8/11/14

Τι σημαίνουν όσα ανακοινώθηκαν για την ΑΟΖ στο Κάϊρο - Τι γίνεται με το Καστελόριζο

Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις του Καϊρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου; Πρώτα απ΄ όλα ότι η Ελλάδα θα ανακηρύξει ΑΟΖ και στην συνέχεια θα προχωρήσει στην οριοθέτησή της με Κύπρο και Αίγυπτο. Με την Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτό που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά είναι ότι η Ελλάδα κινείται με βάση όσα το Διεθνές Δίκαιο όχι απλά προβλεπει αλλά προστάζει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται με το Καστελόριζο. Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στο Κάϊρο δεν μπορεί να υπάρξει θέμα ...εξαίρεσής του όπως απαιτεί η Τουρκία.

Η ΑΟΖ είναι το δικαίωμα παράκτιου κράτους να εκμεταλλεύεται κατ' αποκλειστικότητα μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων. Πιο συγκεκριμένα, να εκμεταλλεύεται το υπέδαφος του βυθού, τον βυθό, τα ύδατα (αλιεία) και την επιφάνεια της θάλασσας (ακόμα και με τη δημιουργία τεχνητών νησιών).

Η υφαλοκρηπίδα είναι υποσύνολο της ΑΟΖ.

Η τάση που έχει επικρατήσει διεθνώς είναι οι δύο αυτές θαλάσσιες ζώνες να οριοθετούνται ταυτοχρόνως και τα όριά τους να ταυτίζονται.

Το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ξεκάθαρα ότι νησιά με οικονομική δραστηριότητα έχουν δικαίωμα ΑΟΖ, όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές.

140 παράκτιες χώρες έχουν ήδη ανακηρύξει ΑΟΖ.

Τι συμβαίνει με το Καστελόριζο που η Τουρκία θέλει να “σβήσει” από το χάρτη.

Οι Τούρκοι θέλουν να “σβήσουν” το Καστελόριζο από τον χάρτη. Όχι τυχαία.

Με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο αυτές παρεμβάλλονται μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει την ΑΟΖ της και αυτό μπορεί να το κάνει μονομερώς. Μετά από την σημερινή συμφωνία στο Κάϊρο γίνεται σαφές ότι τα όποια προβλήματα υπήρχαν με την Αίγυπτο δεν υπάρχουν πια.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση αντίδρασης της Τουρκίας;

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ένα παράκτιο κράτος αποκτάει ΑΟΖ με μονομερή δήλωση ανακήρυξης. Στη συνέχεια, συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Εάν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία οριοθέτησης, ο τρόπος με τον οποίο οι γειτονικές χώρες λύνουν τη διαφορά τους είναι με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Θεωρείται βέβαιο οτι η Άγκυρα θα αντιδράσει κι όχι με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Αλλά αυτό είναι το αναμενόμενο.

Η Αγκυρα αμφισβητεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα με τον γεωλογικού τύπου ισχυρισμό ότι επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να προβληθεί εάν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ και η διαπραγμάτευση διεξαχθεί σ' αυτό το πεδίο. Η ΑΟΖ είναι οικονομική και όχι γεωλογική έννοια, όπως η υφαλοκρηπίδα. Αυτός είναι ο λόγος που η τουρκική διπλωματία επιμένει να μιλάει για υφαλοκρηπίδα.

OnAlert

5 σχόλια:

  1. Παντως ο καθ. Ζουγανελης επιμενει :
    Aνακήρυξη ΑΟΖ με οριοθέτηση ΜΟΝΟ με ορισμένα κράτη π.χ. της Ελλάδας με την Αίγυπτο και τη Κύπρο δεν εννοείται. Πρέπει να υπάρχει οριοθέτηση με όλα κράτη που έχουν ενδιαφέρον στην ίδια περιοχή.
    Υπάρχει η λύση της άμεσης ανακήρυξης ΑΟΖ με οριοθέτηση και η επιλογή για όποιον διαφωνεί να καταφύγει στα δύο διεθνή δικαστήρια, Αυτό όμως δεν αφορά χώρες-προτεκτοράτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχόλιο σας με αφοιρά ? Έγραψα κάπου για υφαλοκρυπίδα κάτι ? Για ΑΟΖ έγραψα αγαπητε μου. Σε αντιδιαστολη της πηγής σας, διαβάστε εδω για περισσότερα : http://law.duth.gr/research/theses/SophiaDampali.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πληροφοριακά και μόνο, κριτήριο μου για να γράψω το σχόλιο μου ήταν οτι : ΜΗ οριοθέτηση της ΑΟΖ τόσο καιρό τώρα ( το υποσχέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός απο τις εκλογές του 2012 ) ευνοεί τη μη φορολόγηση στην Ελλάδα πολυεθνικών εταιρειών που θα αναλάβουν την εξόρυξη. Περιμένω με ανυπονησία λοιπόν την επίσημη ανακοίνωση της ΑΟΖ μας απο τον πρωθυπουργό μας. Κάθε καθυστέρηση θα είναι εκ του πονηρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το αποτέλεσμα της συνάντησης , αλλα και το περιεχόμενο της.
    Λογικά τις επόμενες μέρες θα δούμε τς αντιδράσεις αλλά κυρίως την διαχείριση που θα τύχη αυτή η τριμερής κυρίως απο την Ελληνική κυβέρνηση.
    Καλό θα ήταν αυτή η συνάντηση να μην εξαργυρωθεί μικροκοματικά και μικρόπολιτικά για εσωτερική κατανάλωση.
    Ο πρωθυπουργός ωφείλει να ενημερώσει το κοινοβούλιο και τον Ελληνικό λαό , τόσο για το περιεχόμενο των συνομιλιών όσο και για τις προθέσεις της Ελληνικής πολιτείας στο ζήτημα της οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ.
    Ας επριμένουμε λοιπόν η ερχομένη βδομάδα να μας φωτίσει με τις εξελίξεις.
    Ηδη η Αγκυρα διεξαγη μεγάλη αεροναυτική άσκηση στην περιοχή του Καστελοριζου, δίνοντας ένα πρωτο τόνο-χροιά των προθέσεων της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκείνο που κατά την άποψή μου επιβάλλεται να γίνει άμεσα, είναι μία εθνική διακομματική συνεννόηση, πάνω στο θέμα της ΑΟΖ με στόχο την σφυρηλάτηση ενός ενιαίου εθνικού μετώπου.
    Η Τουρκία θέτει στόχους με ορίζοντα το 2030 και τα Ελληνικά κόμματα εξουσίας, δεν γνωρίζουν τι θα πράξουν τον επόμενο χρόνο.
    Αυτη η προσπάθεια θα πρέπει να αναληφθεί από την παρούσα κυβέρνηση και καλόν θα ήταν στις αποφάσεις να δεσμευθούν όλοι, όσον αφορά τους στόχους και τους τρόπους επίτευξης αυτών.
    Όποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς πιστεύει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε στην διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μέσω της ανακήρυξης ΑΟΖ, καλόν θα ήταν να το ξεκαθαρίσει τώρα, για να κριθεί αναλόγως στην κάλπη.
    Επειδή δε, οι εκλογές είναι σχεδόν σίγουρες, εκτιμώ ότι οι πολιτικοί ταγοί θα προσπαθήσουν να επιδείξουν (φαινομενικά έστω), μία στοιχειώδη υπευθυνότητα.
    Επειδή όμως δεν βλέπω προσπάθεια εθνικής συνεννόησης από τα κόμματα εξουσίας, μήπως θα πρέπει να αναληφθεί μία πρωτοβουλία από ορισμένους σοβαρούς Έλληνες, που τυγχάνουν και προσωπικότητες κοινής αποδοχής;
    Έτσι ίσως αναγκαστούν να συμμετάσχουν και τα κόμματα εξουσίας.
    Εσύ Σάββα θα μπορούσες να δρομολογήσεις κάτι τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.