18/3/15

Βικτόρια Νούλαντ: Η Ουάσιγκτον θέλει μία καλή συμφωνία με τους θεσμούς

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Συναντήσεις της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών με πρωθυπουργό - υπουργούςΜία «καλή συμφωνία με τους θεσμούς», η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και ευημερία είναι η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η Βικτόρια Νούλαντ στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο κατά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα εν μέσω των πυρετωδών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα και με την ανακοίνωση της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι συνομιλίες που είχε η αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα Ευρώπης και Ευρασίας χαρακτηρίζονται «πολύ καλές» (very good). Αυτό που επιθυμεί η Ουάσιγκτον είναι να δει την Ελλάδα, μία χώρα παραδοσιακή σύμμαχο, να εξέρχεται από την κρίση πιο σταθερή.

Το ευρύτερο μήνυμα δεν ήταν διαφορετικό από αυτό που έχει μεταφέρει σειρά αμερικανών αξιωματούχων στην ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελεί τη βασική οικονομική επιλογή στην ευρωζώνη, διότι πλήττει την ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Αθήνα πρέπει να έλθει σε συνεννόηση με τους εταίρους της διότι δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή ώστε να αναζωπυρωθεί η κρίση στην ευρωζώνη.
Η συγκεκριμένη αμερικανική θέση εκπορεύεται από τη θεώρηση της σταθερότητας της ΕΕ και της νοτιοανατολικής της πτέρυγας υπό σαφές γεωπολιτικό πρίσμα και η παρούσα φάση δεν επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να δει την προσοχή της να αποσπάται από νέες εξελίξεις που θα επιβαρύνουν την ήδη βαριά ατζέντα (Ιράν, ISIS, ουκρανική κρίση).
Είναι σαφές πάντως ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αμερικανική πλευρά θέλουν να διατηρήσουν χαμηλά τους τόνους. Για τον λόγο αυτό δεν έγιναν κοινές δηλώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η βοηθός υπουργός
Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας απέφυγε να μιλήσει στους δημοσιογράφους – αν και είναι γνωστό ότι είναι χαρισματική όταν απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης.
Η αμερικανίδα αξιωματούχος, η οποία είχε μακρά συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλο για όλη την ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, από την κρίση στην Ουκρανία, το Σκοπιανό και το Κυπριακό, ως την εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά στην κρίση στην Ουκρανία, η κυρία Νούλαντ τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία κρίθηκε αναγκαία λόγω της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Μόσχας στην Ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ΗΠΑ και ΕΕ είχαν ενιαία στάση και εξήρε τις ελληνικές προσπάθειες για την επίτευξη συναίνεσης στην ουκρανική κρίση.
Παράλληλα η αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και το Πεντάγωνο. Εκεί, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ήταν ο μόνος που έκανε δηλώσεις, σημειώνοντας πως της εξήγησε ότι «είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για τη συμμαχία, για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ» και ότι οι αμερικανικές θέσεις «στη σκληρή στάση που διατηρεί η Γερμανία» είναι σημαντικές.
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Ταιριαστοί, σὰν ἀνδρόγυνο μοιάζουν!
    Βάζω στοίχημα ὅτι θὰ ὑπάρχῃ ἀμοιβαία ἔλξις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά από μία τέτοια συνάντηση χρειάζεται γενική απολύμανση, και κάψιμο των ρούχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαφώς η Ουάσιγκτον, η οποία δεν ενδιαφέρεται για "λεπτομέρειες", θέλει να κλείσει αυτή η ιστορία με την Ελλάδα. Με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνει; Μα μ' αυτό της Υπερδύναμης, που δεν θέλει να δει να κλονίζεται η σταθερότητα στα Βαλκάνια δια τον φόβον των Ρώσων. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ομπάμα είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά του στην Μέρκελ, κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, καθιστώντας την γερμανική αδιαλλαξία υπεύθυνη για την εκλογή αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Και οι ΗΠΑ φοβόνται επανάληψη του φαινομένου, έστω και από την ανάποδη (=> εκλογή Λε Πεν στην Γαλλία), σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.