11/3/15

ΗΠΑ - Γερουσία: «Με την τακτική μας στο Ιράκ ενισχύουμε το Ιράν», τόνισαν οι Ρεπουμπλικανοί

Σε συζήτηση σε επιτροπή της Γερουσίας για τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

EPA/MICHAEL REYNOLDS
Ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που διαδραματίζουν ιρανικές δυνάμεις και σιιτικές πολιτοφυλακές Ιρακινών που έχουν τη στήριξη των Ιρανών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ασκώντας σκληρή κριτική.
Το Ιράν κυριάρχησε στη συζήτηση για τη μάχη με το Ισλαμικό Κράτος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, με γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να κατηγορούν την κυβέρνηση των Δημοκρατικών υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ότι, με την τακτική της, ενισχύει τη θέση της Τεχεράνης εντός του Ιράκ.
Ο γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που διαδραματίζουν ιρανικές δυνάμεις και σιιτικές πολιτοφυλακές Ιρακινών που έχουν τη στήριξη των Ιρανών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ασκώντας σκληρή κριτική.
Τον προβληματισμό συμμερίστηκε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ωστόσο σημείωσε ότι οποιαδήποτε δύναμη συμβάλλει στην αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους οδηγεί, έστω και άθελά της, σε ένα θετικό αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών.
Ο δε ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το χρίσμα για να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ το 2016, ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Τζον Κέρι, κατά πόσον οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν μεγαλύτερη δύναμη πυρός κατά του Ισλαμικού Κράτους ώστε να μην «τρομάξουν» το Ιράν εν όψει μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ο κ. Κέρι απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καμία βάση, καθώς το Ιράν «χαίρεται όταν χτυπάμε το Ισλαμικό Κράτος».
Το Ισλαμικό Κράτος, όπως και το σύνολο των τζιχαντιστικών οργανώσεων, ομνύει στο σουνιτικό Ισλάμ, ενώ το Ιράν αποτελεί το κέντρο του σιιτικού μουσουλμανικού κόσμου. Οι τζιχαντιστές σκοτώνουν και βασανίζουν σιίτες μουσουλμάνους, τους οποίους θεωρούν «απίστους» και μη μουσουλμάνους.
Ωστόσο και ριζοσπάστες σιίτες στη Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη, με την υποστήριξη του Ιράν, έχουν ασκήσει σεκταριστική βία κατά σουνιτών με θρησκευτικά κριτήρια.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.