μελέτη.
    ΠΟΙΟΙ κατέστρεψαν, μέχρι τώρα,και πόσες χιλιάδες στρέμματα δάσους,που υπήρχαν πριν από πενήντα χρόνια στην Αττική, και ΌΧΙ μόνο.Και τα κάνανε βίλες και ότι άλλο φανταστεί κανείς!!!!.
    Και γιατί αποσιωπάται αυτό?.
    Αλλά για τους συνταξιούχους κάθε τρις και λίγο,εκθέσεις επί εκθέσεων,για την τσίκνα!.
    ΑΝ αυτό δεν κρύβει δόλο,τότε τι είναι.
    Απλή ερώτηση ενός Συνταξιούχου.
    Κάθε απάντηση δεκτή,απ όπου και αν προέρχεται,με επίσημα στοιχεία και εκθέσεις.Και όχι παπαριές,για να περνά η ώρα,και να τρώει κουτόχορτο, με αερολογίες,ο αδαής,και άσχετος οπαδός,γενικότερα το λέω.
    Να λοιπόν γιατί δεν υπάρχουν μελέτες,για τους κλέφτες και λωποδύτες!!!!.
    Γιατί,αν υπήρχαν!!!!!.
    Τότε απλά,αυτοί που έχουν σήμερα τον παρά.Κι όλοι ξέρουν ποιοι είναι!,αλλά δεν κατάλαβαν!,το τι γλέντι έγινε-γίνετε,και θα γίνετε,μιλάω για τρις εκατομμύρια και όχι δις!.
    Θα είχαν κανιβαλιστεί,από τους μη έχοντες,και κατέχοντες,να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.-
    Αυτή είναι η πραγματικότητα.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είστε εντελώς λάθος, κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου αγαπητέ.
      Πρέπει να καταλάβετε ότι τον πλούτο για να ζεί μία κοινωνία τον παράγει η ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία βέβαια πρέπει να λειτουργεί σύννομα και με κανόνες.
      Ειδικά για τους εφοπλιστές δεν έχετε καταλάβει, ότι αυτοί βγάζουν τον πλούτο στις θάλασσες του κόσμου. Γιατί να τον φέρουν εδώ, για να φορολογούνται εξοντωτικά, προκειμένου να βιοπορίζονται οι κομματικοί στρατοί του ελληνικού δημοσίου;
      Εάν υπήρχε η στοιχειώδης λογική θα έπρεπε να τους δώσουμε φορολογικά κίνητρα να φέρουν τον πλούτο τος εδώ και να επενδύσουν. Αυτοί που τους στοχοποιούν λειτουργούν ενάντια στο Εθνικό συμφέρον, λειτουργούν άθελά τους ίσως, ως γερμανοτσολιάδες της Μέρκελ, η οποία επίσης στοχοποιεί του Έλληνες εφοπλιστές για να αγαντάρει τους δικούς της.
      Το δημόσιο δεν παράγει πλούτο. Υπάρχουν Δ.Υ. (ειδικά οι νεώτεροι και οι πιο μορφωμένοι), που πραγματικά μοχθούν, αλλά πολλοί αποτέλεσαν καταστροφή για το κράτος και τα ταμεία.
      Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσα μνηνόνια κόστισαν οι υπεράριθμοι 10.000 της Ολυμπιακής και της Olympic Catering; Πόσοι κόστισαν οι νεώτατοι συνταξιούχοι του ΟΤΕ;
      Πόσο μας κοστίζουν αυτοί που παίρνουν συντάξεις από τα 50 τους ή αυτές που συνταξιοδοτήθηκαν με 15 χρόνια υπηρεσία λόγω ανήλικου τέκνου; Εμείς δηλαδή δεν έχουμε παιδιά;
      Γιατί εγώ ως ελεύθ. επαγγ. μηχανικός να πρέπει να δουλέψω τουλάχιστον μέχρι τα 65, πληρώνοντας δυσβάχτατους φόρους για όλους αυτούς;
      Αυτά που λέτε ότι "κονομάμε" τα βγάζουμε με ιδρώτα και αίμα, δεν υπάρχει για εμάς Σαββατοκύριακο, αργίες, ωράρια. Και όλα αυτά με ένα απίστευτο άγχος και ψυχική πίεση.
      Ότι κερδίζουμε το πληρώνουμε με χρόνια από την ζωή μας.
      Γιατί να έχει μπει κόσμος στο Δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά, τον οποίο πληρώνω εγώ με τους φόρους μου και όταν απαιτείται το στοιχειώδες - ο έλεγχος των χαρτιών τους - να ξεσηκώνεται το σύμπαν;
      Αυτά δε που λέτε για φωτιές και τους υπαινιγμούς σας τα θεωρώ επιεικώς φαιδρά. Νάστε σίγουρος πάντως ότι πολλοί ΔΥ και μάλιστα συνταξιούχοι τώρα, είναι ιδιοκτήτες των βιλών που αναφέρατε!!!
      Και την κρίση εσείς την πληρώσατε με μία μείωση αποδοχών - συντάξεων, ενώ πολλοί Ε.Ε. καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Για εμάς κύριε δεν υπάρχει τίποτα ως διασφάλιση, τίποτε σίγουρο. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει.
      Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας προήλθε από τις αλόγιστες χωρίς αντίκρυσμα παροχές προς Δ.Υ. για την εξασφάλιση ψήφων κύρια και ύστερα από την διαπλοκή των αεριτζήδων "επιχειρηματιών" με την εξουσία, η οποία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται.
      Είναι λάθος να ενοχοποιούνται όλοι οι ΔΥ και ακόμη μεγαλύτερο λάθος να ενοχοποιούνται όλοι όσοι δημιουργούν πλούτο με απίστευτο προσωπικό κόστος και ρίσκο.
      Με την δική σας κυρίαρχη δυστυχώς λογική κανείς δεν θα επιχειρήσει, γι' αυτό και η ολοκληρωτική καταστροφή είναι κοντά.
      Τότε ίσως συνειδητοποιήσετε την ουτοπία σας.
      Πληροφοριακά μόλις προκηρύχθηκαν οι εκλογές, έχει νεκρώσει εντελώς η αγορά, η οποία το 2014 είχε αρχίσει να κινείται. Σήμερα κυριολεκτικά δεν υπάρχει μαντήλι για κλάψιμο.
      Να δω από που θα μαζευτούν οι φόροι για να ζήσει όλο αυτό το κράτος.

      Διαγραφή
    2. Το δημοτικο το εβγαλσ κυριε Παντελη.Εστειλα απαντηση σχετικα με το σχολιο σου.δεν ξερω αν εληφθη.καλη ανασταση και παλι.-

      Διαγραφή
    3. Το δημοτικο το εβγαλσ κυριε Παντελη.Εστειλα απαντηση σχετικα με το σχολιο σου.δεν ξερω αν εληφθη.καλη ανασταση και παλι.-

      Διαγραφή
  2. Δηλαδή οι συντάξεις είναι η αιτία που φτάσαμε στην χρεωκοπια? Α ναι και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Ολοι άλλοι είναι αγνοι βιοπαλαιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.