23/11/14

Νταβούτογλου: Θα θέσω στον Σαμαρά θέμα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου

Δηλώνει ότι εάν οι ελληνοκύπριοι προχωρήσουν μονομερώς, τότε η Τουρκία θα κάνει έρευνες στο ίδιο σημείο

Αγκυρα
Ζήτημα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου δήλωσε πως θα θέσει στον πρωθυπουργόΑντώνη Σαμαρά ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Όπως είπε, οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε όλο το νησί, και εάν οι ελληνοκύπριοι προχωρήσουν μονομερώς, τότε η Τουρκία θα κάνει έρευνες στο ίδιο σημείο.
Συγκεκριμένα, μετά από ειδική συνάντηση του Ατλαντικού Συμβουλίου, όπου μίλησε μαζί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Εάν στην Κύπρο όλοι συμφωνήσουν στο ότι οι φυσικές πηγές γύρω από το νησί ανήκουν στο σύνολο της Κύπρου και χρησιμοποιήσουν την ενέργεια αυτή μ' ένα κοινό όραμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης, θα κερδίσουν όλοι».

«Κανένας δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. «Αν κάποιος θελήσει να εξασφαλίσει την ενέργεια για να επιβάλει την ειρήνη που θέλει, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο»πρόσθεσε και σημείωσε: «Ας χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως μέσο ειρήνης».

«Αν οι ελληνοκύπριοι θελήσουν, μονοπωλώντας τις πηγές ενέργειας, να ξεκινήσουν διαγωνισμούς σα να τους ανήκουν όλες αυτές οι πηγές και θελήσουν να παρουσιάσουν τις εν λόγω πηγές, στις οποίες έχουν δικαίωμα και οι Τουρκοκύπριοι στην παγκόσμια αγορά, τότε και εμείς θα κάνουμε έρευνες στο ίδιο μέρος, μαζί με τους Τουρκοκύπριους κάνοντας χρήση του ιδίου δικαιώματος» 
συνέχισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Εάν ωστόσο καθίσουμε και συζητήσουμε την επανένωση του νησιού, τότε και η Κύπρος, όπως συνέβη και στο το Ιράκ, θα μετατραπεί σε ανερχόμενη χώρα και αυτός που ικανοποιηθεί περισσότερο απ' αυτό θα είναι η Τουρκία» ανέφερε.

«Αν χρειαστεί χρόνος για τις διαπραγματεύσεις, τότε η ΤΔΒΚ και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση από κοινού μπορούν να ξεκινήσουν την εξόρυξη της ενέργειας και να τη χρησιμοποιήσουν για την ειρήνη. Η χώρα στην οποία μπορεί να φθάσει ευκολότερα το φυσικό αέριο, που θα εξορυχθεί γύρω από την Κύπρο, είναι η Τουρκία και η Τουρκία είναι η χώρα από την οποία θα μπορέσει να φθάσει στις διεθνείς αγορές» εξήγησε ο Νταβούτογλου.

«Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να μας πουν ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι κλειστή για τους Τούρκους και του Τουρκοκυπρίους. Αυτό δε γίνεται» τόνισε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε και τη δυνατότητα κοινής χρήσης του νερού που θα έλθει σύντομα στην Κύπρο από τις ακτές της Ανατολίας. «Εμείς κατασκευάσαμε αγωγό μεταφοράς νερού από το Μαναβγκάτ στην Κύπρο. Ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει "θα μοιραστούμε το νερό αυτό με τους Ελληνοκυπρίους"»παρατήρησε.

«Για μας το νερό είναι ιερό και θα πρέπει οι άνθρωποι να το μοιράζονται με όσους έχουν ανάγκη. Όταν εμείς σκεπτόμαστε να μοιραστούμε το νερό μας με το σύνολο του νησιού, δε γίνεται η άλλη πλευρά να λέει μονόπλευρα ότι της ανήκουν οι πηγές φυσικού αερίου, που ανήκουν στο σύνολο του νησιού» επισήμανε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι θα συζητήσει τις ιδέες αυτές, στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
ΒΗΜΑ

9 σχόλια:

  1. Ό,τι θες θέσε στον Σαμαρά. Αφού θέλει να εξευτελίζεται δικαίωμά του. Όμως δεν έχει δικαίωμα να εξευτελίζει εμάς. Ας παραιτηθεί κι ας εξευτελίζεται όσο θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιαν απλοϊκή ερώτηση: Αφού το υπό κατοχή τμήμα τής Βορειοανατολικής Κύπρου παρουσιάζεται από τούς κατακτητές του ως δήθεν ανεξάρτητο κράτος, γιατί δεν κάνει αυτό το υποτιθέμενο "κράτος" τίς έρευνες ; γιατί αντί τούτου φωνάζει τον μπαμπά του;
    Ούτε τα προσχήματα δεν τηρεί πλέον ο τούρκος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κ. Νταβούτογλου, εχει δίκιο σε ενα σημείο.
    Το αναφέρω:
    Αν στην Κύπρο... όλοι.... συμφωνήσουν,,,
    ------------
    Στην Κύπρο και για τις φυσικές πηγές του νησιού δεν χρείαζεται να συμφωνήσουν όλοι παρά και μόνο οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι.
    Δυστυχώς όμως η Τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αλλοιώσει την δημογραφική της σύνθεση με την ακατάπαυστη εισροή εποίκων.
    Υπολογίζονται σε περίπου 200.000 άτομα μαζί μετα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.
    Η εισροή εποίκων έχει επισημανθεί -μελετηθεί και έχουν εκδοθέι και σχετικά πορίσματα-αποφάσεις, αποτελεί ισχυρότατο αγκάθι στα πλευρα της νήσου και φυσικά της ομαλής εξέλιξης των διαδικασιών ομαλής επανασύνδεσης των δύο κοινοτήτων.
    Φυσικά ο κ.Νταβούτογλου αδιαφορεί γιαυτό το γεγονός, το παραβλέπει, το αποκρύπτει.....παντως δεν το αγνοεί!
    Η Ελληνική και Ελληνοκυπριακή πλευρά όμως έχει ενα καλο σημείο στήριξης να αρνηθεί όποια προσεγγιση και αναφορα στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους του νησιού, αν δεν απελαθούν όλοι οι έποικοι και επανέλθει η δημογραφική ισορροπία στο νησί.
    Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν κοινα συμφεροντα πλην εποίκων!!
    -------
    Δια του λόγου το αληθές η έκθεση Λάξο:

    • «Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η δημογραφική δομή της νήσου υφίσταται συνεχείς διαφοροποιήσεις από της ντε φάκτο διχοτόμησής της το 1974, σαν αποτέλεσμα της σκόπιμης πολιτικής της Τουρκοκυπριακής διοίκησης και της Τουρκίας. Παρά την απουσία συναίνεσης όσον αφορά τον ακριβή αριθμό, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη παραδέχονται ότι Τούρκοι υπήκοοι φθάνουν συστηματικά στο βόρειο τμήμα του νησιού. Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, ο αριθμός τους αυτή τη στιγμή φθάνει τις 115,000. Οι έποικοι προέρχονται κυρίως από την περιοχή της Ανατολίας, που είναι μια από τις λιγότερο αναπτυγμένες της Τουρκίας. Τα ήθη και τα έθιμά τους διαφέρουν σημαντικά από εκείνα της Κύπρου. Οι διαφορές αυτές είναι ο κύριος λόγος για την ένταση και τη δυσφορία του γηγενούς τουρκοκυπριακού πληθυσμού, ο οποίος τείνει να τους βλέπει ως ξένο στοιχείο.
    • Η Συνέλευση εκφράζει ιδιαίτερα την ανησυχία της για τη συνεχή φυγή του γηγενούς τουρκοκυπριακού πληθυσμού από το βόρειο μέρος. Ο αριθμός του μειώθηκε από 118,000 το 1974 σε 87,600 το 2001. Σαν συνέπεια, οι έποικοι υπερτερούν του γηγενούς τουρκοκυπριακού πληθυσμού στο βόρειο τμήμα του νησιού.
    • Υπό το φως των διαθέσιμων πληροφοριών, η Συνέλευση δεν μπορεί να αποδεχθεί τους ισχυρισμούς ότι η πλειονότητα των Τούρκων υπηκόων που έρχονται στο βόρειο τμήμα είναι εποχιακοί εργάτες ή πρώην κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει το νησί πριν από το 1974. Συνεπώς καταδικάζει την πολιτική της πολιτογράφησης, η οποία αποσκοπεί στην ενθάρρυνση νέων αφίξεων και την οποία εισήγαγε η Τουρκοκυπριακή διοίκηση με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκικής κυβέρνησης.
    • Η Συνέλευση είναι πεπεισμένη ότι η παρουσία των εποίκων συνιστά μια διαδικασία συγκαλυμμένου εποικισμού και πρόσθετο και σοβαρό εμπόδιο για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων.
    -------------------
    Επομενως κ .Νταβούτογλου όταν επισκεφθήκε την ιστορική πόλη της Αθήνας, φροντίστε να έχετε στις αποσκευές σας και μια σχετική απάντηση,δέσμευση; για το ζήτημα του εποικισμού της νήσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Φυσικά ο κ.Νταβούτογλου αδιαφορεί .."

    Kαι γιατί να μην αδιαφορεί, αφού αδιαφορεί όλος ο "πολιτισμένος" κόσμος, που σε άλλες περιπτώσεις θεωρεί υποχρέωσή του να επέμβει και να αποκαταστήσει/τιμωρήσει το έγκλημα. Διότι, ως γνωστόν, ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου.

    "φροντίστε να έχετε στις αποσκευές σας και μια σχετική απάντηση,δέσμευση; για το ζήτημα του εποικισμού της νήσου...

    Μάλλον θα φροντίσει να τον συνοδεύουν καμιά δεκαριά μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και ίσως λίγες φρεγάτες, που θα φθάσουν πάλι μέχρι τον Πειραιά. Ο Νταβούτογλου ξέρει πού πάει :-(


    Για να συντομεύω: Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της επίσκεψης. Οι Τούρκοι δεν φεύγουν ποτέ με άδεια χέρια. Τουλάχιστον από την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και η .... τιμωρία της τουρκικής παραβατικότητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πλέον και ο ίδιος ο Νταβούτογλου παραδέχεται πως η Κύπρος είναι υπό κατοχή ενώ έχει παραμερίσει πλήρως τις Τουρκοκύπριες μαριονέτες και ως κατοχικός ηγέτης προσπαθεί να μας πείσει ότι μπορεί να κάνει ο,τι γουστάρει! Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον στείλουμε από εκεί που ήρθε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Πλέον και ο ίδιος ο Νταβούτογλου παραδέχεται πως η Κύπρος είναι υπό κατοχή.."

    Όχι, Αλέξανδρε. Κάτι πολύ πιο ωμό: Λέει ανοικτά ότι τα κατεχόμενα είναι ΤΟΥΡΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ὣστε ὁ ἐποικισμὸς εἶναι ἔγκλημα πολέμου;

    Καί ὁ ἐποικισμὸς τῆς χώρας μας ἀπὸ τὶς χιλιάδες τῶν λάθρο,ἥσυχα καὶ ὕπουλα τὶ εἶναι;
    Καὶ ποιοὶ θὰ τιμωρηθοῦν σὰν ἐγκληματὶες;

    Ἡ γελαστή νυφίτσα ἄς μὴν ξεχνᾶ ὅτι καταλαμβάνει τὰ χώματα τῆς Ἰωνίας καὶ ἄς λέη γιὰ τὴν Κύπρο ὅ,τι θέλει.

    Ἄλλωστε καὶ στοὺς δύο τόπους προσωρινὸς εἶναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Unknown
    Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.