7/2/15

Πώς τα χρέη διαλύουν ένα κράτος - Να το διαβάσουν οι αγράμματοι και απαίδευτοι πολιτικοί μας

Του Σάββα Καλεντερίδη
Το κτίριο που στέγαζε την Επιτροπή Γενικών Δανείων, γνωστή ως Düyun-u Umumiye, στην Κωνσταντινούπολη, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Στο σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αναφορά στην κρίση χρέους που αντιμετώπισε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, τα τέλη του 19ου αιώνα και στο πώς αυτή επηρέασε την διάλυσή της, μερικές δεκαετίες μετά.
Αυτή η ιστορική αναφορά γίνεται γιατί παρά την παρέλευση των δεκαετιών και των αιώνων, η μέθοδος που ακολουθούν τα κέντρα που ελέγχουν το χρήμα για να χειραγωγούν αλλά και να διαλύουν κράτη, είναι περίπου η ίδια.
Ελέγχουν, μέσω των πολιτικών, των κομμάτων αλλά και των ντόπιων κεφαλαιοκρατών το παιχνίδι σε εσωτερικό επίπεδο στο κράτος-στόχο με σκοπό τη δημιουργία πιεστικών αναγκών χρηματοδότησης. Στη συνέχεια έρχονται με δάνεια και καλύπτουν τις ανάγκες αυτές. Όμως, ακριβώς επειδή ο έλεγχος στο εσωτερικό των κρατών συνεχίζεται αυξανόμενος, οι ανάγκες σε δανεισμό αντί να μειώνονται αυξάνονται, με αποτέλεσμα από κάποια στιγμή και μετά το κράτος-στόχος να χάνει την κυριαρχία του, η οποία περνά στην κυριολεξία στα χέρια των δανειστών!
Να δούμε λοιπόν τι έγινε στην περίπτωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η Υψηλή Πύλη προσέφυγε για πρώτη φορά στον εξωτερικό δανεισμό το 1854 και μέχρι το 1874 έλαβε συνολικά δεκαπέντε διαφορετικά δάνεια, συνολικού ύψους 239 εκατ. χρυσών λιρών. Από το ποσό εκείνο στα οθωμανικά ταμεία κατέληξαν μόνο τα 127 εκατ. λίρες, αφού τα υπόλοιπα είτε παρακρατήθηκαν από τους δανειστές είτε πέρασαν στα χέρια των μεσαζόντων.
Ο πρώτος δανεισμός έγινε για να αντιμετωπιστούν τα έξοδα του Κριμαϊκού πολέμου και ακολούθησαν οι άλλοι, για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες του κράτους, με αποτέλεσμα το 1874 το κράτος να δηλώσει επίσημα αδυναμία πληρωμής ακόμα και των τόκων. Με τη συγκεκριμένη δήλωση το οθωμανικό κράτος υποσχόταν να πληρώνει μόνο το μισό της δόσης, κάτι το οποίο έμεινε στα χαρτιά, αφού ούτε και σ’ αυτό ήταν σε θέση να ανταποκριθεί. Για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες δαπάνες του Ρωσοτουρκικού πολέμου, του 1877-78, και αφού είχε κλείσει η πόρτα του εξωτερικού δανεισμού, το οθωμανικό κράτος προσέφυγε στον εσωτερικό δανεισμό, παίρνοντας δάνεια από τους λεγόμενους τραπεζίτες του Γαλατά.
Τελικώς, το κράτος, επειδή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, το 1879 κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εσωτερικούς δανειστές, οι οποίοι απέκτησαν το δικαίωμα να εισπράττουν τους φόρους από τις σφραγίδες, τα αλκοολούχα ποτά, το ψάρεμα, το αλάτι και τον καπνό για δέκα χρόνια. Μετά από την αντίδραση των ξένων δανειστών, το 1881 υπογράφηκε νέα συμφωνία, με την οποία αποκτούσαν δικαίωμα στη είσπραξη των φόρων και οι ξένοι δανειστές, ενώ προστέθηκε και ο φόρος από το μετάξι. Για την είσπραξη των φόρων ιδρύθηκε η Επιτροπή Γενικών Δανείων, γνωστή ως Düyun-u Umumiye, η οποία ήταν επταμελής, με δυο από τα μέλη της αν είναι Τούρκοι και οι υπόλοιποι ένας Άγγλος, ένας Γάλλος, ένα Γερμανός, ένας Αυστριακός και ένας Ιταλός.
Μετά την ίδρυση του φορέα αυτού, ο οποίος ήταν στην ουσία ένα κράτος εν κράτει ή πιο σωστά ένα υπουργείο Οικονομικών δίπλα στο κανονικό, η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέστη απολύτως εξαρτημένη από τους ξένους δανειστές, αφού ήταν υποχρεωμένη να παίρνει συνεχώς δάνεια αφ’ ενός μεν για τις αυξανόμενες υποχρεώσεις της και αφ’ ετέρου για την εξυπηρέτηση των παλαιών δανείων.
Η ως άνω Επιτροπή διαλύθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης, το 1923, αφού τα εξωτερικά χρέη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επιμερίστηκαν στα κράτη που προέκυψαν από την διάλυσή της. από το σύνολο των 140 εκατ. Λιρών, η Τουρκία ανέλαβε το χρέος των 84,597,495 λιρών και η Ελλάδα αυτό των 11,054,534 λιρών.
Η τελευταία δόση για την εξόφληση του συγκεκριμένου χρέους, πληρώθηκε από την Τουρκία το 1954.
Όλο αυτό το διάστημα της υπερχρέωσης και του ελέγχου της από τους δανειστές, η Αυτοκρατορία έχασε από τους δανειστές της Γάλλους την Τυνησία (1869), από τους Άγγλους την Αίγυπτο (1882) και από τους Αυστροούγρους την Βοσνία Ερζεγοβίνη (1908), ενώ το 1908 η Βουλγαρία κήρυξε την ανεξαρτησία της και το 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε με την Ελλάδα.
Ασφαλώς θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οφειλόταν μόνο στο μεγάλο εξωτερικό της χρέος και την αυξημένη επιρροή των δανειστών στη διαχείριση των οικονομικών της. Από την άλλη πλευρά, θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε τη μεθοδολογία που ακολούθησαν οι δανειστές, για να αυξήσουν την επιρροή τους σε ένα κράτος και στη συνέχεια να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους, όποιοι κι αν ήταν αυτοί.
Τέλος και επειδή αρκετοί από τους πολιτικούς μας και από τους κυβερνώντες είναι λίγο πολύ αγράμματοι και απαίδευτοι περί την πολιτική και την ιστορία -αν ήταν αλλιώς δεν θα είχε καταστραφεί η χώρα-, καλό είναι να προβληματιστούν με αυτά που αναφέρονται στο άρθρο και να τα συσχετίσουν με τα δεινά που περνά η πατρίδα μας.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

20 σχόλια:

  1. Δὲν χρειάζεται μόνον ἡ ἱστορία, χρειάζεται καὶ ἡ κοινὴ λογικὴ καὶ τὸ λελογισμἐνο ρίσκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αὐτὴν τὴν στιγμή, σχολιάζω μόνο τὸ ἄρθρο, ὁ blogger βάζει τὰ σχόλια μὲ χρονικὴ σειρά, δὲν σχολιάζω τὶς ἀπόψεις κανενὸς ἀναγνώστη, ἁπλῶς τὸ προηγούμενο σχόλιο ἀναφέρεται στὴν ἱστορία ὅπως κι ἐγώ.

      Διαγραφή
  2. Επ' εὐκαιρίᾳ, ξέρετε πόσοι καλοβλέπουν μιά κατὰ κάποιον τρόπον σχέσι ὑποτελείας πρὸς τὴν Τουρκία, γιὰ νὰ μὴν σταματήσῃ ἔστω καὶ πρόσκαιρα τὸ φαγοπότι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι ἐδῶ αὐτὴν τὴν στιγμή, σχολιάζω μόνο τὸ ἄρθρο.

      Διαγραφή
    2. Ξέρω ὅτι ἡ ἐλευθερία θέλει κόπο καὶ θυσίες καὶ κάποιοι λόγῳ τοῦ ὅτι γουστάρουν τὴν καλοπέρασι, βρίσκουν τὶς κατάλληλες ἰδεολογίες νὰ σκύψουν κεφάλι. βεβαίως αὐτὲς τὶς ἰδεολογίες τὶς τρέφει ἡ μαλακὴ ἰσχὺς ξένων κρατῶν, ἀλλὰ τὸ θέμα τὴς μαλακῆς ἰσχύος δὲν εἶναι τῆς παρούσης στιγμῆς.

      Διαγραφή
  3. On dokuzuncu yüzyılın ilk yarısında dış ticaret açık vermiş, kâğıt paranın altın karşılığı olarak değeri düşmüş, buna bağlı olarak ithalat güçleşmişti. Bu dönemde Osmanlı Hükümeti ile anlaşan ve devlete ilk borç veren iki banker, Fransız Jacques Alléon ve İtalyan Teodor Baltazzi, kredi operasyonları ile ithalatı rahatlatmış ve bir yandan da Sultan Abdülmecit'in güvenini kazanmışlardı. Daha sonra, bu iki banker kambiyo kurunu sabit tutmak amacıyla İstanbul Bankası'nı kurmuşlardır.

    Rusların İstanbul’a girmeleri halinde bütün varlıklarının ve alacaklarının silinip gideceğinden endişe ederek bu işgali önlemek ve gerekli parayı bulmak için 1877-78 Osmanlı-Rus Harbi'nde bütün servetlerini ortaya koymuşlardır. Bunun karşılığında da Osmanlı Devletinin gelirlerini teminat göstermişlerdir. Bunun üzerine Avrupalı alacaklılar, kendilerini garantiye almak için Muharrem Kararnamesi olarak bilinen ve bütün devlet gelirlerini ipotek altına alan bir antlaşmayı Osmanlı Hükumetine kabul ettirmişlerdir.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ημιμάθεια χειροτέρα της αμαθείας...
    Οι τραπεζίτες του Γαλατά ήταν Γάλλοι και Ιταλοί.
    Συγκεκριμένα, εκείνοι που έδωσαν το πρώτο δάνειο στην Ο. Α. ήταν ο Γάλλος Jacques Alléon και ο Ιταλός Teodor Baltazzi, οι οποίοι στη συνέχεια ίδρυσαν την τράπεζα İstanbul Bankası.
    Οι συγκεκριμένοι τραπεζίτες, για να εμποδίσουν την είσοδο των Ρώσων στην Κωνσταντινούπολη, το 1877-78, που θα σήμαινε και την απώλεια όλης της περιουσίας τους, έδωσαν σχεδόν όλα τα μετρητά τους στο Σουλτάνο, χρηματοδοτώντας τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
    Μετά από αυτό και μετά τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, ο Σουλτάνος εγγυήθηκε την αποπληρωμή των δανείων από τους τραπεζίτες του Γαλατά και στη συνέχεια αντέδρασαν οι ξένοι δανειστές, για να ιδρυθεί η Επιτροπή Γενικών Δανείων.


    Και μια εξήγηση στους φίλους του ιστολογίου.
    Το άτομο που σχολιάζει και στην ουσία με βρίζει εδώ και καιρό δεν το γνωρίζω.
    Δεν γνωρίζω τι πρόβλημα έχει με μένα.
    Προσπαθώ να εξηγήσω με ψυχολογικά κριτήρια αυτά που γράφει.
    Δεν έχω καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.
    Στο μόνο σχετικά ασφαλές συμπέρασμα που έχω καταλήξει είναι ότι το παιδί είναι αγράμματο και επικίνδυνα άσχετο με την ιστορία και με βάση την ασχετοσύνη του έχει οικοδομήσει μια θεωρία, που κάνει τους Τούρκους εθνικιστές να φαίνονται μπροστά του αρσακειάδες...
    Εν πάση περιπτώσει, σε ένα χώρο που θεωρείς ότι δεν ταιριάζει με αυτά που πρεσβεύεις, δεν μπαίνεις και δεν σχολιάζεις.
    Όμως είπα, το γνωστικό εντάξει, αλλά το ψυχολογικό δεν το έχω λύσει ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πριν από τα δάνεια ήλθαν οι διομολογήσεις, η καταστροφή του παραγωγικού ιστού, το κάψιμο από τους γενιτσαρους ενός αστεροσκοπείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://www.scribd.com/doc/31620243/Οι-Σαλονικιοί-Ντονμέδες-οι-ψυχοϊστορικές-συνδέσεις-τους-και-η-γεωπολιτική-στόχευσή-τους-Μέρος-Πρώτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και ναι μεν η Ο.Α. δανείστηκε για τον Κριμαϊκό Πόλεμο. Ήταν μία ανάγκη. Όταν, όμως, ένα κράτος, με πρωθυπουργό καθηγητή των οικονομικών, που πιστεύω ότι τα ήξερε αυτά, δανείζεται για να αγοράζει ψήφους με διορισμούς, συντάξεις και διάφορα άλλα βολέματα "ημετέρων", πώς να τον χαρακτηρίσει κανείς;

    Ενδιαφέρον το άρθρο σου, Σάββα, αλλά και να το κατανοήσουν οι πολιτικοί μας, δεν νομίζω ότι θα αλλάξει τίποτε. Όπως τίποτε δεν άλλαξε στην ζωή των και τον τρόπο σκέψης και δράσης των μετά την χρεοκοπία. Έδειξαν να κατάλαβαν τι συνέβη; Νομίζεις ότι είναι εύκολο για μάς, τους κοινούς θνητούς, να συλάβομε το μέγεθος της πώρωσης και της αναισθησίας των;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σάββα για πρώτη φορά στην ιστορία μας παραδίδουμε εθνική κυριαρχία για να έχει καλοπέραση ο δημόσιος τομέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το χρέος μας είναι προϊόν παρανόμων συναλλαγών, και μπορούμε να τα ξεφορτωθούμε με νομικό τρόπο, αρκεί να έχουμε σωστη κυβέρνηση που θα αρχίσει τη μελέτη των στοιχείων και θα κάνει διάφανο λογιστικό έλεγχο. Έλληνες πολιτικοί έχουν λάβει τεράστια ποσά-μίζες από τους δανειστές για να φεσώσουν τη χώρα, και κατ' επέκταση τα δάνεια στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι παράνομα.
    Αυτά που πραγματικά χρωστάει η χώρα μας είναι ελάχιστα. Αν δεχτουμε το παράνομο χρέος πάνω από κεφάλι μας, το τέλος της χώρας μας δεν θα αργήσει να έρθει και θα είναι παρόμοιο με το Οθωμανικό, όπως λέει το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο δανεισμος των κρατων, ή αλλιως η αποικιοποιηση τους, ειναι μια στρατηγικη των σιωνιστων. Η υλοποιηση του σχεδιου στηριζεται στον ελεγχο των πολιτικων πραγατων της χωρας - στοχου. Ο ελεγχος των πολιτικων πραγματων γινεται με τον ελεγχο των ηγεσιων των κομματων. Οταν λοιπον περασει η πολιτικη ζωη μιας χωρας υπο σιωνιστικο ελεγχο, τοτε αρχισει και ο αεναος δανεισμος. Η χωρα ειναι πλεον καταδικασμενη σε θανατο. Η ελλαδα σημερα, ειναι ο,τι απεμεινε απο το σιωνιστικο σαρακι που της κατεφαγε τα σωθικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οποιαδήποτε άλλη δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τον Ελληνισμό, αν ο Ελληνισμός αποκτήσει ενότητα και ο Έλληνας μάθει ποιός είναι.

    Το χρέος είναι παράνομο. Με Λαζάρντ και ντόπιες τράπεζες του υποκόσμου, τύπου Πειραιώς, δεν θα πάρουμε ανάσα.

    Ο Σιωνισμός, αντιποροδευτικέ, έχει ένα τεράστιο πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Την ημερομηνία λήξεώς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενδιαφέρουσα ένδειξη της αποικιοκρατικής συμπεριφοράς των μεγάλων δυνάμεων και του διεθνούς κεφαλαίου είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα φορτώθηκε χρέη της Ο.Α. με την απελευθέρωση των εδαφών, κάτι που φυσικά δεν έχει καμία λογική. Έτσι βλέπουμε πως συσσωρεύουν χρέη τα μικρά και εξαρτημένα κράτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει ξαναγίνει μετά τον ισπανοαμερικανικό πόλεμο του 1898, όπου η ανεξαρτησία της Κούβας είχε σαν συνέπεια την επιβάρυνσι της Κούβας με ένα τεράστιο χρέος.
      Για να απαλλάξουν οι Η.Π.Α. την Κούβα από αυτό το τεράστιο χρέος ανακάλυψαν την έννοια του απεχθούς χρέους. Ετσι επέτυχαν την απαλλαγή της Κούβας στα διάφορα διεθνή δικαστήρια.

      Διαγραφή
  13. Τα χρέη δημιουργούνται από κάπου, στην περίπτωση της χώρας μας από τα δανεικά για τις στρατιές δημοσίων υπαλλήλων. όπως γράφει ο Π.Κονδύλης στη" παρακμή του αστικού πολιτισμού" άτομα χαμηλών προσόντων και δεξιοτήτων μέσα από πελατειακές σχέσεις διόγκωσε τον κρατικό μηχανισμό με μικρές αμοιβές και ταυτόχρονα εμπόδισε τη δημιουργία ομογενοποιημένης αστικής τάξης στην χώρα μας .
    Όλοι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι απέκτησαν πλαστή ευημερία και απαιτούσαν ,οι κυβερνήσεις εκπλήρωναν. Σήμερα απαιτούν να παραδώσουμε εθνική κυριαρχία ώστε να μη χάσουν την πλαστή κοινωνική ευημερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κ. Σάββα, πολύ σωστό το μάθημα του άρθρου σας. Αλλά εντυπωσιάζομαι με την τεράστια καθυστέρησή του. Δάνεια πήρε η Ελλάδα μας πολλά εδώ και χρόνια, τα οποία δεν έφθασαν σχεδόν ποτέ στο λαό της. Χάθηκαν σε μίζες, σε αντιπαραγωγικά έργα και, κυρίως, στη δημιουργία του βρώμικου συνδικαλισμού των Δ.Υ. Πολλά τα παραδείγματα. Ο.Α., ΔΕΗ, κ.λ.π. με στόχο το κομματικό σκλάβωμα των ψηφοφόρων. Παράλληλα στην υπαλληλοποίηση των εργοστασίων των ΔΕΚΟ με αποτέλεσμα την αποβιομηχανοποίηση της χώρας. Πού είναι η ΙΖΟΛΑ, πού είναι η ΠΙΤΣΟΣ, Πειραϊκή Πατραϊκή, ΧΡΩΠΗ, και ατέλειωτος κατάλογος. Τί παράγει σύημερα η Ελλάδα μας;
    Το σωστό μάθημα λοιπόν κ. Σάββα σήμερα είναι αργά που το δίνετε. Και το δίνετε σε λάθος ανθρώπους. Εμάς, το λαό! Τί μπορεί ο κυρ Κώστας και η κυρα Μαρία να κάνουμε; Ενώ εκείνοι που φταίνε για το χάλι μας, περνούν ζωή και κότα! Είδατε κανένα Υπουργό, Βουλευτή, μεγαλοκαρχαρία να πεινάει; Να παραδίνει πινακίδες αυτοκινήτου; να μην έχει να πληρώσει το νοίκι, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, κ.λ.π.;

    Δεν φταίει ο λαός μας κ. Σάββα.

    Λύση; Αυτό είναι το αληθινό πρόβλημα! Προτείνετε κάτι;

    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγω Σαββα θα παραθεςω καλυτερα την δικη μας αντί των Τούρκων εμπειρια διότι ακριβως τα ιδια ηταν και τα δικα μας δάνεια που μας χορηγήθηκαν με την δημιουργια του ελληνικού κράτους μετα την εκδίωξη των Τούρκων...και ουδέποτε έκτοτε γίναμε πραγματικά ελεύθερο κρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.