23/12/14

Μάχη για το ρούβλι δίνει το Κρεμλίνο


REUTERS/SERGEI KARPUKHIN
Το ρούβλι έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα μέσα του Δεκεμβρίου, εξέλιξη που αποδόθηκε στις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σημάδια σταθεροποίησης δείχνει σήμερα το ρωσικό νόμισμα, καθώς αποδίδουν τα άτυπα μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων που έχει λάβει το  Κρεμλίνο. Εν τω μεταξύ η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει την τρέχουσα αξιολόγησή της με τον οίκο αξιολόγησης S&P να θέτει τη χώρα σε καθεστώς της πολιτικής επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές.
Ειδικότερα σήμερα το ρούβλι ενισχύθηκε στα επίπεδα των 52,88 ρούβλια/δολάριο τα οποία θεωρούνται και τα υψηλότερα από την 8η Δεκεμβρίου. Ωστόσο η άνοδος περιορίστηκε στο 55,34 ρούβλια/δολάριο.
Η άνοδος του ρουβλίου περιορίστηκε μετά την τοποθέτηση της ρωσικής οικονομίας σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές από τον S&P τόσο σε εγχώριο όσο και σε ξένο νόμισμα.
Η κίνηση αυτή ανεβάζει τις πιθανότητες για υποβάθμιση της ρωσικής οικονομίας στο 50% μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Η κυβέρνηση έθεσε όρια στα καθαρά ποσά ξένου συναλλάγματος που μπορούν να διαθέτουν οι κρατικές εξαγωγικές επιχειρήσεις σήμερα. Αξιωματούχοι και τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας τοποθέτησε ελεγκτές στα γραφεία των μεγαλύτερων ρωσικών κρατικών τραπεζών που κάνουν συναλλαγές σε ξένα νομίσματα.
Οικονομολόγοι χαρακτήρισαν τα μέτρα αυτά μια αμβλυμένη εκδοχή μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων.
Στη Ρωσία οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος προσελκύουν ιδιαίτερη προσοχή, ιδίως μετά την εκδήλωση υπερπληθωρισμού και την εξανέμιση των καταθέσεών τους τα χρόνια μετά την κατάρρευση της σοβιετικής ένωσης, πριν ανέβει στην εξουσία ο Πούτιν.
Το ρούβλι έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα μέσα του Δεκεμβρίου, εξέλιξη που αποδόθηκε στις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία—οι οποίες καθιστούν πρακτικά αδύνατον για τις ρωσικές επιχειρήσεις να δανείζονται από τις χρηματαγορές της Δύσης—αλλά και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να εισέλθει σε βαθιά ύφεση.
Πριν από την πρόσφατη ανάκαμψή του, το ρούβλι είχε υποχωρήσει σε ισοτιμία ακόμη και 80:1 έναντι του δολαρίου, από 30 έως 35:1 το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ναυτεμπορική

6 σχόλια:

  1. 1.Την 1η Ιανουαρίου ξεκινά η Ευρασιατικη Ένωση.
    2.Ο Πουτιν θέλει με τα συναλλαγματικα αποθέματα των εταιριών που έτσι και αλλιώς συναλλασονται με το εξωτερικό, να κάνει αυτό που θα έκανε με τα αποθέματα της κεντρικής τραπεζας: να τα ενορχιστωσει ετσι ωστε να έχει κάθε μέρα 1-2 δις δολάρια για να διορθώνει το νόμισμα αν χρειαστεί.
    Ευφυεστατο.
    Πριν ακουμπήσει δηλαδή τα συναλλαγματικα αποθέματα του (τα 2α μεγαλύτερα στον κόσμο μετα την Κινα) και το χρυσό χρησιμοποιεί τα χρήματα που ετσι και αλλιώς θα βγαιναν απο την χώρα.
    Επίσης εαν μουρμουρισει κάτι για διακοπή αερίου στην Ευρώπη, το ευρω θα παρει ενα φούντο 50%την πρώτη εβδομάδα.
    Το μόνο που τον κρατάει είναι το δεδηλωμενο της αξιοπιστίας.
    Το οποίο δεν υπάρχει απο τη μεριά των Ευρωπαίων.
    Και το κόστος αυτού 3-5 δις το μήνα, φθηνότερο απο το να στηρίζει το νόμισμα του οπως την προηγούμενη εβδομάδα.
    Απο Γενάρη να περιμένουμε πράματα και θάματα.
    Γενικοτερα.
    Από το νέο έτος θα γίνει χαμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μήνυμα είναι σαφές και δεν αφορά μόνο την Ρωσσία.

    Η περίφημη παγκοσμιοποίηση είναι το περιτύλιγμα που κρύβει την παράδοση των χρηματικών συναλλαγών στις Αγγλοσαξωνικές Τράπεζες που αποτελούν την διεθνή μαφία της εποχής.

    Αυτές οι Τράπεζες, φούσκες στην πραγματικότητα, έχουν την δυνατότητα λόγω της τεράστιας ποσότητας των ανύπαρκτων κεφαλαίων που διαχειρίζονται να πάιζουν ανεξέλεγκτες τις ισοδυναμίες των νομισμάτων και να προκαλούν κρίσεις με το πάτημα ενός πλήκτρου.

    Προστατευτισμός και περιορισμός των χρηματοοικονομικών συναλλαγών είναι το μοναδικό αντίδοτο των εθνικών κρατών αν δεν θέλουν να δούν την αγορά ολόκληρου του κράτους τους από κάποιο Αμερικάνικο fund.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η λυση που δινει η ρωσια στην ομηρεια του πλανητη απο τους εβραιους τραπεζιτες και τα αγγλοσαξωνικα τσιρακια τους, ειναι:
    Η μεταξύ, Ρωσιας, Κινας, Ινδιας, Βραζιλιας και Νοτιας Αφρικης (προς το παρον)
    Μια κεντρικη τραπεζα
    Ενας οικος αξιολογησης
    ενα νομισμα
    Ενας μηχανισμος στηριξης
    Μια πιστωτικη καρτα
    Αυτη η δικηρυγμενη στοχευση
    εχει σαν αποτελεσμα:
    -Τον πολεμο κατα της ρωσιας
    -Την προσπαθεια δημιουργιας παγκοσμιας συρραξης ειτε με οπλιτικοοικονομικα, ειτε με θρησκευτικα κινητρα
    -Την αποκατασταση των σχεσεων Κουβας με ΗΠΑ προκειμενου να την προλαβουν πριν προσχωρησει και αυτη στην νεα παγκοσμια συμμαχια.
    Αρα αυτο που αναδεικνυει η διαμορφουμενη πραγματικοτητα, ειναι ενας αγγλοσιωνιστικος αξονας να θελει διακαως πολεμο για την επιβιωση του, και μια ρωσοκεντρικη συμμαχια η οποια θελει διακαως ειρηνη για την επιβιωση της! Α ρε τολστοϊ...

    Τι μπορουμε να περιμενομε αν δεν αποδωσουν τα μετρα? Το αφηνω για προβληματισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΗΠΑ ξέρουν οτι ο χρόνος κυλάει εις βάρος τους αν αφήσουν τα πράγματα να πάρουν τη ροη τους.Η πτώση του πετρελαίου θα πρπει να ειπωθεί με την ενίσχυση του δολλαριου γιατι αποτελει συνδυασμένη κινηςη.Δλδη η ενίσχυση του νομίσματος θα αποτελέσει αφετηρία επαναπατρισμού των δολαρίων και αυτο θα κοστίζει στις αναπτυσσόμενες χώρες και ειδικα στις BRICS που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι...και να αντικαταστήσουν το δολάριο στις μεταξυ τους συναλλαγές.Ειμαστε στην αρχή της παρτίδας που θα αναδείξει τις κυρίαρχες δυνάμεις του 21 ού αιώνα και εντεύθεν και φυςικα στην απαρχή βίαιων αναταράξεων.Στη γενια μας υπαρχει ένας εφησυχασμός και μια αδράνεια και θεωρείται αφύσικους ένας γενικευμένος πόλεμος.Ομως αν κοιτάξει κανείς την κοντύτερη ιστορία θα δει οτι οι γονείς μας υπέστησαν τα γνωστά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1.Η ενίσχυση του δολαρίου όμως, θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των ιδιων των ΗΠΑ, σε μια πολύ ευαίσθητη εποχή. Θα καταστρέψει και την ατμομηχανή της ανάπτυξης της, την νεοαποκτηθείσα πετρελαιοκηλίδα βιομηχανία.
      2.Θα κινδυνεύσει να πτωχεύσει η μισή υφήλιος.
      3.Θα δώσει την ευκαιρία στην Κίνα να ξεφορτωθεί κάτι από τα τεράστια αποθέματα σε δολάριο, σε καλή τιμή. Η Κίνα είναι και ο μεγάλος κερδισμένος από την πτώση των τιμών πετρελαίου.
      4.Επίσης δεν ξέρουμε ακόμα τι σημαίνει μειωμένη τιμή πετρελαίου για το ίδιο το (πετρο)δολαρο.
      Όλα αυτά θα τα ανακαλύψουμε σύντομα όπως φαίνεται.

      Διαγραφή
    2. πετρελαϊκή βιομηχανία ήθελα να πω. ο αυτόματος διορθωτής φταίει.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.