16/2/15

Δεν θα κριθεί απόψε ο πόλεμος με τη Γερμανία

Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Εξήραν τη στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Με την Ελλάδα έτοιμη να βρεθεί χωρίς χρήματα και έχοντας την ανάγκη γερμανικής υποστήριξης για να πάρει κατεπειγόντως λεφτά, ο κ. Βαρουφάκης φαινόταν ενώπιον αριθμητικά υπέρτερου και με μεγαλύτερη δύναμη πυρός εχθρού. Παρόλα αυτά, αυτός ήταν εκείνος που επέδωσε το τελεσίγραφο κατά τη συνάντηση της 5ης Φεβρουαρίου: επαναδιαπραγματευτείτε τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδος ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλιώς διακινδυνεύστε μια αμοιβαία ολοκληρωτική καταστροφή!» έγραψε η αμερικανική εφημερίδα.

«Η απάντηση του κ. Σόιμπλε ήταν ένα σταθερό "όχι". Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες» επισήμαναν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» σε μεγάλη ανάλυσή τους την Παρασκευή. Οσο και αν το αναφερόμενο γεγονός έχει συμβεί μόλις πριν από δέκα μέρες, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ολων τα μάτια είναι στραμμένα στην αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Οι πάντες αναρωτιούνται αν θα βρεθεί συμφωνημένη λύση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Μια πολιτική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας. Οι Γερμανοί αδιαφορούν για τις εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα. Αδιαφορούν για το ότι οι πολίτες της χώρας μας είναι έξω φρενών εναντίον της Γερμανίας για το μνημονιακό καθεστώς της εθνικά επαίσχυντης και οικονομικά εξουθενωτικής λιτότητας που επέβαλαν στην Ελλάδα. Αδιαφορούν για το ότι ακριβώς «επειδή οι Ελληνες αισθάνθηκαν ως αναξιοπρεπή αυτή την πολιτική ανάμειξη απέξω, σάρωσαν μόλις την κυβέρνησή τους από το αξίωμά της δια της δημοκρατικής οδού», όπως έγραψε η γερμανική σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ».

«Προς τα βράχια - Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η Ευρώπη ως ιδέα και ως δύναμη τάξης σύντομα θα ανήκει στην Ιστορία» προειδοποιεί από τους τίτλους άλλου και μάλιστα πρωτοσέλιδου άρθρου της η ίδια εφημερίδα των Γερμανών διανοουμένων της σοσιαλδημοκρατίας. «Για την Ευρώπη το grexit θα συνιστούσε μια οικονομική και πολιτική καταστροφή πρώτου βαθμού. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει (σ.σ. στο ευρώ), ακόμη και αν η χώρα παράγει σε έναν χρόνο λιγότερα από τον τζίρο της Φολκσβάγκεν» υπογραμμίζει με ιδιαίτερη έμφαση. Εντελώς αντίθετη γνώμη έχει η δεξιά, επίσης γερμανική, σοβαρή εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η οποία γράφει μεταξύ άλλων σε πρωτοσέλιδο κι αυτή το σχόλιό της: Οι Ελληνες «προφανώς είναι βέβαιοι ότι οι χώρες του ευρώ θα συνεχίσουν να πληρώνουν το ίδιο, ό,τι κι αν συμβεί. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον προεκλογικό της αγώνα επί ευρωπαϊκής σκηνής. Ενεργεί σαν να ήθελε το Βερολίνο να κάνει την Ελλάδα αποικία χρέους»!

Υπό το πρίσμα αυτής της γερμανικής στάσης, αμφιβάλλουμε έντονα για το αν μπορεί απόψε το βράδυ να βρεθεί συμφωνημένη λύση - εκτός πια και αν η ελληνική κυβέρνηση υποχωρήσει κατά κράτος στις γερμανικές αξιώσεις και υποταχθεί πλήρως στο Βερολίνο! Δεν έχουμε όμως ενδείξεις σοβαρές που να πείθουν ότι έχει ήδη αποφασίσει να κινηθεί σε αυτή τη γραμμή καθολικής υποχώρησης και παράδοσης. Το αντίθετο. Αυτό που λένε όλα τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως στη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής αποφασίστηκε να εμμείνει η Αθήνα στις θέσεις της. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε τους ισχυρισμούς τους, όσο δεν υπάρχουν γεγονότα που να τους διαψεύδουν. Οσον αφορά τη γραμμή που θα ακολουθήσουν οι Γερμανοί, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» την αναλύουν ως εξής: Θα λένε διαρκώς «όχι» σε κάθε αίτημα της Ελλάδας για νέο δάνειο. «Καθώς οι συνθήκες θα χειροτερεύουν στην Ελλάδα και θα αυξάνονται οι εκροές από τις τράπεζες, θα κοπεί η πρόσβαση στα δάνεια έκτακτης ανάγκης στα τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων για να στηρίξει τις τράπεζες, οδηγώντας έτσι σε οικονομική αναστάτωση και προκαλώντας δημόσια κατακραυγή. Μέσα σε τέτοια αναταραχή, η ελληνική κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί να ικανοποιήσει την Ευρώπη - έτσι τουλάχιστον λέει αυτή η θεωρία» γράφει η αμερικανική εφημερίδα. Θα επιβεβαιώσει άραγε η κυβέρνηση Τσίπρα τις θεωρίες των Γερμανών ή θα αντιδράσει αποφασιστικά, αναγκάζοντας τη Μέρκελ να αποφασίσει αν η Γερμανία θα προκαλέσει η ίδια υπαρξιακή κρίση στο ευρώ; Υπομονή και θα το δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.