30/1/15

Αυτό το υπουργικό ποιος το θέλει;

Αυτό το υπουργικό ποιος το θέλει;
Λέω να αρχίσω με κάτι ευχάριστο για τους φορολογουμένους, αφού ακόμη δεν έχει αποφασιστεί καμία μείωση φόρου και δεν έχει καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.
Σας πληροφορώ ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εισπράξει χρήματα πουλώντας τα υπουργικά αυτοκίνητα.

Αυτό μου έλεγε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, στην αρμοδιότητα του οποίου έχουν περιέλθει, πέραν των τόσων άλλων, και τα κρατικά αυτοκίνητα. Ο ίδιος διαθέτει ένα συλλεκτικό κάμπριο MG, για το οποίο, παρά τα προβλήματα που  παρουσιάζει λόγω παλαιότητας, δηλώνει υπερήφανος. Λέει μάλιστα ότι οι υπουργοί δεν χρειάζονται κρατικά αυτοκίνητα, ήδη ο Ι. Βαρουφάκης μετακινείται με... ταξί, ο Π. Σκουρλέτης με ένα παλιό ΙΧ, όπως και ο Δ. Στρατούλης, ενώ ο Πρωθυπουργός με ένα μαύρο Audi με πινακίδες Θεσσαλονίκης.

Στα προς πώληση αυτοκίνητα περιλαμβάνεται και μια αλεξίσφαιρη, αλεξίβομβη και με δορυφορική πλοήγηση BMW (η λεγόμενη και «μνημονιακή Μπε Εμ Βε»), αξίας 750.000 ευρώ, που ως σήμερα την κυκλοφορούσε αρχηγός κόμματος.

Αν μου πετάξουν... γιαούρτι, θα παραιτηθώ

Ο κ. Κατρούγκαλος δεν είναι ένας συνηθισμένος υπουργός, αφού αρνείται να έχει ασφάλεια. Την Πέμπτη το πρωί μάλιστα έδωσε εντολή να απομακρυνθεί και η κλούβα των ΜΑΤ που βρισκόταν μονίμως σταθμευμένη έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επιπλέον έδωσε εντολή να ξηλωθούν τα κάγκελα στην είσοδο του υπουργείου που βρίσκονταν εκεί κάθε φορά που γινόταν διαδήλωση. Τα τοποθετούσαν για να... αναχαιτίζουν αβγά και γιαούρτια που ρίχνονταν κατά του υπουργείου και προορίζονταν για τον υπουργό, από την εποχή των Αγανακτισμένων:  
«Τι να την κάνω την αστυνομική φρουρά; Οταν διαισθανθώ ότι θα μου έρθει γιαούρτι, θα παραιτηθώ αμέσως. Σημαίνει ότι πλέον δεν με θέλει ο λαός» δηλώνει ο κ. Κατρούγκαλος.


Στουρνάρας: Κανείς δεν με πιέζει

Επειδή πολλά συμβαίνουν (και ακούγονται) για νέα πρόσωπα που θα καταλάβουν θέσεις στον δημόσιο τομέα, μεταξύ των οποίων και στην Τράπεζα της Ελλάδος, σας πληροφορώ ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας λέει: «Δεν δέχθηκα από κανέναν πιέσεις για να παραιτηθώ. Ετσι κι αλλιώς δεν παραιτούμαι...». Οι φήμες, τα σενάρια, όπως θέλετε πείτε τα, ξεκίνησαν από την παραίτηση του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας  Π. Ρουμελιώτη από την Τράπεζα Πειραιώς και πολλοί ήταν αυτοί που προέβλεπαν ότι οδεύει σε θέση του ευρύτερου τραπεζικού τομέα ή στο ΤΧΣ. Πάντως, όπως πληροφορούμαι, ο κ. Στουρνάρας δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, λέει ότι έχει στενή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση και ότι «ανοίγει σε συριζαίους τις πόρτες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό». Παρά ταύτα οφείλω να σας πω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί είναι αυτοί που δεν του συγχωρούν το  ότι πήρε θέση στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Τότε που μίλησε για επικίνδυνη στενότητα στη ρευστότητα.


Η Λούκα σε αναμονή

Σε κατάσταση αναμονής για αξιοποίηση βρίσκεται, όπως μαθαίνω, και  η Λούκα Κατσέλη, αν και περνά ο χρόνος και ακόμη το τηλέφωνό της να κτυπήσει. Είχε επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα, αλλά αυτή έγινε την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας. Ρώτησα την κυρία Κατσέλη πού θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Και η απάντησή της ήταν ότι αν την καλούσαν θα ήθελε να προσφέρει σε μια θέση στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα ή σε κάποιον οργανισμό. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι αν όντως αξιοποιηθεί η Λούκα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε θα μπορούσε να πάει ως πρόεδρος σε τράπεζα (αφού προηγουμένως ο πρόεδρος της τράπεζας παραιτηθεί) ή πρόεδρος στο ΤΧΣ. Μου είπαν μάλιστα ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα πάει στη θέση της Αναστασίας Σακελλαρίου αλλά στην τιμητική θέση του προέδρου του ΤΧΣ.


Λιτός βίος στη «Ράτκα»

Αφού αντικατέστησε εν μια νυκτί τη λιτότητα με τον λιτό βίο και προέτρεψε όλους τους Ελληνες να κάνουν λιτό βίο και να εγκαταλείψουν τις Πόρσε, ο «τσάρος» της Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης πήρε τη σύζυγό του Δανάη για δείπνο στο πολυτελές εστιατόριο του Κολωνακίου «Ράτκα». Ηταν σχεδόν αμίλητος και ούτε ενδιαφέρθηκε να πιάσει κουβέντα με την πρώην του Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη (που βρισκόταν εκεί με τον σύζυγό της). Κινητοποιήθηκε όμως, επιδεικνύοντας πόσο καλά αντανακλαστικά έχει, όταν η Τατιάνα Καραπαναγιώτη, που είναι χρόνια φίλη της συζύγου του, πήγε να  τη χαιρετήσει και, ευρισκόμενη σε απόσταση αναπνοής από τον νέο «τσάρο», δεν γνωρίζω τι έπαθε βλέποντάς τον, αλλά σκόνταψε κάνοντας μια μεγαλοπρεπή... τούμπα, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί στα πόδια του υπουργού. Ο κ. Βαρουφάκης τη βοήθησε ευγενικά να σηκωθεί, ρώτησε αν χτύπησε και συνέχισε να απολαμβάνει το κόκκινο κρασί του (συνοδεία τυριών και αλλαντικών) με τη σύζυγό του. Η δεύτερη φορά που σηκώθηκε ήταν όταν κατέφθασε στο τραπέζι του μια ακριβή γαλλική σαμπάνια, μάρκας ΜΟΕΤ. Το γκαρσόνι τον πληροφόρησε ότι την προσφέρει ο εφοπλιστής Λαιμός (που καθόταν σε παρέα μαζί με την Ηρώ Κόβα). Ο υπουργός Οικονομικών όχι μόνο την αποδέχθηκε ευχαρίστως, αλλά πήγε στο τραπέζι του εφοπλιστή, τον ευχαρίστησε, τον ασπάσθηκε και εν συνεχεία (τι να κάνει ο άνθρωπος;) ασπάσθηκε και την κυρία Κόβα. Αυτό θα πει... λιτός βίος!

Αξιολόγηση από μηδενική βάση

Σας πληροφορώ ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το ακανθώδες θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα παρουσιαστούν πρώτα στην ΑΔΕΔΥ θα βασίζεται στην αρχή της «αξιολόγησης από μηδενική βάση». Τι σημαίνει αυτό κανείς δεν ξέρει ακόμη, αλλά κάτι άκουσα ότι θα επιβραβεύονται με αυξήσεις και προαγωγές οι άξιοι.

Ο συμμαθητής του Κοτζιά


Στην τετ-α-τετ συνάντηση που είχε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ν.  Κοτζιάς με τον γερμανό ομόλογό του και προερχόμενο από το SPD Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ δεν συζητήθηκαν από ό,τι μαθαίνω μόνο τα θέματα των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας-Ουκρανίας.
Είμαι βέβαιος ότι ο Ν. Κοτζιάς αιφνιδίασε τον ασπρομάλλη Στάινμαγερ με τα άπταιστα γερμανικά του, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι οι δύο άνδρες ανακάλυψαν ότι υπήρξαν την ίδια περίοδο φοιτητές στο ίδιο γερμανικό πανεπιστήμιο (Γκίσεν), ότι διδάχθηκαν από τους ίδιους καθηγητές, ακόμη και ότι έμεναν στον ίδιο δρόμο. Μακάρι να βρουν και ένα κοινό δρόμο που θα μας επιτρέψει να συνεννοηθούμε με τη Γερμανία...

***

Δεν προλαβαίνουν ούτε καν να μετρήσουν ο Ν. Κοτζιάς και οι συνεργάτες του τα μηνύματα συγχαρητηρίων που δέχεται ο νέος Υπουργός Εξωτερικών για την ανάληψη των καθηκόντων του. Υπολογίζονται ήδη σε πάνω από 3.000 (!) και συνεχώς αυξάνονται. 
Μεταξύ αυτών, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δέχθηκε τα συγχαρητήρια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο,  όλους τους ομολόγους του στην ΕΕ,  τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ομοσπονδίες Ελλήνων της Διασποράς, από δεκάδες επιμελητήρια και πανεπιστημιακούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αμέτρητους φίλους από όλο το φάσμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Πρόθεση, όπως μαθαίνουμε, του κ. Κοτζιά είναι να μην αφήσει καμία επιστολή συγχαρητηρίων αναπάντητη.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.