6/3/15

ΣΕΦΕΡΗΣ, ΝΤΕ ΓΚΩΛ, ΕΥΡΏΠΗ ΚΑΙ ΑΠΆΤΡΙΔΕΣ

Ήφαιστος Παναγιώτης
"Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη; Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι", έγραψε ο Σεφέρης.

Η δύο αιώνων βαυαρική εξουσία τα τελευταία πέντε χρόνια κατάληξε να πετάξει τα προσωπεία απαιτώντας από τους νεοέλληνες να καταλήξουν μέσα από μια διαδικασία αργού θανάτου. Εξουθένωση, εκποίηση, εκμηδένιση και ότι άλλο ήθελε προκύψει. Τους αντικατέστησαν εξ Εξαρχείων ορμώμενοι νεαροί που εμπλουτίστηκαν με εξωκομματικούς στιλ γιάπης και ανεξάρτητους που «αποστάτησαν» από τους πραιτοριανούς των Βαυαρών παλαιών και νέων. Προκάλεσαν σοκ στο καθωσπρέπει συνονθύλευμα κερδοσκόπων, τοκογλύφων, τεχνοκρατών και ηγεμονικών αξιωματούχων που κατέλαβαν την εξουσία στις Βρυξέλλες.

Επειδή βρεθήκαμε στις αντιφατικές Συμπληγάδες αυτού του θηριώδους συνονθυλεύματος απάτριδων, σκέφτηκαν, οι αφιλότιμοι, να επιταχύνουν την συντριβή μας.

Το γεγονός ότι έλαχε στο 3% που έγινε 37% και τώρα στην κοινή γνώμη 80% να δώσει την μάχη των μαχών οφείλεται στο γεγονός ότι τελικά, πώς να το κάνουμε, είμαστε το έθνος των αντιφάσεων και των αντιθέσεων. Η μάχη πλέον, όμως, είναι αναπόδραστη εκτός και εάν θέλουμε να μας πάρει το … «ποτάμι» και να εισέλθουμε στον δρόμο του αργού θανάτου. ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΌ ΚΑΘΉΚΟΝ Η ΣΤΉΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΆΧΗ. Και προβλέπουμε ότι πολλά έπονται που θα απαιτήσουν στράτευση στο εθνικό συμφέρον.

Απόσπασμα παραθεμάτων περί ντε Γκολ από το βιβλίο Π. Ήφαιστος, Διπλωματία και στρατηγική των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία. Κεφάλαιο 3 με τίτλο "ΓΑΛΛΙΑ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ" https://www.facebook.com/diplwmatia.ifestos

Ο Ντε Γκωλ, ασκώντας κριτική στις θέσεις και αναλύσεις μερικών Γάλλων διανοουμένων και πολιτικών ηγετών, στηλίτευε την τάση εξάρτησης και υποταγής σε συμφέροντα και κριτήρια εκτός Γαλλίας. Όπως το έθετε, η νοοτροπία και οι διεθνιστικές ιδεολογίες των «ξενόδουλων κύκλων» της Γαλλίας διάβρωσαν τη χώρα σε τέτοιο βαθμό, ούτως ώστε «για τα ιθύνοντα στελέχη κάθε πολιτικού κόμματος, το σβήσιμο της χώρας μας έγινε δόγμα καθιερωμένο και αδιαμφισβήτητο». Από αυτή την άποψη απορρέει ίσως και η γκολική θέση για το θέμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αντιπαρατιθέμενος στην κομουνιστική πλευρά, υποστήριζε ότι,

«όλοι οι παλαιότεροι σχηματισμοί υποστήριζαν την “υπερεθνικότητα”, δηλαδή την υποταγή της Γαλλίας σ’ ένα νόμο που δεν θα ήταν δικός της. Έπρεπε να προχωρήσουμε σε μια Ευρώπη όπου οι τεχνοκράτες θα αποτελούσαν την εκτελεστική εξουσία κι’ οι κοινοβουλευτικοί θα ανελάμβαναν την νομοθετική. Η μεγάλη πλειοψηφία των πρώτων και των δεύτερων θα αποτελείτο από ξένους, που θα είχαν έτσι το δικαίωμα να ρυθμίζουν την τύχη του Γαλλικού λαού. Σ’ αυτή την ιδέα οφειλόταν το πάθος για την Ατλαντική οργάνωση, που θα ανέθετε την ασφάλεια, δηλαδή την πολιτική, της χώρας μας στην διάθεση μιας άλλης. Σ’ αυτή οφειλόταν η προθυμία υπαγωγής των πράξεων των δημοσίων εξουσιών μας στην διάθεση των διεθνών ιδρυμάτων, όπου, με το πρόσχημα των συλλογικών συζητήσεων, θα εκδηλωνόταν, σ’ όλους τους τομείς – τον πολιτικό, τον στρατιωτικό, τον οικονομικό, τον τεχνικό, τον νομισματικό – η ανώτατη εξουσία του προστάτη, κι’ όπου οι αντιπρόσωποί μας θα περιορίζονταν να “συνηγορούν υπέρ της Γαλλίας”. Σ’ αυτή οφειλόταν, τέλος, ο αδιάκοπος ερεθισμός που προκαλούσε στους ξενόφιλους κύκλους, η δράση που θα ασκούσα στο όνομα ενός ανεξάρτητου έθνους. Όμως, από την άλλη μεριά, δεν μούλειψαν κι’ οι βοήθειες. Συναισθηματικά, είχα την υποστήριξη του λαού μας, που, χωρίς καθόλου οίηση, επέμενε να διατηρήσει την προσωπικότητά του, ιδίως αφού λίγο έλειψε να την χάσει, κι’ αφού διαπίστωνε πως, παντού, οι άλλοι επιβεβαίωναν ζωηρά τη δική τους, στον τομέα της εθνικής κυριαρχίας, της γλώσσας, της καλλιέργειας, της παραγωγής, ακόμα και του αθλητισμού. Κάθε φορά που εκφραζόμουν δημόσια για το θέμα αυτό, ένοιωθα τις καρδιές να χτυπούν πιο γρήγορα. … Για να οικοδομήσεις κάτι που θα κρατήσει επιβάλλεται να έχει ως θεμέλιο τις πραγματικότητες. Ε λοιπόν, αυτές οι πραγματικότητες [στην Ευρώπη] είναι εθνικές … [Η Ευρώπη δεν μπορεί να οικοδομηθεί] από μερικούς αρεοπαγίτες τεχνοκράτες, απάτριδες και ανεύθυνους (1965)».

Ο Ντε Γκωλ για πολλούς και αλληλένδετους λόγους αμφισβητούσε το – εναλλακτικό στο δικό του – όραμα της υπερεθνικής Ευρώπης. Κυρίως, αμφισβητούσε τη θεσμική αφετηρία όπως αυτή δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950, τους στόχους ως προς το τελικό στάδιο της διαδικασίας ολοκλήρωσης και τον ορθολογισμό των θεμελιωδών επιδιώξεων:

«Μήπως [η διαδικασία υπερεθνικής ολοκλήρωσης] επεδίωκε – που θα ήταν κιόλας πολύ – να εναρμονίσει με πρακτικά συμφέροντα των έξι κρατών, να ενισχύσει την οικονομική τους αλληλεγγύη απέναντι στο εξωτερικό και αν ήταν δυνατό, να επιτύχει την κοινή δράση στον διεθνή τομέα; Ή μήπως προορισμός του ήταν να πραγματοποιήσει την ολοκληρωτική συγχώνευση των οικονομιών τους και της πολιτικής τους για να εξαφανισθούν, σε μια μοναδική ολότητα που θα είχε την κυβέρνησή της, το κοινοβούλιό της, τους νόμους της και που θα διοικούσε σε όλους τους τομείς τους υπηκόους της, υπηκόους Γαλλικής, Ιταλικής, Ολλανδικής, Βελγικής, ή Λουξεμβουργιανής προέλευσης, που θα γίνονταν συμπολίτες στους κόλπους της τεχνητής πατρίδας που θάχε γεννήσει το μυαλό των τεχνοκρατών; Είναι αυτονόητο πως, επειδή δεν μου αρέσουν οι χίμαιρες, είχα ταχθεί με την πρώτη έννοια. Αλλά η δεύτερη συνοδευόταν απ’ όλες τις ελπίδες και όλες τις αυταπάτες των οπαδών της υπερεθνικής σχολής». «[με την πείρα που αποκτήθηκε από την ίδρυση της ΕΟΚ] εξακριβώθηκε πως, για να προχωρήσουμε στην ένωση της Ευρώπης, τα κράτη ήταν τα μόνα αξιόλογα στοιχεία, και πως όταν κινδύνευε το εθνικό συμφέρον, τίποτα και κανείς δεν μπορούσε να τα εκβιάσει, και μόνο ο δρόμος της συνεργασίας [στο πλαίσιο ομόφωνων αποφάσεων] ήταν σε θέση να οδηγήσει κάπου (…) Σε ποια βάθη αυταπάτης έπρεπε, αλήθεια, να φτάσει κανείς για να πιστέψει πως τα Ευρωπαϊκά έθνη, που σφυρηλατήθηκαν επί αιώνες με τεράστιες προσπάθειες και οδύνες, καθένα με την ιστορία του, την γεωγραφική του θέση, την γλώσσα του, τις παραδόσεις του, τους θεσμούς του, θα μπορούσαν με την θέλησή τους να πάψουν να είναι οι εαυτοί τους, και θα δέχονταν να σχηματίσουν ένα και μόνο κράτος. Σε ποιες συνοπτικές σκέψεις ανταποκρίνονταν η σύγκριση που έκαναν συχνά αφελείς άνθρωποι, ανάμεσα σ’ εκείνο που έπρεπε να κάνει η Ευρώπη και σε όσα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες (1965)».
https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/permalink/813407425400759/

2 σχόλια:

  1. Λοιπὸν καλὰ ὅλα αὐτά, ἀλλὰ χρειάζεται καὶ ἰσχὺς γιὰ νὰ πραγματοποιηθοῦν. Ὅπως στὸ ὄνομα τῆς εὐημερίας ὑποθηκεύαμε ἐπὶ σειρὰ ἐτῶν τὴν ἰσχὺ τῆς χώρας, ἔτσι πρέπει ἐπὶ σειρὰ ἐτῶν νὰ δουλέψουμε πατριωτικὰ γιὰ νὰ τὴν ξαναφτιάξουμε καὶ μετὰ ξανασυζητοῦμε μὲ ὅρους ἰσχύος μὲ τοὺς ἄλλους.

    Ὅταν ἡ Τουρκία βγάζει μία ΝΟΤΑΜ καὶ ἡ χώρα τρέχει σὲ ΝΑΤΟ καὶ Ε.Ε. γιὰ νὰ τὴν πάρῃ πἰσω τί θὰ πῶ στὸ ΝΑΤΟ καὶ στὴν Ε.Ε.; Δὲν σᾶς γουστάρω ἀλλὰ ὅταν ἔχω ἀνάγκη θὰ μοῦ κάνετε τὴν δουλειά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ο Ντε Γκολ δεν έλεγε όχι στους διεθνείς οργανισμούς, απλά έλεγε ότι πρέπει να σέβονται τη διαφορετικότητα και όχι να "προσπαητουν" να συνθλίψουν τις διαφορες! Διαφορες εννοώ την ποικιλομορφία και όχι την αντιπαλότητα!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.