7/3/15

"Έγκλημα πολέμου" η καταστροφή της αρχαίας πόλης από τους τζιχαντιστές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ Έγκλημα πολέμου  η καταστροφή της αρχαίας πόλης από τους τζιχαντιστές
Για «έγκλημα πολέμου» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ο οποίος ένωσε τη φωνή του με την UNESCO, καταδικάζοντας με τον πλέον έντονο τρόπο την καταστροφή της αρχαίας πόλης Νιμρούντ στο βόρειο Ιράκ από τζιχαντιστές.
«Η σκόπιμη καταστροφή της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί έγκλημα πολέμου και μια επίθεση κατά της ανθρωπότητας στο σύνολό της» αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού προέτρεψε τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες της περιοχής να «υψώσουν τη φωνή τους για να καταγγείλουν αυτές τις απαράδεκτες επιθέσεις».
Ο Μπαν Κι-Μουν πρόκειται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, για να συζητήσουν το θέμα της καταστροφής των πολιτιστικών μνημείων από τους τζιχαντιστές. Σημειώνεται ότι η UNESCO έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει ο εφιάλτης της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ.
Οι τζιχαντιστές αφού κατέστρεψαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στο μουσείο της Μοσούλης την περασμένη εβδομάδα, ισοπέδωσαν με μπουλντόζες την πόλη Νιμρούντ, ένα ανεκτίμητης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας στολίδι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ιστορικοί, ακτιβιστές και αξιωματούχοι έχουν σπεύσει να καταδικάσουν την καταστροφή. «Δεν καταστρέφουν την παρούσα ζωή μας ή δεν καταλαμβάνουν μόνο χωριά, εκκλησίες και σπίτια, δεν εξαλείφουν μόνο το μέλλον μας -θέλουν να εξαφανίσουν την κουλτούρα μας, το παρελθόν και τον πολιτισμό μας» είπε ο Χαμπίμπ Αφράμ, πρόεδρος της Συριακής Ένωσης του Λιβάνου.
Η πόλη της Νιμρούντ, η οποία ιδρύθηκε πριν από 3.300 χρόνια, ήταν άλλοτε πρωτεύουσα της ασσυριακής αυτοκρατορίας. Βρίσκεται στις όχθες του Τίγρη, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τη Μοσούλη, τη μεγάλη πόλη του βόρειου Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τον περασμένο Ιούνιο από το Ισλαμικό Κράτος. Κάποιες από τις αρχαιότητες βρίσκονταν σε μουσεία του εξωτερικού (στο Βρετανικό Μουσείο και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης), αλλά πολλά ανάγλυφα και αγάλματα φτερωτών ταύρων βρίσκονταν στο Ιράκ. Εκτιμάται ότι στο στόχαστρο των τζιχαντιστών τέθηκαν οι φτερωτοί ταύροι.
Ημερησία

4 σχόλια:

  1. ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΙΔΕΑ Ο ΜΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ, ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από διαπιστώσεις και εκφράσεις αποτροπιασμού, βαθιάς ανησυχίας κλπ., καλά πάμε. Από έμπρακτες αντιδράσεις τι κάνομε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω μία απορία: Όταν λέει ''έγκλημα πολέμου'' τι εννοεί? Δηλαδή ο πόλεμος σαν πράξη είναι καλός και δεν είναι έγκλημα και όταν ας πούμε οι επιτιθέμενοι στοχεύουν κάπου συγκεκριμένα είναι έγκλημα? Ειλικρινά με έχει καταμπερδέψει το πορτατίφ των Εθνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πόλεμος αφ' εαυτού δεν είναι έγκλημα. "Έγκλημα πολέμου" χαρακτηρίζονται οι πράξεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και την Συνθήκη της Γενεύης, κατά την διάρκεια του πολέμου.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.