1/11/14

Σερκάν Ενγκίν, Το Πιστεύω μου.

Nouvelles dArménie, γαλλόφωνος αρμενικός ιστοτόπος             (μτφ. Κριστιάν)
Πιστεύω ότι όλες μαζί, οι αρμενική και τουρκική νεολαίες μπορούν να βάλουν τέλος στο μίσος δουλεύοντας μαζί. Προσπαθώ να δημιουργήσω και να αναπτύξω μια συνείδηση στη τουρκική νεολαία, ιδιαίτερα με τα άρθρα μου σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και για άλλες γενοκτονίες που διαπράχθηκαν από τους προγόνους μας Τούρκους, όπως οι γενοκτονίες των Ασσυρίων, Νεστοριανών, Χαλδαίων και των Ελληνοποντίων, έτσι ώστε τέτοια εγκλήματα να μη διαπραχτούν ποτέ πια.

Προσπαθώ να αλλάξω τη ψευδή αντίληψη στην Τουρκία για τους Αρμένιους και τους Έλληνες που προωθείται από την επίσημη ιδεολογία. Προσπαθώ να περιγράψω στη τουρκική νεολαία τις τρομερές αλήθειες της ιστορίας μας, έτσι ώστε να μπορούμε να διαγράψουμε το πρόβλημα της ρατσιστικής εκπαίδευσης στην Τουρκία, όπως όταν λέει ότι «Ένας Τούρκος ισοδυναμεί με τον κόσμο ολόκληρο», όπως το διδάξει για περισσότερα από 90 χρόνια η φασιστική-κεμαλική ιδεολογία που έχει αρνηθεί την ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης εθνικής ταυτότητας στην Ανατολία εκτός αυτής των Τούρκων. 
Ξέρετε τι είπε ο Αδόλφος Χίτλερ; 
«Ο πρώτος μαθητής του Κεμάλ ήταν ο Μουσολίνι, και ο δεύτερος ήμουν εγώ;», και επίσης «Ό τι έκανε ο Ατατούρκ πριν από δέκα χρόνια, μπορούμε να το κάνουμε τώρα».

Νομίζω ότι αυτό που θα σώσει τον κόσμο είναι η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση.
Περισσότερα χρήματα, περισσότερα όπλα η περισσότερη τεχνολογία δεν θα βοηθήσουν σε τίποτα, ούτε οι μεγάλες ιδεολογίες ή μεγάλοι ηγέτες, επειδή ο πιο αυστηρός νόμος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο η συνείδηση. Η συνείδηση ​​μπορεί να ξεκινήσει από την ενσυναίσθηση, και η ενσυναίσθηση αρχίζει με την αναγνώριση του πόνου των άλλων. Επιβάλλεται να αναπτύξουμε ενσυναίσθηση με όλους τους άλλους λαούς του κόσμου που υποφέρουν και να στεκόμαστε στη πλευρά των καταπιεσμένων, των ανθρώπων που αγνοούνται, των περιφρονημένων, των εκμεταλλευομένων και των κακοποιημένων.

Ανήκει σε μας να καταφέρουμε να αισθανόμαστε τον πόνο όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα, πίστη, ιδεολογία, φύλο ή σεξουαλικές προτιμήσεις, αρνούμενοι κάθε είδος διακρίσης.

Όχι, δεν ζητώ  συγγνώμη μόνο για τη γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυρίων, Νεστοριανών, Χαλδαίων και Ελληνοποντίων, αλλά και για τη Ρουάντα, τη Βοσνία, την Καμπότζη, το Νταρφούρ, το Ολοκαύτωμα και όλες τις άλλες γενοκτονίες που διαπράττονται από αναίσθητα ανθρώπινα όντα του κόσμου μας, στο όνομα της ανθρωπότητας, ως ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος με συνείδηση.
Νομίζω ότι «Θα νικήσουμε κάποια μέρα».

Σερκάν Ενγκίν

Λαζός Τούρκος συγγραφέας και ποιητής
Μετάφραση τουρκικά-γαλλικά Gilbert Béguian για το Armenews

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014,
ο Jean Eckian © armenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.