20/3/15

Απειλεί με νέα notam η Αγκυρα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
Την έναρξη διαπραγματεύσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μέχρι την τελευταία ημέρα του Μαρτίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η Αγκυρα θα δεσμεύσει και πάλι τεράστιες περιοχές του Αιγαίου, την πρώτη Απριλίου, και αυτή τη φορά «χωρίς λάθη» στις συντεταγμένες, έχει ζητήσει με ιδιαίτερη ένταση η τουρκική κυβέρνηση από τις 7 Μαρτίου.
Η τουρκική θέση διατυπώθηκε λίγο μετά την αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε από τη γνωστή notam, που δέσμευσε περιοχές του Αιγαίου για τη χρήση τους ως πεδίου βολής μέχρι το τέλος του έτους, στην οποία περιλαμβάνονταν και χωρικά ύδατα, αλλά και έδαφος της Λήμνου, και η οποία αποσύρθηκε μετά την έντονη ελληνική αντίδραση.

Η Αγκυρα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, δεν θέλησε να αποδεχθεί την αναδίπλωσή της και αμέσως μετά, στις 7 Μαρτίου, με αφορμή τις επισκέψεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένου, σε ακριτικά νησιά και διάφορες δηλώσεις του για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, προέβη σε έντονο διάβημα προς τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα. Το διάβημα απορρίφθηκε με ιδιαίτερη ένταση από τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, Κυρ. Λουκάκη. Παράλληλα, όμως, η Τουρκία, έθεσε επιτακτικά το θέμα των ΜΟΕ.

Η Αγκυρα κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι ενώ υπήρχε συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του Μαρτίου, η Αθήνα την αθέτησε και ουσιαστικά ζήτησε τελεσιγραφικά την έναρξη των συνομιλιών μέχρι την 1η Απριλίου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, επιδιώκει να γίνει μια καλά προετοιμασμένη συζήτηση κι έχει συμφωνήσει για την έναρξη των συνομιλιών τον Απρίλιο, άγνωστο όμως αν θα είναι η 1η Απριλίου. Η Αγκυρα προτείνει την κατάργηση όλων των πεδίων βολής ή να έχει τον ίδιο αριθμό με την Ελλάδα, δηλαδή τρία πεδία, κάτι όμως που αρνούνται υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας στην Αθήνα. Είναι πιθανόν, υπό αυτό το πρίσμα, ο διάλογος να «συνοδεύεται» και από εντάσεις, κατά την πάγια τακτική της Αγκυρας να στρατιωτικοποιεί ενίοτε τον διάλογο και αυτό προφανώς είχε υπόψη του ο κ. Κοτζιάς, όταν προχθές στη Βουλή, δήλωσε ότι αρνείται να διαπραγματευθεί υπό πίεση.

Η συζήτηση περιπλέκεται και για τον λόγο αυτό το ελληνικό υπ. Εξωτερικών θέλει να θεμελιώσει τα ελληνικά επιχειρήματα και η σχετική προετοιμασία, υπό τον γ.γ. Δημ. Παρασκευόπουλο, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι δεν πρέπει η Αθήνα να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο θέμα των πεδίων βολής, δηλαδή στην τουρκική ατζέντα, και επισημαίνουν ότι πρέπει να τεθεί συνολικό ζήτημα τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο, από το casus belli μέχρι την παραβίαση των κανόνων αβλαβούς διέλευσης των τουρκικών πολεμικών πλοίων που φθάνουν κοντά στην Αττική, αλλά και τις πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Αλλες πηγές θεωρούν ότι η συζήτηση για τα ΜΟΕ έχει κάνει τον κύκλο της και δεν προσφέρει πλέον τίποτα. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι η Αθήνα πρέπει να επανεξετάσει το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία, αλλά και να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το πού έχουν φθάσει οι διερευνητικές συνομιλίες για το Αιγαίο και να συζητήσει η κυβέρνηση τα επόμενα βήματα, ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.