26/3/15

Ο Γ. Βαρουφάκης ανοίγει θέμα Siemens και περιμένει το ΣτΕ

Του Παναγιώτη Στάθη
Θέμα Siemens και αποζημιώσεων από την γερμανική εταιρεία, αγνοώντας ή μη αποδεχόμενη την συμφωνία του 2012 με την εταιρεία που υπέγραψε η τότε κυβέρνηση και προέβλεπε συγκεκριμένες αποζημιώσεις ανοίγει με τη γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Η δήλωση που έρχεται δυο ημέρες μετά τη συζήτηση στο 4ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) της προσφυγής του σωματείου φορολογουμένων σε βάρος του συμβιβασμού που έγινε ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ το 2012 με τη Siemens, ουσιαστικά προαναγγέλλει κύκλο νέων διεκδικήσεων που προφανώς δεν καλύπτονται από τη συμφωνία εκείνης της εποχής την οποία άλλωστε έχουν καταγγείλει στελέχη της τότε αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που εκπροσωπούσε το δημόσιο στη συζήτηση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο , δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το θέμα πριν από την συζήτηση. Βέβαια νομικοί λένε πως ο πάρεδρος του ΝΣΚ δε θα μπορούσε να αντιταχθεί σε αυτό που έχει αποφασίσει το δημόσιο και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακληθεί,  δηλαδή στον συμβιβασμό με νόμο, από τον οποίο το δημόσιο έχει συμφωνήσει να εισπράξει από τη Siemens, αρχικά  80 εκατ. ευρώ , άλλα 90 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, πανεπιστημιακά προγράμματα, κλπ.

Το δικαστήριο (ΣτΕ) πάντως θα αποφασίσει κατ΄ αρχήν εάν το σωματείο είχε έννομο συμφέρον να προσφύγει, και στη συνέχεια εάν ο εν λόγω συμβιβασμός είναι συμβατός με το Σύνταγμα. Σε περίπτωση που η συμφωνία κριθεί αντισυνταγματική , τότε πιθανόν να λύνονται και τα χέρια της κυβέρνησης, αν επιθυμεί πράγματι να αλλάξει τη συμφωνία ή να την καταργήσει.

Τι λέει ο Γ. Βαρουφάκης


Η ανακοίνωση του ο κ. Βαρουφάκη επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης «να διαλευκάνει πολιτικά, ηθικά και νομικά πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens».

Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, «στην προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, o οποίος εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το εν λόγω θέμα».

«Εν πάση περιπτώσει, ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης αποκατάσταση της οικονομικής και ηθικής ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει η δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στη χώρα μας. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

capital

1 σχόλιο:

  1. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΟ ΣτΕ
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΑΝΤΩΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΕΡΙ
    ΤΗΣ ΑΠΟΤΙΜΩΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΤΙΚΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΊΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΖΗΜΕΝΣ,
    ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΥΧΟΝ ΒΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΊΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ,
    ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΡΑΚΤΕΟΥ.
    Η ΒΟΥΛΗ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΕΠΙΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.