20/2/17

Πορεία σε αχαρτογράφητα νερά

Δείτε τι γράφαμε την Πρωτοχρονιά του 2015
Σάββας Καλεντερίδης
Η Ελλάδα καλωσορίζει το 2015 με τους πιο αμφίσημους οιωνούς. Μέρος των πολιτικών δυνάμεων της χώρας χρησιμοποίησε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να εκβιάσει εκλογές, πράγμα το οποίο πέτυχε.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτός ο πολιτικός εκβιασμός, μέσω μιας ιδιότυπης συνταγματικής εκτροπής, θα μπορούσε -πολιτικά- να δικαιολογηθεί, αν οι δυνάμεις που ανέτρεψαν την κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει ότι η πορεία της χώρας με το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα είναι καταστροφική και, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, είχαν δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο με αξιόπιστο και ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο από ασφαλέστερους δρόμους από τους σημερινούς θα οδηγούσε την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση και τους πολίτες σε καλύτερες ημέρες.
Με άλλα λόγια, παρά τον ιδιότυπο βιασμό του Συντάγματος, οι δυνάμεις αυτές θα μπορούσαν να «εξαγνίσουν» το εγχείρημά τους, επικαλούμενες το καλό της χώρας και το εθνικό συμφέρον που θα προκύψουν μέσα από την εφαρμογή του αξιόπιστου προγράμματός τους.
Ομως, εδώ παρατηρούμε ότι οι δυνάμεις που εξ αντικειμένου συνασπίστηκαν με κοινό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης δεν έχουν κανένα -ή σχεδόν κανένα- κοινό σημείο σε επίπεδο ιδεολογίας και κυβερνητικού προγράμματος, άρα δεν έχουν και κοινό αξιόπιστο πρόγραμμα που να δικαιολογεί την εκτροπή.

Θα μπορούσε δε να πει κανείς ότι η τακτική που ακολουθήθηκε από τις δυνάμεις κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν τακτική πολιτικού ανταρτοπολέμου, με στόχο την έφοδο και την κατάληψη της εξουσίας. Οσον αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δικαιολογούσε τη συνταγματική εκτροπή και τον πολιτικό ανταρτοπόλεμο αν όντως μπορούσε να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο τις σοβαρότατες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια, πέραν των μαξιμαλιστικών στόχων του, που είναι η σοσιαλιστική αλλαγή της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου, δεν απαντά στο εξής απλό ερώτημα:

Τι θα κάνει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αν η ΕΚΤ, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν αποδεχτούν το πρόγραμμά της και συνεχίσουν να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις που είχαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, για να συνεχιστεί η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της πατρίδας μας; 
Ποια είναι η εναλλακτική λύση στο τρομακτικό αδιέξοδο που δημιουργείται;

Η απάντηση που δίνουν οι περισσότεροι από τους κορυφαίους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, από τη στιγμή που θα εγκριθεί το πρόγραμμα από τους Ελληνες ψηφοφόρους, οι δανειστές και οι εταίροι μας είναι υποχρεωμένοι να το σεβαστούν και να το αποδεχτούν!

Ομως, εδώ υπάρχει ένα άλμα λογικής ή, για την ακρίβεια, ένα άλμα στο κενό, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της ίδιας της χώρας.
Από πού προκύπτει ότι είναι υποχρεωμένοι οι εταίροι και οι δανειστές μας να αποδεχτούν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε προεκλογικά από τους ψηφοφόρους μιας χώρας;

Μα, φυσικά, από πουθενά. Είναι απλά μια ευχή ή υπόθεση εργασίας και τίποτε παραπάνω.

Και επειδή, στο ενδεχόμενο αδιεξόδου που θα προκληθεί σε περίπτωση μιας τέτοιας απόρριψης, ως λύση στο τραγικό αδιέξοδο που θα προκληθεί προβάλλεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (βουλευτής Θεανώ Φωτίου) το δημοψήφισμα, το οποίο στην ουσία θα αφορά την παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ, στην ευρωζώνη και την Ε.Ε., το πιο έντιμο θα ήταν να συμπεριληφθεί και αυτό ξεκάθαρα στο προεκλογικό πρόγραμμα, για να ξέρει ο κόσμος ολόκληρη την αλήθεια για το τι τον περιμένει την επόμενη ημέρα.

Τέλος, επειδή η άγρα ψήφων από τα εξαγριωμένα, εξοργισμένα και απελπισμένα από την οικονομική κρίση τμήματα της ελληνικής κοινωνίας μοιάζει με ψάρεμα σε θολά νερά, καλό είναι να γνωρίζουν όλοι όσοι ακολουθούν τέτοιες πρακτικές πως το νόμισμα αυτό έχει δύο όψεις και ότι από τα θολά νερά μπορεί να βγει και ο... δράκος - και τότε, πραγματικά, δεν θα τους σώσει ούτε το ελικόπτερο!!!

κυριακάτικη δημοκρατία 

76 σχόλια:

  1. μπραβο σαββα πιστος στο μνημονιο ετσι σταθερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστάσιε
      η λογική του όποιος κάνει κριτική στους δημαγωγούς και τους ανεύθυνους μέχρι χθες καταληψίες είναι με το μνημόνιο, είναι βαρβαρική.
      Πες μας ποια είναι η άποψή σου, να τη μάθουμε και άσε μας να έχουμε εμείς την άποψή μας

      Διαγραφή
    2. Το βαρέλι ίσως να έχη ως πάτο την διάλυσι της χώρας, όλοι αντιμνημονιακοί είμαστε, λύσεις δεν έχουμε. Η γιαγιά μου δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ διά τον άρτον τον επιούσιον στα χωράφια της και σήμερα τα παιδιά κάνουν κατάληψι για την τράπεζα θεμάτων του Λυκείου. Μήπως έχουμε ξεχάσει ότι τα αγαθά κόποις κτώνται κΙ χαλεπότερον εστί το διατηρείσαι τα αγαθά από τού κτήσασθαι;

      Διαγραφή
    3. Να ξεκαθαρισουμε κατι ! αν το ζητημα ειναι ναι η όχι στην συμφωνία αυτό σημαίνει ότι ρίχνουμε την μπάλα στον Λαο εύκολα και λεμε ότι διάλεξε πως θες να πεθάνεις? θες με το μνημόνειο που έφερα? η με ένα ποιο λαιτ μνημονειο ! γιατί μνημονειο θα είναι ! εδώ που φτάσαμε ας ακουστεί πλέον η αλήθεια! όσο είσαι εντώς ΕΕ θα έχεις μνημόνειο και δυσβάστακτα μέτρα μην σε γελάσουν και τώρα ! μνημόνειο δεν θα έχεις όταν θα έρθεις σε ρήξη και θα πας και σε δραχμή ! ας ευχηθούμε το ναι η όχι στην συμφωνία να είναι η βάση του ναι η όχι στο ευρώ ! οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού και θα βγάλουν λάδι τους εαυτούς τους ! και μάλιστα θα έχουν το πάτημα ότι εσύ ψήφησες ναι η όχι ! σκέψου καλά πριν πας στην κάλπη είναι η τελευταία σου ελπίδα ! εντως ΕΕ θα έχεις μνημόνεια χρέος και θα υποιηκεύσεις την ζωή σου και την ζωή τοων παιδιών σου ! εκτώς Ευρώ θα έχεις ανεξαρτησία , εθνική κυριαρχία και θα είσαι αυτόνομος χωρίς καμιά γερμανία πάνω απο το κεφάλισου και τρόικες η θεσμούς ! το απέδηξες το 40-44 το απέδηξες το 1821 τοι απέδειξες στους αιώνες και το ίδιο θα κάνεις και τώρα ! αρκεί να μην είναι καθαρά για την συμφωνία μόνο αλλά πίσω απο αυτό να κρίβεται ευρώ η δραχμή !

      Διαγραφή
  2. Α) Ἔχει γίνει τόση κατάχρηση ψευδῶν περί σωτηρίας μας, ὥστε ὁ κόσμος θά δεχθεί ὁ,τιδήποτε ἀρκεῖ νά μήν πρόκειται γιά τούς συγκεκριμένους γνωστούς "σωτῆρες".
    Β) Ὅ,τι προβἀλλουν τά ΜΜΕ πολύ ἤ ὡς ἀξιόπιστο, μετατρέπεται πλέον σέ ἀναξιόπιστο.
    Γ) ) Ἡ δημοκρατία στηρίζεται στήν ἐνημέρωση καί στήν λογική κρίση τῶν πολιτῶν. Δέν ὑπάρχουν. Ἄρα δέν ὑπάρχουν οἱ προϋποθέσεις, rebus sic standibus, ὥστε οἱ ἐκλογές νά δώσουν λύση πολιτικῶς ἀποδεκτή ἀπό τόν λαό.
    Δ) Ἡ μειοψηφική στον λαό διακυβέρνηση δοκιμάσθηκε καί ἀπέτυχε παταγωδῶς. Ἀστοχία μέτρων, καταστροφικοί νόμοι, ἀπόρριψή τους ἀπό τήν κοινωνία.
    Α+Β) Ἀπόλυτη ἄρα ἀνάγκη για ἀντικειμενική ἐνημέρωση από τά ΜΜΕ καί γιά σοβαρές πολιτικές συζητήσεις γιά ἐθνικά θέματα, καί γιά οίκονομικές καί ἄλλες ἐπιλογές. Φτάνει πιά ἡ προπαγάνδα μαζικῆς ἀποχαυνώσεως ἤ ἀποκοιμήσεως. Ἄθλος γιά δημοσιογράφους κάτι τέτοιο, μέ τέτοιους πολιτκούς, πόσο μᾶλλον γιά αὐτούς τούς δημοσιογράφους πού βλέπουμε στίς τηλεοράσεις μας....
    Γ+Δ) Σέ καμία ἄρα περίπτωση δέν πρέπει νά φτάσουμε σέ ἐκλογή Προέδρου μέ σχετική πλειοψηφία. Διότι δέν θά ὑπάρχει στοιχειώδης πλειοψηφική πολιτική ἑνότητα. Αὐτός εἶναι ἕνας νομοτεχνικός λόγος πού ἔγιναν ὅσα ἔγιναν στήν Χιλή τό 1974 - λόγῳ ἐκλογῆς τοῦ Ἀλλιέντε μέ σχετική πλειοψηφία στήν Βουλή. Χρειάζεται συμπαγέστατη πλειοψηφική πολιτική ἑνότητα.
    Ε) Συγχωρητικό καί ὄχι ἐμφυλιοπολεμικό γενικό κλίμα: Τελευταία εὐκαιρία τῆς ταλαιπωρημένης δημοκρατίας μας, ἡ μετά τίς ἐκλογές πλήρης ὑπέρβαση τῶν διαχωριστικῶν γραμμῶν μεταξύ δεξιᾶς καί ἀριστερᾶς, ἀκόμη καί τῶν ἄκρων τους, διότι ὅλοι ἔχουν κάτι νά ποῦν καί νά συμβάλλουν. Δέν χρειάζονται τά: "δέν μιλᾶμε γιατί εἶναι φασίστες, ἤ γιατί εἶναι κουμουνιστές, ἤ γιατί εἶναι προδότες, ἤ γιατί εἶναι ἀκραῖοι, ἤ γιατί εἶναι ὁ δεῖνα, ἤ γιατί μᾶς ἔβαλαν φυλακή, ἤ γιατί εἶναι ἀντισημίτες, ἤ γιατί εἶναι φιλοσιωνιστές, ἤ γιατί εἶναι φιλορῶσοι, ἤ γιατί εἶναι φιλότουρκοι, ἤ γιατί εἶναι ὑπερπατριῶτες, ἤ γιατί πατριῶτες, ἤ γιατί εἶναι ἐπαναστάτες, ἤ γιατί εἶναι πουλημένοι....". Ἐχθρός πρῶτος εἶναι ἡ ἔχθρα μεταξύ μας. Καί φίλος πρῶτος ἡ πατρίδα μας καί ὁ λαός της, δηλαδή τό ἔθνος μας ὅπου καί ὅπως ὑπάρχει.
    ΣΤ) Κατάσταση ἀνάγκης: Χρειάζεται ὑπέρβαση ἰδίως τῶν διαχωριστικῶν γραμμῶν τῶν προγραμματικῶν διακηρύξεων ἑκάστου κόμματος: Συνεργασία σέ ρεαλιστική βάση Κυβερνήσεως τριῶν τουλάχιστον χρόνων, μέ συμβιβασμούς στά σημεῖα, γιά κατάρτιση κοινῶν προγραμματικῶν παρονομαστῶν, φανερῶν καί ἀφανῶν, λίγους καί πλήρως καθ' ὕλην ἁρμοδίους ὑπουργούς, μέ Πρωθυπουργό σέ ρόλο συντονιστή καί Πρόεδρο ἱσχυρό ὡς ὕστατο ἐπιδαιτητή καί ἀρωγό τοῦ Πρωθυπουργοῦ γιά τήν ρεαλιστική ἀναχάραξη πολιτικῶν στά σημεῖα σοβαρῶν ἀποκλίσεων η ἀποσυντονισμοῦ. Ὅλοι πρέπει νά προκρίνουν τῶν πολιτικῶν καί ἰδεολογικῶν ἐκτιμήσεων, ἰδίως κομματικῶν, τίς ρεαλιστικές πολιτικές συγκλίσεις.
    Ζ) Ἄμυνες: Προσωπικές διαφωνίες εἶναι φυσικές και ξεπερνιοῦνται σέ συλλογικά ὄργανα. Καιρό ἔχει νά λειτουργήσει πραγματικά ὁ οὐσιαστικός καί σέ βάθος διάλογος στό Ὑπουργικό Συμβούλιο (νά ζητήσουμε νά δοῦμε τά πρακτικά;...). Καί ἡ λειτορυγία τῆς Βουλῆς χρειάζεται σοβαρότητα καί σεβασμό τῆς δημοκρατίας ὅσο ποτέ ἄλλοτε πρίν.... Οἱ δέ προκατειλημμένες ἰδεολογικές ἤ ξενοκρατικές διαφωνίες κι αὐτές ἀκόμη ξεπερνιοῦνται, ἀλλά μόνο μέ ρεαλισμό στίς συγκεκριμένες λύσεις καί ὑπό ἔντιμη καί ἐνήμερη ἡγεσία (Πρωθυπουργοῦ καί Προέδρου Δημοκρατίας).
    Η) Μέσα σέ ὅλα αὐτά, διαμόρφωση πολιτικῶν καί κοινωνικῶν προϋποθέσεων γιά νέο Σύνταγμα. Ὄχι ἄνωθεν οὔτε ἔξωθεν. Πολύ λιγώτερο μέ χάπενινγκς. Μᾶλλον μέ πολιτική ἀντιμετώπιση ἀπό κοινοῦ - καί μέ μή ὑποδαύλιση, ὑπό δημοσιογραφίσκων τοῦ ἐντυπωσιασμοῦ ἤ τοῦ κομματισμοῦ - κάθε προβοκάτσιας στη συλλογική πανεθνική προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια !
      Λογική και επιστημονική ανάλυση.
      Σταχυολογώ :
      Ἡ δημοκρατία στηρίζεται στην ενημέρωση και στην λογική κρίση τῶν πολιτῶν.
      Χρειάζεται συμπαγέστατη πλειοψηφική πολιτική ἑνότητα.
      ἀκόμη καί τῶν ἄκρων τους, διότι ὅλοι ἔχουν κάτι νά ποῦν καί νά συμβάλλουν.

      Διαγραφή
  3. προφανώς μεγάλωσε η μυωπία σου...με συνέπεια να μην αντιλαμβάνεσαι τα γεγονότα....(1,5 εκ. άνεργοι-απώλεια εθνικής κυριαρχίας-δολοφονικές φοροκαταιγίδες-γενοκτονία κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κίμωνα
      ξέρω κι εγώ γαλλικά...
      Άσε τους χαρακτηρισμούς και πες την άποψή σου, κόσμια.

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ κατ' αρχάς πως θα ήτανε προς το συμφέρον του τόπου, της Πατρίδος μας οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις να συγκροτούν ένα κοινό, αρραγές μέτωπο γιατί αυτό θα προσέδιδε κύρος, ισχύ και αξιοπιστία στην αντιπολίτευση! Δυστυχώς, το κύριο χαρακτηρηστικό της φυλής μας ήταν, είναι και μάλλον θα είναι οτι "ουδείς Έλλην αποδέχεται κάποιον άλλο ως καλύτερόν του", συνεπώς η τακτική του "διαίρει και βασίλευε" μας ταιριάζει καταστροφικά απόλυτα!!! Θα ανέμενα όμως από κάποιον (που νόμιζα ως τώρα) πως αγαπάει την Πατρίδα, ένεκα ιδιότητος και ιστορικού του, να μην προτείνει εν μέσω φοβιών και δράκων την παραμονή στο τρέχων, καταστροφικό, καθεστώς αλλά να συστήνει την αλλαγή σε κάτι καλύτερο, γνωρίζωντας πως κάθε αλλαγή εμπεριέχει την επισφάλεια όπως και κάθε παραμονή στην υπάρχουσα κατάσταση την ασφάλεια των κυβερνώντων να συνεχίσουν το "έργο" τους! Απεύχομαι μεν αλλά εάν συνεχίσει και μετά τις εκλογές η ίδια κάστα ανθρώπων να κυβερνά την Πατρίδα, θα αντιληφθούμε την αξιοπιστία των γραφομένων μου! Δεν γνωρίζω εάν η εκπεφρασμένη αυτή άποψη του εκτιμητέου, για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Πατρίδα, κ. Καλεντερίδη υπαγορεύτηκε από ιδιοτέλεια, (έντονα το απεύχομαι), σε κάθε περίπτωση όμως συνιστά αυτή μια κολώνα στήριξης του σημερινού καθεστώτος, κάτι που δεν θα ανέμενα σε καμμία περίπτωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο
      το είπα πιο πάνω και στον Αναστάσιο.
      Η λογική του Μπους, όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός, είναι βαρβαρική.
      Περιμένω κριτική επί της ουσίας στο άρθρο μου και όχι κραυγές.
      Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην ξεχνάς ότι είμαι αξιωματικός και δεν μπορώ να ξεχάσω τις θέσεις του για την νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών, την περίπτωση της Σαμπιχά, όπου το τουρκικό προξενείον έδωσε εντολή και ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.
      Δεν μπορώ να ξεχάσω τη θέση που λέει ότι "η μειονότητα είναι συμπαγές τουρκικό πράμα".
      Αυτός που την είπε δημόσια, ο Χριστόπουλος, ήταν υπ. ευρωβουλευτής και η Σαμπιχά λιθοβολήθηκε από τους τουρκολάγνους.
      Άστα Νίκο, μη λες μεγάλα λόγια για την επόμενη μέρα, γιατί κανείς δεν μας διασφαλίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι πολύ χειρότερη από τη σημερινή.
      Άλλωστε, στο άρθρο κου αυτό ζητώ.
      Να μας πουν υπέύθυνα τι θα κάνουν.

      Διαγραφή
    2. Την ίδια ιδιότητα τιμούμε και οι δύο Σάββα! Θα μπορούσες να το καταλάβεις από τον τρόπο γραφής. Συμφωνώ κι εγώ πως ο ΣΥΡΙΖ είναι πολύ άγουρος σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα εθνικά θέματα επηρρεασμένος από τον πυρήνα των αριστερών ιδεαλιστών, όμως τώρα δεν βρίσκεται στο 4%! Είμαι σίγουρος πως το νέο 25% θα τιθασεύσει το 4% και θα υπάρξει μια επιτέλους κοινωνική κυβέρνηση με εθνική αντίληψη! Πάντα όμως υπάρχει επισφάλεια στο καινούργιο! Το άλλο το γνωρίσαμε, τις ψευδείς υποσχέσεις τις γνωρίσαμε! Τι περιμένουμε από κάποιον που ασυστόλως ψεύδεται προκειμένου να κρατήσει τα σκήπτρα? Πες μου τι? Μα τα χειρότερα, που δεν τα ζήσαμε ακόμη...

      Διαγραφή
    3. Νίκο
      την απόφαση για την Σαμπιχά την έλαβε όταν είχε το 27%.
      Τη θέση για τους λαθρομετανάστες δεν την έχει αλλάξει.
      Θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει, όπως λένε στελέχη του, να νομιμοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες.
      Το "θα ρισκάρουμε με την Τουρκία", δεν το άλλαξε ποτέ.
      Εν πάση περιπτώσει, αν θεωρείς ότι είναι σωστό, ψήφισε.
      Εγώ ανθρώπους που υπέγραψαν το ξεπούλημα της Μακεδονίας στους Σλάβους και ήταν τρόφιμοι και υποστηρικτές του Τζαουσέσκου, και ανθρώπους που δεν πιστεύουν στο Ελληνικό έθνος, δεν ψηφίζω.

      Διαγραφή
    4. Ούτε εγώ θα ψήφιζα ποτέ ανθρώπους που δεν πιστεύουν στο Ελληνικό Έθνος, Σάββα! Επίσης, το θέμα δεν είναι τι θα ψηφίσω εγώ ή εσύ ατομικά, αυτό είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση! Το θέμα είναι πως επηρρεάζεται η κοινή γνώμη με την δημοσίευση της γνώμης μας και αυτή είναι η στόχευση! Καλό βράδυ, δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.-

      Διαγραφή
    5. Nίκο
      θεωρώ υποχρέωσή μου να ασκώ πίεση να φανερώσουν τα χαρτιά τους προεκλογικά και να πουν ξεκάθαρα στους πολίτες τι ακριβώς θα κάνουν.
      Αυτό λέει το άρθρο μου στην ουσία.

      Διαγραφή
  5. Με την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων στα κυβερνητικά αξιώματα και των ίδιων κομμάτων στη Βουλή δεν θα γίνει καμμία πολιτική σύγκλιση. Συγκλίνουν όσοι θέλουν να βρουν και να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή πορεία. Αυτοί που συμφώνησαν σε πολιτικές πράξεις οι οποίες υποβιβάζουν τις βασικότερες αρχές μιας υγιούς κοινωνίας για να προοδεύει - Υγεια, Παιδεία, Δικαίωμα στην εργασία - ΔΕΝ ειναι σε θέση, ΔΕΝ θέλουν να συνεννοηθούν.
    Οσο για πολιτικούς εκβιασμούς και συνταγματικές εκτροπές, νομίζω ότι η ζυγαριά κι εδώ θα έγερνε προς το μέρος των εναλλασσόμενων στην κυβέρνηση κομμάτων. Δυστυχώς, και το Σύνταγμα, εχουν καταφέρει να το "μεταφράζουν" όπως τους βολεύει.
    Δεν παραβλέπω καθόλου τη μεγάλη ευθύνη που εχουμε όλοι μας, ως πολίτες. Ίσως, λοιπόν, να ειναι καλυτερα να γίνουμε, πρώτα, εμεις οι πολίτες που τους αξίζει μια Δημοκρατια, ασκώντας και βιώνοντας την, ο καθένας μας στο δικό του μικρόκοσμο. Ίσως αυτο να ειναι το πρώτο βήμα για να επιλεξουμε τα σωστά πρόσωπα που θα συνεργαστούν με το λαό στο πλαίσιο της Δημοκρατιας και προς όφελος του. Ας δώσουμε στη λέξη πατριώτης τη σωστή έννοια, γιατι με την νέα τάξη πραγμάτων, την παγκοσμιοποίηση, και δεν ξέρω τι άλλο, τη χάσαμε. Ολοι βλέπουμε τον ίσιο δρόμο, αν δεν τον ακολουθούμε δεν φταίει ο δρόμος.
    Και, για αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν στηρίζω καμμία πλευρά, γιατι απλά αυτα που πιστευω πως πρέπει ν´αλλάξουν ειναι πολύ σοβαρότερα και δυσκολότερα απο Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ (κι όπως αλλιώς το πούνε), ΣΥΡΙΖΑ κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Εγώ ανθρώπους που υπέγραψαν το ξεπούλημα της Μακεδονίας στους Σλάβους». Να και ένα ξεχασμένο εθνικό κριτήριο μέσα στον ορυμαγδό των οικονομικών θέσεων και αντιθέσεων. Και μόνο αυτό όμως το κριτήριο είναι αρκετό για να φανεί ο αντεθνικός χαρακτήρας του συγκεκριμένου συρφετού που δεν αποτελεί βέβαια κόμμα. Το να πιέσει ο ψηφοφόρος την ηγεσία της ΝΔ για να σταθεί αξιοπρεπώς απέναντι στην κα Μέρκελ, είναι θεμιτό και πρέπον, το να ψηφίσει όμως ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρως αντεθνικό. Οι άνθρωποι του συγκεκριμένου συρφετού, στις εκλογές του 12 διετύπωσαν ενώπιον του Μάκη Κουρή την εξωφρενική θέση ότι θα ρισκάρουν στις σχέσεις τους με τους Τούρκους, αποδυναμώνοντας στρατιωτικά τη χώρα. Οι συγκεκριμένοι δεν θα λύσουν κανένα οικονομικό πρόβλημα, αντίθετα, θα επιχειρήσουν να ξεδώσουν σε ‘δευτερεύοντα’ γι’ αυτούς θέματα, όπως τα εθνικά, τα εκκλησιαστικά, της παιδείας, της μετανάστευσης, βυθίζοντας όμως τη χώρα στο σκοτάδι των εξαρχείων. Θα έχουμε κυβέρνηση εξαρχείων. Ας θυμηθούμε τα Δεκεμβριανά του 2008. Ας ανεβούμε επιτέλους την οδό Σταδίου με αργό βήμα, τα αποκαϊδια υπάρχουν ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμένα μου αρέσει που ΟΛΟΙ είστε σίγουροι πως ότι λέει ο Σύριζα θα το κάνει κιόλας.
    Όσο έδιωξε ο Ανδρέας τις βάσεις άλλο τόσο θα διώξει και ο Αλέξης την τρόικα.

    Ο Σαμαράς και η κομπανία του βέβαια πολύ καλώς έπεσαν,αρκετά ασέλγησαν σε βάρος της Ελλάδας.

    Το σίγουρο για εμένα είναι ένα,ότι σε αυτό το διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αποκοπεί και να μείνει μόνη της,αν και θα έπρεπε να ετοιμάζεται καλού κακού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Χρήστος Χατζησαββίδης

    Σε όσα είπες αφού συμφωνήσω θα ήθελα να συμπληρώσω ότι οι Αμερικανοί δεν είναι ικανοποιημένοι από την Ευρώπη με τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της Ελλάδας(και όχι μόνο).

    Οι Αμερικανοί ΗΔΗ έχουν προετοιμαστεί πολύ καλά για την "επόμενη μέρα" στη χώρα μας σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που αποδεικνύονται για ακόμα μια φορά γεωπολιτικό στρουμφοχωριό.
    Αυτό θα αποδειχθεί στη συνέχεια περισσότερο...



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρέπει να συμφωνήσουμε κάποια στιγμή σε μερικά απλά πράγματα. Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο πρόβλημα που καλείται Ελλάδα.

    Το πρώτο και ποιο εμφανές είναι ότι η υπάρχουσα πολιτική θα φέρει αργά η γρήγορα την ολοκληρωτική χρεωκοπία της χώρας. Δεν το λέω εγώ αυτό ούτε και κάνω την υπόθεση. Το λένε διακεκριμένοι οικονομολόγοι απ΄ όλο τον κόσμο (...και όποιος έχει βασικές γνώσεις μαθηματικών όπως πρόσθεση και αφαίρεση) .

    Το δεύτερο είναι ότι κανένας πολιτικός χώρος αυτήν την στιγμή δεν διαθέτει ένα σχέδιο (τουλάχιστον φανταστικό) για το πως θα διαχειριστεί τουλάχιστον την οικονομική κρίση. Δεν τολμώ να μιλήσω για τα υπόλοιπα. Όλες οι προτάσεις τους δεν αντέχουν σε σοβαρή ανάλυση πάνω από 2 δευτερόλεπτα.

    Το τρίτο είναι η έλλειψη οποιασδήποτε πιθανότητας να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο, μία διακομματική κυβέρνηση με την συμμετοχή όλων των κομμάτων της βουλής για να αντιμετωπισθεί η κρίση.

    Το τέταρτο είναι η αγανάκτηση και εξουθένωση του έθνους, από την συνεχή φορολόγηση, τις μειώσεις μισθών, την ανεργία, την φυγή από την χώρα οποιασδήποτε σοβαρής επιχείρησης άρα και της προοπτικής δημιουργίας οποιασδήποτε θέσης εργασίας, την ανικανότητα των κυβερνήσεων να αξιοποιήσουν όλες αυτές τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός κτλ....

    Αφού συμφωνήσουμε σε αυτά πρέπει να συμφωνήσουμε και με το γεγονός ότι δεν υπάρχει ψήφος που να οδηγεί στην λύτρωση της χώρας. Τώρα το γεγονός ότι η αντιπολίτευση εξανάγκασε την κυβέρνηση σε εκλογές δεν είναι και η καταστροφή. Καταστροφή είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση από κανέναν πολιτικό χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ...Εγώ ανθρώπους που υπέγραψαν το ξεπούλημα της Μακεδονίας στους Σλάβους...
    Πότε έγινε αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ενιαίο τότε ΚΚΕ στην 5η ολομέλεια το 1945, ζήτησε επισήμως την απόσχιση της Μακεδονίας από την Ελλάδα. Ευελπιστούσε τότε στην βοήθεια του ανθέλληνα Τίτο για να κερδίσει τον εμφύλιο. Αργότερα αναγώνρισε ότι αυτό ήταν "ιστορικό λάθος".
    Μάλλον σε αυτό αναφέρεται ο Σάββας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  12. Από τον διάλογο εδώ όλο και πείθομαι ότι η θέση που υιοθετώ εδώ και λίγες μέρες είναι ορθή: «ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΣΤΙΚΤΟΥ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΔΑ ΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ, βασικά, ΤΑΜΠΕΛΛΕΣ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΜΗ ΑΜΙΓΩΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΟΠΟΥ ΑΜΥΝΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ! Ποια είναι αυτή η μη κομματική φιλοπάτριδα τάση; Επειδή εμείς δεν είμαστε υποβολείς ψήφου να σκεφτούμε και θα την βρούμε. ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ και μια ασφαλής μετάβαση είναι εφικτή αλλά όχι αυτονόητη και δεδομένη. »
    [….]
    5. Επιτυχία σημαίνει κάποιες προϋποθέσεις:
    a. Ειρηνική Πολιτική Επανάσταση με ΣΩΣΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΨΗΦΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ.
    b. Το νόημα της Ανεξάρτητης ψήφου δεν είναι κομματικό ή ιδεολογικό και δεν αφορά πρόσωπα. Σημαίνει Πρόκληση ασφαλούς μετάβασης για πλήρη πολιτική ανασύνταξη και ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της οποίας ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ Η ΆΜΥΝΑ, Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΙΣΧΥΡΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ(με όλα τα συμπαρομαρτούντα προαναφερθέντα).
    c. «Διασφαλίζονται η άμυνα και διπλωματία» σημαίνει στιβαρή πολιτική ηγεσία προσκολλημένη στο Σύνταγμα που θα λειτουργεί με βάση τις έσχατες λογικές και με γνώμονα ότι οι κρατικοί λειτουργοί των ΕΔ και της διπλωματίας είναι η μονιμότητα και οι εγγυητές της εξωτερικής μας κυριαρχίας.
    d. «Διασφαλίζεται μια ισχυρή διαπραγματευτική στρατηγική» σημαίνει αποτελεσματική οργάνωση και αξιοποίηση όλων των κρατικών λειτουργών και άλλων που θα «επιστρατευτούν» για να αναλύουν, σταθμίζουν και εκτιμούν τα πάντα για να προτείνουν στην ανεξάρτητη από κομματικές λογικές πολιτική ηγεσία που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις την κατάλληλη στρατηγική αλλά και τους κατάλληλους συνεχείς ελιγμούς.
    6. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΣΤΙΚΤΟΥ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΔΑ ΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ, βασικά, ΤΑΜΠΕΛΛΕΣ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΜΗ ΑΜΙΓΩΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΟΠΟΥ ΑΜΥΝΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ! Ποια είναι αυτή η μη κομματική φιλοπάτριδα τάση; Επειδή εμείς δεν είμαστε υποβολείς ψήφου να σκεφτούμε και θα την βρούμε. ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ και μια ασφαλής μετάβαση είναι εφικτή αλλά όχι αυτονόητη και δεδομένη.
    […]
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/01/blog-post_57.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+(InfognomonPolitics)#.VKm_ovmsUbg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κατάλαβα, αυτό όμως είναι λαϊκισμός που απευθύνεται στα ένστικτα και στην αμορφωσιά, τόσα παληκάρια δεν χαθήκαν για να δώσουν την Μακεδονία στους Σλάβους. Επίσης οι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αφετηρία τους αναθεωρητές της δεκαετίας του 60 και τους μετέπειτα Ευρωκομμουνιστές, όχι τον Τσαουσέσκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν οι του Κ.Κ.Εσωτερικου εχασαν την σφραγιδα του κομματος απο τους Φλωρακηδες και μην εχοντας που την κεφαλη κλιναι αρχισαν τις ερωτοτροποιες με οποιους τους δεχονταν, και αυτοι δεν ηταν αλλοι απο τον Τσαουσεσκου και τον Κιμ Ιλ Σουνγκ (ναι τον παππου του σημερινου σχιζοφρενη της Βορειου Κορεας). Και να οι προσκλησεις στα συνεδρια και να να καμαρωνει ο Κυρκος σαν το γυφτικο σκεπαρνι που ο Τσαουσεσκου του εσφιγγε το χερι. Καλοι οι ευρωκομμουνιστες αλλα εκεινοι ειχαν την επισημη σφραγιδα του κομμουνιστικου κομματος στις χωρες τους δεν ηταν αποπαιδια.

      Διαγραφή
    2. Αυτά είναι τυπικότητες και ελιγμοί και συμβιβασμοί που συμβαίνουν σε όλα τα επέπεδα της ζωής μας, κανείς δεν κατηγορεί για παράδειγμα τον Σημίτη σήμερα για τον βομβαρδισμό του 1999 ως φονιά άμαχου πληθυσμού και μικρών παιδιών. Η ουσία είναι αλλού, 25 χρόνια μετά την κατάρρευση του υπαρκτού και μηδέποτε υπάρξασα σοσιαλισμού όλες αυτές οι χώρες ακολουθούν διαφορετική πορεία, με διαφορερικά χαρακτηριστικά σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό επίπεδο διότι προερχόντουσαν από διαφορετικές κοινωνίες, ασχέτως αν θεωρητικά υιοθέτησαν το ίδιο σύστημα. Όλα αυτά τι σημαίνουν; Σημαίνουν ότι οι Έλληνες κομμουνιστές εκ των πραγμάτων εξέφραζαν την Ελληνική ιδιαιτερότητα και όχι τον Τσαουσέσκου ή κάποιον άλλο. Το ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα γινόντουσαν κομμουνιστές αν δεν είχαν να αντιμετωπίσουν ένα κράτος-μαφία σαν την Ελλάδα ας το αφήσουμε στην άκρη για την ώρα

      Διαγραφή
  14. Μιας και σας αρέσει το "συγκεκριμένο", θα ήθελα να σας ρωτήσω, και όλους τους αναγνώστες:
    Ποιός υπέγραψε (και ατομικά και συλλογικά) τις συνθήκες του Δουβλίνου για τον εγκληματικό εγκλωβισμό των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια (και για τους ίδιους και για την χώρα μας); Και για να γίνουμε πιό συγκεκριμένοι θα συνέχιζα την ερώτηση, προς τον κύριο Καλλεντερίδη, σε έναν υπερβολικό τόνο:
    Συμφωνείτε στην συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου προς απόδοση ευθυνών και ποινών σε όσους είναι υπεύθυνοι για αυτή την συμφωνία;
    Και κάτι τελευταίο:
    Αν φύγουμε από το ευρώ δεν θα επέλθει "εξισορρόπηση" και στο μεταναστευτικό; Πιστεύει κανείς πως αν πάψει να κυκλοφορεί το γερμανονόμισμα θα θέλει κανένας δύστυχος μετανάστης να παραμείνει στην χώρα της φαιδρής πορτοκαλέας; Με 5 ή 10 ευρώ που "αποταμιεύει" καθημερινά ένας δύστυχος Αφγανός (εκτός από αυτά που κρατά για να ζεί αθλίως σε κάποια τρύπα μαζί με δεκάδες άλλους, πληρώνοντας τον "ελληναρά" ιδιοκτήτη) με το σκράπ ή με ζητιανιά μπορεί να θρέψει μια ολόκληρη οικογένεια για ένα διάστημα που σε εμάς είναι αδιανόητο. Αν μαζεύει 1000 δραχμές τι να τις κάνει;
    Μακάρι ο συριζα να αναγκαστεί να οδηγήσει σε έξοδο, και να μην τον σταματήσουν ποτάμια, βάλτοι, και βαλτοί σαν τον κύριο τίποτα Θοδωράκι. (Τι θέσεις έχει άραγε αυτό το δεκανίκι για τα εθνικά;)
    Όσον αφορά τα ιστορικά για το κκε και την αριστερά, πέρα από το ορθόν (όλοι τα ξέρουν πια) καλό θα ήταν όλοι να κοιτάνε το παλούκι στο μάτι τους και μετά να κρίνουν τους άλλους. Πρώτος εγώ, και ο καθένας. Και η δεξιά (και το κέντρο) και η αριστερά έχουν "δοξασμένες σελίδες" εθνικής μειοδοσίας και υποχωρητικότητας απέναντι στους Τούρκους, τους Βούλγαρους, και φυσικά κυρίως απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις. Ποιός θα κάνει τον ισολογισμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eriugena
      Oι απόψεις σου είναι ξεκάθαρες και όπως βλέπεις φιλοξενούνται εδώ.
      Μιλάς τη γλώσσα της δικής σου αλήθειας και αυτό είναι έντιμο.
      Εσύ δεν ψαρεύεις σε θολά νερά, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Καθαρά πράγματα, καθαρά λόγια απ' όλους.
      Αυτό χρειάζεται τώρα η πατρίδα και όχι δημαγωγία και λαϊκισμό.
      Το λεφτά υπάρχουν με άλλη έκφραση και μάλιστα πιο ενισχυμένο βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας από το ΣΥΡΙΖΑ.

      Διαγραφή
  15. Κύριε Σάββα είσαι παλλικάρι! Χαίρομαι ιδιαιτέρως για την διαύγεια της σκέψης σου, την ρεαλιστική, τετράγωνη, ψύχραιμη και ωριμότατη τοποθέτησή σου στα ζητήματα που κάθε φορά θίγεις.

    Μάλιστα ας μου επιτραπεί να πω ότι πολύ περισσότερο από το κυρίως άρθρο, χάρηκα για τις απαντήσεις σου στα σχόλια (τα οποία να είμαι ειλικρινής μόνο διαγωνίως διέτρεξα).

    Ως Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και δη μαθητής δασκάλων της δικής σου νοοτροπίας (κάποιους τους ξέρεις) μπορώ να πω ότι συμφωνώ σε όσα γράφεις, όμως διατηρώ κάποια επιφύλαξη για όσα δεν γράφεις, αλλά θέλω να ελπίζω ότι τα γνωρίζεις (οι πόντιοι είστε εκτός από ευθείς, και θρησκευόμενοι έτσι δεν είναι;).

    Εξηγούμαι: τα αίτια της κρίσης είναι οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά ή μήπως και κάτι άλλο; Για να μην μακρυγορώ, θα θυμίσω (;) μόνο δύο στοιχεία:

    α) χέρι που δεν κάνει σταυρό (και εννοούμε σωστά, όχι σαν υποκριτικά ή ψηφοθηρικά) ας πούμε για παράδειγμα Άγιος Ιωάννης ο Βατάτζης της Νίκαιας, σε όποιο κόμμα και αν ανήκει (πράσινο, μπλε, κόκκινο, ροζ, κτλ) δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο. (πατήρ Παΐσιος)

    β) Η ιστορία του Ισραήλ, όπως σώζωται στα ιερά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης είναι ένας διαρκής κύκλος ευλογίας - επαγγελίας, αποστασίας (ειδωλολατρία κατά βάσει, και λοιπή ηθική κοινωνική εξαχρείωση), τιμωρίας (σχεδόν πάντοτε δια των γειτόνων, αλλά και των πιο μακρινών βλ. Βαβυλώνα 900++ χλμ), συνειδητοποίησης της πτώσης - μετάνοιας, και εν τέλει θαυμαστής σωτηρίας.

    παραδείγματος χάριν: βλ. Βασιλιάς της Συρίας Σενναχηρίμ , πολιορκεί τα Ιεροσόλυμα με 181.000 στρατό, σωτηρία καμία στον ορίζοντα, ο λαός ταπεινώνεται, μετανοεί και άγγελος εξολοθρευτής θανατώνει όλο τους εχθρούς και απελευθερώνει το έθνος. όπως αυτό δεκάδες άλλα παρόμοια ιστορικά περιστατικά.

    εμείς σήμερα σε ποιο στάδιο να βρισκόμαστε άραγε, και ποια είναι η λύση;

    Την διαγωγή και την πορεία όλων των επίδοξων πρώην, νυν, μελλοντικών σωτήρων μας, τη γνωρίζουμε νομίζω όλοι λιγότερο ή περισσότερο, όση σταθερότητα και να προσφέρουν, για πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει;

    πόσο χειρότερα πράγματα μπορεί να κάνει ένας δηλωμένος άθεος, από έναν μασσόνο υποκριτή που λέει και το Πιστεύω στο Άγιο Όρος και μετά ψηφίζει αντιρατσιστικούς νόμους και άλλα πολλά;

    που μας οδήγησαν οι βαθμιαίες υποχωρήσεις των τελευταίων δεκαετιών, τι διαφορά θα είχε αν η απόσταση διανυόταν δια μιάς, εκτός από το ότι ο κόσμος θα ξύπναγε και δεν θα το αποδεχόταν;

    στο (αντ)επιχείρημα ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, θα αντιτάξω το εξής: η ζωή μας οφείλει να αναπνέει πρώτα στο υπερβατό (ζητείτε την βασιλείαν του Θεού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν), (παραδείγματα: μακρυγιάννης, διάσωση της Πόλης από τους Αβάρους, κτλ)

    Όπως καταλαβαίνεις πάντως προσωπικά δεν βλέπω διέξοδο σε καμία από τις πιθανές επιλογές που υφίστανται, και προφανώς βρίσκομαι σε απορία για το τι θα ρίξω στην κάλπη.


    ευχαριστώ για την τιμή, το χώρο και το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @rwmios
    Αφού σας συγχαρώ για την ισορροπημένη παρέμβασή σας σε σχέση με την ακροτελεύτια απορία σας επισημαίνω τον προηγηθέν δικό μου σχόλιο και το απόσπασμα:

    6. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΣΤΙΚΤΟΥ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΔΑ ΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ, βασικά, ΤΑΜΠΕΛΛΕΣ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΜΗ ΑΜΙΓΩΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΟΠΟΥ ΑΜΥΝΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ! Ποια είναι αυτή η μη κομματική φιλοπάτριδα τάση; Επειδή εμείς δεν είμαστε υποβολείς ψήφου να σκεφτούμε και θα την βρούμε. ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ και μια ασφαλής μετάβαση είναι εφικτή αλλά όχι αυτονόητη και δεδομένη.
    […]
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/01/blog-post_57.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+(InfognomonPolitics)#.VKm_ovmsUbg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η έλλειψη της Δημοκρατίας δημιουργεί αυτά τα αδιέξοδα .Οσο υπάρχει αυτός ο τρόπος σκέψης ,πάντα οι Ελληνες θα ειμαστε σε αδιέξοδα.Να ψηφίσω Σαμαρά ειναι σαν να επικροτώ την πολιτική που εφάρμοσε μεχρι τώρα , με όλα τα ολέθρια αποτελέσματα της στα μεσαια στρώματα και κάτω (οικονομική καταστροφή ,μείωση του μέσου όρου ζωής με την διάλυση τηςΥγείας και την ιδιωτικοποίηση της,αυτοκτονίες,και όλα αυτα που όλοι γνωρίζουμε).Αν ψηφίσω Τσίπρα ,οι εφιάλτες του κ.Καλεντερίδη ίσως γίνουν πραγματικότητα .Μέ άλλα λόγια ,οτι και να ψηφίσω απλά διαλέγω τον τρόπο που θα αυτοκτονίσω.Τωρα χρειαζόταν μία ενιαία εκλογική λίστα και ο λαός να ψήφιζε άτομα και όχι κόμματα.Οτι και να ψηφίσουμε ειμαστε χαμένοι απο χέρι .Από αύριο όμως πρέπει να βρούμε την άλλη λύση, που θα αποτρέπει τέτοια αδιέξοδα , και την αρχή πρέπει να την κάνετε εσείς κύριοι με τον κονδυλοφόρο, που ο λόγος σας έχει κάποια βαρύτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Διαβάζοντας τα σχόλια βλέπω ότι εχουμε ξεχάσει κάποιες βασικές αρχές. Κι εγώ θέλω να βγούμε από τό ευρώ αλλά πως όμως;
    Όχι έξοδος από το ευρώ με οποιοδήποτε κόστος, δεν μάς συμφέρει. Πιστεύω αλλαγή κυβερνήσεως χρειαζότανε διότι έτσι δίνουμε ένα μήνυμα στούς ευρωπαίους εταίρους, αλλά όχι με κόστος την διάλυσι της χώρας.
    Κλείνοντας θα έλεγα, ευκαιρία να μάθουμε πως κάνει κολοτούμπες η αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόνιον, το μήνυμα που πρέπει να λάβουν οι πολιτικοί στις προσεχείς εκλογές είναι "Συγκροτήστε όλοι ένα εθνικό μέτωπο για να αντιμετωπιστεί η κρίση, να μην σας πάρει και σας σηκώσει όλους".
      Αυτό πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας στην κάλπη και να μην παρασυρόμαστε από τους δημαγωγούς.

      Διαγραφή
  19. Γίγαντα Σάββα, μια πετρούλα πετάς στη θάλασσα και γίνεται τρικυμία, σκέψου τι θα γίνει αν πρωτοπορήσεις σθεναρά στα εθνικά θέματα, όπως εγώ προσδοκώ και ελπίζω, όπως μπορείς και ξέρεις!
    Όλα αυτά τα αλλοπρόσαλλα και εν πολλοίς αντιφατικά σχόλια στο τόσο απλό, μεστό και περιεκτικό άρθρο σου, επιβεβαιώνουν το ελληνικό μας πρόβλημα. Τον ελληνικό λαό τον πιο έξυπνο και κανό του κόσμου, αλλά εξίσου εύπιστο και επιπόλαιο, που καταλήγει στον διχασμό, την κατάρα αυτή του ελληνικού έθνους.
    Όταν το καράβι βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, δεν υπάρχει χρόνος και περιθώρια για ιδεολογικές ή άλλες ανόητες παρατηρήσεις και κριτικές, αλλά μόνο το πώς θα βγούμε ασφαλείς από την καταιγίδα αυτή.
    Αυτή την σκέψη έκαναν οι αντιπολιτεύσεις της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και συνέπραξαν με την κυβέρνηση και βγήκαν από τα Μνημόνια, στα οποία είχαν μπει μετά από εμάς και τώρα δανείζονται από τις «αγορές» με πολύ μικρό επιτόκο.
    Εμείς εδώ προσπαθούμε να … τετραγωνίσουμε τον κύκλο όταν καίγονται τα σπίτια μας και διαμαρτυρόμαστε γιατί υποφέρουμε!
    Γίγαντα Σάββα, δεν χρειάζεσαι την δική μου προτροπή να μην διστάζεις και να μάχεσαι όπως ξέρεις σαν παλικάρι, αλλά σε πιο προωθημένη θέση.
    Χρόνια πολλά, καλή, ευτυχισμένη και προσοδοφόρα χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η προτροπή του άρθρου (σύμφωνα με το φτωχό μου μυαλό) είναι : ο σύριζα πρέπει να απαντήσει στο τί θα κάνει εάν δεν δεχτούν οι δανειστές (κράτη μέλη της ΕΕ) τις απαιτήσεις του, με σαφής υπαινυγμό πως η μόνη άλλη λύση είναι έξοδος από το ευρώ.
    Έχω την εντύπωση πως αυτό δεν το έχουν αποκλείσει στελέχη του ΣΡΖΑ , επίσσημα αμφιταλαντεύεται και αφήνει να εννοηθεί και έξοδος από το ευρώ λέγοντας πως αυτό δεν συμφερει το ίδιο το νόμισμα (μπλόφα ίσως) , από την άλλη η Γερμανία ενώ πρίν λίγους μήνες έλεγε πως πράγματι η ΕΕ θα είχε τεράστιο πρόβλημα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τώρα αλλάζει πάλι (προφανώς δική της μπλόφα) ρούχα επισημαίνοντας με διαροές πως δεν κινδυνεύει η ΕΕ από ενδεχόμενο grexit.
    Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο το ότι ο σύριζα θα παίξει το χαρτί της εξόδου σαν μπλόφα έστω ή θα το κάνει πράξη αν χρειαστεί..και αυτό το γνωρίζουν οι ψηφοφόροι του και οι περισσότεροι συμφωνούν.
    Παρόλο που δεν είμαι αριστερών πεποιθήσεων...συμφωνώ με αυτή την πολιτική..και διαφωνώ στην μεταναστευτική πολιτική,αντιμετώπιση εθνικών θεμάτων κλπ....στο δεύτερο όμως θα έρθει η ισσοροπία (σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του σύριζα) με πιθανή συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.
    Έχετε αναρωτηθεί πόσοι σε αυτή την χώρα θέλουν πραγματικά να παραμείνουμε στο ευρώ?
    Μπορεί τα (κατόπιν παραγκελίας) γκάλοπ να λένε πως το θέλουν οι περισσότεροι...αλλά όταν ο ΓΑΠ ζήτησε δημοψήφισμα...έπεσαν τα χρηματιστήρια από το μπαλί μέχρι το κιριμπάτι.
    Και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα επαναληφθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άκη
      και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ψαρεύουν σε θολά νερά.
      Να μιλήσουν με καθαρές κουβέντες.
      Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αποκαλύπτει τη διαπραγματευτική του τακτική για να μην την ακυρώσει, είναι για ανόητους.
      Οφείλει να πει αν δεν καταφέρει να πετύχει αυτά που λέει, τι θα κάνει.
      Θα υπογράψει μνημόνιο με άλλο όνομα, για να βρει τα λεφτά που χρειάζεται η χώρα για να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, θα κάνει δημοψήφισμα, θα βρει τα λεφτά από τον πλανήτη Άρη;
      Αυτά πρέπει να συζητηθούν προεκλογικά.
      Άλλο "φεύγουν οι βάσεις του θανάτου", οι οποίες έφυγαν και την επόμενη ξαναήλθαν από μηδενική βάση, δεν αντέχει η Ελλάδα.
      Εκείνο τον εμπαιγμό τον πληρώσαμε με την τωρινή χρεοκοπία, γιατί ο εμπαιγμός των ψηφοφόρων καλύφθηκε με δάνεια και αλόγιστες παροχές, τις οποίες καλούμεθα να πληρώσουμε σήμερα.
      Τώρα όμως, λεφτά δεν υπάρχουν, παρά τις παροχολογίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, με ένα πρόγραμμα που είναι στον αέρα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση,με τιμά και συμφωνώ απόλυτα όσο αφορά τις καθαρές κουβέντες..το πρόβλημα όμως σε αυτή την χώρα είναι πως κανείς ποτέ δεν μίλησε καθαρά...τα παραδείγματα άπειρα.
      Για τον ΑΠ το επιχείρημα των ψηφοφόρων του διαχρονικά ήταν πως..ξέραμε ότι δεν εννοεί τα περί "ΕΟΚ κ ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" "Έξω οι βάσεις" κλπ...κάτι που επαναλαμβάνουν σαν επιχείρημα οι σημερινοί συριζαίοι..όσο αφορά τις κορώνες του σύριζα για μεταναστευτικό και άλλα.
      Εάν θυμηθούμε τον Σαμαρά και το ζάπειο,τότε ξέρουμε γιατί έφτασε η στιγμή να κυβερνήσει η ριζοσπαστική αριστερά στην χώρα και υπεύθυνος είναι μόνο αυτός.
      Δεν έκανε απολύτως τίποτα από όσα είπε, απεδείχθει μνημονιακότερος των μνημονίων...αν πάρουμε όλες τις παλαιότερες δηλώσεις του..προσφέρονται για άφθονο γέλιο...σε σημείο που μέχρι και ο ΑΠ φαινόταν...σταράτος.
      Το χειρότερο που έκανε ο Σαμαράς ήταν πως έβαλε την χώρα σε επικίνδυνους δρόμους με την πιθανή (τουλάχιστον έτσι έχει εμπεδωθεί στον κόσμο) χειραγώγιση της δικαιοσύνης,κάτι το οποίο δημιουργεί ανασφάλειες σε ένα μεγάλο κομάτι του κόσμου στρέφοντας το προς την ΧΑ μόνο και μόνο από αντίδραση.
      Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και δεν έχει και πραγματικές επιλογές ,ποτέ δεν είχε γιατί όλα τα κόμματα για να ανέλθουν χρειάζονται πάντα χρηματοδοτήσεις και σπόνσορες αμφιβόλου προθέσεως που συνήθως είναι οι ίδιοι και άρα γίνεται ένας φαύλος κύκλος.ίσως πράγματι να βοηθούσε η δέσμευση καταθέσεων από 100000 και επάνω (μοντέλο κύπρου) καθώς έτσι δεν θα πηδάγαν από τα παράθυρα όσοι δεν έχουν να φάνε, άλλη λύση εκτός από αυτή και την υποχώρηση της Γερμανίας δεν υπάρχει.

      Διαγραφή
  21. Πορεία σε αχαρτογράφητα νερα......Μια χώρα χωρις ΄'GPS'.....
    Όταν η Τουρκια εστεινε βιομηχανιες....εμεις τις κλειναμε ή τις στέλναμε στα Βαλκανια...
    Αλλωστε το τελευταιο συμβαν στο Ιονια ανέδειξε σε τι κατασταση είναι οι ένοπλες δυναμεις...
    Όπως στρώσαμε έτσι θα κοιμηθούμε.... Ο Έλληνες έκαναν τις επιλογες τους 40χρόνια οπότε τωρα ήρθε η ωρα της λυπητερης....Αυτα που συμβαίνουν τώρα είναι πολυ φυσιολογικά και αναμενομενα!!! Οποτε μην απορείτε!!!
    Ας προσεχαμε....το λέει και η παροιμία...Των φρονιμων τα παιδια πριν πεινασουν μαγειρευουν......Εμεις επειδη δεν καναμε τιποτα τοσα χρονια, θα τιμωρηθουμε πολυ.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Διαβάστε το άρθρο των FT
    Δυστυχώς, διακιώνει τα όσα γράφω στο άρθρο, για τις συνέπειες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
    Επιμονή του στη ρύθμιση του χρέους, θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης.
    Δεν λέω αν αυτό είναι καλό ή κακό.
    Λέω να το πει στους ψηφοφόρους.
    Αν δεν κάνουν πίσω, φεύγουμε από το ευρώ.
    Καθαρά λόγια και όχι λαϊκισμοί και θολούρες.

    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/01/financial-times-grexit.html#.VKpz7NKsUeE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΒΒΑ;

      Δηλαδή το χρέος όπως προέκυψε με την την διόγκωσή του από διάφορους ''εργολάβους'' - ΓΑΠ, ΕΛΣΤΑΤ, FANDS, ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ- θα το αποδώσουμε στο ακέραιο χωρίς διεθνή λογιστικό έλεγχο? Αυτό μας λένε τα οικονομικά παπαγαλάκια των φίλων του Νίκου Παπανδρέου, του γαμπρού της Κλίντον, κάποιων διεθνών τοκογλύφων και κάποιων εγχώριων λαμογιών που κρύβονται σε ξένα fands, που ψώνισαν όλοι μαζί Ελληνικά ομόλογα τα οποία εισέπραξαν ακούρευτα, αυτό μας λένε δια μέσου των financial times? Να καταλάβουμε δηλαδή τι λέμε ! Διότι η κρατούσα άποψη των ΣαμαροβενιζελοΓΑΠοσακίδιων σε αυτά υπακούει διατασσόμενη. Για να μήν ξεχνάμε και την ιεραρχία....

      Διαγραφή
    2. Κώστα
      το κάθε κόμμα να πει ξεκάθαρα τι θα κάνει και κυρίως πώς θα πληρώνει μισθούς και συντάξεις από τον Απρίλιο και μετά.
      Επίσης, το θέμα είναι Κώστα ότι μέχρι να έλθει στο προσκήνιο το θέμα των εκλογών, η εικόνα της Ελλάδας διεθνώς ήταν καλή.
      Τώρα, λόγω της σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Χρυσής Αυγής, η Ελλάδα έγινε και πάλι περίγελως του κόσμου.
      Και ερωτώ, τι θα παθαίνατε αν γινόταν εκλογές το 2016;
      Τι σας έκανε να κάνετε ένα συνταγματικό πραξικόπημα, οδηγώντας τη χώρα σε καθεστώς παρατεταμένης πολιτική αστάθειας;
      Ποιο είναι το σχέδιό σας;
      Με ποιον θα κυβερνήσετε;
      Με εκείνους που θα νομιμοποιήσουν την επομένη εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες;
      Με κείνους που υπάκουσαν στις εντολές του τουρκικού προξενείου και έκοψαν την Σαμπιχά από τα ψηφοδέλτια;
      Ποιο είναι το σχέδιό σας;
      Εύχομαι να μην το μετανοιώσετε Κώστα.
      Όμως τότε θα είναι πολύ αργά.
      Και να θυμάσαι το άδειασμα που έφαγε ο Κουβέλης...

      Διαγραφή
    3. Σχέδιο υπάρχει και ανεξάντλητη ενέργεια για την επίτευξη του στόχου

      Χωρίς λογιστικό έλεγχο πρώτα, απόδοση ευθυνών δια της δικαιοσύνης, πρώτα πρώτα όμως επανεκκίνηση της παραγωγής της πραγματικής οικονομίας με τάχιστη νομοθετική βελτίωση που θα προάγει το επιχειρείν δεν μπορεί να αλλάξει η χώρα με τίποτε. Αυτό χρειάζεται η χώρα τώρα, να ‘’επιτρέπεται’’ να παράγει για να έχουν όλοι εργασία.

      Διαφορετικά θα βουλιάζει υπόδουλη στα θέλω των τηλεχειριζόμενων πολιτικών του σήμερα.

      Μόνον δια μέσου κυβέρνησης εθνικής ενότητας όλων των Ελλήνων που έχουν ελεύθερο φρόνημα χωρίς αριστεροδεξιές παρωπίδες του χθές και είναι η επίσημη θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Προτάσσοντας στα τεχνοκρατικά υπουργεία εγνωσμένης αξίας Έλληνες διεθνούς κύρους και όχι σε κομματόσκυλους.

      Εάν αφήναμε τις εκλογές το 2016 δεν θα είχαμε δική μας χώρα, θα ήμασταν ξένοι στον τόπο μας, με τα σπίτια μας σε γερμανικές τράπεζες και άλλα πολλά ντροπιαστικά για έναν Έλληνα. Έχετε μελετήσει τα τοκοχρεολύσια των επόμενων είκοσι ετών?

      Το πρόγραμμά μας είναι κρυστάλλινο και όποιος θέλει το μελετάει είναι αναρτημένο από πέρσι.

      Ας έλθουν οι ελεύθεροι Έλληνες να μαζί να μας ενισχύσουν σε τρίτη πολιτική δύναμη τώρα σ' αυτές τις εκλογές και ως η μόνη πολιτική δύναμη που σταθερά δεν αλλάζει θέσεις εδώ και τρία έτη έτσι θα συνεχίσουμε.

      Μέσα σε τρείς μήνες μπορεί να αλλάξουν πολλά στην πραγματική οικονομία και κυρίως το ΗΘΙΚΟ των Ελλήνων. Έχουμε να εργασθούμε πολύ σκληρά για να γίνουμε κυρίαρχο κράτος πάλι.

      Οι μισθοί βγαίνουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μην ακούτε τους υποταγμένους στα fands. Η τροπή των πραγμάτων μπορεί να αλλάξει άρδην με σοφή πολιτική της Ελλάδος σε σχέση με τις ΗΠΑ και την ΡΩΣΙΑ.

      Ο χώρος δεν επαρκεί εδώ, αλλά να είστε βέβαιοι ότι επιτελικό σχέδιο υπάρχει και ανεξάντλητη ενέργεια για την επίτευξη του στόχου. Ελάτε όλοι μαζί, Έλληνες!

      Διαγραφή
    4. "Προτάσσοντας στα τεχνοκρατικά υπουργεία εγνωσμένης αξίας Έλληνες διεθνούς κύρους και όχι σε κομματόσκυλους."

      Δηλαδή, σύμφωνα με επίσημη θέση του κόμματός σου, αποκλείονται επί δεκαετία βουλευτές παλαιών κομμάτων και νυν πρόεδροι νέων κομμάτων, όπως ο ΓΑΠ;
      Δεν το πιστεύω.
      Σε παρακαλώ να αναφέρεις παραπομπή σε επίσημη θέση του κόμματός σου που να αναφέρει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ αυτό.

      Διαγραφή
  23. 1. Εθνική ομοψυχία χωρίς εθνικό σχέδιο δεν μπορεί να υπάρξει.

    2. Το γεγονός ότι όλοι ασχολούνται με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι, πλην του εθνομηδενιστικού μνημονίου, δεν υπάρχει αντίπαλο δέος.
    ΑΥΤΟ είναι το τραγικό για τον τόπο.

    3. Απ'τη μία το μνημόνιο μάς μετατρέπει σε absorbed failed state, απ'την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει sudden death.
    Κουίζ: ποιός έχει τη θεσμική αρμοδιότητα να φτιάξει εθνικό σχέδιο που θα αποτρέψει την κατάλυση του κράτους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τι θα πράξει τώρα ο λαός;

    Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

    Την 1η Νοεμβρίου 1920, σε στιγμές κρίσιμες για την πορεία του Ελληνισμού πραγματοποιούνται εκλογές. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αυτός που τότε πραγματοποιούσε τα όνειρα γενεών Ελλήνων, χάνει τις εκλογές από την Ηνωμένη Αντιπολίτευση, η οποία με υποσχέσεις, όπως το περίφημο «οίκαδε»,
    δηλαδή την υπόσχεση πως θα επιστρέψουν στα σπίτια τους οι στρατιώτες που πολεμούσαν στο μικρασιατικό μέτωπο κερδίζει και σχηματίζει κυβέρνηση.
    Η κυβέρνηση Γούναρη που σχηματίστηκε έσπευσε αμέσως να επαναφέρει τον βασιλέα Κωνσταντίνο. Η επάνοδος του γερμανόφιλου βασιλιά και η απομάκρυνση του Βενιζέλου που έχαιρε της εκτίμησης των συμμάχων αλλάζει ριζικά τα πάντα. Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι, μέχρι τότε θερμοί συμπαραστάτες των ελληνικών θέσεων γίνονται από ψυχροί μέχρι εχθρικοί απέναντι στην Ελλάδα. Μόλις είχε τερματιστεί ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος και μετρούσαν εκατομμύρια νεκρούς. Ο βασιλιάς και η παράταξη που δεν είχε θελήσει να συμπορευτεί μαζί τους ήταν κάτι το απόλυτα μη αποδεκτό.
    Η Ελλάδα χωρίς συμμαχική στήριξη γνώρισε την μικρασιατική καταστροφή, την μεγαλύτερη συμφορά στην σύγχρονη ιστορία της. Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί και γενικό ξεκλήρισμα από τις πανάρχαιες ελληνικές εστίες στην Μικρά Ασία και τον Πόντο. Τότε η Ελλάδα έχασε ακόμα την Βόρειο Ήπειρο, την Ανατολική Θράκη, την Ίμβρο και την Τένεδο.
    Στις 4 Οκτωβρίου 2009 προκηρύσσονται από τον Κώστα Καραμανλή πρόωρες εκλογές. Σκοπός του, να πάρει νωπή εντολή από τον λαό ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση αλλά και την αδιαλλαξία του ΠΑΣΟΚ στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατία. Ο Γιώργος Παπανδρέου με ψεύτικες υποσχέσεις όπως το «λεφτά υπάρχουν», με λαϊκισμό και δημαγωγική συνθηματολογία κερδίζει τις εκλογές. Ακολουθούν οι δηλώσεις περί «Τιτανικού», καταγγέλλει την Ελλάδα πως δήθεν εξαπατούσε την Ε.Ε. και άλλα πολλά που είναι σε όλους λίγο πολύ γνωστά. Αποτέλεσμα: Η Ελλάδα στοχοποιείται στο εξωτερικό, γίνεται το μαύρο πρόβατο. Χρειάστηκε μία τιτάνια προσπάθεια και φοβερές θυσίες από τον ελληνικό λαό για να αναστραφεί η πορεία προς την οικονομική καταβαράθρωση που θα είχε ασύλληπτες συνέπειες, ίσως όχι μόνο οικονομικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τα παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν είναι πολλά, θα αναφέρω ακόμα ένα. Στην Γερμανία τον Μάρτιο του 1933 ο λαός δίνει με την ψήφο του το 44% στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα και στον Αδόλφο Χίτλερ. Θα εγκαταλείψουν την εξουσία το 1945 αφήνοντας μία Γερμανία εντελώς κατεστραμμένη, με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς, κατεχόμενη πλέον από τέσσερις χώρες και διαιρεμένη για τα προσεχή 45 χρόνια.
    Τα παραδείγματα αυτά, νομίζω πως κάνουν απόλυτα κατανοητά κάποια πράγματα. Υπάρχει ο «κυρίαρχος» λαός, ο οποίος μπορεί με την ψήφο του να επιλέξει την μοίρα του. Ο λαός όμως πόσο γνωρίζει σε βάθος ζητήματα και καταστάσεις; Πόσο μπορεί να χειραγωγηθεί έντεχνα από κέντρα ντόπια αλλά και ξένα; Μπορεί ο λαός να ξεχωρίσει τον λαϊκισμό, την προπαγάνδα, τις ψεύτικες υποσχέσεις όταν τον πνίγουν τα προβλήματα και κάποιοι παρουσιάζονται και του τάζουν ένα ονειρώδες μέλλον;
    Ακόμα τα παραδείγματα δείχνουν πως καμία χώρα, ούτε και οι πλέον ισχυρές, δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να λάβει υπόψη στους σχεδιασμούς της τα διεθνή γεωπολιτικά δεδομένα, χωρίς να δημιουργήσει συμμαχίες και να φροντίσει να εντάξει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της και τους τακτικούς χειρισμούς της σε ευρύτερα στρατηγικά σχέδια ώστε να ενδυναμώσει στο μέγιστο βαθμό την ισχύ της. Με απλά λόγια όποιος προσπαθήσει να πάει κόντρα στο κύμα έχει σίγουρη την αποτυχία, όποιος όμως περιμένει τον ούριο άνεμο βρίσκεται σε πολύ πιο ευνοϊκή μοίρα.
    Τώρα για πρώτη ίσως φορά ένα κομμουνιστικό κόμμα προσπαθεί με αρκετές πιθανότητες να πάρει την εξουσία. Ένα κόμμα αντιευρωπαϊκό, που μερικές μόνο από τις ονειρώξεις του αν κάνει πραγματικότητα θα φέρει την Ελλάδα στον χώρο των τριτοκοσμικών χωρών. Κάποιος μαθητευόμενος μάγος μας λέει πως θα παίζει τα νταούλια και οι εταίροι μας θα χορεύουν. Αν η Ελλάδα στοχοποιηθεί, γίνει το μαύρο πρόβατο, φύγει από το ευρώ, χάσει όλα της τα ερείσματα, θα καταστραφεί οικονομικά και θα ζημιωθεί στα εθνικά της ζητήματα. Ίσως χάσει και εθνικό χώρο (γιατί κάποιοι γείτονες κάτι τέτοια περιμένουν).
    Το συγκεκριμένο κόμμα ουδόλως φαίνεται πως το απασχολεί κάτι τέτοιο. Ίσως αυτό να είναι το όνειρό του, να κάνει την Ελλάδα Αργεντινή, Νικαράγουα, Κούβα, Συρία ή κάτι παρόμοιο. Χωρίς να παρουσιάζει κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό παρά μόνο έναν στείρο κομμουνιστικό δογματισμό και έναν θολό αντικαπιταλισμό προσπαθεί να παρασύρει τον λαό σε μονοπάτια που όσοι λαοί τα ακολούθησαν γνώρισαν την καταστροφή και την εξαθλίωση.
    Το θέμα είναι «ο κυρίαρχος λαός» θα μπορέσει να ψηφίσει με σωφροσύνη ή θα παραπλανηθεί από τις απατηλές σειρήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Tsipras, like GAP before him are playing their part in a destructive plan against Greece. The very same leaders and key players of SYRIZA privately admit they have no idea how to govern, no strategy, no program.

    But, here are some examples of the legacy they have left behind when they only had 4%:

    Destruction of education and introduction of post modernism in all aspects of life
    Enforcement of labor laws that made Greece less competitive
    Bringing politics to a vote for job level ignoring the common good and the fundamental principle choose the best for the job
    Offering Greek territories North, East and West like candies in Christmas
    Altering the Greek population by playing part to Turkey's divious plans
    Destroying the countries defence capabilities constantly asking for budget cuts
    Destroying the countries production basis. Receiving funds for doing nothing does not make you a farmer

    And the list goes on.......

    The final objective of the forces that promote SYRIZA after it completes the destruction, is to kill hope and make it impossible for any future movement to take momentum and help Greece. People will just be too tired to stand up.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Βρίσκω το άρθρο ως εξαιρετικά επίκαιρο και άκρως προσεκτικό

    Άλλως τε ο κ. Καλεντερίδης με έχει αντυπωσιάσει σε μια π΄ροσφατη συνέντευξή του με τον πολύ προσεκτικό τρόπο που σκέπτεται και εκφραζεται!

    Υγεία σε όλους και Καλή Χρονιά

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Το μη χειρον βελτιστον, μεχρι η αριστεροπροοδευτικη νοοτροπια του "λεφτα υπαρχουν" δεκαετιων, φτασει το 5% των ψηφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Tα εθνικά μέτωπα δημιουργούνται για να αντιμετωπιστούν εξωτερικοί εχθροί, στην Ελλάδα που ο εχθρός είναι κυρίως στο εσωτερικό η δημιουργία εθνικού μετώπου σημαίνει προέκταση της ασυλίας που απολαμβάνει το πολιτικοοικονομικό σύστημα της χώρας. Και μία ακόμα παρατήρηση, οι κυρίως αρνητές του έθνους βρίσκονται αλλού και όχι εντός του ΣΥΡΙΖΑ όπου υπάρχουν πάμπολλες πατριωτικές φωνές ανεξάρτητα αν διαφωνεί κανείς μαζί τους, βρισκόντουσαν στην ΔΗΜΑΡ με την οποία συγκυβέρνησε η ΝΔ, στο Ποτάμι, στις νεοφιλελεύθερες εκδόσεις της δεξιάς εντός και εκτός ΝΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κύριε Καλεντερίδη και εγώ ως πατριώτης συμφωνώ ότι δεν πρέπει να ψηφίσουμε τους διεθνιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως από την άλλη πιστεύω θα συμφωνείτε ότι δεν πρέπει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί τους οποίους κρατά από τα αρ****α η Μέρκελ με χιλιάδες DVD που αποδεικνύουν την ενοχή τους και έτσι εκβιαζόμενοι ψηφίζουν τον κάθε αντεθνικό νόμο (πχ αντιρατσιστικό νομοσχέδιο). Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να υποστεί τη Νέμεση επειδή έχει υποπέσει στην Ύβρι, ακολουθώντας για μια ακόμη φορά στην ιστορία το πεπρωμένο της. Όταν επέλθει η Κάθαρση τότε θα γίνει αυτό που προτείνει ο κ. Ήφαιστος. Μακάρι να γινόταν από τώρα αλλά δυστυχώς ο Θεός δεν παραβιάζει το ποινολόγιο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Όχι ο Θεός Κωνσταντίνε. Μια απλή Ανεξάρτητη εξισορροπητική ψήφος είναι μη κομματική που αυξάνει τις πιθανότητες για ομαλή μετάβαση σε κάτι νέο και υγιέστερο. Τώρα, υπάρχει κάτι ακόμη που γεμίζει απαισιοδοξία. Ας αφήσουμε ήσυχο το κουκουέ και κάτι άλλα μικρότερα αντί-μνημονιακά κινήματα τα οποία και σοφία να πούνε τις παίρνει το ποτάμι της γενικευμένης πολιτικής παράκρουσης λόγω ιδεολογικού ροκανίσματος και επικοινωνιακής δικτατορίας. Επίσης λέω με νόημα: Εάν περίπου μισό εκατομμύριο ψήφοι ριχτούν μέσα σε ποτάμια ... λεβέντικα ή ... μή, σημαίνει ότι οι Έλληνες πάσχουν πολιτικά βαριά. Εξ αντικειμένου και το πρόβλημα είναι ότι τόσο πολλοί δεν αντιλαμβάνονται αυτό το "εξ αντικειμένου". Στις διεθνείς σχέσεις συνηθίζουμε να λέμε ότι επειδή δεν μπορούμε να εισέλθουμε μέσα στις ψυχές και στο πνεύμα των ανθρώπων αυτό που μετράει ως ασφαλής εκτίμηση είναι το αποτέλεσμα. Εάν σε στιγμές μεγάλης ανάγκης και μεγάλων κινδύνων υπάρξει ένστικτο επιβίωσης θα υπάρξει και πολιτικά ορθολογιστική στάση. Και το αντίστροφο. Δηλαδή τους παίρνει το ποτάμι των παρακρούσεων και των παραλογισμών. Εις αναζήτηση λοιπόν στάσεων που διασφαλίζουν συλλογική αυτοσυντήρηση. Πρόσφατα όμως όπως είπα σε μια παρέμβαση συνάντησα εκεί κοντά στη Ακρόπολη τον Διογένη με το λυχνάρι να τριγυρνά απελπισμένα και μου είπε ότι δεν βρίσκει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το μεγάλο πρόβλημα κύριε καθηγητά είναι τι ποσοστό του εκλογικού σώματος μπορεί να εκφράσει μια πολιτικά ορθολογιστική στάση. Παρακολουθώ τον περίγυρο μου και εκπλήσσομαι από το πόσο εύκολα ο κόσμος παρασύρεται είτε από την εκστρατεία εκφοβισμού του κ Σαμαρά (ξεχνώντας το αδιέξοδο της συνέχισης της καταστροφικής λιτότητας) είτε από την ανέφικτη παροχολογία του κ Τσίπρα (ξεχνώντας το παράδειγμα της δεκαετίας του '80). Επιπλέον εκπλήσσομαι από το ποσοστό του εκλογικού σώματος που φαίνεται ότι θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με μόνο κριτήριο το οικονομικό χωρίς να τους φοβίζουν οι επικίνδυνες θέσεις του για τα εθνικά θέματα και τη λαθρομετανάστευση. Δεν είναι το 35% του εκλογικού σώματος εθνομηδενιστές, είναι επικίνδυνα αμαθείς και αυτό με φοβίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγαπητέ μου Σάββα, πάντα πίστευα και πιστεύω ότι μπορείς και πρέπει να επηρεάζεις την κοινή γνώμη προς τον πατριωτισμό και το γενικότερο καλό της χώρας. Για το λόγο τούτο σε κάθε σου άρθρο υπάρχουν τόσα πολλά σχόλια καιμπρώτη φορά απαντάς σε πολλούς και καλά κάνεις. Το κάνεις αλλά το κάνεις προσεκτικά και ευγενικά και σήμερα δεν γίνονται αντιληπτές αυτές οι έννοιες. Σήμερα διάβασα τέσσερα σημαντικά άρθρα σου, με τα οποία συμφωνώ απόλυτα, αλλά έπρεπε να τα είχε γράψει πολύ πριν, με την προσδοκία κάποιοι να έβαζαν μυαλό.
    Η άποψη η δική μου είναι η εξής. Το γεγονός ότι ξοδεύαμε περισσότερα από όα εισπράτταμε έπρεπε κάποια στιγμή να τελειώσει. Έτσι όταν το 2010 ο κόμπος έφθασε στο χτένι, ή επί το ακριβέστερο κάποιοι ή κάποιος φρόντισε να μεγαλώσει ο κόμπος ώστε ακόμη και να σπάσει το χτένι, ώστε να έρθει και το ΔΝΤ να μας … σώσει, έπρεπε έτσι κι αλλιώς να μειωθούν τα έξοδα ώστε κάποια στιγμή να φθάσουν τα έσοδα. Χρειάζεται πιστεύω να διευκρινιστεί ότι το περιβόητο έλλειμμα που έπρεπε να το μειώσουμε και να το εξαφανίσουμε, προέκυπτε από τις δαπάνες του Δημοσίου και ΜΟΝΟ. Άρα αυτές τις δαπάνες έπρεπε να μειώσουμε όσο χρειαζόταν και αντί αυτού μέχρι το 2012 που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση έκανα ό,τι μπορούσαν να μη θίξουν την ιερή αγελάδα που λέγεται δημόσιο και κατέστρεψαν τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου «χαράτσι», ο ποίος συνεισφέρει τα έσοδα στο δημόσιο και έτσι ξεκίνησε η κατηφορική πορεία της οικονομίας μας.
    Η επόμενη συν-κυβέρνηση που ανέλαβε το 2012, αναλαμβάνοντας στη μέση της καταιγίδας, κατόρθωσε, με λάθη ή αστοχίες και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να πει, να ισοσκελίσει τον ισολογισμό και να έχει και πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία μάλιστα επικαλέστηκε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα τα χρησιμοποιήσει για τις πρώτες πληρωμές.
    Παρατήρηση πρώτη. Τη στιγμή αυτή, στη μέση της κυβερνητικής πορείας κατά την οποία η δυσαρέσκεια των πολιτών από την προσπάθεια ισοσκέλισης του προϋπολογισμού, ευρίσκεται στο ζενίθ και δικαιολογημένα και στο εξής μόνο ελπίδα ανάκαμψης υπάρχει, είναι κατά τη γνώμη μου πολιτικά ανέντιμο να ζητάς εκλογές για να εκμεταλλευτείς την κοινωνική δυσαρέσκεια.
    Το να χρησιμοποιείς την εκλογή Προέδρου και να καταχράσαι την διάταξη του Συντάγματος για να πετύχεις τις εκλογές που ανέντιμα ζητάς, είναι διπλή η πολιτική ανεντιμότητα.
    Μια ακόμη πολιτική ανεντιμότητα είναι να υπόσχεσαι ισοσκελισμένους ισολογισμούς που ζητά η Ε.Ε., τη στιγμή που αυτό το πέτυχε η παρούσα κυβέρνηση, έστω και τρόπους που διαφωνεί.
    Τέλος η «μαγκιά» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ για να πειθαρχήσει τους ευρωπαίους εταίρους μας, είναι η υπερβολή που δεν σηκώνει αντίρρηση.
    Το μόνο που μένει είναι να ευχόμαστε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβέρνηση, είναι να κάνει μια θεαματική κωλοτούμπα για να πάνε τα πράγματα λιγότερο άσχημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ή με την κοινωνία ή με τις αγορές, και τα δύο δεν γίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΧ στην Σουηδία έχουν και αγορές και κοινωνικό κράτος.

      Διαγραφή
    2. Ε τότε ας ξεπληρώσουμε πρώτα τις αγορές και τους Λιθουανούς και ας επικαλεστούμε ξανά το καλό της κοινωνίας όταν ξεχρεώσουμε. Η Σουηδία, και η κάθε Σουηδία, προφανώς και κάτι κάνει που δεν κάνει η Ελλάδα για να έχει έσοδα για κοινωνική πολιτική, εθνικοποιήσεις, φορολογικό σύστημα κ.τ.λ.

      Διαγραφή
    3. Ε τότε ας ξεπληρώσουμε πρώτα τις αγορές και τους Λιθουανούς και ας επικαλεστούμε ξανά το καλό της κοινωνίας όταν ξεχρεώσουμε. Η Σουηδία, και η κάθε Σουηδία, προφανώς και κάτι κάνει που δεν κάνει η Ελλάδα για να έχει έσοδα για κοινωνική πολιτική, εθνικοποιήσεις, φορολογικό σύστημα κ.τ.λ.

      Διαγραφή
  35. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Το μόνο στερεό/ορατό/αξιοπρεπές Σχέδιο-Β για το Σύριζα είναι μια Grexit.

    Αν ήμουν οπαδός των συνωμοσιολογιών θα έλεγα ότι μια Grexit ήταν το αρχικό σχέδιο της συγκυβέρνησης. Μια που οι Βαρουφάκης, ΑΝΕΛ, και μεγάλο μέρος του Σύριζα ήταν πάντα υπέρ δραχμής; όπως και το ΚΚΕ (ο κρυφός πόθος του Σύριζα). Επομένως, αν μας πάνε στην δραχμή, βάσει κάποιου μεγαλόπνοου κρυφού σχέδιο, τότε μπράβο τους και τους συγχαίρω.

    Αλλά αν μας πάνε στην δραχμή λόγω ανικανότητας να διαπραγματευτούν τότε είναι πιο ανίκανοι και από ευνούχους δηλαδή την ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. 40 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε ο δανειστής του γκόμενου της Μιμής, με εντολή των Γερμανοτσολιάδων, ήταν τρυφερός έρωτας με συναίσθημα.

    Όταν οι Γερμανοτσολιάδες δεν κατάφεραν να εκλέξουν Πρόεδρο ήταν βιασμός του Συντάγματος.

    Πάμε καλά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Δημήτρη, το άρθρο το έγραψα την Πρωτοχρονιά. Τότε προειδοποιούσα να εγκαταλειφθεί ο λαϊκισμός, να πουν στον κόσμο και τους ψηφοφόρους ποιο είναι το σχέδιο, σε περιπτωση που βρούμε τοίχο..., για να ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Για να έχουμε ένα σχέδιο και να μην πηγαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, όπως λέει και τίτλος.
    Δεν το έκαναν και αυτοϋπονομεύτηκαν, υπονομεύοντας και τη χώρα.
    Διότι ο λαϊκίστικος λόγος, στην ουσία σε εγκλωβίζει σε αυτά που έχεις τάξει και δεν σου δίνει περιθώρια διαπραγμάτευσης.
    Και αυτό το βλέπει και το αναλύει η άλλη πλευρά.
    Γι' αυτό τώρα μας τσαλακώνουν.
    Εν πάση περιπτώσει, επειδή διακρίνω στο λόγο σου μίσος και αδιαλλαξία, θα έλεγα να ρίξουμε τους τόνους και να αναλογιστούμε πού έκανε ο καθένας μας λάθος, για να δούμε το αύριο.
    Το να κάνει κανείς ένα λάθος, είναι κατανοητό.
    Το να επιμένει όμως σ' αυτό, είναι σχεδόν εγκληματικό.
    Αυτό απευθύνεται σε όλους, ανεξαιρέτως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Καλεντερίδη

      Θα στο ξαναπώ ότι έχεις βουτήξει στα βαθειά νερά της κομματικής αντιπαράθεσης και αρθογραφείς παντελώς απροετοίμαστος.

      Η κυβερνητική αλλαγή της 25ης Ιανουαρίου είναι πολύ βαθύτερη και μη εισέτι αναγνώσιμη σε όλες τις πτυχές της.

      Παρατηρούμε ότι διάφοροι πεπειραμένοι πολιτικοί αναλυτές στο εξωτερικό στα μέχρι σήμερα κείμενα δηλώνουν ευθέως ότι εκπλήσσονται από τήν σταθερή και εκτός των καθιερωμένων επιθετική πολιτική της νέας κυβέρνησης.

      Σημαντικώτερο είναι ότι ο λόγος του Υπουργού Οικονομικών έχει αποκαλύψει πλήρως την ανθελληνική πολιτική της Γερμανίας που έχει καθυποτάξει τα Ευρωπαικά κράτη.

      Σε ένα διεθνές περιβάλλον που ακόμη ψάχνεται για το τι θα γίνει στην Ελλάδα τρείς εβδομάδες μετά τις εκλογές, είναι τουλάχιστον αφελές να έχετε την εντύπωση ότι θέτετε ουσιαστικά ερωτήματα που "ξεσκεπάζουν" με τρείς αράδες τους νέους κυβερνητικούς.

      Απεναντίας έχετε πληθώρα ύλης για να παραθέσετε σχετικά με τον "απωλεσθέντα παράδεισο" των Γερμανοτσολιάδων της προηγούμενης κυβέρνησης που με την θέληση του Ελληνικού λαού οδηγήθηκαν στην χωματερή.

      Μη φαντάζεστε επομένως ότι κατακεραυνώνοντας την νέα κυβέρνηση, προσφέρετε κάποια υπηρεσία στην παρέα του Αντωνάκη, γιατί οι μυλόπετρες που θα τον αλέσουν έχουν μπεί ήδη μπροστά και είναι ανελέητες. Ουδείς την γλύτωσε μέχρι σήμερα.

      Ειδικά σ΄ αυτό το τελευταίο πρέπει να με πιστέψετε.

      Διαγραφή
  39. Για τον Κώστα Τσουκαλά (τον πρώτο βουλευτή στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ) σάς τά 'παμε προ των εκλογών, πάρτε τώρα και τη Ράνια Αντωνοπούλου (τη δεύτερη βουλευτή στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτή υπουργό Εργασίας) και ΦΡΙΞΤΕ. Ας προσέχατε !!! Περισσότερα, εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γιατί δεν είναι και τόσο αχαρτογράφητα.
    Σάββα είμαι από αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται με διαφορετικές αποχρώσεις (και του γκρι), αφού το DNA των ανθρώπων δεν αλλάζει ούτε οι ανθρώπινες αδυναμίες όπως απληστία, δίψα για εξουσία, δύναμη, χρήμα, κλπ.
    Ας θυμηθούμε λοιπόν τι έγινε στα πιο πρόσφατα επεισόδια της ευρωπαϊκής ιστορίας, στα γεγονότα του Β' ΠΠ. Παραμονές του πολέμου τι είχαμε ; Μία Γερμανία την οποίαν έγλυφαν και προσκινούσαν άπαντες Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ολλάνδία, Δανία, ακόμα και ο σύντροφος Στάλιν, πέρα από ιδεολογίες και άλλα τέτοια ρομαντικά. Τι έγινε μετα ; Βρέθηκαν κάποιοι τρελλοί που είπαν ΟΧΙ και ήταν οι πρώτοι (καλή ώρα) που τα έβαλαν με το πανίσχυρο τότε (όπως και τώρα) άξονα. Η φωτιά άναψε και τι έγιναν όλοι αυτοί οι ηγέτες που προσκυνούσαν ; τους πήρε και τους σήκωσε. Η διαφορά για μας τότε ήταν ότι υπήρχε ένας Ηγέτης μπαρουτοκαπνισμένος, ο οποίος στα 40 του χρόνια είχε εκπονήσει τα επιτελικά σχέδια που κατενίκησαν την οθωμανική αυτοκρατορία, και είχε προετοιμάσε κατάλληλα τη χώρα. Ο φόβος μου και η ελπίδα μου είναι αν ο σημερινός 40άρης έχει παρόμοια ψυχή και έχει ετοιμάσει κατάλληλα τη χώρα. Όσο για το τι πρέκειται να συμβεί ; Πόσοι από αυτούς τους "ηγέτες" που προσκυνούν τώρα θα είναι στις θέσεις τους στο τέλος του χρόνου ; από τους σημαντικούς μόνον ο Γάλλος ο οποίος και αυτός θα μας τελειώσει του χρόνου με το χειρότερο τρόπο. Η ιστορία και οι λαοί θα δώσουν πάλι την απάντησή τους. Μήπως ζω σε άλλο πλανήτη ; το εγγύς μέλλον θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Να πούμε δυο σταρατες κουβέντες;
    Με η χωρίς μνημόνιο πρεπει να βρουμε τρόπο να αποπληρώσουμε το χρέος στους δανειστές μας.
    Με η χωρίς μηνμόνιο πρεπει να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού.
    Με η χωρίς μνημόνιο η χώρα πρεπει να παραμείνει στο ευρώ και στην Ε.Ε.

    Μπορούμε να εμπεδώσουμε αυτα τα πράγματα; Μπορουμε να τα αφομοιώσουμε;
    Διαφορετικά προβλέπω δυστυχία και κλαυθμούς ολούθε.
    Ευχομαι ολόθερμα να ξαναβρούμε την ψυχή μας.
    Το πρόβλημα της χώρας ηταν και είναι πρώτιστα κοινωνικοηθικό και κατά δεύτερο οικονομικό.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να αλλάξει ο κρατικός μηχανισμός ναι, αφού συγχρόνως αλλάξουμε και εμείς ΟΛΟΙ. Να αποπληρώσουμε ότι πραγματικά χρωστάμε και όχι ότι μας λένε ότι χρωστάμε ναι. Αλλά από που και ως που το ευρώ έγινε θέσφατο ; έγινε το κοινωνικόηθικοοικονομικό μας μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε έως το θάνατό μας ;

      Διαγραφή
  42. Συμφωνω με αυτα που γραφει ο Σαββας, ο οποιος ζητα να υπαρχει ενας προγραμματισμος και μια υπευθυνη ενημερωση για οτι προτιθεται να πραξει ενα Κομμα που αναλαμβανει να κυβερνηση την χωρα. Και εαν προκειται για Συνασπισμο η Συγκυβερνηση θα πρεπει να υπαρχει ενα ειδος Μνημονιου για τα θεματα που εχουν συμφωνησει να συνεργαστουν τα δυο κομματα. Αυτο ισχυει σε ολες τις Ευρωπαικες Δημοκρατιες, που πιστευουν στη διαφανεια και θελουν να ειναι αξιοπιστες. Στην χωρα μας ομως η διαφανεια ειναι κατι αγνωστο και η αξιοπιστια ειναι δεδομενη, εφοσον αρκουν καποιες μπαρουφολογιες και αοριστολογιες στο Ζαπειο η στην ΔΕΘ, ως προεκλογικο προγραμμα, που οφειλη να εχει υπ οψιν του καθε ψηφοφορος πριν παει να ψηφισει. Στην χωρα μας εκλεγεται κυβερνηση και χωρις ενα τετοιο προγραμμα εργασιας. Τα λογια απο το βημα αρκουν. Και φυσικα ετσι εγινε και με τον Συριζα, που δεν ειδαμε ουτε προεκλογικα αλλα ουτε και τωρα καποιο συγκεκριμενο προγραμμα. Και αν συγκρινουμε τα οσα επαγγελθηκε το κομμα αυτο προεκλογικα με ο,τι τωρα αυτο ως κυβερνηση διαπιστωνει ο,τι αδυνατει να υλοποιησει, καταλαβαινουμε ποσο απαραιτητος ειναι ο προγραμματισμος αντι της προχειρολογιας. Ο Συριζα ηταν σχεδον βεβαιο απο καιρο οτι θα κερδιζε τις εκλογες και ομως δεν εκανε τον κοπο να προετοιμαστει καταλληλως. Ειχε και τον απαραιτητο χρονο και τα προβληματα που θα αντιμετωπιζε ως κυβερνηση γνωριζε, οτι η λυση τους θα απαιτουσε μεθοδικη προετοιμασια, υπευθυνοτητα και σοβαροτητα.

    Με προχειρολογιες, λαικισμους, μαγκια και μονοπλευρες αποφασεις δεν λυνονται τα προβληματα μας..
    Η προηγουμενη κυβερνηση οδηγησε την χωρα μας με απαραδεκτα λαθη και αναλγητη συμπεριφορα στο χειλος του γκρεμου. Αποφασισαμε να την αλλαξουμε, οχι ομως για να παμε απο το κακο στο χειροτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ''Ποια είναι η εναλλακτική λύση στο τρομακτικό αδιέξοδο που δημιουργείται;''
    Για κάποιους φαίνεται ότι η λύση είναι η γρήγορη συμφωνία γιατί η οικονομία δεν αντέχει όπως λένε(ενώ μέχρι τώρα ''πέταγε''), να συνεχιστεί η μείωση μισθών- συντάξεων(γιατί αυτό συνεχίζουν να ζητούν), να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος όπως είχαν δεχθεί οι προηγούμενοι(οπότε σε 3 χρόνια δεν θα υπάρχουν επικουρικές) και βεβαίως να εφαρμόσουμε προθύμως ότι μας πουν οι ''φίλοι'' και εταίροι που μας αγαπούν και βοηθούν τους ''τεμπέληδες'' καθότι είναι δουλευταράδες(χθές κυκλοφόρησε μία έρευνα που κατατάσει τους ''ουνους'' και όλους τους άλλους Ευρωπαίους πολύ πίσω απο εμάς).
    Βεβαίως αυτοί που ανησυχούν τόσο είναι πολλοί, μία κατηγορία είναι και αυτοί που δεν ανέφεραν καθόλου απο το πρωί την είδηση για τον Μεγαλοεργολάβο που συνελήφθη γιατί δεν πλήρωσε τα 4 εκατομύρια λόγω λίστας Λαγκάρντ.
    Κατα τα λοιπά 'εχουμε και μια κατηγορία συναινετικών που λένε, όλοι μαζί να κανουμε μια οικουμενική να επιλήσουμε το πρόβλημα όπως η Πορτογαλλία κλπ(βεβαίως δεν πρέπει να ξεχάσουμε απ΄εξω τον Ποταμίσιο).
    Αν γίνει εκκίνηση των λιστών όπως διαφαίνεται κάτι θα γίνει καλύτερο.
    Όσο για ψαρέματα σε θολά ή ξάστερα νερά πρέπει να ξέρουμε την παροιμία για το σπίτι του κρεμασμένου. Αν αποτύχουν αυτοί(πρών 3,4%) τότε ας μην ψάχνουμε σωτηρία απο τα ''γιουσουφάκια''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Υπό την ίδια έννοια και ο Μεταξάς έπρεπε να πει ΝΑΙ στους Γερμανούς διότι το ΟΧΙ ήτο πορεία σε αχαρτογράφητα νερά.Στην ιστορία κάνεις αυτό που ΠΡΕΠΕΙ και ας γίνει ό,τι θέλει.Ο Τσίπρας θα κριθεί πολύ πιο αυστηρά από τους προηγουμένους αν υπογράψει να μείνουμε στο Εύρω όπως δυστυχώς φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ατυχέστατο το παράδειγμά σου....

      Ο Μεταξάς επί τέσσερα + χρόνια προετοίμαζε την άμυνα της χώρας. Προχώρησε στο μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα τους στρατού της Ελλάδος από το 21' μέχρι την εποχή του. Σχεδίασε με ακρίβεια και επιμέλεια τις αμυντικές γραμμές της χώρας. Εντάχθηκε με την σωστή πλευρά του πολέμου αν και όλα φαίνονταν δυσοίωνα. Για να μην τα πολυλογώ ο Μεταξάς ΜΕΛΕΤΗΣΕ, ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΕ και ΕΡΚΤΕΛΕΣΕ ένα σχέδιο. Αυτό είχε σαν συνέπεια το Έπος του 40' και την διεθνή αναγνώριση τόσο από τους φίλιους όσο και από τους εχθρούς της Ελλάδος.

      Ο Τσίπρας τι μελέτησε, προσχεδίασε και εκτέλεσε ήθελα να ήξερα? Βασικά και ο ίδιος θα ήθελε να ξέρει...

      Διαγραφή
  45. δηλαδή εννοείς ότι ήξερε ότι θα κερδίσει το πόλεμο ; ότι πίστευε ότι δε θα επιτεθούν οι Γερμανοί ; αστεία πράγματα, μη πετάς τη μπάλλα στην εξέδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αντίθετο, ήξερε ότι θα χάσει. Και το ήξερε γιατί είχε βαθιά γνώση για το ποια είναι η Ελλάδα, τι δυνατότητες έχει και μέχρι που μπορεί να φτάσει. Άλλωστε αυτός φρόντισε για τον εξοπλισμό της Ελλάδος και την προετοιμασία της για την εισαγωγή της στον πόλεμο. Αυτός όμως είχε να κάνει με πόλεμο που ήταν αναπόφευκτος και όχι με διπλωματία. Κι όμως οργανώθηκε σωστά, νίκησε τους Ιταλούς και έκανε το αδιανόητο για την τότε εποχή και με τα μέσα που διέθετε. Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Μην κάνεις λοιπόν ανόητες ερωτήσεις.

      Το θέμα είναι ότι προέβλεψε χρόνια πριν τον επερχόμενο πόλεμο και προχώρησε στα σωστά βήματα. Ο Τσίπρας τι έκανε για την προετοιμασία της Ελλάδος για μία σκληρή διαπραγμάτευση? Προέβλεψε τους επικείμενους κινδύνους? Οργάνωσε σωστά την διαπραγματευτική του ομάδα? Βρήκε συμμάχους που να μας υποστηρίξουν? Σχεδίασε μία εναλλακτική πορεία της χώρας? Τι έκανε τέλος πάντων πλην του να λαϊκίζει και να διαλαλεί ότι οι αγορές θα υποχωρήσουν ή θα χορεύουν πεντοζάλι ?? Σε ποια βήματα προχώρησε στο εσωτερικό της χώρας? Πέντε μήνες χωρίς κανένα νομοσχέδιο. Το διανοείσαι αυτό? Η χώρα πεθαίνει και δεν έχουν κατα νου ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ. Λες και όλα δουλεύουν ρολόι.

      Την μπάλα λοιπόν δεν την πετάω στην εξέδρα. Αν έχεις επιχειρήματα ιδού πεδίον δόξης λαμπρό! Να σε ακούσουμε...

      Διαγραφή
  46. τοσο μπλα μπλα..πες το λακωνικα : Κριμα που εχασε ο Χρυσανθουλης το παχυλο μεροκαματο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι το βαρύτατο τίμημα να έχεις δημόσιο λόγο.
      Υποχρεώνεσαι εκ των πραγμάτων να απαντάς στον κάθε τυχάρπαστο ξερόλα.
      Επειδή το ξαναείπες ανάγωγε ξερόλα, απευθυνόμενος στο παιδί μου, μάθε ότι ποτε δεν γνώρισα τον Χρύσανθο και κανέναν Χρύσανθο και ποτέ δεν είχα καμία σχέση με την κυβέρνηση Σαμαρά.
      Καμία.
      Όπως επίσης ποτέ δεν είχα καμία σχέση με το Δίκτυο 21, δεν ξέρω καν πού είχαν τα γραφεία τους και ποτέ δεν παρέστην σε οποίαδήποτε εκδήλωσή τους.
      Τι ανοησίες είναι αυτές που ξεφουρνίζεις;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.