5/1/15

Μπράβο στον Νίκο Αναστασιάδη: Καμία διαπραγμάτευση όσο παραβιάζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα


Ο κ. Αναστασιάδης (φωτ. αρχείου) επανέλαβε πως ο φυσικός πλούτος αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο για έναν ουσιαστικό διάλογο, μακριά από απειλές ή εκβιασμούς.
Αδύνατη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης  τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος όσο συνεχίζεται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε γραπτή δήλωση του, ύστερα από τη σημερινή μακρά συνεδρία του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρει ότι στη συνάντηση προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν τις απαράδεκτες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, με την εκδοθείσα NAVTEX και την ερευνητική δραστηριότητα του Barbaros στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι στη συνάντηση επαναδιατύπωσε την πολλάκις εκφρασθείσα θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς που συνοψίζεται ως εξής:
«Ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδύνατη η συμμετοχή μου εις τον προκαθορισθέντα διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

REUTERS/TOBY MELVILLE
«Επανέλαβα τη βασική αρχή δικαίου πως ο φυσικός πλούτος της χώρας ανήκει εις το κράτος, την ευθύνη διαχείρισης του οποίου έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας.
Συνεπώς, ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πρόσχημα της προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, όχι μόνο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, αλλά και ουδόλως ευσταθούν», τόνισε ο Πρόεδρος στη γραπτή δήλωση του.
Επίσης επανέλαβε πως η συμμετοχή των Τουρκοκύπριων επί θεμάτων που άπτονται της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας προϋποθέτει τη λύση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί.
«Είναι εξίσου κατανοητό ότι όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν κατατεθούν οι Χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών και εφόσον ο διάλογος θα ευρίσκεται στην τελική πορεία λύσης», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης.
Επανέλαβε επίσης τη θέση πως ο φυσικός πλούτος αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο για έναν ουσιαστικό διάλογο, μακριά από απειλές ή εκβιασμούς, προκειμένου να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν μια κοινά αποδεκτή λύση του κυπριακού προβλήματος.
Η λύση, ανέφερε, θα είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και του συνόλου των χωρών της περιοχής, της Τουρκίας μη εξαιρουμένης.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

5 σχόλια:

  1. Μα τέτοια στροφή 180 μοιρών μετά το καλοκαίρι από τον Αναστασιάδη;

    Από "έχω κόκκινες γραμμές αλλά τις πατάω" στο "βραχυπρόθεσμα εθνικά υγιής στάση, μετατροπή της Προεδρίας σε Οβάλ Γραφείο, εθνική στρατηγική για πρώτη φορά από το '74, εθνική ομοψυχία" και άλλα σχετικά;

    Όταν υπάρχει υπόβαθρο, όλα γίνονται.
    Το υπόβαθρο βέβαια δεν πέφτει από τον ουρανό... ή μήπως όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συνηθισμένη πρακτική βέβαια είναι να δημιουργείται πρόβλημα όταν οι πολιτικοί ξεχνούν ότι αυτό το υπόβαθρο δεν τους ανήκει και δρουν με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας απ'ότι προβλέπει...

      Διαγραφή
  2. http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/235777/sfodres-antidraseis-ton-kommaton-gia-tin-proedriki-dilosi
    Πυρ και μανία με το «εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί» Σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων για την προεδρική δήλωση
    Αποστολή με emailΕκτυπώστε την σελίδα

    1824 21
    Σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων για την προεδρική δήλωση
    Σχετικά άρθρα:
    Μη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις (05/01/2015)

    Λευκωσία: Πύρ ομαδόν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη εξαπέλυσαν τα πολιτικά κόμματα, με αφορμή την αναφορά του Προέδρου στη γραπτή δήλωσή του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών περί «εκκρεμοτήτων που δεν έχουν συμφωνηθεί». Με ανακοινώσεις τους εκφράζουν έντονη την ανησυχία τους θεωρώντας ότι ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπαναχωρεί από τη θέση αρχή που κατ' επανάληψη διατύπωνε πως το φυσικό αέριο δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού.

    ΔΗΚΟ: Ο ΠτΔ υποχωρεί με συγκεκαλυμμένο τρόπο

    Την έντονη ανησυχία του για τη συγκεκριμένη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη γραπτή δήλωσή του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, εκφράζει το ΔΗΚΟ.

    Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι «ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατυπώνει την ορθή θέση ότι "ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδύνατη η συμμετοχή εις τον προκαθορισθέντα διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος" και την επίσης ορθή θέση ότι "η συμμετοχή των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας επί θεμάτων που άπτονται της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας προϋποθέτει τη λύση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί", έρχεται δυστυχώς στη συνέχεια να συμπληρώσει πως: "Όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν κατατεθούν οι Χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών και εφόσον ο διάλογος θα ευρίσκεται στην τελική πορεία λύσης"».

    «Με δεδομένες τις διεθνείς πιέσεις, τις πρόσφατες εξελίξεις και τις δηλώσεις Άιντα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η αναφορά αυτή δημιουργεί δικαιολογημένα ερωτηματικά. Γι αυτό, οφείλει ο πρόεδρος Αναστασιάδης να δηλώσει ξεκάθαρα ότι στις αναφερόμενες "εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί» δεν περιλαμβάνεται το θέμα του φυσικού αερίου».

    «Σε αντίθετη περίπτωση», συνεχόζει το ΔΗΚΟ, «ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποχωρεί με συγκεκαλυμμένο τρόπο και αλλάζει μια πάγια διακηρυγμένη θέση της πλευράς μας αλλά και του ιδίου προσωπικώς, ότι το θέμα του φυσικού αερίου δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν από τη λύση του Κυπριακού».

    «Μια τέτοια μονομερής υποχώρηση δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα, αποθρασύνει την Τουρκία και την ενθαρρύνει να συνεχίζει ακάθεκτη "την πολιτική των κανονιοφόρων" και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

    ΕΔΕΚ: Επαναλαμβάνονται τραγικά λάθη του παρελθόντος

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου σε ανακοίνωσή του τονίζει πως
    [....]
    Πηγή: philenews
    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/235777/sfodres-antidraseis-ton-kommaton-gia-tin-proedriki-dilosi#sthash.Td27jf7W.DyfdNDtG.dpuf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθηγητά
      χρήσιμες οι επισημάνσεις, γιατί στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος.
      Το μπράβο είναι για το ότι αρνείται να αρχίσει συνομιλίες, κάτι που το επιζητούν μετά μανίας ακόμα και κάποιοι στην Αθήνα...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.