20/3/15

«Μπορεί να μην χρειαστούν το δικό μας αέριο»

  ΣΩΤΗΡΟΥΛΛΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
Αμφιβολίες για το αν η Αίγυπτος θα χρειαστεί το φυσικό αέριο από το οικόπεδο Αφροδίτη εξέφρασε ο Χαράλαμπος Έλληνας, πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ και σύμβουλος εταιρειών για θέματα υδρογονανθράκων. Ο κ. Έλληνας μιλώντας στην εκπομπή του Super Sport FM «Η Κύπρος σήμερα» είπε ότι η υπογραφή συμβολαίου της Delek για εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ταμάρ στην Αίγυπτο, καθώς και τα προηγούμενα συμβόλαια συναντίληψης μεταξύ Λεβιάθαν και Idku με την British Gas, και μεταξύ Ταμάρ και Damietta με την Union Fenoza δεν είναι αισιόδοξα μηνύματα για την Κύπρο.
«Αν αυτά τα συμβόλαια κλείσουν τότε για εμάς είναι πολύ πιο δύσκολο», είπε. Δεν θα χρειάζονται τις δικές μας ποσότητες, εξήγησε, διότι τα τερματικά έχουν ορισμένη χωρητικότητα και όταν αυτή συμπληρωθεί με τις άλλες συμφωνίες, τότε δεν θα μπορούν να πάρουν το δικό μας.

TOTAL – ENI.
Ο Χαράλαμπος Έλληνας σχολιάζοντας το αναθεωρημένο συμβόλαιο που υπογράφηκε την Τετάρτη με την Total είπε ότι «η εταιρεία τώρα θα συνεχίσει να κάνει έρευνες για να κοιτάξει αν μπορεί να εντοπίσει κοιτάσματα στο 11». «Δε νομίζω να είναι πολιτική απόφαση το τρίμηνο διάλειμμα της ENI. Τα μηχανήματα θέλουν συντήρηση και τώρα είναι ο κατάλληλος σχεδιασμός αφού τελειώνει η γεώτρηση στο Αμαθούσα», είπε. Ο κ. Έλληνας εμφανίστηκε ανήσυχος για το γεγονός ότι δεν έχει βγει κάτι προς τα έξω για το πώς πήγε η γεώτρηση στο Αμαθούσα. «Με ανησυχεί λίγο και το ότι η Αμαθούσα είναι παρόμοιο γεωλογικά κοίτασμα με τον Ονασαγόρα», πρόσθεσε.

ΣΧΕΔΙΟ NOBLE.
Εξηγώντας τι σημαίνει το ότι η Noble θα κηρύξει εμπορεύσιμο το οικόπεδο Αφροδίτη είπε ότι «βάσει του συμβολαίου τους, πρέπει να ανακοινώσουν ότι το κοίτασμα είναι εμπορεύσιμο και θα πρέπει να παραδώσουν και σχέδιο ανάπτυξης. Αν δεν το κάνουν, τότε πρέπει να παραδώσουν το κοίτασμα πίσω στην Κύπρο. Το ξέραμε όμως ότι μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση που ανακαλύψαμε γύρω στα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αέριου, ότι το οικόπεδο θα ήταν εμπορεύσιμο με αυτές τις ποσότητες». Η Noble, συνέχισε, θα καταθέσει σχέδιο ανάπτυξης με πλωτή μονάδα παραγωγής. Η πλωτή μονάδα, είπε, είναι ο μόνος τρόπος λόγω βάθους για να φεύγουν από εκεί αγωγοί για τις χώρες που θα συμφωνηθούν οι εξαγωγές.

ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.
«Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν λεφτά για χρηματοδότηση», είπε ο κ. Έλληνας.Η κατασκευή της πλωτής μονάδας παραγωγής είναι υποχρέωση της Noble και της Delek, είπε. Δεν είναι δύσκολο να βρούμε τις χρηματοδοτήσεις, αν υπογραφούν οι συμφωνίες και αν η πώληση του φυσικού αερίου είναι για 15-20 χρόνια, για τον αγωγό από την Αφροδίτη στο Idku, πρόσθεσε. «Αν αυτό το έργο επιτύχει, για το οποίο έχω μερικές αμφιβολίες, τότε το 2019 θα μπορούμε να αρχίσουμε τις εξαγωγές. Πραγματικά έσοδα όμως δεν θα δούμε μέχρι το 2022 διότι τα πρώτα τρία χρόνια μπαίνουν ως απόσβεση των θαλάσσιων κατασκευών», είπε ο σύμβουλος εταιρειών για θέματα υδρογονανθράκων.

ΑΓΩΓΟΣ ΚΥΠΡΟΥ – ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΤΑΛΙΑΣ.
Όσον αφορά την ανάθεση για προώθηση των τεχνικών μελετών για τον αγωγό που θα ενώνει την Κύπρο μ την Ελλάδα για μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ιταλία, ο κ. Έλληνας είπε ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει αυτός ο αγωγός όμως υπάρχουν και προβλήματα. «Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα που είναι το υποθαλάσσιο βουνο Ερατοσθένης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης είναι πάρα πολύ βαθιά περισσότερο από 3 χιλιάδες μέτρα, είναι πάρα πολύ ανώμαλη και σεισμογενής και έτσι ο αγωγός είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί. Εκτός από αυτό η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχει καθοριστεί». Ωστόσο ο αγωγός μπορεί να γίνει τεχνολογικά αλλά δεν θα είναι εμπορεύσιμος, είπε.
Πηγή: Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.