13/3/15

Βόμβα Βαρουφάκη: Είμαστε έτοιμοι να παγώσουμε προεκλογικές μας δεσμεύσεις!

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΚΟΜΟΒόμβα Βαρουφάκη: Είμαστε έτοιμοι να παγώσουμε προεκλογικές μας δεσμεύσεις!
«Η λογική των αντιπαραθέσεων και των αντιπάλων συμμαχιών του 20ου αιώνα ανήκει στο παρελθόν. Ως Ευρώπη, τις τελευταίες δεκαετίες, θελήσαμε να εγγυηθούμε ένα νέο σημείο εκκίνησης, υιοθετώντας μια νέα λογική, εκείνη της συνεργασίας, κυρίως μέσα στην Ευρώπη, αλλά και εκτός των συνόρων της», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ Αμπροζέτι, που διεξάγεται στο Κόμο.
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, αναφερόμενος στο οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, ο υπουργός σημείωσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και την ευρωπαϊκή κοινωνία, τις ερχόμενες εβδομάδες, και να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία που πετύχαμε τον περασμένο Φλεβάρη.
Όλοι μας έχουμε δεσμευθεί να πετύχουμε μια οριστική συμφωνία μέχρι τις 20 Απριλίου και ελπίζουμε να το πράξουμε και νωρίτερα, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας, και για να τεθούν οι προϋποθέσεις για τη μελλοντική οικονομική ανάκαμψη. Στο τέλος της ενδιάμεσης αυτής περιόδου, τον Ιούνιο, θα έχουμε ένα συμβόλαιο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προβλήματα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, αλλά με έναν τρόπο που χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους «συμβατά κίνητρα». Από τη στιγμή που η δυνατότητά μας να αποπληρώσουμε το χρέος εξαρτάται από τη δυνατότητά μας να αναπτυχθούμε, η μακροπρόθεσμη πρότασή μας προς τους εταίρους μας, είναι όχι μόνον ότι θα τους καταβληθούν τα χρήματα που έχουν δανείσει, σε ο,τι αφορά την ονομαστική τους αξία, αλλά θα τους καταβληθεί ένα συνολικό ποσό που θα υπερβαίνει την ονομαστική αυτή αξία. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε το χρέος μόνον με αναφορά στην ονομαστική αξία, αλλά να επιστρέψουμε περισσότερα χρήματα, με αναφορά στην καθαρή τους αξία. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπογραφεί ένα είδος συμβολαίου».
Σύμφωνα πάντα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι «ελπίζω η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγγυηθεί την ίδια ευελιξία του 2012», ότι «η Ελλάδα δεν ζητά βοήθειες εκτός Ευρώπης» και ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθυστερήσει την εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών. Δεν είμαστε λαϊκιστές, τα μέτρα του προγράμματός μας αφορούν μόνον όποιον βρίσκεται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας», ολοκλήρωσε ο υπουργός οικονομικών.
Ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε τα πάντα σε όλους, λέγοντας πως δεν υποσχέθηκαν ούτε ένα ευρώ, σε όποιον κερδίζει πάνω από 700 ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως φέρεται να δήλωσε πως "δεν υποσχεθήκαμε τίποτα στη μεσαία τάξη είτε βρίσκονται στην υψηλή πλευρά είτε στη χαμηλή, για εκείνους θα υπάρξει αυξημένη φορολόγηση".
Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στον χώρο του φόρουμ, ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε για τη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Δεν θέλω να απαντήσω στον Σόϊμπλε από ένα τόσο όμορφο μέρος».
Τα κλιμάκια
Στο μεταξύ, σύγχυση προκλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από διαροές που ήθελαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να ολοκληρώνουντις επαφές τους με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου και να αναχωρούν σε χρόνο εξπρές.
Λίγο αργότερα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε πως εάν ολοκληρώσουν την εργασία τους θα αποχωρήσουν, αν όχι, θα παραμείνουν, υποστηρίζοντας πως έλαβαν όλα τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά και τα μακροικονομικά και εφόσον δεν χρειάζονται κάτι άλλο και το επιθυμούν, μπορεί και να αποχωρήσουν.
Την ίδια πάντως ώρα πηγές των θεσμών αναφέρουν πως δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, κάνουν λόγο για αναμενόμενες συναντήσεις και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και για άφιξη και άλλων τεχνοκρατών στην Αθήνα, καθώς θα ανοίξει η «βεντάλια» των υπό εξέταση θεμάτων.
Ημερησία

3 σχόλια:

  1. Φυσικά αφού καταστέψετε την Ελλάδα πρώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἄς παραγγείλη μιὰ δημοσκόπησι ὁ Τσίπρας,γιὰ νὰ δῆ ποῦ βρίσκεται,ἀφοῦ καταλάβει ὁ λαὸς τὶ ἀκριβῶς ἐννοεῖ ὁ Ὑπ.Οἰκονομικῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.