4/4/15

Σενάρια πρόωρων εκλογών επανεξετάζει το Μαξίμου για να αποφευχθεί μια συμφωνία με υποχωρήσεις

Διπλή απειλή για εκλογές και λεφτά εκτός ΕΕ
Στο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι ότι οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση θα πολλαπλασιαστούν στα τέλη Ιουνίου όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη «νέα συμφωνία»
Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αναζωπυρώνεται στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να δέχεται εισηγήσεις για «δυναμική κίνηση, όσο η λαϊκή γνώμη τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης και προτού αρχίσει η φθορά της εφαρμογής μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που θα συμφωνηθούν στην τρέχουσα διαπραγμάτευση».

Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον πεπεισμένοι ότι οι δυσκολίες και τα προσκόμματα που θέτουν οι εταίροι και δανειστές στη διαπραγμάτευση για την εφαρμογή της «συμφωνίας - γέφυρα» θα πολλαπλασιαστούν όταν στα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη «νέα συμφωνία» της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.

Μάλιστα η γενική εκτίμηση στο επιτελείο του πρωθυπουργού είναι ότι οι πιστωτές και οι εταίροι θα συνεχίσουν το «μαρτύριο της σταγόνας» και της οικονομικής ασφυξίας με στόχο να καμφθεί κάθε διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής πλευράς και να επιβάλλουν ένα νέο μνημόνιο που θα συνοδεύεται και με νέο δανεισμό.

Και μπορεί το οικονομικό επιτελείο να διαβεβαιώνει ότι η ελληνική μεταρρυθμιστική πρόταση και τα προτεινόμενα μέτρα θα πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους και θα επαληθεύσουν τα ποσά που προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση, ωστόσο γνωρίζουν καλά ότι πρόκειται για προσδοκίες στη βάση προβλέψεων που ενδέχεται να μην επαληθευθούν.

Ένας ακόμα παράγοντας που κάνει τους επιτελείς του Μαξίμου να «λοξοκοιτούν» το ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία είναι τα μέτωπα που θα ανοίξουν σε ενδοκυβερνητικό, κοινοβουλευτικό και εσωκομματικό πεδίο στην περίπτωση που η οριακή οικονομική κατάσταση και η αναζήτηση ρευστού οδηγήσουν την κυβέρνηση σε μια συμφωνία με υποχωρήσεις.

Αλλά και η κυβερνητική «συγκατοίκηση» με τον Πάνο Καμμένο αποδεικνύεται όλο και πιο προβληματική με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων να κινείται αυτόνομα.
Μάλιστα στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν «υποψίες» ότι και ο Πάνος Καμμένος λειτουργεί παρασκηνιακά, προετοιμάζοντας το κόμμα του για εκλογές, επιθυμώντας να αυξήσει τα ποσοστά του προτού υπάρξουν επώδυνα μέτρα και ανακάμψει ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος και δεξαμενή άντλησης ψήφων, η Ν.Δ
.
Ενδεικτικό των κινήσεων προετοιμασίας για «παν ενδεχόμενο» και οι προτεραιότητες στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν «διπλή ανάγνωση» και μπορούν να ερμηνευθούν και ως προεκλογικού χαρακτήρα καθώς ικανοποιούν το λαϊκό αίσθημα.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Διπλή απειλή για εκλογές και λεφτά εκτός ΕΕ

Το χτύπημα σε media-τράπεζες και διαπλοκή και ο στρατηγικός σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
 Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση εμμένει στη διαπραγματευτική γραμμή, δεν υπαναχωρεί, έχει εναλλακτικά σενάρια και δεν φοβάται τη σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα στέλνει με πολιτικές επιλογές και στρατηγικές κινήσεις ο Αλέξης Τσίπρας τόσο προς τους δανειστές όσο και στην κοινωνία. Ενώ η διαπραγμάτευση εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, η ρευστότητα τόσο του Δημοσίου όσο και των τραπεζών εξαντλείται, ο πρωθυπουργός επιλέγει να ανοίξει το μέτωπο της διαπλοκής χτυπώντας με δυο κινήσεις ταυτόχρονα το κατεστημένο των media και τους πανίσχυρους τραπεζίτες.
Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου ευελπιστεί ότι θα ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και θα πετύχει να συσπειρώσει την κοινωνία γύρω από την κυβέρνηση. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο βάζει τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο κεφαλαικής στήριξης με λεφτά out of the box, σενάριο που αποκάλυψε το sofokleousin.gr και επιβεβαίωσε ο Δημήτρης Μάρδας στον ΣΚΑΪ.

Στον ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δημόσια, μέσω της Βουλής, αποκάλυψη των εθνικών κόκκινων γραμμών από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι υψηλοί τόνοι στη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς προκάλεσαν την επαναφορά εκλογικών σεναρίων. Αν και η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή εν τούτοις αισθάνεται ότι πιέζεται από θεσμικά και μη κέντρα, εντός και εκτός Ελλάδας, και δεν μπορεί να ασκήσει την πολιτική της.

Διαβάστε επίσης: Σενάρια για deal και απειλές για ρήξη

Προσπαθώντας να κάμψει αυτές τις αντιδράσεις και τα μέτωπα ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει το όπλο σε εμφανές σημείο πάνω στο τραπέζι, ενώ ο ίδιος αποφεύγει να το κοιτάξει, στέλνει όμως το μήνυμα ότι υπάρχει και είναι πάντα γεμάτο.
Αν και τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητούν για προσφυγή στις κάλπες, ο σχεδιασμός αυτός υπάρχει και είναι γνωστός, γι αυτό τον απεύχεται μάλιστα και η αντιπολίτευση, καθώς μια τέτοια εξέλιξη σε αυτή τη φάση θα οδηγούσε σε περαιτέρω συμπίεση της Νέας Δημοκρατίας, όπως φαίνεται και από τις Δημοσκοπήσεις, θα ανέβαιναν οι τόνοι και τα περιθώρια συμβιβασμού με τους εταίρους, μετά από μια τέτοια διαδικασία, θα ήταν μάλλον ανύπαρκτα.
Συνεπώς η Ευρώπη θα βρισκόταν μπροστά σε ένα ακόμα πιο σκληρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, μια ακόμα πιο αποδυναμωμένη αντιπολίτευση και θα καλούνταν να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ακραίας πίεσης στην οποία υπέβαλε την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Η κυβέρνηση χτυπά τη διαπλοκή media-τραπεζών

Αυτά τα σενάρια προσπαθούν τώρα να αποτρέψουν στην Ευρώπη, προωθώντας έκτακτο διήμερο EuroWorking Group και με μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για συμβιβασμό στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Το Βερολίνο παραμένει σιωπηλό παρακολουθώντας τις εξελίξεις και ενεργοποιώντας διαύλους επικοινωνίας όπως αυτός του Γιορκ Άσμουσεν, ο οποίος έχει απευθείας επαφή με τον Γιάννη Δραγασάκη, τον μετριοπαθή αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Άνγκελα Μέρκελ αποφεύγουν ευθείες αναφορές και τοποθετήσεις επί της διαπραγμάτευσης, ένδειξη ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί νέος κύκλος πολιτικών επαφών και παρεμβάσεων, ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: «Φοροβόμβα» 40 εκατ. στα κανάλια, αντί δημοπράτησης συχνοτήτων

Ενώ οι ευρωπαίοι εμφανίζουν –μέσω ΕΚΤ- το όπλο της επιβολής capital controls, στέλνοντας το μήνυμα ότι ενδεχόμενο GRaccident που θα οδηγήσει σε GRexit βρίσκεται στους σχεδιασμούς, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά με την απειλή εκλογών και με ανατροπή του γεωπολιτικού status quo.
Για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ετοιμάσει και εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης, για την υπέρβαση των βραχυχρόνιων αναγκών, διασφαλίζοντας combo παρεμβάσεων τόσο μέσω διακρατικών συμφωνιών όσο και με είσοδο επενδυτών, υπό τον ομπρέλα χωρών. Οι σχεδιασμοί κρατούνται απόρρητοι καθώς ενδεχόμενη διαρροή τους θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε.

Διαβάστε επίσης: Τι ψάχνει ο Τσίπρας στη Μόσχα

Το sofokleousin.gr έχει εγκαίρως επισημάνει το σενάριο για λύση out of the box που διαθέτει το Μαξίμου, το οποίο επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Περιμένουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά αν δεν αποδώσουν, υπάρχουν άλλες λύσεις που μπορεί να έρθουν. Εμείς τις γνωρίζουμε, αλλά δεν τα γνωρίζουν αυτά στο εξωτερικό». Τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πληρώνει τις υποχρεώσεις εγκαίρως αλλά και να έχει την απαραίτητη ρευστότητα στα χέρια της. Χαρακτήρισε δε «εικονική πραγματικότητα» τα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νέο μεσοπρόθεσμο που θα προσαρμόζει δαπάνες και έσοδα στα δεδομένα της νέας συμφωνίας.

sofokleousin

2 σχόλια:

  1. Τέτοιους πολιτικούς απατεώνες ψηφίσαμε! Ποιός θα δεχθή μετακύλισι του ελληνικού χρέους στην πλάτη του, είναι απορίας άξιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε κάν'τε τες να τελειώνουμε με σάς. Κάθε πέρυσι και καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.