3/12/14

Το South Stream και η νέα κίνηση Γκραν Μαιτρ του Πούτιν στην Τουρκία

Alexandre Artamonov, Φωνή της Ρωσίας     (μτφ. Κριστιάν) 
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μόλις ανακοίνωσε την ιστορική συνθήκη που υπέγραψε με την Τουρκία και την ίδια στιγμή, την ακύρωση του έργου South Stream για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Ο πρώτος δημοσιογράφος αμφισβήτησης στη Γαλλία, δημιουργός και διευθυντής του ιστοχώρου Voltaire Network (από τους δημοφιλέστερους, 1 εκατομμύριο επισκέπτες κάθε μέρα) Τιερί Μείσάν (Thierry Meyssan), που κατοικεί στη Δαμασκό, θαυμάζει και σχολιάζει το ιδιοφυές παίξιμο του Προέδρου της Ρωσίας.

Φωνή της Ρωσίας (ΦτΡ): Τιερί Μείσάν, σύμφωνα με την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν το έργο South Stream ακυρώνεται. Ωστόσο, μόλις εκκολαφθεί ένα άλλο σχέδιο με την Τουρκία. Τι λέτε;
Τιερί Μείσάν: Νομίζω ότι τη συμμαχία που μόλις ολοκλήρωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραμείνει στα χρονικά της ιστορίας. Πρόκειται για κίνηση Γραν Μαιτρ ενώπιον του ΝΑΤΟ! Γιατί η Ρωσία και η Τουρκία παραμένουν ασυμβίβαστοι πολιτικοί αντίπαλοι! Και αυτό ισχύει σε σχέση με την Ουκρανία, όπου η Τουρκία συμμετείχε στις εκδηλώσεις της πλατίας Μαϊντάν και για την υποστήριξη της σημερινής κυβέρνησης του Κίεβου σε βάρος του πληθυσμού της Donbass. 
Αλλά ο Πούτιν επέλεξε να αποσυνδέσει το οικονομικό ζήτημα από το πολιτικό ζήτημα.
Γιατί; Μα επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της κύριας αντι-ρωσικής συμμαχίας. Αλλά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κ Ερντογάν έχει γίνει μια ειδική περίπτωση επειδή πήρε κάποια αυτονομία που αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ. 
Και δεν νομίζω ότι ο Πούτιν επέλεξε αυτή τη συμμαχία, γιατί έχει αλλάξει τη γνώμη του για την Ουκρανία ή τη Συρία ή επειδή ξαφνικά ερωτεύτηκε τον Ερντογάν! Όχι! Ξέρει πολύ καλά με ποιόν έχει να κάνει.
Ξέρει  πολύ καλά ότι ο Ερντογάν είναι τόσο ένας μαφιόζος ηγέτης, όσο και ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη διεθνή πολιτική σκηνή και ότι οδηγεί σταδιακά τη χώρα του σε μια όλο και χειρότερη μορφή δικτατορίας.

Αλλά ο Ερντογάν κατά τους τελευταίους μήνες, αρνήθηκε να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κάποιες από τις συνταγές τους. 
Μεταξύ άλλων, φυσικά και σε σχέση με τις κυρώσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανάγκασαν όλους τους συμμάχους τους να πάρουν κατά της Ρωσίας. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν υπακούει. 
Ομοίως η Τουρκία δεν συμμετέχει de facto στη συμμαχία ενάντια του ΙΚ που οργάνωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα. 

Επομένως, ο Ερντογάν είναι τώρα ο εφιάλτης του ΝΑΤΟ, καθώς ενσαρκώνει ο ίδιος τις αξίες τις οποίες υποτίθεται καταπολεμά το ΝΑΤΟ. 

Ενσαρκώνει επίσης όλες τις παρεκκλίσεις τις οποίες επέκρινε το ΝΑΤΟ, σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σε ορισμένους συμμάχους της Σοβιετικής Ένωσης. 
Πρόκειται για τη κατασκευή ενός παλατιού 4 φορές μεγαλύτερου από το παλάτι των Βερσαλλιών και άλλα απίστευτα πράγματα. 
Κανονικά, οι ΗΠΑ σκέφτονται σήμερα για το πώς να απαλλαγούν  απ’ αυτόν τον Ερντογάν και πώς θα οργανώσουν μια αλλαγή κυβέρνησης υπέρ ενός άλλου πολιτικού κόμματος. 
Και ξαφνικά έρχεται ο Πούτιν για να τον στηρίξει στο οικονομικό πεδίο...

Είναι πολύ πιθανό ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να απαλλαγούν από τον Ερντογάν. Θα υποχρεωθούν να έχουν αυτόν τον τύπο εντός του ΝΑΤΟ, φοβερό γεγονός για τις ΗΠΑ! Θα δημιουργήσει μια αποσύνθεση μέσα στην Ατλαντική Συμμαχία!

Από την άλλη πλευρά, για τη Ρωσία, η Τουρκία είναι μια αγροτική χώρα και όχι μόνο μια βιομηχανική δύναμη! Θα φέρει στη Ρωσία τα τρόφιμα που η ΕΕ αρνείται τώρα να της παραδώσει.

Είναι και ένας πελάτης για το φυσικό αέριο, ενώ η ΕΕ αρνείται να αγοράσει το ρωσικό φυσικό αέριο...
Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν, ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ, κάνει ακριβώς το αντίθετο της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας. 
Ο Πούτιν, ωστόσο, συμφώνησε να κάνει μια μεγάλη απόκλιση και ήρθε να στηρίξει τον Ερντογάν χωρίς να εγκαταλείπει τις αρχές της ρωσικής πολιτικής που παραμένουν πάντα σαφείς όσον αφορά την Ουκρανία, τη Συρία και τον υπόλοιπο κόσμο.

ΦτΡ: Τι γίνεται με το South Stream;
Τιερί Μείσάν: Από την ημέρα της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής Ασφαλείας του Μονάχου (2007), όπου κάλεσε την ΕΕ να στραφεί προς τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάντα τόνισε πως ήταν το πραγματικό και σημερινό συμφέρον των ευρωπαϊκών κρατών, ακόμη και αν στο παρελθόν είχαν οραματίσει τα πράγματα διαφορετικά. Εκεί λοιπόν, παρατηρεί ότι  τα τελευταία 7 χρόνια, όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άφησαν την ΕΕ να αναλάβει την ελευθερία της, αλλά αντίθετα, την υπόταξαν ακόμη περισσότερο!

Επομένως,  αποφάσισε λογικά να σταματήσει την κατασκευή του South Stream, δεδομένου ότι είναι ένα έργο καταδικασμένο σε αποτυχία εξαιτίας αυτής της αυτοκτονικής συμπεριφοράς της ΕΕ! 
Αλλά με τη συμμαχία με την Τουρκία, στην πραγματικότητα θα παρακάμψει όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ εναντίον του! 
Επειδή η Τουρκία θα είναι η πύλη των ευρωπαϊκών προϊόντων. 


Η ΕΕ χάνει σε όλα τα μέτωπα σε αυτήν την επιχείρηση! 
Ενώ η Ρωσία θα κερδίσει σε όλα τα μέτωπα! 

Θεωρώ ότι είναι πολύ τολμηρό να πραγματοποιήσει κανείς αυτό το είδος συμμαχίας με έναν πολιτικό αντίπαλο, αλλά είναι σαφές ότι και για την Τουρκία επίσης, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά να αποδεχθεί το τεντωμένο χέρι της Ρωσίας.

Σχόλιο . 
Αποφασιστικά, ο κόσμος γίνεται πολυπολικός, όπως το υποστηρίζει ο Pierre Rousselin, δημοσιογράφος του Φιγκαρό στο τελευταίο βιβλίο του «Οι Δημοκρατίες σε κίνδυνο».
Δεν θα μπορέσει κανείς να συγκρατήσει το νερό που θα στραγγίξει από όλες τις οπές. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να κρατήσουν τον κόσμο στο δάσος τους, αλλά πέρασε ο χρόνος τους, γιατί οι υποτελείς εγκαταλείπουν τον Κύριο τους,  καθιστώντας τη πολιτική τους γελοία και άκυρη. 
Η Τουρκία σπάει αυτή τη ζώνη περιορισμού που οι δυτικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει γύρω του ρωσικού κράτους προς τα δυτικά. 
Περαιτέρω, οι περιφερειακές χώρες βρίσκουν στη Ρωσία το δικό τους μαγνητικό πόλο έλξης, διότι ο δικέφαλος αετός είναι ταυτόχρονα θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας και υπερασπιστής του Ισλάμ. 
Η Τουρκία η οποία είναι μια μεγάλη ιστορική δύναμη το έχει καταλάβει και δεν κάνει τίποτ’ άλλο παρά να ακολουθήσει τη γενική τάση. 
Όσο για τους Ευρωπαίους, οι ίδιοι στερούνται του ρωσικού φυσικού αέριου και των αγορών για τα προϊόντα τους. 

Όπως έλεγαν οι Αρχαίοι, όταν ο Θεός θέλει να χάσει κάποιον, του στερεί τη λογική. 



3 σχόλια:

  1. Ας μην ξεχνάμε ότι η συνθήκη για την ναυσιπλοία στα στενά του Βοσπόρου έληξε πέρισυ και δεν ανανεώθηκε.

    Γιατί λοιπόν να μην υποθέσουμε ότι μέσα σε όλα έχει υπογραφεί και μία συνθήκη για την ναυσιπλοία του Ρώσσικου στόλου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Δημήτρη
    Η Συνθήκη του Μοντρέ (1936) είναι απεριορίστου χρόνου για το ελεύθερο της ναυσιπλοίας.
    Μάλον για κάτι άλλο μιλάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.