28/1/15

Μια εξήγηση σε φίλους και "φίλους" για την προεκλογική γραμμή του ιστολογίου

του Σάββα Καλεντερίδη
Επειδή υπήρξαν αντιδράσεις από φίλους και επισκέπτες του ιστολογίου μας, για τη "γραμμή" που τηρήσαμε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, θεώρησα σκόπιμο να γράψω το παρακάτω σχόλιο.
Πρώτον και κύριο, το ιστολόγιο είναι ανεξάρτητο και δεν έχει οποιασδήποτε μορφής δέσμευση σε κανέναν, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Δεύτερον, το ιστολόγιο έχει έναν διαχειριστή και δυο συνδιαχειριστές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο καθένας από μας έχει τη δική του ιδεολογία, τη δική του άποψη και διατηρεί το δικαίωμα να έχει τις δικές του επιλογές. Πάντως, στην πράξη έχουμε δείξει όλοι, χωρίς να έχουμε προσυμφωνήσει σε τίποτα, ότι ο καθένας μας φροντίζει να επιλέγει τα θέματα που αναρτά ή μεταφράζει με βάση τη γενική γραμμή που ακολουθεί για χρόνια το ιστολόγιο, η οποία είναι η εξής:
Δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα καμιάς κομματικής παράταξης και κεντρική επιδίωξη όλων μας είναι η πολύπλευρη ενημέρωση των αναγνωστών μας, γιατί αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι μόνο μέσα από μια τέτοια διαδικασία είναι δυνατόν να διαμορφώσει κανείς ολοκληρωμένη άποψη και να βοηθήσει έτσι τον εαυτό του και την πατρίδα.
Αυτός είναι και ο λόγος που το ιστολόγιό μας φιλοξενεί άρθρα αρθρογράφων που έχουν διάφορες ιδεολογικές αφετηρίες και στοχεύσεις και δεν έχει προβεί ποτέ σε λογοκρισία ούτε αρθρογραφίας ούτε σχολίων, εκτός από περιπτώσεις ύβρεων, όσον αφορά τα σχόλια.
Ενώ, λοιπόν, επί χρόνια φιλοξενούμε άρθρα αριστερών αρθρογράφων, κάτι που θεωρούμε καθήκον μας για την πολύπλευρη ενημέρωση των αναγνωστών μας, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεχτήκαμε σχόλια και πιέσεις από φίλους και σχολιαστές να μην δημοσιεύουμε άρθρα που δεν συνάδουν με την προεκλογική προπαγάνδα* του ΣΥΡΙΖΑ!
Μάλιστα, όταν κάναμε κριτική στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, δεχτήκαμε κατηγορίες ότι υποστηρίζουμε την κυβέρνηση, λογική και πρακτική σταλινικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την οποία "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι με τους άλλους".
Όσον αφορά τις αντιδράσεις, αυτές κορυφώθηκαν όταν δημοσιεύσαμε το άρθρο μας "Η ανίκητη δύναμη και γοητεία του λαϊκισμού και οι νέοι Μαυρογιαλούροι", στο οποίο καταδεικνύεται και αποδεικνύεται ότι ο λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ ήταν η βασική αιτία που οδήγησε στην υπερχρέωση της χώρας, κατάσταση που καλούμαστε να διαχειριστούμε σήμερα με τεράστιο κόστος.
Και η συγκεκριμένη αναφορά μας έγινε γιατί θεωρούμε αδιανόητο και αδύνατο να επιχειρούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, χωρίς να έχουμε αναλύσει τα δεδομένα και τις λογικές που το προκάλεσαν. Πόσο μάλλον όταν οι ίδιες λογικές διαπιστώσαμε ότι επικρατούσαν στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην ουσία αποτελεί ένα νέο ΠΑΣΟΚ, όπως θα διαπιστώσει κανείς από τα ποσοστά που πήρε σε πολλές περιοχές της χώρας, με κύριο παράδειγμα την Κρήτη.
Από το χαρακτήρα των αντιδράσεων το συμπέρασμα που βγάλαμε είναι ότι τα κατάλοιπα σταλινικών νοοτροπιών στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και των υποστηρικτών του αλλά και του ιδιότυπου ολοκληρωτισμού που επικρατούσε στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι σε θέση να ανεχθούν οτιδήποτε είναι αντίθετο στη δική τους λογική ή για την ακρίβεια οτιδήποτε αντιστρατεύεται την πολιτική τους.
Εμείς και συγκεκριμένα ο γράφων, θα μπορούσε να είναι αρεστός σε όλους, και στην λογική της ανακυβίστησης, που επικρατεί σε μεγάλο βαθμό στην ταλαίπωρη χώρα μας, να τα "στρογγυλεύουμε" όλα, για να μην δυσαρεστούμε κανέναν και κυρίως εκείνον που προετοιμάζεται να καταλάβει την εξουσία.
Όμως, αποτελεί πεποίθηση του γράφοντος ότι η κριτική, πέραν του ότι είναι η γενεσιουργός αιτία της προόδου, είναι και καθήκον, για όσους η ζωή τα έφερε να έχουν δημόσιο λόγο.
Γι' αυτό, λοιπόν, καλό είναι επιτέλους σ' αυτήν τη χώρα να ανακαλύψουμε αυτό που λέγεται διάλογος και να πάψουμε να επισείουμε κάθε είδους φόβητρα, γιατί, εκτός των άλλων υπάρχουν και άνθρωποι που δεν εκφοβίζονται και δεν τρομοκρατούνται.
Δεν χρειάζεται να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας σφοδρές συγκρούσεις του υπογράφοντος με τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Κένυα αλλά και με τις συμμορίες που δρούσαν στο κράτος και τα  ελληνικά ΜΜΕ, επ' ωφελεία το βαθέος ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σημίτη, για θέματα αρχών, με αφορμή την προδοσία Οτζαλάν, συγκρούσεις για τις οποίες πληρώσαμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε τεράστιο κόστος, για να υπενθυμίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η στάση ζωής που επιλέξαμε δεν αλλάζει.
Γι' αυτό, για όλους τους παραπάνω λόγους, στο ιστολόγιό μας θα συνεχίσουμε να είμαστε ανοικτοί σε όλες τις ιδέες και θα συνεχίσουμε να λέμε τα "σύκα σύκα και τη σκάρφη σκάρφη", ασχέτως κι αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προπαγάνδα του οποιουδήποτε.

*Προπαγάνδα
Προπαγάνδα είναι η παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς. Ετυμολογικά, προπαγάνδα σημαίνει «διάδοση μίας φιλοσοφίας ή άποψης». Ιστορικά, ο όρος χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον εντός πολιτικού συγκειμένου και ιδιαίτερα αναφορικά με συγκεκριμένες κινήσεις που προωθούνται από κυβερνήσεις ή πολιτικές ομάδες. Το modus operandi της προπαγάνδας είναι παρόμοιο με αυτό της διαφήμισης. Για την ακρίβεια, η διαφήμιση μπορεί και να οριστεί ως προπαγάνδα υπέρ κάποιου συγκεκριμένου προϊόντος.

24 σχόλια:

  1. Δυστυχώς αυτή ήταν και είναι η πάγια τακτική της Αριστεράς! Δήθεν δημοκρατικοί. Εγώ λέω ότι προέρχομαι από τον δεξιό χώρο, έτσι έχω μεγαλώσει, αλλα όπως και να έχει συμφωνώ σε παρα πολλά με τους Αριστερούς θεωρητικούς και η μοναδική μου πλέον ιδεολογία είναι το ελληνικό έθνος, αλλα για να ξεκαθαρίσω η αγάπη μου για το έθνος μου δεν συνεπάγεται μισος για κάποιο άλλο έθνος, δεν είναι εθνικισμός δυτικού τύπου, ουσιαστικά ιμπεριαλισμός, αλλα ο εθνικισμός εκείνος που διδάσκει ο Δραγούμης. Πολύ συχνά λοιπόν μπαίνω και στο ISKRA και διαβάζω ενδιαφέροντα άρθρα από όλους, όταν εκεί δοκιμάζω να σχολιάσω στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα οποια διαφωνούντα σχόλια μου λογοκρίνονται, αυτή είναι η προσωπική μου εμπειρία και δεν περιμένω κάποιος να την πιστέψει. Το ίδιο δε συνέβαινε και στο antinews αλλα και στο news247, δηλαδή δυο ιστολογία διαφορετικά προσκείμενα το ένα δεξιά το άλλο αριστερά αντίστοιχα! Και δεν μιλάω ποτε για υβριστικά σχόλια για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα.

    Έχω συνειδητά επιλέξει τον infognomon για την ενημέρωση μου, γιατί αρχικά οι ειδήσεις τους είναι παρα πολύ αξιόπιστες αλλα και γιατί αφήνει ελευθερα να εκφράζονται όλες οι απόψεις και αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας, αλλα όχι μονο η ομορφιά είναι και η ουσία της δημοκρατίας! ΔΥΣΤΥΧΩΣ λίγοι στην αριστερά συμμερίζονται κάτι τέτοιο, είναι μάλιστα εμφανής η υπεροψία που αντιμετωπίζουν τις αντίθετες απόψεις ειδικά όταν μιλάμε για απόψεις που διαφωνούν με τις θεμελιώδεις αρχές της αριστερής ιδεολογίας και δεν αφορούν μόνον τη διαχείριση των ζητημάτων. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να ανησυχεί την αριστερά μήπως αντί για προοδευτική είναι βαθιά συντηρητική! Επιπλέον θα πρέπει να δουν λίγο το θέμα της ταυτότητας, γιατί πάλι οποιον δεν αυτοχαρακτηρίζεται αριστερός τον βλέπουν υποτιμητικά, είναι μια εμφανέστατη ρατσιστική τάση της Αριστεράς, η οποια βεβαια συναντάται ιδίως στον χώρο της ελληνικής αριστεράς και το τονίζω το ελληνικής!

    Το ότι ο αρθρογράφος αισθάνθηκε την ανάγκη να γράψει το παραπάνω άρθρο στο δικό του ιστολογιο με μια μονο μέρα αληθινά αριστερής διακυβέρνησης, όπως ισχυρίζονται οι Αριστεροί, νομίζω τα λέει όλα και μας προϊδεάζει για τη συνεχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἀπὸ τὴν ἀρχαιότητα ἔτσι ἥμασταν διασπασμένοι, σκοτωνότανε ὁ ἕνας μὲ τὸν ἄλλο, τώρα αὐτὸ τὸ μήνυμα δώσαμε στὴν Εὐρώπη.
    Εἶναι ἀνάγκη ἡ συμπολίτευσις νὰ ἔχῃ διαύλους ἐπικοινωνίας μὲ τὴν ἀντιπολίτευσι ὥστε νὰ ἔχουμε ἑνιαία ἐξωτερικὴ πολιτική. Πάρτε κανὰ παράδειγμα ἀπὸ τοὺς ἐξ ἀνατολῶν γείτονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aστέρης σημειώνει:
    ΄Εχω βαθειά εκτίμηση στον κ. Καλεντερίδη για την προσωπική του ιστορία, τον παλλόμενο πατριωτισμό του και την τρέχουσα δυναμική και ποιοτική προσφορά του -γραπτή και προφορική- στην πλήρωση τεράστιων κενών στην ενημέρωση των συμπατριωτών του και στην κινητοποίηση δυνάμεων πίεσης, όταν χρειασθεί να αποσοβηθούν εθνικά εγκλήματα από και φίλιους κυβερνώντος. Εκτιμώ επίσης τον γραπτό και προφορικό του λόγο του για τη στερεότητα της γνώσης, την ορθότητα της κρίσης και την άνεση, λιτότητα και σαφήνεια της διατύπωσης.
    Το παραπάνω κείμενο όμως, εξέχει αρνητικά. Επειδή-πιστεύω- επιχειρεί να υπερασπισθεί ένα λάθος εκ προκατάληψης: την δίκη και καταδίκη βάσει ενδείξεων προθέσεως αντί της επιφύλαξης για την κρίση επί
    τετελεσμένων πράξεων.
    ΄Ετσι εξηγείται και η απόπειρα να στηριχθεί η βεβαιότητα στην εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ=νέο ΠΑΣΟΚ με το γεγονός ότι ψηφίστηκε από όλη η Κρήτη...
    Γιατί δεν εξετάζεται καν και η διαμετρικά αντίθετη υπόθεση, εξ ίσου εύλογη, ότι ψηφίσθηκε μαζικά στην Κρήτη
    και στην υπόλοιπη Ελλάδα ως Αντι-ΠΑΣΟΚ και Αντί-ΝΔ φάρμακο και θεραπεία;
    Αλλά και εάν κριθεί εκλογικώς σκόπιμο να δικάσουμε και καταδικάσουμε βάσει προεκλογικών λόγων, τους οποίους εκλαμβάνουμε "μαυρογυαλουρικού" χαρακτήρα, ενός κόμματος που δεν έχει ποινικό μητρώο απάτης,
    αφού δεν έχει προηγουμένως κυβερνήσει, πως είναι δυνατόν, πολεμώντας το, να βοηθούμε εκλογικά τους
    σεσημασμένους και με βαρύτατο εγκληματικό μητρώο Μαυρογυαλούρους, που αντιπολιτεύεται;
    Βέβαια ο Ινφογνώμων είναι ακόμη νεαρός στην πολιτική και τα λάθη είναι ίδια της νεότητας και στους αγνότερους των νέων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αστέριε
      ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Όσον αφορά το νέο ΠΑΣΟΚ, ασφαλώς και δεν μπορεί να είναι ίδιο.
      Άλλωστε η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα.
      Έχω τεκμηριώσει στα άρθρα μου τις ομοιότητες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και Τσίπρα-Παπανδρέου.
      Την Κρήτη και τη συμπεριφορά των εκλογέων την ανέφερα ως ενδεικτικό παράδειγμα.
      Δεν σε ξενίζει που οι άνθρωποι αυτοί, όσοι ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, πήγαν όλοι σούμπιτοι στον ΣΥΡΙΖΑ;
      Μήπως ακολουθήθηκε η ίδια συνταγή για να πεισθούν;

      Διαγραφή
  4. Ένα πράγμα που δεν θέλουμε (μάλλον) να παραδεχθούμε, κ. Καλεντερίδη, είναι το εξής:

    η αστική τάξη - στην οποία ανήκω και εγώ, στο μικροαστικό της κομμάτι - είχε την υποχρέωση να τεθεί στην πρωτη γραμμή της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και της μείωσης των συνεπειών της χρεωκοπίας για τα μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας. Αντί για αυτό, οι πολιτικοί που την εκπροσωπούν, πρόδωσαν ξεκάθαρα την πατρίδα και την κοινωνία. Συντάχθηκαν - στο όνομα ενός δήθεν (και αγνωστης αξίας πια) ευρωπαικού πολιτικού και οικονομικού κεκτημένου - με την τυραννία των Αγορών και της εν Ευρώπη αντιπροσώπου τους, της Γερμανίας. Ταχθηκαν συνειδητά και επίμονα, διεφθαρμένες από το πάρτυ της μεταπολίτευσης και έχοντας από χρόνια σταματησει να παράγουν πολιτική σκέψη, ακόμη και μέτριας η κακής ποιότητας.

    Το αποτέλεσμα ήταν πως ο κόσμος στράφηκε με απελπίσια σε ένα κόμμα του 4% προ ολίγων ετών. Όχι γιατί τι πίστεψε, αλλά γιατί δεν έχει άλλο τρόπο να σταματησει τον κατηφορο της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής.

    Οι αναγνώστες σας γνωρίζουν ιστορία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστική τάξη (ιδίως το μεγαλο-αστικό της κομμάτι) προδίδει τον απλό άνθρωπο. Το 1941, επέλεξαν να φύγουν με τα υπάρχοντά τους (και τις νταντάδες!, διαβάστε την περιγραφή της επιβίβασης στο Φάληρο, Απρίλης του 1941) στη Μέση Ανατολή. Και όχι να μείνουν εδώ για να οργανώσουν την επιβίωση του απλού λαικού ανθρώπου που έίχε γράψει σελίδας δόξας στο Βορειοηπειρωτικό μέτωπο και τα Οχυρά. Και βρέθηκε μετά, να πεθαίνει της πείνας στο λιμό του 1941-42, επειδή δεν είχε μείνει κανείς εδώ για να οργανώσει την καθημερινότητα στις κατεχόμενες πολεις.
    Το αποτέλεσμα το ξέρετε. Το κενό καλύφθηκε από το ΕΑΜ, επειδή το ΚΚΕ με τη τεράστια πείρα του είδε αμέσως την ευκαιρία. Και οι αστοί, για να επιστρέψουν, έπρεπε να τα βγάλουν πέρα με ένα μεγάλο, ένοπλο κίνημα της Αριστεράς, που είχε ανδρωθεί ενόσω αυτοί ήταν "εκτός".

    Οι ομοιοτητες είναι τεράστιες, χωρίς βεβαια πια την "'ένοπλη" διάσταση. Αν ο - ανύπαρκτος προ ετών - ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να τιθασευσει την ανεργία, να επανεκκινησει στοιχειωδώς την οικονομική δραστηριότητα, και να δώσει την αίσθηση της αξιοπρέπειας στον απλό άνθρωπο, οι αστοί πολιτικοί θα μείνουν για χρόνια στην ντουλάπα. ΜΕ τα αζήτητα.

    Ο Γ. Καραμπελιάς (νομίζω) το έχει πολύ σωστά περιγράψει: δεν υπήρξε αστική τάξη τις τελευταίες δεκαετίες στην ελλάδα. Μεταπρατική τάξη ήταν, χωρίς ιδεολογία άλλη από την ιδιοτέλεια. Δυστυχώς, πέρασαν πολλά χρόνια από τις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε οι αστοί δεν έφτιαχναν σπίτι στην Αθήνα επειδή εκκρεμούσε η υλοποιηση της "Μεγάλης Ιδέας" (ότι και αν σκεφτεται κανείς για αυτη την ιδέα) και διεθεταν τον πλουτο της για την πραγματωση της. Οι σημερινοί αστοί, κοίταξαν να καταβροχθίσουν και τα χρήματα της επόμενης γενιάς και να τα πανε στο εξωτερικό.

    Και οι πολιτικοί τους, αντιστοιχοι ήταν, με την εξάιρεση του Κ. Καραμανλή που έκανε τις επιλογές που έπρεπε (στο σχέδιο Αναν, στο veto για τα Σκόπια), εν πληρη επιγνωσει πως θα το πληρώσει. Ας παραπονεθούν τωρα στους προστάτες τους που τους πέταξαν σαν στιμμενη λεμονόκουπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α) Ὁ ὅρος προπαγάνδα δέν εἶναι ἀξιολογικά οὐδέτερος, στήν Ἑλληνική γλῶσα. Ὁ ὁρισμός πού δίδεις, Σάββα, εἶναι ἀξιολογικά οὐδέτερος διότι μᾶλλον εἶναι παρμένος ἀπό τήν γαλλική καί ἀγγλική γλῶσσα, ὅπου ὑπάρχει τό ρῆμα propager και propagate πού σημαίνουν διαδίδω. Στήν Ἑλληνική ὅμως, ὁ ὅρος αὐτός εἰσῆλθε ἱστορικῶς, καί ἔγινε γνωστός, μέ τήν προπαγάνδα τοῦ Γκαῖμπελς (ὁ ὅρος λοιπόν χρησιμοποιήθηκε διαδοχικῶς ὡς "προπαγάνδα τοῦ ΚΚΕ", ὡς "προπαγάνδα τοῦ BBC" στό θέμα τῆς Κύπρου, ὡς "προπαγάνδα κατά τοῦ ΚΚΕ" κ.λ.π.) , καί εἶναι ἤδη συνδεδεμένος μέ τό διαδιδόμενο συστηματικῶς, καί πιθανότατα ἐπισήμως, ἀλλά πάντως μέ "γραμμή" καί μέ προγραμματισμό, ψεῦδος. Συνεπῶς, ἄλλο συστηματική διάδοση ἤ προώθηση ἰδεῶν καί ἀπόψεων, καί ἄλλο προπαγάνδα.
    Β) Παρά τήν ὁμοιότητα στίς διαδιδόμενες ἰδέες, προεκλογικῶς καί σίγουρα μετεκλογικῶς, νομίζω ὅτι διαφέρουν πολύ τό πασόκ ἀπό τόν σύριζα. Ὅσο διαφέρει ὁ πράσινος ἥλιος ἀπό τόν ἀληθινό φυσικό ἤλιο...
    Γ) Τό πρόβλημα ὅμως εἶναι, ὅτι καί στίς δύο περιπτώσεις ἔχουμε στοιχεῖα εἰδωλολατρείας, δηλαδή ψεύδους στό πλέον θεμελιῶδες, τό ὁποῖο καί ὑπονομεύει, ἄν καί διαφορετικά, τήν ὑγιῆ πορεία. _ Σχετικά μέ τό ψεῦδος πού ὑποκρύπτεται στήν τυχόν ἀλληγορική ἀπολυτοποίηση τοῦ πραγματικοῦ ἠλίου, ἄλλο ὁ πολιτικός ὄρκος πού πρϋποθέτει ἐνεργητική ἀθεΐα καί πολιτική θρησκευτικότητα, καί ἄλλο ἡ "διαβεβαίωση στήν τιμή καί στήν συνείδηση", πού εἶναι μία στάση ἐντιμότητας καί διαθέσεως νά παύσῃ ὁ ὑποκριτικά διδόμενος ὄρκος. Παρα-ἔγινε τό κακό μέ τήν ὑποκρισία καί τά ψεύδη.
    Δ) Τό βέβαιον εἶναι ὅτι ἡ θρησκευτικοποίηση τῆς πολιτικῆς (ὡς λόγου καί ὡς πρακτικῆς), εἴτε μέ βάση κάποιον διεθνιστικό ἀνθρωποκεντρισμό, εἴτε μέ βάση κάποιον ἐθνικισμό, συνιστᾶ παραθρησκευτική αἵρεση καί συνεπάγεται ἀπό ἀπο-ὀρθοδοξοποίηση καί ἀποχριστιανισμό ἕως παντοειδῆ ἐκ(μουσουλμαν)-ισμό καί/ἤ ἐκ(σεκτ)-ισμό. Καί ὅτι, ὁμοίως, ἡ ἀποθρησκειοποίηση τῆς πολιτικῆς εἴτε μέ θρησκεία τό κράτος καί τό γράμμα τοῦ νόμου, εἴτε μέ θρησκεία τόν ἀτομοκεντρισμό καί τήν ἰσοπέδωση στό ὄνομα μιᾶς πειραματικῆς ἤ παγκόσμιας συντροφικότητας (βλ. "ἀντιρατσιστικό νόμο"), συνεπάγεται φυσικῶ τῶ λόγῳ διώξεις πρωτίστως τῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν καί τοῦ φυσικοῦ κοινοτισμοῦ, καί πορεία πρός κάποιον ἀποθεωμένο ἄνθρωπο, "πατερούλη" ἤ τιμονιέρη".
    Ε) Ὅποιοι νομίζουν, ὅτι αὐτά τά θεμελιακά, δέν ἔχουν ἄμεση σχέση μέ τήν πορεία στά οἰκονομικά, στήν (ἁν)-ἀξιοκρατία, στά ἐθνικά θέματα, στήν διαμόρφωση τοῦ πολιτικοῦ συτήματος τόσο στούς θεσμούς του ὅσο καί στήν λειτουργία του (ἰδίως ἀντιμετώπιση τῆς διαφθορᾶς), πλανῶνται πλάνην οἰκτράν. Εἷναι λοιπόν πολύ θετικό ὅτι ὁ νέος ἁρμόδιος ὑπουργός γιά θέματα διαφθορᾶς ἔδωσε ὀρθόδοξο χριστιανικό ὄρκο (ἐλπίζουμε ὅλοι, ὄχι ὑποκριτικῶς). Μακάρι νά ἀνταποκριθῆ λές καί τόν ἔδωσε, καί ὁ νέος ὑπουργός παιδείας. Ἀλλά καί ὅλοι οἱ ἄλλοι νέοι ἁρμόδιοι.
    ΣΤ) Τό ἰστολόγιο ἀγωνίζεται τόν "ἀγῶνα τόν καλόν", σέ ἕνα κόσμο πνευματικῆς καί πολιτικο-'ιδεολογικῆς συγχύσεως καί παγίδων. Κάθε "προκατάληψη" λόγω ἰδιαίτερων ἀτομικῶν ἐμπειριῶν κάι καταβολῶν, ἀναπόφευκτη σέ ἕνα βαθμό, συνιστᾶ κίνδυνο γιά παρανοήσεις. Ἔρρωσθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν είδα ποτέ το ιστολόγιο αυτό να έχει κομματική γραμμή.Ελεύθερες αφήνει τις απόψεις όλων.Μας ενώνει όλους η αγάπη μας για την Ελλάδα που τουλάχιστον οι συντάκες την έχουν αποδείξει και έμπρακτα στο παρελθόν.Τώρα αν διαφωνούμε σε κάτι πάλι διαφωνούμε από φόβο μήπως η επιλογή του άλλου είναι επζήμια για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ό,τι αφορά εμένα που όντως άσκησα δριμύτατη κριτική στο παρών ιστολόγιο και σε άρθρα & τοποθετήσεις του Σάββα Καλεντερίδη ως φιλονεοδημοκρατικές ως και φιλοσαμαρικές, θα επαναλάβω το εξής που είχα γράψει προ ημερών και στο οποίο ο ΣΒ δεν τοποθετήθηκε:

    "Σάββα, έχεις σκεφθεί πως η απερχόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ -την οποία σαφώς υπερασπίζεσαι- που πρεσβεύει ένα κίβδηλο πατριωτισμό πίσω από τον οποίο κρύβει τον καννιβαλικό νεοφιλελευθερισμό και την υποτέλεια στο γερμανικό ιμπεριαλισμό επέβαλλε στο λαό μας τη γνωστή εθνοκτόνο και λαοκτόνο πολιτική με το γνωστό θατσερικό επιχείρημα ΤΙΝΑ (There Is No Alternative), δηλαδή "δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέραν από την πολιτική μας";

    Κι ακόμη και ΤΩΡΑ στο παρά πέντε των εκλογών, επιμένουν στο επιχείρημα αυτό που πόρρω απέχει από το "βαρβαρικό" (όπως το έχεις χαρακτηρίσει) επιχείρημα Μπους "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας"!

    Κι όμως εσύ εγκαλείς ΕΜΕΝΑ τον καταπιεζόμενο, τον εξουσιαζόμενο, τον αφανιζόμενο πολίτη-κύτταρο ενός σαρωμένου λαού από τις πολιτικές που μας επιβάλλονται με το επιχείρημα "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση"!!!!

    ΟΚ, σαφώς δεν είσαι μαρξιστής ώστε να χρησιμοποιείς ως αναλυτικό εργαλείο τη μαρξιστική διαλεκτική, αλλά τέτοιο "άλμα λογικής" που κάνεις με αυτή την ισοπεδωτική εξίσωση, είναι ΠΟΛΥ χειρότερο από την κάθετη εναντίωσή μου στο φασιστικό καθεστώς των Σαμαροβενιζέλων και σε ό,τι αποτρόπαιο συμφέρον και ιδεολόγημα εκπροσωπεί!

    Σε τελική ανάλυση, αφού αυτοί σκέφτονται και πράττουν βάσει του "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας", ναι εγώ είμαι εξ ορισμού ΕΝΑΝΤΙΟΝ τους και εσύ βάσει της στάσης σου εξ ορισμού ΜΑΖΙ τους... αυτοί όμως δεν μου αφήνουν και δεν σου αφήνουν εναλλακτική λύση, όχι εγώ..."

    Επομένως, δεν έπεσε ο Σάββας Καλεντερίδης και το παρών ιστολόγιο θύμα "σταλινικών πιέσεων" αλλά της λογικής Μπους "όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας" από την οποία διακατήχετο η προηγούμενη κυβέρνηση (την οποία στήριξε πολλάκις ο Σάββας τα τελευταία 2 χρόνια) και εξακολουθεί να διακατέχεται ο μικρόψυχος και μικροπρεπής αρκάς (κι όχι Μεσσήνιος) Αντώνης Σαμαράς όπως έδειξε και με την αθλιότητα της μη παράδοσης του Μεγάρου Μαξίμου στο νέο πρωθυπουργό.

    Προσωπικά, εύχομαι η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ που εξαγγέλλει ο Σάββας Καλεντερίδης να είναι ειλικρινής, να διέπεται όχι από οππορτουνισμό αλλά από άδολη διάθεση για φιλαλήθη αναζήτηση του αυθεντικού πατριωτικού πνεύματος που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη νέα εποχή μετα-μεταπολίτευσης και τους πολίτες της καθημαγμένης χώρας μας στις επιλογές των ίδιων και της νέας ηγεσίας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιττό να πω ότι είναι εντελώς άστοχο το σχόλιο του ΣΒ ότι "ίδιες λογικές διαπιστώσαμε ότι επικρατούσαν στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην ουσία αποτελεί ένα νέο ΠΑΣΟΚ, όπως θα διαπιστώσει κανείς από τα ποσοστά που πήρε σε πολλές περιοχές της χώρας, με κύριο παράδειγμα την Κρήτη."
      Δηλαδή ΤΙ θα έπρεπε να κάνει ο Σύριζα;
      Να απαρνηθεί τους ψήφους που έλαβε στην Κρήτη για να μη θυμίζουν τα τεράστια ποσοστά που ελάμβανε ο Παπανδρέας;
      Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να απαρνηθεί η ΝΔ τα ακόμη και τώρα μεγάλα ποσοστά της σε Λακωνία-Μεσσηνία προκειμένου να μη θυμίζουν τα τεράστια ποσοστά που έλαβε εκεί το φιλοβασιλικό ψηφοδέλτιο κατά το πολιτειακό δημοψήφισμα του 1974!

      Διαγραφή
  8. ..... οι ίδιες λογικές διαπιστώσαμε ότι επικρατούσαν στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην ουσία αποτελεί ένα νέο ΠΑΣΟΚ .....

    Άντε καλά κρασιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αστέρης ανταπαντά:
    "Όσον αφορά το νέο ΠΑΣΟΚ, ασφαλώς και δεν μπορεί να είναι ίδιο.
    Άλλωστε η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα..."

    Αγαπητέ μου κ. Καλεντερίδη,

    Γιατί δέν εξετάζετε ως λογική υπόθεση το ενδεχόμενο, στην προκειμένη περίπτωση να δούμε και την αντιστροφή του γνωστού γνωμικό: η Ιστορία να φανεί στην επανάληψη, αποδεικνύοντας πως Φάρσα ήταν το προηγούμενο;
    Λίγη υπομονή! Η Ιστορία θα δείξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η προπαγάνδα και η διαφήμιση, αρνητική ή μη, είναι πόλεμος με άλλα μέσα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. El Carnicero Rojo και Δημήτρη
    παρά την κριτική, σας θεωρώ φίλους του ιστολογίου και δικούς μου και μερικές φορές όταν γράφω κάτι, το κάνω και για πλάκα. Άρα δεν υπάρχει πρόβλημα.
    Δεν έχω πρόβλημα με την κριτική.
    Απλά πιστεύω ότι πρέπει να αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί και η δίκη προθέσεων.
    Επίσης, δεν είπα κανέναν σταλινικό, μίλησα για " τα κατάλοιπα σταλινικών νοοτροπιών στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και των υποστηρικτών του αλλά και του ιδιότυπου ολοκληρωτισμού που επικρατούσε στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι σε θέση να ανεχθούν οτιδήποτε είναι αντίθετο στη δική τους λογική ή για την ακρίβεια οτιδήποτε αντιστρατεύεται την πολιτική τους. τα κατάλοιπα σταλινικών νοοτροπιών στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και των υποστηρικτών του αλλά και του ιδιότυπου ολοκληρωτισμού που επικρατούσε στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι σε θέση να ανεχθούν οτιδήποτε είναι αντίθετο στη δική τους λογική ή για την ακρίβεια οτιδήποτε αντιστρατεύεται την πολιτική τους."
    Δεν έχω χρόνο και δεν μπορώ να συνεχίσω, αλλά το άρθρο δεν γράφηκε για να μην γίνεται κριτική.

    υ.γ. Δημήτρη, πρόσεχε γιατί έχεις πάρει φρόα και πατινάρεις. Και όταν αρχίσουν οι στροφές θα χρειαστείς δραμαμίνη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως κύριε Καλλεντερίδη, αγαπημένε μου Στρατηγέ (να πούμε και κάτι μεταξύ σοβαρού και αστείου και μείς) οφείλεις να παραδεχτείς πως έπεσες και συ και ο άλλος στρατηγός (Καραμπελιάς) κάπως έξω (υπερέβαλλα και γω και άλλοι στα ''χωσίματα'', αλλά με αγάπη προς την προσπάθειά σας). Θα έλεγα μάλιστα πως ακόμα και γω που επέμενα στην αντιφατικότητα του φαινομένου συριζα και τις θετικές πλευρές του χάους που φέρνει έπεσα έξω. Με την έννοια πως ο συριζα-ανέλ (περι αυτού πρόκειται) ανοίγει τους γεωπολιτικούς ασκούς του αιόλου, πράγμα πασιφανές από τον χαμό περι τα ρωσσικά. Χωρίς να αποκλείεται η κωλοτούμπα, ή το ατύχημα (ατυχήματα) με τις όποιες συνέπειες, δεν υπάρχει πίσω. Τίποτα δεν θα γυρίσει πίσω στην εξευτελιστική υποτέλεια της 5ετίας. Αν πάει να γίνει κάτι τέτοιο ο Τσίπρας και ο Καμμένος θα πάνε στο μηδέν αμέσως. Η πορεία είναι μπροστά, και το μπροστά δεν είναι ούτε το ποτάμι, ούτε η νδ, ούτε το κκε. Τι είναι μπροστά; Πάντως κάτι με προσανατολισμό στην εθνική στρατηγική.

    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εχω να σας προτεινω μια λυση κ. Καλεντεριδη για να αποφυγετε το χασιμο του χρονου σας με τετοια απολογητικα κειμενα... να ποσταρετε μονο τα πονηματα του Φαηλου και του Λαζαριδη...θα εξαφανιστουν ως δια μαγείας ολοι οι κακοπροαιρετοι αναγνωστες σαν του λογου μου και θα απομεινουν μονο κατι φωστηρες παλαμακιστες που πολυ φοβαμαι οτι είστε εσεις οι ιδιοι οι 3 - 4 με ανακυκλωμενα ψευδώνυμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και μια και μιλάμε για "νέα πορεία", νέα στάση και οπτική απέναντι στη νέα κατάσταση, ας δούμε πώς κάποιοι εξ ημών εκ των αριστερών βλέπουμε τα πράγματα ως προς το τί προηγήθηκε και το τί πρέπει να γίνει απέναντί του...

    http://www.anapodos.com/373428782/2483425/posting/%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B9%CF%83?b=A25E7FDCE3042B2A2B1F22BBC477B206EBB94

    Η πλατεια , το κινημα και η ΝΕΜΕΣΙΣ 28 Ιαν. 2015

    Θανάσης Βικόπουλος
    πηγη ##ertopen

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Να ξέρει ο λαός, να μάθουν αυτοί που δεν ξέρουν, πως οι ηρωικοί μαχητές της ΕΡΤ δεν μίλησαν ποτέ για εκδίκηση σε κανένα από τα διαμαντένια κείμενά τους, που κόσμησαν την πιο ρομαντική και συνάμα πιο σκληρή μάχη. Αυτό που κάποιοι ζήτησαν ή θα ζητήσουν αύριο μεθαύριο είναι η πιο λαμπρή σημαία του κάθε κινήματος: Το δίκιο. Και δίκιο σημαίνει να τελειώνουμε οριστικά με τους καιρούς στους οποίους θα μπορεί ο καθένας να πατά σε δύο βάρκες σε βάρος του ελληνικού λαού και στη συνέχεια να λαμβάνει μέρος στο χτίσιμο των νέων δομών σαν να μην συνέβη τίποτα. Δίκιο σημαίνει να αναζητήσουμε και να ανταμώσουμε οριστικά τις εποχές που αυτό δεν θα φωλιάζει μόνο στο συλλογικό ασυνείδητο, αλλά θα γίνεται και πράξη. Ειδάλλως, η πλατεία των Τρικάλων είναι πάντα εκεί. Το ίδιο και ο φανοστάτης. Θα μας περιμένουν για να φιλοξενήσουν ένα ακόμη κίνημα που ηττήθηκε."

      Διαγραφή
    2. Είναι γνωστη η τακτική του λεγε λεγε κάτι θα μείνει, αλλα κόψε λίγο. Η αθώωση του Βελουχιώτη μεταξύ σας μπορεί να έχει γίνει, αλλα κανεις δεν θα skexasei τα εγκλήματα του ούτε ότι πολέμησε κάτω από τη σημαία του κόμματος, η σημαία η δικη του ήταν του ΚΚΕ η σημαία, αυτό υπηρέτησε και το Soviet, άρα άσε κατά μέρος τον ελληνικό λαό! Δεν ήξερε τι σημαίνει Ελλάδα και Έλληνες, να τα διαλύσει και να τα σβήσει από το χάρτη μπορεί και να το ήθελε, προς όφελος μιας διεθνιστικής χώρας που θα κυβερνούσε απολυταρχικά ο ίδιος! Αυτά τα παραδείγματα θα πρέπει να είναι παραδείγματα προς αποφυγή, το κόμμα πρέπει να μπαίνει κάτω από την πατρίδα και το έθνος και όχι από πάνω, διαφορετικά φτάνουμε στις κρίσεις, ακόμα δεν έμαθες όλες οι παρατάξεις πρέπει να το έχουν διδαχθεί αυτό!


      Όσο για τους εργαζομενους της ΕΡΤ αλλα και για την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ ήταν πάντοτε το εργαλείο του εκάστοτε κόμματος, πάντοτε οι δημοσιογράφοι που δούλευαν εκεί λειτουργούσαν με βάση την εκάστοτε κυβερνητική γραμμή ενώ πολλοί από αυτούς λεηλατούσαν την ΕΡΤ με τους μισθούς τους! Είναι ένα παράδειγμα του πως καταντούν οι κρατικές υπηρεσίες σε ένα πελατειακό σύστημα σαν το δικό μας! Θα έπρεπε να σε τρομάζει λοιπόν το ότι η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει τον κρατισμό. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ λοιπόν όπως και κάθε δημόσιος υπάλληλος έπεσαν θύμα της κατάντιας του κράτους, για ένα κράτος όμως που και αυτοί κοιτούσαν πως θα "λοφαρουν" και όχι πως θα δουλέψουν για να το βελτιώσουν, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις...

      Διαγραφή
  15. Προς όλους τους σχολιαστές
    επειδή δεν γνωρίζετε τι διαβήματα έχω δεχτεί, γιατί δεν είναι μόνο τα σχόλια, καλόν είναι να διαβάσετε γραμμή γραμμή το κείμενο.
    Περιέχει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.
    Όσο για την εθνική στρατηγική που λες Eriugena, μακάρι να είναι έτσι, όμως μάλλον δεν έχουν μπούσουλα οι άνθρωποι.
    Αποφασίζουν να τεντώσουν το σχοινί με τις ΗΠΑ, παίρνοντας αποστάσεις από τη δήλωση της ΕΕ για την Ουκρανία.
    Όταν το κάνεις αυτό, χρειάζεσαι συμμάχους, οι πιο ισχυροί από τους οποίους είναι η Ρωσία και η Κίνα.
    Την ίδια μέρα όμως, ο Δρίτσας, ανακοινώνει κάτι που κάνει... Τούρκους τους Κινέζους, για τον ΟΛΠ.
    Ε δεν γίνεται έτσι πολιτική, με παιδαρέλια που δεν έχουν δουλέψει στη ζωή τους και με ραμολιμέντα.
    Φυσικά, μετά έκανε μισή κωλοτούμπα ο Δρίτσας, όμως είναι ενδεικτικό της κατάστασης.
    Εν τέλει, άλλο καταλήψεις, γιαούρτια, μολότωφ και διαδηλώσεις και άλλο οι υπόθεσεις του κράτους.
    Μέχρι να μάθουν οι πασόκοι στου κασίδι το κεφάλι, διαλύθηκε το κράτος.
    Τώρα, μέχρι να μάθουν οι καταληψίες και οι 'οικολόγοι', που θεωρούν τα μπουκάλια για τις μολότωφ και τα παλούκια αθώα εργαλεία, θα διαλύθεί ότι έχει απομείνει όρθιο.
    Μακάρι να βγω ψεύτης, όμως τα πρώτα δείγματα είναι για γέλια και για κλάματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mήπως ΔΕΝ τα βάζεις ΟΛΑ στη ζυγαριά των σχέσεων με Δύση-Κίνα-Ρωσία;
      π.χ. η αναδιαπραγμάτευση της σκανδαλώδους σύμβασης με την COSCO με γνώμονα το δικό μας εθνικό συμφέρον έχει ως αντίβαρο το ξεμπλοκάρισμα της παραχώρησης των (διαλυμένων) σιδηροδρόμων της χώρας στους Κινέζους... με εθνικά επωφελείς όρους εκμετάλλευση του δικτύου που θα ανακατασκευασθεί από τους Κινέζους και για συγκεκριμένο χρόνο κι όχι το "μπάτε σκύλοι αλέστε" που έγινε στην παραχώρηση του ΟΛΠ... επομένως ΚΑΛΑ πρώτα δείγματα κι όχι για γέλια και για κλάμματα... γι'αυτό εγώ λέω ότι χρειάζεται μαρξιστική διαλεκτική, ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής... βλέπε Κοτζιάς...

      Διαγραφή
    2. Ο ΟΛΠ δηλαδή δεν πάει καλά με τους Κινέζους; Δεν ήταν καλή επένδυση; Είναι τυχαίο που και ο ΓΑΠ και ο Τσιπρας βάζουν εμπόδια στην επένδυση αυτή; Τι ρόλο παίζουν εγχώρια αλλά και αμερικανικά συμφέροντα για τα κολλήματα; Προς το παρόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής μόνον ο Κοτζιάς δεν έχει μιλήσει, αντίθετα μιλάει ο Λαφαζανης ως τι ; Όσον αφορά για το θέμα της Ουκρανίας αντί εμείς να υπερασπιστούμε τη Ρωσία καλά θα κάνουμε να υπερασπιστούμε τα ελληνικά συμφέροντα! Το προφανές αυτή τη στιγμή είναι πως όλοι οι Δυτικοί είναι εμφανέστατα δυσαρεστημένοι με ΡΗ στάση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα, μήπως πρέπει να το εκμεταλλευτούμε;

      Διαγραφή
    3. Οι απόψεις μου για τις ελληνορωσικές σχέσεις στο βιβλίο που εκδώσαμε πριν λίγους μήνες.
      http://infognomon.com/?product=%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%B5
      ΕΛΛΗΝΟ-ΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: από την αδράνεια στην ενσυνείδητη επιλογή αναθέρμανσης
      €13
      Συγγραφέας: Ερμής Σούλης-Σκιαδόπουλος
      ISBN: 978-960-8362-76-5
      Σελ.: 114

      Διαγραφή
    4. Όμως, η εξωτερική πολιτική θέλει τρόπο και γνώση.

      Διαγραφή
  16. "Αυτός είναι και ο λόγος που το ιστολόγιό μας φιλοξενεί άρθρα αρθρογράφων που έχουν διάφορες ιδεολογικές αφετηρίες και στοχεύσεις και δεν έχει προβεί ποτέ σε λογοκρισία ούτε αρθρογραφίας ούτε σχολίων, εκτός από περιπτώσεις ύβρεων, όσον αφορά τα σχόλια".

    Όλο το νόημα του infognomonpolitics.
    Ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει και να αντιλαμβάνεται τα λόγια του άλλου όπως νομίζει.
    Σε όποιον δεν αρέσει να μην διαβάζει το ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.