25/1/15

Οι Αμερικανοί βλέπουν (στον ύπνο τους) «χειρονομία Ερντογάν»

Οι Αμερικανοί βλέπουν (στον ύπνο τους) «χειρονομία Ερντογάν»
Του Κώστα Βενιζέλου
Οι Αμερικανοί θεωρούν πως η τουρκική πλευρά έχει κάνει «χειρονομία καλής θέλησης» από τη στιγμή που ενώ έχει εκδώσει τη NAVTEX το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» παραμένει δεμένο στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη θέση αυτή μετέφερε στη Λευκωσία η Αμερικανίδα αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών, Αμάντα Σλόουτ, η οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Κύπρο για επαφές. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε δεν ήταν η πρώτη φορά που αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης άκουγαν τα περί χειρονομίας του Ερντογάν. Η θέση της Λευκωσίας είναι πως από τη στιγμή που έχει εκδοθεί NAVTEX είναι δευτερευούσης σημασίας εάν το σκάφος παραμένει στο λιμάνι καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεκινήσει έρευνες.

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι ούτε να αποσύρουν την οδηγία προς ναυτιλλόμενους ούτε και να δηλώσουν πως δεν θα προχωρήσουν σε νέο γύρο ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Διαμηνύουν ωστόσο πως πρέπει να μετρήσει το γεγονός ότι το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Αυτό οι Αμερικανοί κι άλλοι, το θεωρούν πως ανοίγει έστω και μικρό παράθυρο ευκαιρίας για επανάληψη των συνομιλιών. Όταν δε τους υποδεικνύεται από κυπριακής πλευράς πως ο Ερντογάν έχει κάνει λόγο για μεταφορά πλατφόρμας στην κυπριακή ΑΟΖ για να αρχίσει γεωτρήσεις, επιχειρούν να το υποβαθμίσουν.

«Πολλά λέγονται δημοσίως από τον Ερντογάν», σημειώνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. «Ναι, αλλά ό,τι λέγει συνήθως το κάνει», απαντά η Λευκωσία.

Οι Αμερικανοί, όπως προκύπτει και από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Τζο Κέρι προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την Παρασκευή στο Νταβός, κινούνται παρασκηνιακά προς την κατεύθυνση της Άγκυρας. Η Ουάσινγκτον φέρεται να έχει δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας με το περιβάλλον του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το οποίο συζητά και το ζήτημα τούτο. Ενόψει του γεγονότος ότι γνωρίζουν πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον Ερντογάν οι κινήσεις γίνονται προς το προεδρικό, λιγότερο με τον Νταβούτογλου ενώ εκτιμούν πως ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχει «καμία επιρροή».

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που δίνονται διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον προς τη Λευκωσία ακόμη και στο ψηλότερο επίπεδο, αυτό του αντιπροέδρου Μπάιντεν, ο οποίος μέχρι και στο παρά πέντε της επίσκεψης του στην Άγκυρα επικοινωνούσε για να διασφαλίσει κινήσεις της Λευκωσίας, που «θα βοηθούσαν στην προσπάθεια να πεισθεί η Άγκυρα». Κι όλα αυτά χωρίς αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους στις υποδείξεις των Αμερικανών και τρίτων επιστρατεύουν πάντα την ίδια «αφοπλιστική» ρητορική. Διαβεβαιώνουν ότι είναι πρόθυμοι και διατεθειμένοι να εργαστούν για λύση του Κυπριακού. Στην πράξη, όμως, δεν κάνουν ούτε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα παραμείνει αγκυροβολημένο μέχρι το τέλος της NAVTEX, την 6η Απριλίου και μετά στην Άγκυρα θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα κινηθούν αναλόγως. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι εντός Απριλίου θα πραγματοποιηθούν λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και τον Ιούνιο στην Τουρκία. Δυο σταθμοί που επηρεάζουν εν πολλοίς τους χειρισμούς της τουρκικής πλευράς.

Πάντως, την ώρα που φαίνεται πως υπάρχουν συζητήσεις με την Άγκυρα, οι πιέσεις στρέφονται προς τη Λευκωσία. Το θέμα του απευθείας εμπορίου επανήλθε ως μοχλός πίεσης προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι πληροφορίες που έχει η Λευκωσία παρουσιάζουν τις Βρυξέλλες να έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση του Κανονισμού, έχοντας τη στήριξη των αγγλοαμερικανών και του ΟΗΕ, που αποδέχθηκε να εντάξει στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και σχετική αναφορά.



Επενδύουν πάλιν σε εξελίξεις μετά τις τουρκικές εκλογές

ΣΤΟ θολό τοπίο του Κυπριακού, οι τρίτοι εν δυνάμει μεσολαβητές επαναφέρουν το γνωστό σενάριο ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, που χρονικά τοποθετούνται το Ιούνιο, «θα υπάρξουν εξελίξεις». Αυτή η ιστορία για εξελίξεις «μετά τις εκλογές στην Τουρκία» όταν «ο Ερντογάν θα είναι απελευθερωμένος από τις προεκλογικές υποχρεώσεις και δεν έχει εσωτερικά προβλήματα», έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Επαναλαμβάνεται και τώρα από διάφορους διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να στηρίξουν αυτή την εκτίμηση με βεβαιότητα, ούτε στη βάση στοιχείων που έχουν. Είναι προφανές πως εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινηθεί να λύσει ανοικτά μέτωπα θα δώσει προτεραιότητα στο κουρδικό, που το θεωρεί πιο «καυτό» ενώ τον εξυπηρετεί και στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.

Είναι σαφές πως οι παρεμβάσεις, κυρίως από τους Αμερικανούς και τα Ηνωμένα Έθνη για να επαναληφθούν οι συνομιλίες έχουν αποτύχει. Ως εκ τούτου όλοι παραπέμπουν για μετά τις τουρκικές εκλογές, αν και δεν θα πρέπει να υποβαθμιστούν κι άλλες εκλογικές διαδικασίες. Πέραν, λοιπόν, από τη ψηφοφορία στα κατεχόμενα τον Απρίλιο και στην Τουρκία τον Ιούνιο, εκλογές το Μάρτιο θα διεξαχθούν στο γειτονικό Ισραήλ και το Μάιο στην Αγγλία. Όλες αυτές οι εκλογικές αναμετρήσεις για διαφορετικούς λόγους συμπληρώνουν το πάζλ της μεγάλης εικόνας για την περιοχή και το Κυπριακό.

Παράλληλα, τους επόμενους μήνες εξελίξεις θα υπάρξουν και στο πεδίο του φυσικού αερίου, που ενδεχομένως θα καθορίσει και το τοπίο. Αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών της ΕΝΙ ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διεργασίες για να παραμείνει η γαλλική TOTAL.

Διαβεβαιώσεις ότι θα είναι αντικειμενικός

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα ενημερώσει αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό. Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα είναι αντικειμενικός. Θα αναφερθεί και στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη και στο γεγονός ότι θα έπρεπε αυτής να ακολουθήσει παρόμοια κίνηση από τουρκικής πλευράς.

Ενόψει της αυριανής συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας έντονο ήταν το παρασκήνιο που διαδραματίσθηκε στην έδρα του ΟΗΕ και σε άλλες πρωτεύουσες για το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ιδιαίτερα μετά την αρνητική έκθεση του Γ.Γ. η προσοχή στράφηκε στο ψήφισμα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερώσει και η Λίζα Μπάντενχαϊμ για θέματα της Ειρηνευτικής Δύναμης.
mignatiou.com  State Department Photos

1 σχόλιο:

  1. Οι Αμερικανοί δεν βλέπουν τίποτε στον ύπνο τους. Ό,τι λένε, το κάνουν για το καλό της πατρίδας τους, έτσι όπως το αντιλαμβάνονται. Εμείς κοιμόμαστε ύπνο βαθύ με όνειρα γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.