11/3/15

Επίκειται συμφωνία με TOTAL για επέκταση σεισμικών ερευνών

Ικανοποιημένος από τις μέχρι στιγμής επαφές του στην Ουάσιγκτον δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα επίκειται συμφωνία με την ΤΟΤΑL για επέκταση των γεωλογικών της σεισμικών ερευνών, χωρίς όμως γεωτρήσεις.
«Είχαμε χθες τέσσερις πολύ σημαντικές συναντήσεις, αρχίζοντας με το German Marshall Fund, ακολούθησε η συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον ειδικό συντονιστή για τα ενεργειακά, Έιμος Χόκσταϊν, ενημερωτική συνάντηση στο Κογκρέσο με τους ανώτερους συνεργάτες των μελών τους, τους οποίους ενημερώσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά της Κύπρου και κλείσαμε την ημέρα με μία ομιλία στο Atlantic Council, την οποία ακολούθησε κλειστό δείπνο με διάφορους παράγοντες της Ουάσιγκτον».

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης περιέγραψε το κλίμα σε όλες τις συναντήσεις του «πολύ καλό» και πολύ θετικό.

«Εξηγήσαμε το πώς προχωρούμε και τις συνεργασίες που προσπαθούμε να προωθήσουμε, κυρίως μεταξύ Κύπρου – Αιγύπτου – Ισραήλ για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου και ενημερώσαμε για τις τριμερείς και πώς διαμορφώνονται με τη συμμετοχή της Ελλάδος. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό, ιδιαίτερα το βράδυ με το Atlantic Council», σημείωσε.

Στο ερώτημα πώς επηρεάζει τις προσπάθειες για αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου η πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως έτσι κι αλλιώς έχουμε δηλώσει ότι τα πρώτα έσοδα θα ακολουθήσουν στα επόμενα χρόνια και δεν θα είναι άμεσα.

«Η τιμή που θα πωληθεί το αέριο θα είναι συνδεδεμένη με την τιμή του μπρεντ, οπότε αν τα έσοδα είναι στα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να δει κανείς τις προβλέψεις της τιμής του πετρελαίου. Υπάρχει βεβαίως το θέμα των επενδύσεων των εταιρειών, αλλά αν ένα έργο όπως αυτά που συζητούμε αυτή τη στιγμή είναι βιώσιμο και ανταγωνιστικό, δεν προκύπτει κάποιο θέμα όσον αφορά την επένδυση», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα πώς επηρεάζουν τις προσπάθειες οι απειλές κι η ένταση που προκαλεί η Τουρκία, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως ενημέρωσε ξανά τους συνομιλητές του για τις τουρκικές παραβιάσεις και το λόγο για τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέστειλε τη συμμετοχή του στις συνομιλίες.

«Ευελπιστούμε ότι οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν σύντομα, υπό τις σωστές προϋποθέσεις, χωρίς απειλές και χωρίς να επικρέμμεται πάνω μας η «Δαμόκλειος Σπάθη» και η πολιτική των κανονιοφόρων,” είπε.

Ο Κύπριος Υπουργός απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν κάποιοι από τους συνομιλητές του είπαν πως δεν θα γίνουν επενδύσεις όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα στο Κυπριακό κι οι τουρκικές απειλές.

«Δεν ακούστηκε η θέση αυτή σε καμία περίπτωση. Υποβλήθηκαν διάφορα ερωτήματα για το πώς θα διαχειριστούμε τους Τουρκοκύπριους και η απάντησή μας είναι αυτή που έχουν ήδη δώσει κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών. Σε καμιά περίπτωση δεν μας είπε κάποιος πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν λυθεί το Κυπριακό κοινή συναινέσει. Τουναντίον μάλιστα».

Αργότερα σήμερα ο Γιώργος Λακκοτρύπης θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Noble Energy, με την οποία θα συζητηθούν τα θέματα αξιοποίησης του αερίου στο τεμάχιο 12, ενώ αύριο και μεθαύριο θα συζητήσει θέματα επενδύσεων στις επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση επιβεβαίωσε πως την επόμενη εβδομάδα επίκειται συμφωνία με την ΤΟΤΑL για επέκταση των γεωλογικών της σεισμικών ερευνών, χωρίς όμως γεωτρήσεις.

«Ουσιαστικά έχει κλειδώσει και αναμένουμε αύριο μία έκθεση από το Υπουργικό Συμβούλιο για να προχωρήσει και η συμφωνία με την εταιρεία», κατέληξε ο κ. Λακκοτρύπης.

Το σημερινό του πρόγραμμα επίσης περιλάμβανε συναντήσεις με την ηγεσία της Αμερικανο-Ισραηλινής Επιτροπής (AIPAC) και της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC).

Πηγή: ΚΥΠΕ, Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.