30/1/15

FT: Τα οικονομικά... voodoo του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφεται ως διασταύρωση του Σαλβαντόρ Αλιέντε με την Ρόζα Λούξεμπουργκ, γράφει ο G. Rachman. Αν το αριστερό πείραμά του το αποτύχει, θα αναλάβει την ευθύνη για την καταστροφή ή θα τα ρίξει στην Γερμανία, τις τράπεζες και την CIA;
Ο όρος «οικονομικό βουντού» (voodoo economics) αποδόθηκε αρχικώς στην ρεϊγκανική δεξιά της Αμερικής και, ειδικότερα, στην πεποίθηση ότι οι περικοπές στους φόρους αποζημιώνουν μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης που δημιουργούν.
Σήμερα, στην Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακαλύψει μια αριστερίστικη εκδοχή του οικονομικού βουντού: Την άποψη ότι μια πλημμυρίδα δαπανών θα αποζημιώσει από μόνη της, αρκεί να προωθηθεί με επαρκή ενέργεια και αποφασιστικότητα.

Δυστυχώς, δεδομένου ότι το σημείο εκκίνησης της Ελλάδας είναι αμέτρητα πιο αδύναμο από εκείνο των ΗΠΑ στην δεκαετία του 1980, το ελληνικό πείραμα πιθανότατα θα διαλυθεί ηχηρά και ταχύτατα.
Για να αντιληφθούμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας, αξίζει να διαβάσουμε το άρθρο της Helena Smith του The Guardian από την Αθήνα. Η έκθεση είναι αξιοσημείωτη, όχι μόνο για τα γεγονότα που παραθέτει αλλά και για τον παράφορο ενθουσιασμό του. Γράφει:
«Ένα προς ένα έπεφταν, με σφοδρότητα, αβίαστα, αδίστακτα, αιφνιδιαστικά, «μπαμ-μπαμ». Πρώτα αφαιρέθηκαν τα κάγκελα έξω από την ελληνική Βουλή. Εν συνεχεία ανακοινώθηκε πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και αποκατάσταση των συντάξεων. Και μετά ήρθε η είδηση της επανεισαγωγής του κατώτατου μισθού στα €751. Και όλα αυτά πριν ακόμη ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πραγματοποιήσει το πρώτο του υπουργικό συμβούλιο.
Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.