27/11/14

FT: Η Τουρκία απομονώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία χάνει την ικανότητα δημιουργίας συμμαχιών στην περιοχή. Πώς συνασπίζονται Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος και Ισραήλ εναντίον της Άγκυρας και πόσο αποτελεσματικό θα είναι το αντιτουρκικό μπλοκ. Οι προσδοκίες της Οάσινγκτον και οι ευάλωτες ισορροπίες.
Αίγυπτος και Κύπρος εμβαθύνουν την ενεργειακή τους συνεργασία καθώς είναι προφανές ότι δημιουργείται αντιτουρκικό μπλοκ στην ανατολική Μεσόγειο, υπονομεύοντας ενδεχομένως τις αμερικανικές ελπίδες ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χαλάρωση των εντάσεων.
Στην τριμερή συνάντηση Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας που έγινε στη Λευκωσία την Τρίτη, ο Σερίφ Ισμαήλ, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου είπε πως το Κάιρο θα επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά κυπριακού αερίου με στόχο την κάλυψη εγχώριων αναγκών και ενδεχομένως την επανεξαγωγή.
Η αξιοποίηση του αερίου είναι θέμα έντονης τριβής μεταξύ Κύπρου και Άγκυρας. «Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν προσπαθήσουν να ψάξουν για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο νότια της Κύπρου, δεν θα το επιτρέψουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και συμπλήρωσε: «Η Μεσόγειος είναι και δική μας θάλασσα,  εάν χρειαστεί θα κάνουμε κι εμείς γεώτρηση».
Η συνάντηση των υπουργών στη Λευκωσία όμως, ήταν μία από τις πολλές παρόμοιες συναντήσεις που έχουν γίνει, σε μία περίοδο επιδείνωσης των σχέσεων της Τουρκίας με αρκετά από τα γειτονικά της κράτη. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι διεξήγαγε σύνοδο με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά νωρίτερα αυτό το μήνα στο Κάιρο. Κύπρος και Αίγυπτος έχουν επίσης ενισχύσει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ του οποίου οι σχέσεις με την  Τουρκία επιδεινώνονται, καθώς η Άγκυρα υποστηρίζει όλο και περισσότερο τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη Χαμάς.
 «Αυτό είναι μία ένδειξη του πόσο πολύ έχει αποδυναμωθεί η ικανότητα της Τουρκίας να δημιουργεί συμμαχίες στην περιοχή» δηλώνει ο Sinan Ulgen του Carnegie Europe και προσέθεσε ότι οι δεσμοί της Άγκυρας με ισλαμικά κινήματα εκλαμβάνονται ως απειλή για το status quo από ορισμένες χώρες. «Υπάρχει σίγουρα ένα στοιχείο αντιτουρκικού συνασπισμού που δημιουργείται εδώ, αν και θεωρώ ότι είναι ευάλωτο και αναποτελεσματικό».
Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Το αν είναι ευάλωτο και ανααποτελεσματικό το μπλοκ ή όχι εξαρτάται από την αποφασιστικότητα των Κυπρίων-Ισραηλινών-Αιγυπτίων. Πολλά έχουν αλλάξει στον κόσμο και αν εκμεταλλευτούν σωστά τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες που κυοφορούνται δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Η Ελλάδα δεν υπολογίζεται, δεν μετράει, ουδέποτε μέτραγε. Η ανικανότητα των ελιτ μας που αντανακλά και αντανακλάται στο πολιτικό μας προσωπικό είναι γνωστή παγκοσμίως. Εσωστρεφής, ενδιαφέρεται μόνο πώς θα διατηρείται στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος (για τους άλλους) και δεν ασχολείται με μπανάλ πράγματα όπως εθνικά συμφέροντα κλπ. Το μόνο που την νοιάζει είναι να τα έχει καλά με τους εκάστοτε νταβατζήδες, τον εξής έναν, την Τουρκία, για να κλέβει και να τρώει ανενόχλητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.