20/3/15

Το «καυτό» παρασκήνιο της Συνόδου των «8» - Ποιοι συγκρούστηκαν με τον Αλ. Τσίπρα και τι τους απάντησε

ΑΓΡΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε κατά τη χθεσινή 8μερή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας τόσο από την Άγκελα Μέρκελ όσο και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιστρέφοντας ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις τα "πυρά".
Ειδικότερα, πιεστική ήταν η Άγκελα Μέρκελ καθώς ζήτησε λεπτομέρειες για νομοσχέδια που προτίθεται να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ήταν παράλληλα πολύ επίμονη στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
Από την μεριά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε θέμα συμπεριφοράς της Αθήνας στα τεχνικά κλιμάκια αλλά και δηλώσεων του Γ. Βαρουφάκη. Λέγεται μάλιστα ότι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να απευθύνει συστάσεις στον υπουργό Οικονομικών για τις συνεχείς συνεντεύξεις που δίνει και τα όσα λέει.
Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τη στάση της Αθήνας προς τα τεχνικά κλιμάκια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε στη Γερμανιίδα καγκελάριο ότι η Αθήνα θέλει τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες όμως θα είναι βασισμένες σε διεθνείς συνεργασίες και θα φέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη ενώ παράλληλα το Δημόσιο θα κατέχει στρατηγική θέση.
Της είπε μάλιστα ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις το γερμανικό Δημόσιο κατέχει μεγάλο ποσοστό σε εταιρείες κολοσσούς και σε κεντρικές υποδομές του κράτους.
Απαντώντας στον κ. Γιούνκερ ουσιαστικά τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι δηλώσεις από τη μεριά αλλά και από την άλλη, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τοποθετήσεις του Β. Σόιμπλε ο οποίος -όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός- ήθελε να εκτρέψει τη συμφωνία σε επίπεδα προ των εκλογών και να επιβάλλει έλεγχο από την τρόικα.
Ζήτησε μάλιστα από τους εταίρους να του πουν καθαρά εάν θέλουν να υλοποιήσεις τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ή εάν θέλουν να βρεθεί κοινός τόπος και όταν η απάντηση που πήρε κρίθηκε πως ήταν στη θετική κατεύθυνση, τότε κατέστη εφικτή η απεμπλοκή της συζήτησης και η συνέχιση των διαβουλεύσεων.
Αντιπαράθεση υπήρξε και με τον Μ. Ντράγκι ο οποίος απέρριψε το αίτημα για αύξηση του πλαφόν στην έκδοση εντόκων λέγοντας ότι έχουν δοθεί πάνω από 100 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες.

2 σχόλια:

  1. Είναι αξιοπρόσεκτο και δύσκολα ερμηνεύσιμο, πώς παρόντος του θηλυκού κάπο της μαφίας να παίρνουν τον λόγο και οι παρακατιανοί της συμμορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχως ακομη και αν τα θεωρήσουμε ως επιτυχία του πρωθυπουργου ολα τα συμφωνηθέντα ,που Βεβαια εύκολα μπορούν να εξελιχτούν σε παγίδα αν δεν...εκείνο που απουσιάζει εμφαντική ειναι ης απουσία εςτω και μιας λέξης ρηματικής,για το προοπτική του χρεους.Ας μην γελιόμαστε εαν απο τα συμφωνηθέντα εχει αφαιρεθεί αυτο το στοιχείο,το οποιο υπήρχε στα μνημόνια και η γερμανια έκανε οτι μπορουςε για να το υπερκεραςει,τοτε μάλλον σε λίγο θα τραγουδάμε το ...στη Δραπετσώνα πια δεν εχουμε ζωή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.