9/1/15

Άρχισαν οι πεντοζάληδες - Ποιός χορεύει; Η ΕΚΤ λέει ότι από 1ης Μαρτίου κλείνει τη στρόφιγγα στις ελληνικές τράπεζες, αν δεν συμφωνηθεί πρόγραμμα

ΕΚΤ: Μόνο με πρόγραμμα η αποδοχή ελληνικών ομολόγων
ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε κάποιας μορφής πρόγραμμα και να ολοκληρώσει άμεσα τον έλεγχο της τρόικας η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, έστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο (collateral) για να παρέχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, όπως αναφέρει και εκπρόσωπός της.
Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα – παρά τη χαμηλή τους διαβάθμιση – ως εγγύηση για να αναχρηματοδοτήση τις ελληνικές τράπεζες, επειδή η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Κ», αρμόδια στελέχη αναφέρουν πώς τα μηνύματα από τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι δύο:

1. Οσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» της ΕΚΤ επειδή μπορεί να δέχεται ως collateral τα ελληνικά ομόλογα και να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες.

2. Η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις 25 Ιανουαρίου, πρέπει να σπεύσει να συμφωνήσει με την τρόικα προκειμένου να αρχίσουν να εκταμιεύονται οι δόσεις, αλλά και για να μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται ως collateral τα ελληνικά ομόλογα.

Μάλιστα, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε στην «Κ» σχετικά με το θέμα πώς «η συνέχιση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων βασίζεται στην τεχνική παράταση του προγράμματος του EFSF έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2015 και της ύπαρξης προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επίσης, βασίζεται στην υπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς ο τρέχων έλεγχος και θα επιτευχθεί συμφωνία για την επόμενη ημέρα μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».
Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. ΕΕ και ευρώ με κάθε κόστος, ακόμα και αν χρειαστεί η ΕΚΤ δανείσει τη Γερμανία 1,3τρις ευρώ για να ξεπληρώσει τις οφειλές της στην Ελλάδα.
    ΕΕ και ευρώ με κάθε κόστος, ακόμα και αν χρειαστεί η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει (με τόκο) πανευρωπαϊκές υποδομές αξίας 500δις ευρώ απ'τα ρέστα.
    ΕΕ και ευρώ με κάθε κόστος, ακόμα και αν χρειαστεί η Ελλάδα να φτιάξει μνημόνιο κ να στείλει ειδικούς επιτηρητές στην ελλειμματική Γερμανία.
    ΕΕ και ευρώ με κάθε κόστος, ακόμα και αν χρειαστεί η Ελλάδα να στερηθεί τον Ανδρέα Ευαγγελόπουλο, τον Βας-Βας Παρασκευάς και τον Νίκο Κατέλη.
    ΕΕ και ευρώ με κάθε κόστος, ακόμα και αν χρειαστεί η ελλειμματική Γερμανία να είναι η μόνη χώρα χωρίς δικαίωμα ψήφου.

    Το ερώτημα "εντός ΕΕ και ευρώ" δεν υπάρχει.
    ΤΟ ΜΟΝΟ ερώτημα που υπάρχει είναι "στηρίζετε τον κ. Σόιμπλε;"
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64114873

    Εγώ στηρίζω Σόιμπλε
    Κάθε νέα κυβέρνηση σε Ελλάδα/Γερμανία πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις των προκατόχων της.
    Δώστε τα 1,3τρις ευρώ ΣΗΜΕΡΑ
    Οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι, όπως ήταν οι ευρωπαίοι μαζί μας.
    Ας πιέσουμε την ΕΚΤ να δανείσει τη Γερμανία να μας ξεπληρώσει το 1,3τρις.
    Όλοι υπέρ της ενότητας της ΕΕ και της σταθερότητας του ευρώ.
    Απλά ενημερώστε μας σε πόση ώρα φτάνουν τα 1,3τρις ευρώ οφειλών απ'τη Γερμανία.
    Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι 36% του ΑΕΠ της. Θα τα καταφέρει.
    Η αποκατάσταση της δικαιοσύνης θα σώσει την ΕΕ και το ευρώ.
    Η ευημερία του συνόλου των μελών-κρατών της ΕΕ εξαρτάται από τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων του Β' ΠΠ της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα προβλήματα όμως από αυτό το σενάριο είναι πολλά και σημαντικά.
      Πρώτον, για την υλοποίησή του χρειάζεται ουσιαστική εθνική ομοψυχία, ήτοι επί απτού πατριωτικού στρατηγικού σχεδίου, πράγμα το οποίο ενοχλεί όχι μόνο όσους έχουν επενδύσει σε κόμματα/πρόσωπα, αλλά και όσους είναι θεωρητικοί υπέρ της κομματοκρατίας. Όσοι θέλουν να συνεχίζεται η πτώση της ποσότητας και της ποιότητας του πληθυσμού της χώρας, επιθυμούν να υπάρχει (α) ο αποδιοπομπαίος τράγος της οιωνεί λαϊκής κυριαρχίας που οι ίδιοι, με τις πράξεις ή τις παραλήψεις τους, πιέζουν προς το βυθό, και (β) εξέλιξη του συστήματος εξουσίας στη βάση του ceteris paribus, ήτοι οι ίδιοι να συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια, με μια μικρή οπή στη βαλβίδα της χύτρας για να μη γίνει κανένα μπαμ. Δομικά λοιπόν, οι βαθμοί ελευθερίας έκφρασης και αλλαγής περιορίζονται στο σημείο που μπορεί να υπάρξει πραγματική αλλαγή σε τρόπο λειτουργίας (κόμματα, θεωρία) ή πρόσωπα που λαμβάνουν αποφάσεις ή υποστηρίζουν θεωρητικά το φαύλο τρόπο λειτουργίας. Κοινώς, οι καπετανέοι που αρμενίζουν σαράντα τόσα χρόνια, και έχουν φέρει τη χώρα σε αυτό το σημείο, να συνεχίσουν με κάθε κόστος διότι ο γιαλός είναι ανάγωγος και δεν ίσιωσε ακόμα.
      Δεύτερον, το σχέδιο εθνομηδενισμού και μετατροπής των εθνών-κρατών σε absorbed failed states θα καταρρεύσει, συνεπώς, ό,τι δεν επετεύχθη με το "Μ" στον Β' ΠΠ, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί ούτε με τις υπόλοιπες συνιστώσες του DIMEFIL.
      Τρίτον, αυτό το σενάριο θα παράξει μεγέθυνση και ανάπτυξη που δεν προβλέπεται από το -σκοπίμως προβαλλόμενο ως αντίπαλο δέος τού γερμανοελεγχόμενου absorption- "Yale in Europe", διότι δεν θα ελέγχεται κεντρικά.
      Συμπερασματικά, το ζήτημα, όπως προβάλλεται, είναι μάχη μεταξύ δύο άρρωστων συστημάτων επιβολής operational planning & control, ενώ το υγιές σενάριο είναι δημιουργικό.

      Διαγραφή
  2. Κριτική μπορεί να κάνει ο καθένας και είναι δικαίωμά του αναμφισβήτητο, αυτό που πρέπει να αμφισβητηθεί είναι τα κίνητρα της κριτικής όταν αυτή γίνεται εξ ονόματος της έννοιας Ελλάδας και ενώ υπάρχει καταφάνερη στρέβλωση του περιεχομένου αυτής της έννοιας. Αλλά έτσι είναι οι νεοέλληνες, όλα τα βουτάν, από λεφτά μέχρι και ονόματα, έθνος ανάδελφον και κλεπτοκρατικόν, κυρίως το δεύτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πού διδάσκουν πεντοζάλη για μας που δεν ξέρουμε; Τέτοιο "γλέντι" δεν χάνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.