20/11/14

H πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Άμπα στη «Ν»: Ελλάδα και Ισραήλ αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις

«Ένα επιχειρηματικό success story θα προσέλκυε Ισραηλινούς επενδυτές»
Τη χάραξη μιας στρατηγικής η οποία θα παρέχει περισσότερη πληροφόρηση για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και θα οδηγήσει σε ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό παράδειγμα ικανό να προσελκύσει Ισραηλινούς επενδυτές ενθαρρύνει με συνέντευξη στη «Ν» η νέα πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν - Άμπα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αναβάθμιση των διμερών πολιτικών σχέσεων διαχέεται και στον επιχειρηματικό τομέα.
Ειδικότερα, εκτιμά ότι στο τέλος της ημέρας θα υπάρξουν εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ελλάδα, ωστόσο, χαρακτηρίζει τεχνικά δύσκολη και πολύ ακριβή την κατασκευή αγωγού. Εκφράζει δε την ελπίδα για ισραηλινή ανάμειξη στις γεωτρήσεις στα νέα οικόπεδα στη δυτική Ελλάδα. Ευρύτερα, χαρακτηρίζει «παράνομες» και «απαράδεκτες» τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου τις οποίες «θα θέλαμε να δούμε να σταματούν». Παράλληλα, φέρνει το παράδειγμα της τελευταίας τρομοκρατικής επίθεσης στην Ιερουσαλήμ για να τεκμηριώσει ότι η όποια διαπραγμάτευση για το Παλαιστινιακό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του Ισραήλ για ασφάλεια. Χαρακτηρίζει άλλωστε μόνη διέξοδο τη «λύση των δύο κρατών αλλά μέσω διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών αναγνωρίσεων».
Κυρία Πρέσβη, ποιες είναι σήμερα οι προτεραιότητες του Ισραήλ στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και ποια είναι τα επόμενα μετρήσιμα βήματα σε αυτό το επίπεδο;
Προτεραιότητα για εμάς είναι να υπάρχουν πραγματικά πολύ στέρεα θεμέλια στις διμερείς σχέσεις μας. Έχουμε κατασκευάσει το «σπίτι» και τώρα θα πρέπει να το γεμίσουμε με τα «έπιπλα». Υπάρχει θεμελιωμένος διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, που αφορά συναντήσεις των δύο κυβερνήσεων, συχνή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών και επίσης συχνές επαφές των υπουργών Εξωτερικών. Υπάρχει μία καλή συνεργασία σε όλα τα πολιτικά επίπεδα, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα ανάμεσα στις κοινωνίες πολιτών των δύο χωρών. Από τη στιγμή που προηγήθηκαν πολλά χρόνια όχι ιδιαίτερα θερμών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, υπάρχουν πράγματα που χρειάζεται να εγκαθιδρυθούν και να τεθούν σε ένα καλό πλαίσιο διαπροσωπικών σχέσεων. Επομένως, αυτό είναι που εγώ θέλω να κάνω εδώ τα επόμενα χρόνια είναι η εγκαθίδρυση στενότερων σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους της Ελλάδας και στους ανθρώπους του Ισραήλ με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο: οικονομικοί δεσμοί, ακαδημαϊκές σχέσεις και σίγουρα πολιτιστικές σχέσεις, που θα ήταν επωφελείς για τις διαπροσωπικές επαφές.
Είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία σε επίπεδο τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Ποιο είναι το πλαίσιο αυτών των συζητήσεων και ποια είναι έως τώρα τα αποτελέσματα;

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου ως απαράδεκτες και θα θέλαμε να δούμε αυτές τις παραβιάσεις να σταματούν.

Είχαμε έως τώρα ένα πολύ αρχικό στάδιο τριμερούς συνεργασίας, σε επίπεδο ΓΓ των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών, πριν από μία εβδομάδα, εδώ στην Αθήνα. Παρεμπιπτόντως, να ευχαριστήσω ακόμη μία φορά για την ελληνική φιλοξενία. Ένα επόμενο βήμα θα ήταν μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, που προγραμματίζεται -σύμφωνα και με τη σχετική επιθυμία του δικού σας υπουργού Εξωτερικών- να διεξαχθεί πριν από το τέλος του 2014. Έπειτα, ακολουθεί το υψηλό επίπεδο συνάντησης των επικεφαλής των τριών κρατών. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε αργά - αργά, βήμα - βήμα, σε αυτόν τον πολιτικό διάλογο. Έπειτα όμως θα πρέπει να αναπτύξουμε τριμερή συνεργασία και σε άλλα επίπεδα. Υπάρχουν πολλοί τομείς δυνητικής συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες. Ήδη ξεκινήσαμε με την ενέργεια. Οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν πριν από έναν χρόνο αντίστοιχη συμφωνία συνεργασίας, όχι μόνο στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο αλλά επίσης στην ηλεκτρική και στην υδάτινη ενέργεια. Στο ίδιο μήκος κύματος, θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλους τομείς συνεργασίας που θα ωφελήσουν τις τρεις χώρες. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα παραμερίσουμε τις διμερείς σχέσεις τόσο Ισραήλ - Ελλάδας όσο και Ισραήλ - Κύπρου.
Ποιος είναι ο σκοπός της στενής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας;
Θεωρούμε ότι η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών είναι ωφέλιμη τόσο για εμάς όσο και για εσάς. Διενεργούμε εκπαιδευτικές ασκήσεις, σε κάποιες από τις οποίες συμμετέχουν και τρίτοι, όπως οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις. Προσεγγίζουμε αυτήν τη συνεργασία των κοινών ασκήσεων ωφέλιμη τόσο για τον στόλο και την αεροπορική μας δύναμη όσο και για εσάς.
Ποιοι παράγοντες έχουν φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια;
Νομίζω ότι πρόκειται για τις προκλήσεις τις οποίες όλοι μας αντιμετωπίζουμε. Η μεγάλη αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία είναι μία από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ σήμερα. Νομίζω ότι και η Ελλάδα βλέπει τον εαυτό της να επηρεάζεται από την τρομοκρατία που ασκείται στη Μέση Ανατολή. Αυτός είναι σίγουρα ένας τομέας ο οποίος μας φέρνει κοντά. Αυτά είναι τα πρακτικά ζητήματα. Έπειτα, η σταθερότητα στην περιοχή είναι επίσης καθοριστική και για τις δύο χώρες. Αυτό μας φέρνει επίσης κοντά. Επιπλέον, πρόκειται για την κοινή μας κληρονομιά και τις δημοκρατικές αξίες. Δεν είναι πολλές οι χώρες σε αυτήν την περιοχή που έχουν κοινή κληρονομιά και δημοκρατικές αξίες ως βάση πολιτισμού και διακυβέρνησης. Συνεπώς, προσπαθούμε να ερχόμαστε πιο κοντά με χώρες οι οποίες υπό αυτήν την έννοια μοιάζουν με τη δική μας.
Ήταν η ρήξη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία καθοριστική προς αυτήν την κατεύθυνση;
Ίσως να ήταν στην αρχή, αλλά σίγουρα τώρα, μετά από πέντε χρόνια πολύ θερμών και ισχυρών σχέσεων τις οποίες εγκαθιδρύσαμε ανάμεσα στις δύο χώρες, νομίζω ότι ο τουρκικός παράγοντας δεν ευσταθεί πλέον. Και οι δύο χώρες είναι πολύ σίγουρες πια για τις διμερείς σχέσεις τους. Βλέπουμε τα οφέλη και για τις δυο από τις μεταξύ τους καλές σχέσεις. Ο τουρκικός παράγοντας δεν βρίσκεται πλέον εκεί.
Κυρία Πρέσβη, πώς αξιολογείτε τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και πώς στέκεται το Ισραήλ απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις;

Είναι ήδη σε εξέλιξη αρχικές συζητήσεις μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών εταιρειών και πραγματικά ελπίζω να δω την ισραηλινή ανάμειξη στις γεωτρήσεις στη δυτική Ελλάδα.

Αυτό είναι κάτι το οποίο ορισμένες φορές είναι δύσκολο να αναλύσει κανείς. Ποια είναι η επιθυμία της Τουρκίας. Ποια είναι η πολιτική της στο Αιγαίο. Γιατί κάνει ό,τι κάνει αυτήν τη στιγμή. Παρεμπιπτόντως, δεν είναι η πρώτη φορά. Αν θυμηθείτε, πριν από τρία χρόνια υπήρξαν επίσης σεισμικές έρευνες τουρκικών σκαφών ακριβώς στην ίδια περιοχή. Γιατί τώρα; Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει μία καλή απάντηση. Ίσως μόνο η Άγκυρα να μπορεί να δώσει μία καλή απάντηση. Εμείς έχουμε τονίσει, μέσω του υπουργού Εξωτερικών ο οποίος βρέθηκε πολύ πρόσφατα στη Λευκωσία, ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυτές τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου ως απαράδεκτες και ότι θα θέλαμε να δούμε αυτές τις παραβιάσεις να σταματούν. Αυτό ήταν ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα το οποίο απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ από τη Λευκωσία πριν από μία εβδομάδα.
Πόσο πιθανό είναι να αποτελέσει η Ελλάδα κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την ευρωπαϊκή αγορά και με ποιον τρόπο;
Όταν το Ισραήλ ανακάλυψε φυσικό αέριο πριν από πέντε χρόνια, ουσιαστικά η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μας προσέγγισε και σκεφτήκαμε από κοινού πώς μπορεί το ισραηλινό φυσικό αέριο να εξαχθεί στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα υπάρξουν εξαγωγές από το Ισραήλ στην Ελλάδα, είτε για να ακολουθήσει μεταφορά σε άλλες χώρες, είτε για την κατανάλωση της ίδιας της Ελλάδας, αλλά ακόμη χρειάζεται να δούμε τις δυνατότητες σε βάθος. Πιθανότατα θα υπάρξει ένας καλύτερος τρόπος από τη σύνδεση του Ισραήλ και της Ελλάδας με αγωγό, που τεχνικά αποτελεί ένα πολύ δύσκολο και πολύ ακριβό έργο. Δεν βλέπω σήμερα πολλές εταιρείες πρόθυμες να διαθέσουν τόσα χρήματα σε ένα τέτοιο project. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες εξαγωγικές δυνατότητες, μέσω εγκαταστάσεων LNG, μέσω πλωτών εγκαταστάσεων, μέσω υποδομών συμπιεσμένου φυσικού αερίου, μέσω αγωγών που θα συνδέουν τα ισραηλινά οικόπεδα με την Κύπρο και την Κύπρο με την Ελλάδα. Υπάρχουν πολυάριθμες επιλογές προς εξέταση και είμαι σίγουρη ότι τα επόμενα λίγα χρόνια η εικόνα θα είναι πιο καθαρή απ’ ό,τι είναι τώρα.
Το οικονομικό προφίλ του Ισραήλ
SHUTTERSTOCK
Το πρώτο τρίμηνο του 2014 η ισραηλινή οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 2,9% και ανεργία 5,8%. Οι εξαγωγές της ανήλθαν στο 33,2% του ΑΕΠ και οι εισαγωγές της στο 30,7% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν 67,3% του ΑΕΠ το 2013, με δημοσιονομικό έλλειμμα 3,2% του ΑΕΠ. Το 2013 εξήγαγε κυρίως στην Ευρώπη (36%), στη Βόρεια Αμερική (27,7%) και στην Ασία (25%). ΟιΗΠΑ αποτελούν τον κύριο εμπορικό εταίρο της χώρας. Περίπου 5.000 startups δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, το οποίο σχεδόν 250 πολυεθνικές χρησιμοποιούν ως έδρα για ερευνητική δραστηριότητα. Ο όγκος συναλλαγών Ελλάδας και Ισραήλ ήταν 309 εκατ. δολάρια το πρώτο 6μηνο του 2014. Οι αφίξεις Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα ανήλθαν το πρώτο 6μηνο του 2014 σε 73.305, αυξημένες κατά 42,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013. Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ ανήλθαν σε 107.700 εκατ. δολάρια το πρώτο 6μηνο του 2014, έναντι 95.9 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2013. Μεταξύ άλλων, αφορούσαν κυρίως τρόφιμα, ποτά και κατασκευαστικά υλικά. Αντίστοιχα, οι ισραηλινές εξαγωγές στην Ελλάδα ανήλθαν σε 201.300 εκατ. δολάρια, έναντι 99.7 εκατ. δολάρια το 2013, και αφορούσαν κυρίως πλαστικά και ηλεκτρικό εξοπλισμό.
Υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον ισραηλινών εταιρειών για τη διαδικασία διερεύνησης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην Ελλάδα; Εντοπίζει δυναμική το Ισραήλ σε αυτόν τον τομέα;
Υπάρχει σίγουρα ενδιαφέρον. Επιστήσαμε κι εμείς την προσοχή τους στο γεγονός ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες εδώ, στα νέα οικόπεδα, στη δυτική πλευρά της Ελλάδας. Είναι ήδη σε εξέλιξη αρχικές συζητήσεις μεταξύ ελληνικών και ισραηλινών εταιρειών και πραγματικά ελπίζω να δω την ισραηλινή ανάμειξη στις γεωτρήσεις στη δυτική Ελλάδα.
Αποτελεί σήμερα η Ελλάδα σταθερό και πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη στο Ισραήλ; Αν όχι, τι θα λέγατε ότι περιμένουν να δουν εν δυνάμει επενδυτές προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην ελληνική αγορά;

Χρειάζεται ένα μεγάλο success story στην ελληνική αγορά και οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν (…) Είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε με τους Έλληνες νέους την εμπειρία μας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Είμαι σίγουρη ότι οι Ισραηλινοί εν δυνάμει επενδυτές παρακολουθούν πλέον στενά την Ελλάδα. Πρώτον, υπάρχει μία πολιτική ατμόσφαιρα καλύτερων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες η οποία διασπείρεται και στον επιχειρηματικό τομέα. Δεύτερον, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο Ισραήλ και είναι εύκολο να έρθουν εδώ επενδυτές για να διερευνήσουν, να μιλήσουν με κόσμο και να δουν ποιες είναι οι προοπτικές. Τρίτον, οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες δεν διστάζουν να δραστηριοποιηθούν σε περιβάλλοντα με ρίσκο. Αυτό που νομίζω ότι χρειάζεται είναι να παρέχουμε στους Ισραηλινούς επιχειρηματίες περισσότερη πληροφόρηση για τις δυνητικές επενδύσεις εδώ στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο έχω ενθαρρύνει τον εθνικό φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων να προβεί σε έναν ακόμη κύκλο roadshow στο Ισραήλ ώστε να εκθέσει στις ισραηλινές εταιρείες όσα μπορούν να τις ενδιαφέρουν στην Ελλάδα, είτε στον τουριστικό τομέα, είτε στον τομέα των υποδομών, κ.ο.κ. Μία άλλη παράμετρος είναι ότι το Ισραήλ αποτελεί μία πολύ μικρή χώρα. Όταν κυκλοφορήσουν νέα για επιτυχημένες επενδύσεις από μία ισραηλινή εταιρεία στην Ελλάδα, όλοι θα το μάθουν, και θα δείτε να έρχονται όλο και περισσότερες εταιρείες. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο success story στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν. Συνεπώς, η περισσότερη πληροφόρηση και ένα success story πιθανότατα θα προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές. Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα γίνεται πολύ καλό πλέον. Τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι πολύ θετικά και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Νομίζω πως ό,τι κάνει αυτή η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια είναι καρποφόρο και θα δείτε ολοένα περισσότερες ξένες εταιρείες να έρχονται εδώ, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών.
Πώς μπορεί να επωφεληθεί το ελληνικό σύστημα σε όρους μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Ισραήλ; Σε ποιους τομείς;
Αυτός είναι ένας τομέας με υψηλό ενδιαφέρον. Πρόκειται για αυτό που εδώ στην Πρεσβεία ονομάζουμε «σκηνή καινοτομίας» στην Ελλάδα. Προσωπικά εξετάζω σε βάθος αυτόν τον τομέα. Πηγαίνω από τη μία «θερμοκοιτίδα» στην άλλη, από τον έναν «επιταχυντή» στον άλλον, και συναντώ πολύ ενδιαφέροντες Έλληνες νέους, οι οποίοι είναι γεμάτοι ενθουσιασμό και ενέργεια, προσπαθώντας να διερευνήσουν αυτόν τον νέο κόσμο της υψηλής τεχνολογίας. Θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε ώστε να φέρουμε «μέντορες» από το Ισραήλ να μιλήσουν στους νέους, μεταφέροντας λίγη από την εμπειρία μας. Ελπίζουμε να κάνουμε περισσότερα σε διακυβερνητικό επίπεδο, προκειμένου να εισάγουμε επιτυχημένα παραδείγματα του Ισραήλ, να παρουσιάσουμε πώς λειτουργεί το κανονιστικό πλαίσιο, πώς προσελκύουμε επιχειρηματικά κεφάλαια, πώς προσελκύουμε χρηματοδότες ώστε να επενδύσουν σε αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις, όλη αυτήν την εμπειρία την οποία πραγματικά επιθυμούμε να μοιραστούμε μαζί σας, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε διακυβερνητικό επίπεδο. Το Ισραήλ έχει ένα καλό όνομα στον κόσμο της τεχνολογίας. Θεωρείται πρωτοπόρος στον συγκεκριμένο τομέα και είναι κατάλληλη χώρα για να δει κανείς ποιο είναι το DNA των ανθρώπων που πετυχαίνουν στον χώρο των startups. Και είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε αυτήν την εμπειρία μαζί σας φέρνοντας ανθρώπους κοντά, που είναι πολύ σημαντικό. Συνεπώς, προσπαθούμε να ενημερώσουμε νέους για εκδηλώσεις καινοτομίας που λαμβάνουν χώρα στο Ισραήλ ή στην Ευρώπη με την ανάμειξη ισραηλινών επιχειρήσεων. Μπορούν να συναντηθούν και να συζητήσουν μεταξύ τους. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό, να φέρει κανείς αυτές τις ομάδες κοντά.
Η χώρα σας θεωρείται διεθνής δύναμη στα startups. Ποια είναι τα «μυστικά» αυτής της επιτυχίας;
Τα «μυστικά» είναι πολλά. Δεν είναι ένα πράγμα το οποίο μπορούμε να κάνουμε cut and paste. Έχει να κάνει με το περιβάλλον, με την εκπαίδευση, με διαφορές στη νοοτροπία και στην κουλτούρα. Συνεπώς, δεν υπάρχει ένα success story που μπορεί να αντιγραφεί. Ωστόσο, υπάρχουν εμπειρίες που μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας. Ένα πράγμα μόνο είναι σίγουρο με τους Ισραηλινούς νέους: δεν διστάζουν να αναλάβουν ρίσκο. Ακόμη και αν αποτύχουν. Μπορεί να αποτύχουν δύο φορές, τρεις φορές, αλλά θα αρχίσουν από την αρχή. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν συναντά κανείς εύκολα σε άλλες χώρες, όπου οι άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν ρίσκο. Αν δεν είναι σίγουροι ότι θα πετύχουν, δεν θα ξεκινήσουν. Στο Ισραήλ δεν είναι έτσι.
Κυρία Πρέσβη, κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το «κλειδί» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ISIS από τη διεθνή κοινότητα;
Να σφίξουμε τα χέρια και να τους συνθλίψουμε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσουμε το ISIS. Είναι εξτρεμιστές, φονταμενταλιστές. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο είναι να τους πολεμήσουμε με σφοδρότητα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Η ΕΕ μιλά για την ανάγκη δημιουργίας Παλαιστινιακού Κράτους το οποίο θα συνυπάρχει στο πλευρό του Ισραήλ. Υπό ποιες συνθήκες θα συνεργαζόταν το Ισραήλ προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η όποια διαπραγμάτευση για το Παλαιστινιακό θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ανάγκες του Ισραήλ για ασφάλεια, όπως αποδείχθηκε περίτρανα με την τελευταία φρικτή τρομοκρατική επίθεση σε Συναγωγή της Ιερουσαλήμ.

Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ανάγκες του Ισραήλ για ασφάλεια. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα χθες με τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση σε Συναγωγή της Ιερουσαλήμ κατά την οποία Παλαιστίνιοι τρομοκράτες δολοφόνησαν εν ψυχρώ πέντε Ισραηλινούς που προσεύχονταν, ενώ τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι. Είχε προηγηθεί σειρά τρομοκρατικών ενεργειών στην Ιερουσαλήμ που είναι το αποτέλεσμα υποκίνησης σε βία ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως είναι η Χαμάς. Ζούμε σε μία πολύ δύσκολη περιοχή. Μπορείτε να το δείτε ξεκάθαρα τώρα. Υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις που ελέγχουν την περιοχή. Κάποτε ήταν ο Μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα. Τώρα είναι το ISIS και πολλές άλλες ομάδες, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς. Διαρκώς απειλούμαστε από τους πάντες σε αυτήν την προβληματική περιοχή. Γι’ αυτό η ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα χρειαζόμασταν αν καθόμασταν κάτω με τους Παλαιστίνιους για μία ειρηνευτική λύση. Είναι σημαντικό η παγκόσμια κοινότητα να καταδικάζει τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες.  Γι΄ αυτό η καταδίκη της επίθεσης από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και η υποστήριξη της Ελλάδας στην ειρηνευτική διαδικασία είναι πολύ σημαντικές.   
Πρακτικά, ποιος είναι ο δρόμος για την αποκλιμάκωση στην περιοχή, σύμφωνα με το Ισραήλ;
Το Ισραήλ διακηρύσσει εδώ και πολλά χρόνια ότι η μόνη λύση είναι η λύση των δύο κρατών αλλά μέσω διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών αναγνωρίσεων από αυτό το κοινοβούλιο ή από εκείνη την κυβέρνηση. Αυτό δεν θα βοηθήσει. Ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε ειρήνη είναι να κάτσουμε κάτω σε ένα δωμάτιο και να διαπραγματευτούμε μία ειρηνευτική συμφωνία, εμείς και οι Παλαιστίνιοι. Αυτό είναι που θα ήθελα να κάνω σαφές. Ο μόνος τρόπος είναι μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με άλλα μέσα. Αν οι Παλαιστίνιοι δεν καταλάβουν ότι θα πρέπει να εκπληρωθεί η απαραίτητη προϋπόθεση της ασφάλειας, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε μία βιώσιμη λύση μαζί τους. Γι' αυτό η υποκίνηση σε βία από τους Παλαιστινίους πρέπει να σταματήσει. Παράλληλα, και αυτό είναι κάτι το οποίο οι Παλαιστίνιοι έχουν καταλάβει, και έχουν συμφωνήσει στο παρελθόν, τα σύνορα του ’67 δεν είναι σύνορα ασφάλειας από την πλευρά του Ισραήλ. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν θα επιστρέψουμε στις γραμμές του ’67. Θα υπάρξουν αλλαγές συνόρων που θα συμμορφώνονται με τις ανάγκες ασφάλειας του Ισραήλ. Επιπλέον, η Ιερουσαλήμ δεν θα διαιρεθεί ξανά. Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις από την πλευρά του Ισραήλ. Και πραγματικά ελπίζουμε ότι οι Παλαιστίνιοι θα καταλάβουν πως το κενό στη Μέση Ανατολή είναι πρόβλημα και για εκείνους και για εμάς. Και γι’ αυτό χρειάζεται να επιστρέψουμε στο δωμάτιο (σ.σ. της διαπραγμάτευσης) το συντομότερο δυνατό.

3 σχόλια:

  1. ενδιαφέρουσα συνέντευξη.Και πολύ ενδιάφερουσα για τη Μέση Ανατολή η τελευταία παράγραφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συμμαχια με το Ισραηλ ειναι μεγαλης στρατηγικης σημασιας.
    Οτι ειναι καλο για την Ελλαδα, ειναι καλο για μενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν είναι να συνεργαστούμε σε θέματα τεχνογνωσίας όπως να φτιάξουμε και μείς ένα τείχος σαν αυτό του ισραήλ όπου δεν θα περνάει κυριολεκτικά ούτε κουνούπι , όχι λαθρομετανάστες, ούτε κουνούπι ΝΑΙ να μας δώσουν την τεχνογνωσία.

    Αν είναι να μας βοηθήσουν στο πως έχουν καταφέρει οι ίδιοι να έχουν(ζήτημα) καμιά 60.000 λαθρομετανάστες και όμως να θέτουν ζήτημα επιβίωσης του (θνησιγενούς έστω) κράτους τους...και μάλιστα να χαλούν τον ντουνιά όλο για τους λαθρομετανάστες και να χτίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης πολλές δεκάδες χλμ από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή(και καλά κάνουν), ΝΑΙ να μας πουν να το κάνουμε και εμείς.

    Αν είναι να μας πουν πως ακόμα και αν κάποιοι λαθρομετανάστες 1.000.000% αποδεδειγμένα αν και προέρχονται από εμπόλεμες χώρες οι εβραίοι τους απελαύνουν παρα ταυτα(και καλά κάνουν) να το κάνουμε και εμείς.

    Γνωστό σε όλους μας είναι ότι οι εβραίοι του εξωτερικού αν θέλουν να πολιτογραφηθούν ισραηλινοί, να πάρουν ιθαγένεια απαιτούνται εξετάσεις DNA(και πολύ καλά κάνουν)
    Θέλω και σε αυτό να συνεργαστούμε και να το εφαρμόσουμε ΤΑΧΙΣΤΑ και στην Ελλάδα μας με αναδρομική ισχύ.

    Όλα και όλα, αλλά εγώ κολλημένος δεν είμαι. Τα καλά τους(όπως τα παραπάνω) τα θέλω και εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.