22/12/14

Ο Αναστασιάδης ενώπιον εκρηκτικής κατάστασης

Ο Αναστασιάδης ενώπιον εκρηκτικής κατάστασης
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας λογικά πρέπει να επιστρέφει στο νησί. Αναχώρησε πριν ένα περίπου μήνα ασθενής, και σύμφωνα με τους ιατρούς του επιστρέφει «σιδερένιος». Η επέμβαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και, όπως λέγεται από σημαντικούς επιστήμονες στη Νέα Υόρκη, είχε την τύχη να πέσει στα χέρια εξαίρετων ιατρών.

Διαφορετικά, ίσως και να μην τα κατάφερνε. Τόσο δύσκολη ήταν η περίπτωσή του. Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ξεπέρασε τα πολύ δύσκολα και επιστρέφει υγιής.


Στην Κύπρο, όμως, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και το γνωρίζει. Η οικονομία είναι βαριά τραυματισμένη, η ανεργία καλπάζει, η Τουρκία απειλεί και ΔΕΝ μπλοφάρει και το σύστημα πολιτικών, τραπεζιτών και επιχειρηματιών «κλωτσά» και αντιστέκεται στη διαφάνεια και την κάθαρση. Ας είμαστε ειλικρινείς… Πρόκειται για μία εκρηκτική κατάσταση.

Πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, είχαμε την ευκαιρία να του μιλήσουμε, να ακούσουμε τις σκέψεις του για τα προβλήματα της πατρίδας μας, τις έγνοιες του και τις ανησυχίες του για το μέλλον. Στο νοσοκομείο, αλλά και στο ξενοδοχείο, είχε ώρες πολλές να «σκοτώσει». Έκανε τα σχέδιά του, καθάρισε το μυαλό του και πιστεύω ότι θα δούμε ένα πιο αποφασιστικό άνθρωπο και Πρόεδρο. Διότι στο τέλος-τέλος, η Ιστορία θα του αποδώσει και τα λάθη των συνεργατών του. Οι ηγέτες επιλέγουν τους ανθρώπους που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους.

Η ομάδα που τον συνέδραμε αρχικά, ήταν και τεμπέληδες και κακοί άνθρωποι. Τον εκμεταλλεύθηκαν, δεν τον προστάτευσαν, αντίθετα όλα του τα προβλήματα πηγάζουν από την ανικανότητά τους. Τον προσέγγισαν όχι για να τον βοηθήσουν, αλλά για να «πατήσουν» απάνω του και να υλοποιήσουν τα προσωπικά τους σχέδια. Μπορεί να είναι θύμα ο Πρόεδρος, αλλά ελέγχεται για το γεγονός ότι τους ανέχθηκε 18 μήνες. Η νέα φουρνιά είναι καλοί επαγγελματίες, συνετοί και αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους προς τον Πρόεδρο και το λαό. Η ομάδα χρειάζεται όμως ενίσχυση και δεν θα βλάψει μία «αναδόμηση».

Τα προβλήματα, λοιπόν, είναι βουνό για τον Πρόεδρο, αλλά είναι και μία πρόκληση για τον ίδιο. Για να επιτύχει -κάτι που επιθυμεί διακαώς και του το ευχόμαστε- πρέπει να συγκρουστεί ακόμα και με το κόμμα του, το οποίο διακατέχεται από το σύνδρομο του «αλάνθαστου». Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι ο ΔΗΣΥ, που ιδρύθηκε ως αντίπαλο δέος των δυνάμεων που πολεμούσαν οτιδήποτε το ελληνικό, έχει καταντήσει ο μεγαλύτερος θιασώτης της φιλοτουρκικής και ρατσιστικής λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Και συνεργάζεται με το ΑΚΕΛ για να την επιβάλει στο λαό. Βεβαίως, κάποιοι θα αντιτάξουν -και θα έχουν δίκιο- ποια η διαφορά των θέσεών τους από αυτές του Προέδρου. Καμία, είναι η απάντηση. Απλά ο κ. Αναστασιάδης από τη θέση του Προέδρου συνειδητοποίησε πολύ νωρίς ότι το πολυτιμότερο όπλο που διαθέτει η Κύπρος και ο λαός της είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Και αν απολέσει αυτό το όπλο, οι Έλληνες του νησιού θα χαθούν. Και δεν σας λέω «κουβέντες του καφενέ».
Η τουρκική πολιτική ηγεσία φανέρωσε τα σχέδιά της, δεν κρύβεται όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, απειλεί, εκβιάζει και απαιτεί επικυριαρχία σε όλο το νησί.
Ο τουρκικός Αττίλας έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ, οι ξένοι δεν τον ενοχλούν και απαιτούν από το θύμα να υποχωρήσει για να αποσυρθεί το «Μπαρμπαρός». Και οι υποχωρήσεις που ζητούν από τον κ. Αναστασιάδη είναι οδυνηρές. Να επιστρέψει ταπεινωμένος στις συνομιλίες και να αποδεχθεί από τώρα το μοίρασμα του φυσικού αέριου. Πρέπει να είναι τρελός ένας Πρόεδρος για να αποδεχθεί αυτόν τον εξευτελισμό. Και ο Αναστασιάδης που γνωρίσαμε καλύτερα στη Νέα Υόρκη, δείχνει να μην είναι…

Ποιον να εμπιστευθεί αυτός ο άνθρωπος; Τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απαιτεί λύση που θα του προσφέρει την ιδιοκτησία του κατεχόμενου βορρά και τον έλεγχο των ελεύθερων περιοχών; Τους εταίρους Ευρωπαίους, οι οποίοι επέβαλαν την καταστροφή του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου; Τους βρώμικους Βρετανούς, οι οποίοι μας μισούν και θέλουν να μας καταστρέψουν; ‘Η τη Μητέρα Πατρίδα, που εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης δέχθηκε «διευθέτηση» για το «Μπαρμπαρός» που εξυπηρετούσε μόνο την Τουρκία;

Είναι η πρώτη φορά θαρρώ από την τραγωδία του 1974 που η Κύπρος είναι μόνη, και παλεύει μέσα σε μία τρικυμισμένη θάλασσα. Παρ’ όλα αυτά, νιώθω πως έχει κάνει τα κουμάντα της η Κύπρος. Από τις συμμαχίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο δεν θα χάσει. Αν προκύψει και η Ελλάδα, που προς το παρόν κυριαρχείται από δειλία, ακόμα καλύτερα. Με φοβίζουν, βεβαίως, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, τους οποίους συναντά κανείς και σε υψηλές θέσεις. Ο Πρόεδρος μας είπε ότι είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει και κυβέρνηση εθνικής ενότητας απ’ όλα τα κόμματα. Είναι μία εξαιρετική σκέψη υπό τις περιστάσεις, φτάνει να επιλεγούν οι καθαροί και αδιάφθοροι… Υπάρχουν ακόμα μερικοί στον πολιτικό κόσμο.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΙΙ: Τηλεφώνησε (ξανά), μέσω του γνωστού τηλεφώνου της εταιρείας Skype. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Comcast λέγεται «Γ. Πετρίδης» («G. Petrides»)… Θα τον βρούμε τον ανόητο τρόφιμο της Πρεσβείας. Πού θα μας πάει…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Δεν γνωρίζουμε τι αναφέρουν στα τηλεγραφήματά τους για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν οι διπλωμάτες της Πρεσβείας στην Άγκυρα. Πάντως στην Ουάσιγκτον βγάζουν φωτιές και καπνούς (από τα… αφτιά) διαβάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας… Εν αναμονή εξελίξεων.

http://WWW.PHILENEWS.COM, http://WWW.MIGNATIOU.COM
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.