7/1/15

Σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων για την προεδρική δήλωση περί «εκκρεμοτήτων που δεν έχουν συμφωνηθεί»

Λευκωσία: Πύρ ομαδόν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη εξαπέλυσαν τα πολιτικά κόμματα, με αφορμή την αναφορά του Προέδρου στη γραπτή δήλωσή του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών περί «εκκρεμοτήτων που δεν έχουν συμφωνηθεί».
Με ανακοινώσεις τους εκφράζουν έντονη την ανησυχία τους θεωρώντας ότι ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπαναχωρεί από τη θέση αρχή που κατ' επανάληψη διατύπωνε πως το φυσικό αέριο δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού.

ΔΗΚΟ: Ο ΠτΔ υποχωρεί με συγκεκαλυμμένο τρόπο 

Την έντονη ανησυχία του για τη συγκεκριμένη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη γραπτή δήλωσή του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, εκφράζει το ΔΗΚΟ.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι «ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατυπώνει την ορθή θέση ότι "ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδύνατη η συμμετοχή εις τον προκαθορισθέντα διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος" και την επίσης ορθή θέση ότι "η συμμετοχή των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας επί θεμάτων που άπτονται της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας προϋποθέτει τη λύση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί", έρχεται δυστυχώς στη συνέχεια να συμπληρώσει πως: "Όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν κατατεθούν οι Χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών και εφόσον ο διάλογος θα ευρίσκεται στην τελική πορεία λύσης"».

«Με δεδομένες τις διεθνείς πιέσεις, τις πρόσφατες εξελίξεις και τις δηλώσεις Άιντα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η αναφορά αυτή δημιουργεί δικαιολογημένα ερωτηματικά. Γι αυτό, οφείλει ο πρόεδρος Αναστασιάδης να δηλώσει ξεκάθαρα ότι στις αναφερόμενες "εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί» δεν περιλαμβάνεται το θέμα του φυσικού αερίου».

«Σε αντίθετη περίπτωση», συνεχόζει το ΔΗΚΟ, «ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποχωρεί με συγκεκαλυμμένο τρόπο και αλλάζει μια πάγια διακηρυγμένη θέση της πλευράς μας αλλά και του ιδίου προσωπικώς, ότι το θέμα του φυσικού αερίου δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν από τη λύση του Κυπριακού».

«Μια τέτοια μονομερής υποχώρηση δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα, αποθρασύνει την Τουρκία και την ενθαρρύνει να συνεχίζει ακάθεκτη "την πολιτική των κανονιοφόρων" και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

ΕΔΕΚ: Επαναλαμβάνονται τραγικά λάθη του παρελθόντος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «η σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη σύσκεψη του συμβουλίου αρχηγών μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους στο μέρος που αναφέρει "ότι όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων". Την αντίθεση μας εκφράσαμε και κατά τη σύσκεψη του συμβουλίου αρχηγών».

«Δυστυχώς, αναφέρει,«τραγικά λάθη του παρελθόντος επαναλαμβάνονται. Οι δικές μας υποχωρήσεις που γίνονται για εξευμενισμό της Τουρκίας χρησιμοποιούνται ως αφετηρία για νέες τουρκικές απαιτήσεις».

«Δυστυχώς, η αρχή που είχε υιοθετηθεί από το εθνικό συμβούλιο και τα συμβούλια αρχηγών ότι θέμα φυσικού αερίου δεν πρόκειται να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις έχει παραβιαστεί και οι ευθύνες  γι’ αυτή τη παραβίαση είναι τεράστιες», καταλήγει.

Οικολόγοι: «Ολίγον έγκυος» και το «Μπαρμπαρός» στη γωνία

Για εγκατάλειψη της θέση αρχής «που κατ' επανάληψη διατύπωνε τις τελευταίες εβδομάδες ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι εκπρόσωποι του ότι δηλαδή το φυσικό αέριο δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού», κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με τον πρόεδρό του Γιώργο Περδίκη να σημειώνει πως η σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά μία «φαινομενικά μικρή άλλα ουσιαστικά μεγάλη υποχώρηση»

«Η διασύνδεση του φυσικού αερίου με το εδαφικό και την προϋπόθεση κατάθεσης  χάρτη, αποτελεί ανεπαρκές φύλλο συκής που μάταια επιζεί να κρύψει το μέγεθος της υποχώρησης», αναφέρει.

«Αντί να υλοποιηθούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο κατά της Τουρκίας, αντί να υπάρξει κλιμάκωση με την υιοθέτηση νέων μέτρων, αντί να αναζητηθούν νέες συμμαχίες, ο Πρόεδρος εμμέσως πλην σαφώς υποχωρεί "κατ' ολίγον" στον τουρκικό εκβιασμό. Αλλά στην πολιτική ορισμένες φορές δεν υπάρχει το "ολίγον έγκυος"», σημειώνει ο Γιώργος Περδίκης.

Και καταλήγει: «Το "Μπαμρπαρός" δεν το έφερε στην Κύπρο η ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων αλλά οι Τουρκικοί σχεδιασμοί για στρατηγικό έλεγχο των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από την παρουσία του συζητώντας το θέμα με τους Τουρκοκύπριους σε οποιοδήποτε σημείο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».

Συμμαχία: Ο ΠτΔ υποβαθμίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Με τη σημερινή του απόφαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έμπρακτα υποβαθμίζει τα κυριαρχικά  δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτικό ζήτημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία τελικά, «πέτυχε αυτό για το οποίο προειδοποιήσαμε από την πρώτη μέρα: Τη δημιουργία νέων δεδομένων στο Κυπριακό, που θα καταστούν τετελεσμένα όπως έγινε με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους».

«Παρά τις διαφωνίες μας για την μορφή και την ένταση των μέτρων που επέλεξε ο Πρόεδρος, εντούτοις και εντός του Συμβουλίου Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και δημόσια, στηρίξαμε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ένα κλίμα ενότητας στα ελάχιστα που συμφωνούσαμε που ήταν η αναστολή της συμμετοχής μας στις συνομιλίες, μέχρις ότου η "Τουρκία έμπρακτα αποδείξει ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας"», αναφέρει.

«Με τη σημερινή του απόφαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ουσιαστικά υπαναχωρήσει από αυτή την κοινή θέση. Όχι μόνο η Άγκυρα δεν "αναγνώρισε έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας" αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία έμπρακτα υποβαθμίζει κυριαρχικά της δικαιώματα σε δικοινοτικό ζήτημα και αυτό την ώρα που το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, πήρε απόφαση για νέες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ όταν η ίδια το αποφασίσει. Την ώρα που ο Ερτογάν απειλεί να εγκαταστήσει και πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτει η Συμμαχία.

Σημειώνει πως «δεν έχει σημασία αν η συζήτηση επί του θέματος του φυσικού αερίου θα γίνει στην τελευταία φάση των συνομιλιών ή ενωρίτερα. Η ουσία είναι ότι αποδεχθήκαμε το φυσικό αέριο να θεωρηθεί ως ένα νέο κεφάλαιο στις συνομιλίες. Κάτι που πρώτη φορά γίνεται και που θα αξιοποιήσει η Τουρκία και οι συμμάχοι της για να εντείνουν τις πιέσεις τους για αναστολή του ενεργειακού μας προγράμματος, μέχρις ότου συζητηθεί το νέο κεφάλαιο και καταλήξουμε σε συμφωνία».

«Για αυτή την πολύ αρνητική εξέλιξη, που θα αποτελέσει πηγή νέων κακών για τον τόπο μας, μεγάλες είναι οι ευθύνες του Προέδρου και της κυβέρνησης γιατί από όλα τα μέτρα αντίδρασης που ο ίδιος και το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσαν, τελικά υλοποίησε μόνο την αναστολή της συμμετοχής μας στις συνομιλίες που δεν δημιουργούσε κανένα κόστος πάνω στην Τουρκία. Έχει, ακόμα, ευθύνες γιατί με το δόγμα "ανήκουμε στη Δύση" χαλάσαμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, με την οποία η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ αναβαθμίζει τις σχέσεις της. Οι αμφιταλαντεύσεις, η έλλειψη διεκδικητικότητας και η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης θα εγκλωβίσουν την προοπτική εξόρυξης του φυσικού μας αερίου στην καλή διάθεση της Άγκυρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.