21/3/15

Ελλάδα: μετά την οικονομική χρεοκοπία έρχεται και η δημογραφική...

του Αναστάσιου Λαυρέντζου
Την τελευταία πενταετία η ελληνική κοινή γνώμη ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το ζήτημα της οικονομίας, ξεχνώντας τα άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτό έως έναν βαθμό είναι δικαιολογημένο. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το οικονομικό ζήτημα είναι μεν το αμεσότερο, αλλά δεν είναι το σημαντικότερο ελληνικό πρόβλημα. Το κύριο και μέγα ελληνικό ζήτημα για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι το δημογραφικό. Ας δούμε γιατί.
Ελλάδα: σε τροχιά δημογραφικής παρακμής
Η Ελλάδα και προ της κρίσης που ξέσπασε το 2010 ήταν μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, αφού ήδη από τη δεκαετία του 1980 ο αριθμός των γεννήσεων σημείωσε ραγδαία πτώση, φτάνοντας για πρώτη φορά το 1996 να εξισωθεί με τους θανάτους. Έκτοτε και για μια περίπου δεκαετία οι γεννήσεις ήταν περίπου ίσες με τους θανάτους. Έτσι ο ελληνικός πληθυσμός παρέμεινε στάσιμος, αλλά παράλληλα γερνούσε. Μετά από μια σύντομη αλλά προσωρινή ανάκαμψη των γεννήσεων στην πενταετία 2005-2009 – η οποία εν πολλοίς οφειλόταν και στη γονιμότητα των αλλοδαπών – με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης οι γεννήσεις σημείωσαν απότομη πτώση. Το αποτέλεσμα ήταν για πρώτη φορά το 2011 οι θάνατοι να ξεπεράσουν τις γεννήσεις και η κατάσταση να χειροτερεύει σε κάθε επόμενη χρονιά. Άρχισε δηλαδή να συμβαίνει αυτό που ήδη προδίκαζαν οι δημογραφικοί δείκτες, αλλά συμβαίνει με μια επιπρόσθετη σφοδρότητα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Για να μιλήσουμε συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από την ΕΛΣΤΑΤ, το 2013 οι θάνατοι στην Ελλάδα ήταν 111.794, ενώ οι γεννήσεις ήταν 94.134. Από αυτές οι 13.194 ήταν γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες. Το 2013 λοιπόν, μόνο από τη διαφορά γεννήσεων – θανάτων ο ελλαδικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 17.660 άτομα. Αν αφαιρέσουμε τις γεννήσεις αλλοδαπών, η μείωση για τον ελληνογενή πληθυσμό φτάνει τα 30.854 άτομα μόνο σε μια χρονιά! (σ.σ. η συνεισφορά των αλλοδαπών στους θανάτους είναι αμελητέα, λόγω της πολύ μικρότερης μέσης ηλικίας τους.) Όσο και αν τα στοιχεία αυτά φαίνονται ανησυχητικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή...

Η παγίδα της χαμηλής γονιμότητας
Για να καταλάβουμε τί πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, θα αναφέρουμε ότι για να μπορεί ένας πληθυσμός να ανανεώνεται ομαλά, θα πρέπει κάθε γυναίκα να φέρνει στη ζωή κατά μέσο όρο 2,1 παιδιά. Το όριο αυτό τίθεται από τους δημογράφους, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κάθε γυναίκα θα γεννήσει μια κόρη που θα την αντικαταστήσει. Στην Ελλάδα μετά το 1981 ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα έπεσε κάτω από το όριο αυτό και σήμερα βρίσκεται στη χαμηλή τιμή των 1,3 παιδιών ανά γυναίκα. Με αυτά τα επίπεδα γονιμότητας είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο ελληνικός πληθυσμός εισέρχεται (έχει εισέλθει ήδη!) σε μια διαρκή και ασταμάτητη συρρίκνωση. Ο μηχανισμός αυτού του καθοδικού δημογραφικού σπιράλ είναι απλός: κάθε γενιά γυναικών θα είναι μικρότερη από την προηγούμενη, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να μειώνεται συνεχώς. Αυτή είναι η λεγόμενη «παγίδα χαμηλής γονιμότητας».

Η οικονομική κρίση εντείνει το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα
Στα παραπάνω θα πρέπει κανείς να προσθέσει τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης για να έχει την πλήρη εικόνα. Την ώρα που ο ελληνικός πληθυσμός ξεκινά τη δημογραφική του κάθοδο, δέχεται ένα διπλό πλήγμα: οι Ελληνίδες τα επόμενα χρόνια θα γεννήσουν ακόμη λιγότερα παιδιά λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, ενώ παράλληλα ένα σημαντικό τμήμα του νεανικού πληθυσμού από το οποίο περιμένουμε να παραχθούν αυτές οι γεννήσεις θα διαρρεύσει μέσω της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Έχουμε λοιπόν έναν εξαιρετικά δυσμενή συνδυασμό γεγόνοτων, ο οποίος θυμίζει πάρα πολύ αυτό που συνέβη μετά το 1990 στη Βουλγαρία. Τί όμως συνέβη στη Βουλγαρία, για να αντιληφθούμε τί επίκειται και στην Ελλάδα;

Βουλγαρία: μια δραματική προειδοποίηση για την Ελλάδα
Η Βουλγαρία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πληθυσμιακής καθίζησης που μπορεί να υποστεί μια χώρα, όταν αδύναμα δημογραφικά δεδομένα συνδυαστούν με τη βύθιση των γεννήσεων και τη μεταναστευτική εκροή που γεννά η οικονομική δυσπραγία: Από τα 9 εκατομμύρια πληθυσμού που είχε το 1989, σήμερα έχει μόλις 7,2 εκατομμύρια. Συνολικά δηλαδή έχασε το 20% του πληθυσμού της μέσα σε μια εικοσιπενταετία και σήμερα έχει λιγότερους κατοίκους από όσους είχε το 1950! Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο στην περίοδο 2000-2013 η Βουλγαρία έχει χάσει από τη διαφορά γεννήσεων – θανάτων 545 χιλιάδες κατοίκους! Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Βουλγαρία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 συμβάδιζε πληθυσμιακά με την Ελλάδα, αφού οι δύο χώρες έχουν σχεδόν τους ίδιους δημογραφικούς δείκτες (ίδια επίπεδα γονιμότητας). Η μόνη ίσως διαφορά είναι ότι η Βουλγαρία δεν είχε την μεταναστευτική εισροή από τα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη που γνώρισε η Ελλάδα, και η οποία εν πολλοίς έχει «μασκάρει» έως σήμερα το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα. Ενδέχεται λοιπόν στο μέλλον ο συνολικός ελλαδικός πληθυσμός να μην γνωρίσει τόσο ραγδαία μείωση, αυτή τη φορά λόγω των μεταναστευτικών εισροών από την Ασία και την Αφρική που πλέον δέχεται, αλλά τότε θα έχουμε άλλης κλίμακας ζητήματα, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο μιας άλλης ανάλυσης.

Υπαρξιακά ερωτήματα
Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν με έναν απλό αλλά ξεκάθαρο τρόπο το τεράστιο πρόβλημα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη στις επόμενες δεκαετίες η ελληνική κοινωνία. Σε όσους πιστεύουν ότι ακόμη έχουμε χρόνο για να ασχοληθούμε με αυτό το ζήτημα, θα πούμε ότι οι δημογραφικές εξελίξεις μπορεί να είναι σχετικά αργές, αλλά τα αποτελέσματά τους είναι μη αναστρέψιμα. Αν πάλι κάποιοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι ζητήματα που δεν τους αφορούν άμεσα, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι ήδη αφήνουμε στα παιδιά μας μια πολύ βαριά οικονομική κληρονομιά. Έχουμε άραγε το δικαίωμα να τους δώσουμε μια κοινωνία που δεν θα είναι βιώσιμη; Μια κοινωνία που δεν θα μπορεί να τους δώσει σύνταξη ή περίθαλψη και που κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να αποδεχτεί εκατομμύρια αλλοδαπών, χωρίς να μπορεί να τους ενσωματώσει λειτουργικά και πολιτισμικά; Ποιό είναι άραγε το μέλλον αυτής της χώρας, η Βουλγαροποίηση ή η Λιβανοποίηση; Και ποιά θα είναι η τύχη της ελληνικής ταυτότητας; Μήπως λοιπόν εκτός από την οικονομική του χρεοκοπία, ο ελληνισμός βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύπλευρο τέλος; Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα με τα οποία οφείλουμε να ασχοληθούμε άμεσα. Προτού οδηγηθούμε σε μια άλλη, κολοσσιαίων διαστάσεων και πολύ πιο μόνιμου χαρακτήρα χρεοκοπία...

8 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στον κο Λαυρέντζο.
    Αυτό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Και δεν φταίει μόνο η οικονομική κρίση γι' αυτό, εφόσον το πρόβλημα ξεκίνησε από το 1981.
    Για μένα το δημογραφικό οφείλεται πρώτιστα στην αποδόμηση του θεσμού της οικογένειας ως κυρίαρχης αξίας στην κοινωνία μας, που συντελείται ταυτόχρονα με την αποδόμηση του Έθνους και της πατρίδας.
    Και το πρόβλημα ξεκινάει από τα σχολεία.
    Όσοι πήγαμε δημοτικό την δεκαετία του 70 και νωρίτερα, γαλουχηθήκαμε με το οικογενειακό πρότυπο (σεβάσμιες μορφές η γιαγιά, ο παπούς, οι γονείς) από το αναγνωστικό της 1ης Δημοτικού.
    Εάν δει κανείς στο διαδίκτυο τις παρουσιάσεις του δάσκαλου κου Νατσιού, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα φρίξει.
    Πέραν λοιπόν των οικονομικών κινήτρων, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό και στα σχολεία μας.
    Το δυστύχημα είναι ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν ασχολείται με το ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μονο η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ασχολειται με το ζητημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και όμως για ένα τόσο σπουδαίο θέμα η επιστημονική ηγεσία μας (Ακαδημία, ΑΕΙ, ΜΜΕ, Εκκλησία, κλ.π.) δείχνει να αδιαφορεί, ενώ έπρεπε να έχουν γραφεί τόμοι επί τόμων που να προσφέρουν λύσεις αντιμετώπισής του!
    Άραγε οι Βαβυλώνιοι, οι Σουμέριοι κ.λ.π. το είχαν μελετήσει πριν χαθούν από την Ιστορία; Μήπως τους ακολουθούμε στην εξαφάνιση; Η μόνη ελπίδα μας ακόμη είναι η γλώσσα μας, αλλά κι αυτήν την καταστρέφουμε! Ίσως και η θρησκεία μας, μα κι αυτήν την θεωρεί η μοντερνοποίηση της ελίτ μας σαν κάτι οπισθοδρομικό!
    Χρειάζονται πολλοί Νατσιοί σήμερα να μας συγκρατήσουν.

    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει μία οργάνωση υπό τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Δρεττάκη (διαδέχθηκε στην προσπάθεια τον αείμνηστο Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Γ.Ν. Τζιαφέτα) η οποία προσπαθεί να ενημερώσει τους πολίτες για τον επερχόμενο κίνδυνο από την δημογραφική πτώχευση.

    Βέβαια όλα όσα ακούονται σχετικά με την δημογραφική αλλοίωση του Ελληνικού πληθυσμού, αποτελούν βάλσαμο στα αυτιά των ηλιθίων (υποτιθέμενων!) διεθνιστών (τρομάρα τους!) που προέρχονται είτε από δεξιά είτε από αριστερά.

    Όσο αφορά τους εκάστοτε κυβερνώντες, ως φαίνεται αυτούς τους απασχολούν άλλα άμεσα προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να αντιμετωπίσουν τέτοια μελλοντική καταστροφή.

    Πρόσφατα, διαβάζοντας το βιβλίο "Ο Τελευταίος Ευρωπαϊκός Πόλεμος -Σεπτέμβριος 1939 - Δεκέμβριος 1941", του Ιστορικού John Lukatcs, Εκδόσεις ΕΝΙΑΛΙΟΣ, Αθήνα 2008, παρατήρησα ότι ο συγγραφέας δίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην δημογραφική εξέλιξη των λαών (εθνών).

    Ειδικότερα, στο Κεφάλαιο του βιβλίου του, "Η Ζωή των Λαών - Μετάδοση της Ζωής", από την σελίδα 193, προσπαθεί να αναλύσει όσο γίνεται διεξοδικότερα τόσο τους γάμους όσο και τις γεννήσεις στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, τονίζοντας την σημασία που έχει το τονωμένο ηθικό και η αυξημένη αισιοδοξία των λαών εκεί που παρατηρείται αύξηση των γεννήσεων.

    Επίσης, τονίζει πως ένας πόλεμος και οι προερχόμενες από αυτόν στερήσεις, ενδυναμώνουν τους οικογενειακούς δεσμούς και συνεπώς τις γεννήσεις.

    Συγκρίνει την Γερμανία και την Γαλλία των ετών 1930 έως 1939, θεωρώντας ότι η κακή δημογραφική εξέλιξη στην Γαλλία υπήρξε σημαντικός παράγοντας της ήττας της το 1940.

    Ο συγγραφέας θεωρεί την υπογεννητικότητα ως απτό δείγμα της παρακμής μιας χώρας, καθώς και ως σημαντικότερο παράγοντα ακόμη χειρότερο και από την υστέρηση της βιομηχανικής παραγωγής και την απηρχαιωμένη νοοτροπία της στρατιωτικής ηγεσίας της Γαλλίας, για την ήττα της στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Βλέπομε δε πως και ο Στρατηγός ντε Γκώλ ο οποίος αναγνώρισε τον επερχόμενο δημογραφικό κίνδυνο για την Πατρίδα του, στα απομνημονεύματά του «Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος 1940-1946», Γκοβόστης, αναφέρει πώς μερίμνησε σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα και για να πυκνώσουν οι περιοχές της Γαλλίας οι οποίες είχαν αραιούς κατοίκους, ψήφισε το 1946 ειδική νομοθεσία για να εξασφαλιστεί η κοινωνική προστασία των νέων Γάλλων μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

    Άρα, και στην Ελλάδα, όλες οι κυβερνήσεις από το 1949 και μετά, απέτυχαν οικτρά στον τομέα του δημογραφικού ελέγχου της χώρας.

    Η ζημία που προκλήθηκε τόσο από τον 2ο Π.Π. όσο και από το αντάρτικο που επακολούθησε, από την οποία ρημάχτηκε δημογραφικά η ύπαιθρος, δεν διορθώθηκε ποτέ.

    Απεναντίας, οι πολιτικοί φρόντισαν με την αθρόα μετανάστευση στην Γερμανία, Βέλγιο και Αυστραλία, και αλλού, να αποδυναμώσουν τις πιο κρίσιμες παραγωγικές ηλικίες της χώρας βλάπτοντάς την έτσι ίσως ανεπανόρθωτα.


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το άκρον αωτον της υποκρισίας. Τωρα το βλέπουμε το πρόβλημα και περιμένουμε εξήγηση απο κάποιον που έχει δυσκολία να εκφραστεί με ελληνικα και χρησιμοποιεί ξενόφερτες λέξεις όπως το “σπιράλ”;

    ”Μια κοινωνία ... που κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να αποδεχτεί εκατομμύρια αλλοδαπών”: απο που προέρχεται η *υποχρέωση* κ. Λαυρέντζο την οποία καταπινετε σε μισή πρόταση; Εκατομμύρια αλλοδαπων ανήκουν στο κεντρο της οποιας αναλυσης όταν το θέμα ειναι το δημογραφικο.

    “Έχουμε άραγε το δικαίωμα…”: Τουλαχιστον ο κ. Λαυρεντζος μιλάει για ευθύνη δικη μας. Θα την πετάξουμε και αυτή την ευθύνη πάλι στις κυβερνήσεις όπως προσπαθησαμε να κάνουμε με το οικονομικό πρόβλημα για να παριστάνουμε τα αθώα θύματα;

    Θα προταθούν λύσεις η μόνο να “συζηταμε” τα προβλήματα ξέρουμε;

    Προηγουμενες αναφορες στο δημογραφικο, κατεληγαν σε ατερμονες συζητησεις, και συχνα σε “φασιστικους” χαρακτηρισμους. Ο,τιδηποτε για να εξασφαλιζεται η μακαριοτητα της απραξιας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαίνω ότι έχετε δίκαιο σχετικά με τις ατέρμονες συζητήσεις χωρίς αντίστοιχα να προσφέρονται λύσεις. Μήπως κι εσείς το ίδιο δεν κάνετε; Προσφέρατε λύση;
      Εγώ, απλά αδυνατώ. Σταματώ στο να τονίζω την ανάγκη εύρεσης λύσης από τους επαίοντες.

      γ.κ.

      Διαγραφή
    2. Δεν αδυνατειτε, αναφερθηκατε στη γλωσσα, τη θρησκεια, την αλλαγη νοοτροπιας και τον ρολο που εχει αλλα δεν ασκει η ηγεσια μας, τα οποια ολα θα μπορουσαν να συμβαλλουν σε λυση. Το τι πρεπει να γινει νομιζω ειναι λιγο πολυ προφανες, το προβλημα ειναι να απαιτηθει η λυση απο τους πολιτες - και αυτο ειναι που δεν γινεται καθολου.

      Η μειωση του πληθυσμου σε απολυτους αριθμους ειναι μεν σοβαρο προβλημα, που εξασθενει την χωρα κανοντας την ευαλλωτη σε εξωτερικες συγκρουσεις, αλλα ειναι αναστρεψιμη. Το κρισιμο και μη αναστρεψιμο προβλημα ειναι η πληθυσμιακη αλλοιωση που επερχεται απο την μιξη με αλλοδαπους, η οποια οδηγει στην εθνικη αφανιση. Γι’αυτο το προβλημα των παρανομων πολιτικοποιησεων πρεπει να ειναι στο κεντρο καθε αναλυσης.

      Η λυση ειναι απλη και ηταν ηδη γραμμενη στο Συνταγμα της χωρας, δεν υπηρχε καν αναγκη να αναζητηθει εκ νεου. Οι παρανομοι δεν δυνανται να γινονται πολιτες. Να εφαρμοστουν οι νομοι, να σταματησει η εισαγωγη τους και να απελαθουν. Προκειται για εισβολεις που παρανομα εχουν περασει τα συνορα. Δεν εχουν κανενα δικαιωμα να αποκτουν πολιτικα δικαιωματα. Δεν μιλαμε για θυματα που εχουν αναγκη ασυλου - αυτοι ειναι αμελητεο ποσοστο. Οι διεφθαρμενες πολιτικες ηγεσιες δημιουργησαν την κατασταση. Που ειναι η αντιδραση απο τον λαο;

      Το θεμα της μειωσης της γεννητικοτητας εχει περισσοτερες διαστασεις, παλι με προφανεις ριζες, που σχετιζονται με την αρρωστημενη εικονα της κοινωνιας. Καταπτωση του θεσμου της οικογενειας, αδικαιολογητες εκτρωσεις, φυγη στο εξωτερικο, ενα κρατος που να εχθρευεται τους Ελληνες του εξωτερικου, καταπτωση αξιων και αναζητηση ευκολης ζωης, και ουτω καθ εξης. Η λυση αρχιζει απο την παιδεια και μετρα για την ανορθωση θεσμων και αξιων. Χρειαζεται καποιο χρονο αλλα ειναι η μονη πλευρα του προβληματος που ειναι αναστρεψιμη.

      Η πληθυσμιακη αλλοιωση ομως πρεπει να αντιμετωπιστει αμεσα και δραστικα. Να μην φθανουμε στο σημειο να συγχεουμε την απραξια με καποιου ειδους πολιτισμενης ευαισθησιας. Ο πολιτισμος παντα απαιτουσε πολυ κοπο, δραση και σε αναγκη συγκρουση με την ισοπεδωση. Οσο αργουμε τοσο η συγκρουση θα ειναι μεγαλυτερη, αλλα προκειται για συγκρουση με την παρανομια και σε μεγαλο βαθμο με δεδηλωμενες ανθελληνικες δυναμεις. Διαφορετικα ο αφανισμος μας ειναι βεβαιος.

      Διαγραφή
  6. Αγαπητοί,

    Η Ελλάδα ως χώρα δεν κάνει τίποτα για την στήριξη του θεσμού της οικογένειας.

    Δεν υπάρχουν αρκετοί παιδικοί σταθμοί, δεν υπάρχουν υποδομές για να μεγαλώνουν τα παιδιά, δεν υπάρχει στήριξη της μητέρας με επιδόματα.
    Τα δίναμε ακόμα και σε ψευτοτυφλους, ψευτοαναπηρους... στις μάνες δεν θυμήθηκε κανείς να δώσει ένα επίδομα.
    Τα δινανε οι δήμαρχοι σε κάθε λαμογιο για να κάνει "εργα" με το αζημίωτο, και δεν περισσευαν για τέτοιες υποδομές.
    Αυτή είναι η πρώτη αιτία.

    Η δεύτερη είναι ότι αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, και έχει να κάνει με την διάλυση του θεσμού της οικογένειας, τα στάνταρ ζωής κλπ.

    Ναι Ευμενη, φταίει και η κάθοδος των Γαλατών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.