30/11/14

Η πολιτιστική και επιστημονική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας, αντίβαρο στις κυρώσεις

Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος, ειδικά για τη RBTH
Αλεξέι Μεσκόφ. Πηγή: Ramil Sitdikov / RIA Novosti
Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, οι ελληνορωσικές σχέσεις συνεχίζονται στον τομέα του Πολιτισμού. Γι' αυτά τα θέματα συνομίλησε στην Αθήνα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξέι Μεσκόφ, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υφυπουργό Δημήτρη Κούρκουλα και τον γ.γ. Αναστάσιο Μητσιάλη.
Κατά τη διάρκεια των επαφών στην Αθήνα, προ ημερών, η ρωσική πλευρά κατέγραψε για μια ακόμη φορά τις δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχετικές πολιτικές κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία. Από την πλευρά της, λοιπόν, η Ρωσία αναζητά άλλους δρόμους επικοινωνίας και οικοδόμησης σχέσεων με την Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, εκτός του υψηλού τιμήματος που πληρώνει η Ελλάδα εξαιτίας των απαγορεύσεων εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, και παρά το μη φιλικό περιβάλλον από την πλευρά των Βρυξελλών ως προς τις ρωσικές επενδύσεις σε καίριους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, η Ρωσία προσδοκά στη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτής της συγκυρίας ενεργοποιείται το σύμφωνο διακρατικής συνεργασίας των δύο χωρών στις Επιστήμες, την Παιδεία και τον Πολιτισμό, το οποίο έχει ήδη λάβει συγκεκριμένη μορφή και εξειδίκευση σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως η εκπαίδευση, οι τέχνες, η πολιτιστική κληρονομιά, ο αθλητισμός, κλπ. Επίσης, η διακήρυξη συνεργασίας που αφορά στη διετία 2014 - 2016 θεμελιώνει ισχυρή βάση με κατάληξη το αμοιβαίο έτος Ελλάδας - Ρωσίας στις δύο χώρες, και δημιουργεί προϋποθέσεις για μονιμότερη συνέργεια των δύο πλευρών σε όλο το τόξο της Επιστήμης, της Παιδείας και του Πολιτισμού.
Η αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας παρέχει αρκετές δυνατότητες για τη δημιουργία θεσμών με μακροχρόνια προοπτική. Μεταξύ των άλλων, προβλέπεται η πραγματοποίηση περιοδειών θεάτρων, μουσικών και κάθε λογής άλλων καλλιτεχνών, σε εμπορική και μη εμπορική βάση. Ακόμα, η διοργάνωση εβδομάδων ελληνικού κινηματογράφου στη Ρωσία και αντίστοιχων εβδομάδων ρωσικού κινηματογράφου στην Ελλάδα. Επιπλέον, Ελλάδα και Ρωσία θα προωθήσουν τη συνεργασία των πανεπιστημιακών Σχολών, βιβλιοθηκών και αρχείων, με σύναψη άμεσων συμφωνιών συνεργασίας. Για παράδειγμα, σημαντικός ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση παίζει η δραστηριότητα που αναπτύσσει το πανεπιστημιακό Τμήμα Σλαβικών Σπουδών στην Αθήνα, καθώς και τμήματα με παρόμοιο επιστημονικό αντικείμενο σε άλλες πόλεις. Η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί η εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας και η προβολή του ρωσικού πολιτισμού στην Ελλάδα, ως σημαντικής “γέφυρας” φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Επίσης, οι δύο χώρες θα επιδιώξουν την ευρύτερη συνεργασία στο χώρο του αθλητισμού, ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσες επαφές μεταξύ των κρατικών αθλητικών φορέων.
Η διαπολιτισμική κινητικότητα θα βοηθήσει πολύ πιθανώς και στον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και εν γένει στη δημιουργία νέων, σύγχρονων δεσμών ανάμεσα στους δυο λαούς. Τεκμήριο τέτοιων προθέσεων αποτελεί και η σχετική δήλωση του κ. Μεσκόφ: «Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο να μην περιορίζεται στον τομέα πολιτισμού, αλλά να καλύπτει και τη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας, τις συναντήσεις επιχειρηματιών, τη διεξαγωγή ποικίλων σεμιναρίων», κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.