8/3/15

Γιούνκερ: Ηρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκό στρατό στην ΕΕ

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΣΤΗ ΡΩΣΙΑΓιούνκερ: Ηρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκό στρατό στην ΕΕ
Την πρόθεσή του να προωθήσει στην πράξη πλέον τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού δημοσιοποίησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt am Sonntag».
Οπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ.
«Αυτός ο στρατός θα μπορεί να δρα με επιτυχία και αξιοπιστία εναντίον απειλών που έχουν τα 28 κράτη μέλη ή γειτονικά φίλια κράτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιχειρηματολογώντας ότι το ΝΑΤΟ δεν επαρκεί γιατί δεν είναι μέλη της ΕΕ όλα τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, ο Γιουνκέρ είπε ότι ένας κοινός στρατός της ΕΕ θα έστελνε σημαντικά μηνύματα στον κόσμο.
"Ενας κοινός στρατός της ΕΕ θα έδειχνε στον κόσμο ότι δεν θα γίνει ποτέ ξανά πόλεμος μεταξύ χωρών της ΕΕ", δήλωσε ο Γιουνκέρ.
"Ενας τέτοιος στρατός θα μας βοηθούσε επίσης να συγκροτήσουμε μία κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας και θα επέτρεπε στην Ευρώπη να αναλάβει ευθύνες στον κόσμο".
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι ένας κοινός στρατός της ΕΕ θα λειτουργούσε αποτρεπτικά και θα ήταν χρήσιμος στην ουκρανική κρίση.
"Με τον δικό της στρατό η Ευρώπη θα αντιδρούσε με μεγαλύτερη αξιοπιστία στην απειλή για την ειρήνη ενός κράτους μέλους ή μίας γειτονικής χώρας. Ένας ευρωπαϊκός στρατός δεν θα είχε την έννοια της άμεσης ανάπτυξης, αλλά ένας ενιαίος ευρωπαϊκός στρατός θα περνούσε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι μιλάμε σοβαρά όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών".
Δεν έκρυψε ωστόσο ότι η δημιουργία ευρωστρατού θα είναι ένα «καμπανάκι» για την Ρωσία.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η πρόταση του Γιούνκερ έχει βρει ήδη θετική ανταπόκριση στο Βερολίνο, με το γερμανικό ΥΠΕΞ να τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.
Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν χαιρέτισε την πρόταση Γιουνκέρ κι είπε στο γερμανικό ραδιόφωνο: "Το μέλλον μας ως Ευρωπαίοι κάποια στιγμή θα είναι με έναν ευρωπαϊκό στρατό".
Δημοσιεύεται μάλιστα δήλωση του Hans-Peter Bartels (SPD), ο οποίος αναφέρει ότι «Μέχρι σήμερα έχουμε δει τα πρότυπα της άμυνας της Ευρώπης. Εδώ πλέον χρειαζόμαστε μια ώθηση».
Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν την ενίσχυση της κοινής πολιτικής ασφάλειας βελτιώνοντας τις δυνατότητες άμεσης αντίδρασης. Αλλά η Βρετανία μαζί με τη Γαλλία, μία από τις δύο μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την ανάληψη μεγαλύτερου στρατιωτικού ρόλου στην ΕΕ φοβούμενες ότι αυτό ενδεχομένως να υπονόμευε το ΝΑΤΟ.
Ημερησία

9 σχόλια:

  1. ΑΝΑΤΡΕΞΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤ ΑΜ ΣΟΝΤΑΓΚ_Η "Ημερησία"μόνο ΠΑΡΑΦΡΑΣΗ παρουσιάζει.....ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ. Και Εθνικώς, και για την Δημοκρατία στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ανέκδοτο της δεκαετίας.

    Μπορούν όμως να ξεκινήσουν αγοράζοντας τις σκελέες (και τα πάμπερς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βεβαίως και θα τον οργανώσει ο δικός μας Αρχηγός, Ναί αυτός που έβαλε πλάτη να πετσοκόψουν τους Στρ/κούς που φυτοζωούν με αντάλαγμα τις Βρυξέλες και με 500.000 ευρώ που θα ''παντελονιάσει'' και θα τα πληρώσει η Ελλάδα όπως έχει γραφεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαφωνώ. Δεν είναι το ανέκδοτο της δεκαετίας. Το ανέκδοτο της Χιλιετίας. Πρωταπριλιά πάντως δεν έχουμε.

    Απόσπασμα παραθεμάτων περί ντε Γκολ από το βιβλίο https://www.facebook.com/diplwmatia.ifestos
    «Για να οικοδομήσεις κάτι που θα κρατήσει επιβάλλεται να έχει ως θεμέλιο τις πραγματικότητες. Ε λοιπόν, αυτές οι πραγματικότητες [στην Ευρώπη] είναι εθνικές … [Η Ευρώπη δεν μπορεί να οικοδομηθεί] από μερικούς αρεοπαγίτες τεχνοκράτες, απάτριδες και ανεύθυνους … όλοι οι παλαιότεροι σχηματισμοί υποστήριζαν την “υπερεθνικότητα”, δηλαδή την υποταγή της Γαλλίας σ’ ένα νόμο που δεν θα ήταν δικός της. Έπρεπε να προχωρήσουμε σε μια Ευρώπη όπου οι τεχνοκράτες θα αποτελούσαν την εκτελεστική εξουσία κι’ οι κοινοβουλευτικοί θα ανελάμβαναν την νομοθετική. Η μεγάλη πλειοψηφία των πρώτων και των δεύτερων θα αποτελείτο από ξένους, που θα είχαν έτσι το δικαίωμα να ρυθμίζουν την τύχη του Γαλλικού λαού. Σ’ αυτή την ιδέα οφειλόταν το πάθος για την Ατλαντική οργάνωση, που θα ανέθετε την ασφάλεια, δηλαδή την πολιτική, της χώρας μας στην διάθεση μιας άλλης. Σ’ αυτή οφειλόταν η προθυμία υπαγωγής των πράξεων των δημοσίων εξουσιών μας στην διάθεση των διεθνών ιδρυμάτων, όπου, με το πρόσχημα των συλλογικών συζητήσεων, θα εκδηλωνόταν, σ’ όλους τους τομείς – τον πολιτικό, τον στρατιωτικό, τον οικονομικό, τον τεχνικό, τον νομισματικό – η ανώτατη εξουσία του προστάτη, κι’ όπου οι αντιπρόσωποί μας θα περιορίζονταν να “συνηγορούν υπέρ της Γαλλίας”. …».
    «Σε ποια βάθη αυταπάτης έπρεπε, αλήθεια, να φτάσει κανείς για να πιστέψει πως τα Ευρωπαϊκά έθνη, που σφυρηλατήθηκαν επί αιώνες με τεράστιες προσπάθειες και οδύνες, καθένα με την ιστορία του, την γεωγραφική του θέση, την γλώσσα του, τις παραδόσεις του, τους θεσμούς του, θα μπορούσαν με την θέλησή τους να πάψουν να είναι οι εαυτοί τους, και θα δέχονταν να σχηματίσουν ένα και μόνο κράτος. Σε ποιες συνοπτικές σκέψεις ανταποκρίνονταν η σύγκριση που έκαναν συχνά αφελείς άνθρωποι, ανάμεσα σ’ εκείνο που έπρεπε να κάνει η Ευρώπη και σε όσα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρόφαση είναι ο στρατός, αλλού είναι ο στόχος, για τους κατοίκους της Ε.Ε. θα δημιουργήσουν τούτο το έκτρωμα. Νομίζει κανείς αφελής πως αν αντιδράσει ο Πούτιν απέναντι στο ΝΑΤΟ, θα παίξει με σφαίρες, γουόκι-τόκι και RPG's απέναντι στον ''καινούριο στρατό της Ε.Ε.''? Ας σοβαρευτούμε επιτέλους για να μην γελάσει και το παρδαλό κατσίκι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Die Welt am Sontag, http://www.welt.de/politik/deutschland/article138169533/Kommissionschef-Juncker-fordert-eine-EU-Armee.html :
    ' ....Mit einer eigenen Armee, so der Luxemburger weiter, könnte Europa glaubwürdig auf eine Bedrohung des Friedens IN einem Mitgliedsland oder in einem EU-Nachbarland reagieren.
    ....Der Vorstoß erfährt von verschiedenen Seiten Unterstützung. "Eine gemeinsame Armee ist eine europäische Vision, deren Zeit gekommen ist", sagte der Vorsitzende des Auswärtigen Ausschusses im Bundestag, Norbert Röttgen (CDU). ...Die Armee als Ausdruck von Nationalstaatlichkeit habe sich als Idee und politisch überlebt, sagte Röttgen. Im Interesse der europäischen Sicherheit, die durch die hegemoniale Politik Russlands verletzt werde, müsse dieser Anachronismus überwunden werden...."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Γερμανοί που θέλουν μόνο να αρπάζουν χωρίς να πληρώνουν , αυτοί οι παταχτζήδες και πλιατσικολόγοι, θέλουν να χρηματοδοτήσουν οι άλλοι τον στρατό που χρειάζονται για τον "ζωτικό τους χώρο". Κατά τα άλλα είναι μάλλον πρόωρο πρωταπριλιάτικο.

      Διαγραφή
  7. A European army would be a fine solution to the turkish problem.
    Hellas would be double protected from any rabid dog.
    I'm sure the turks wouldn't like the idea of a united European army not a bit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "αλλά ένας ενιαίος ευρωπαϊκός στρατός θα περνούσε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι μιλάμε σοβαρά όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών".

    Ποιες ευρωπαϊκές αξίες κινδυνεύουν από την Ρωσία και δεν κινδυνεύουν, ας πούμε, από το ΙΚ, για το οποίο μάλλον θα έπρεπε να ανησυχεί; Κατάφεραν οι Αμερικανοί να παρασύρουν σε τυχοδιωκτισμούς την ΕΕ, από τους οποίους μόνον ωφελημένη που δεν βγαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.