30/11/14

Πού πάμε;

 Με τον Δρα Χρίστο Αχιλλέως Θεοδούλου
Η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι καθόλου ρόδινη, ούτε εσωτερικά ούτε και εξωτερικά. Στην εσωτερική σκηνή ο τόπος βρίθει από σκάνδαλα, κρούσματα διαφθοράς, εγκλήματα. Τοπικοί άρχοντες, ανώτατοι αξιωματούχοι απασχολούν τα ΜΜΕ για σκάνδαλα και ατοπήματα. Τελευταίως, ένα φρικτό έγκλημα απασχολεί τη χώρα.

Οι πολιτικές δυνάμεις συγκρούονται ακατάπαυστα μεταξύ τους και είναι κάποτε φανερόν ότι τα κομματικά συμφέροντα υπερισχύουν των συμφερόντων του τόπου.

Η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει στη χώρα και το χειρότερο είναι ότι νέοι που σπουδάζουν στο εξωτερικό, δεν επιστρέφουν. Φαίνεται δε ότι περίπου 25.000 πρόσωπα μετανάστευσαν τον τελευταίο καιρό. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες διοικούνται από ξένους.

Ο κόσμος φαίνεται ότι έχει χάσει το θάρρος του και την πίστη του. Και ενώ η οικονομική κατάσταση βρίσκεται σε τέτοια άσχημη θέση, ορισμένα κατεστημένα παραμένουν όπως πριν ωσάν να μη συμβαίνει τίποτε. Η εξωτερική κατάσταση είναι εξίσου άσχημη αλλά και επικίνδυνη.
Η Τουρκία πολιτεύεται πολύ έξυπνα και, βέβαια, θέλει να επωφεληθεί από τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να διευκρινίσω κάτι, πρώτα, χάριν των αναγνωστών μας:Η ΑΟΖ δεν είναι το ίδιο με τα χωρικά ύδατα μιας χώρας. Στην ΑΟΖ ξένα πλοία μπορούν να διέρχονται ειρηνικά χωρίς άδεια. Από την άλλη μεριά, τα υπάρχοντα στην ΑΟΖ ανήκουν στη χώρα στην οποία ανήκει η ΑΟΖ.
Έτσι, οι υδρογονάνθρακες ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, πιστεύω ότι αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο διότι τα πλοία της κάνουν κάτι περισσότερο από ειρηνική διάβαση διά μέσου της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως έχω αναφέρει πιο πάνω, η Τουρκία πολιτεύεται πολύ έξυπνα, δηλαδή λέγει στους συνομιλητές της ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν και στις δύο κοινότητες και, επομένως, πρέπει να επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι. Αυτό το επιχείρημα, πολλοί ξένοι το ασπάζονται σαν λογικό. Κι’ όμως: Οι υδρογονάνθρακες ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων επέλεξε παράνομα να αποχωρήσει από τη Δημοκρατία και να τεθούν κάτω από ένα μόρφωμα, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, εκτός από την Τουρκίαν. Εφόσον, λοιπόν, οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορούν να έχουν αξιώσεις στο περιεχόμενο της ΑΟΖ της. Δεν είναι, επιπλέον, αναγνωρισμένο κράτος, και έτσι δεν έχουν δική τους ΑΟΖ. Εμείς, από την άλλη μεριά, τους διαφυλάσσουμε τα δικαιώματά τους επί των υδρογονανθράκων και θα τους τα παραδώσουμε μόλις επιστρέψουν, όπως κάνουμε και με τις περιουσίες τους.

Για το ευρύτερο ζήτημα, η Τουρκία έστειλε το «Μπαρμπαρός» και τα άλλα πλοία της και προβαίνει σε παράνομες ενέργειες. Φαίνεται ότι ορισμένοι μεσολαβητές λένε να φύγουν τα πλοία και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, σαν να μην έγινε τίποτε.

Αυτή η λύση δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες πρέπει τουλάχιστον η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το έδαφος της Δημοκρατίας. Αλλιώς δεν μπορούμε να συνομιλούμε υπό κατοχήν. Όσον αφορά εμάς, πρέπει να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε πρώτα την εσωτερική μας κατάσταση προτού αντιμετωπίσουμε την εξωτερική κατάσταση.

ΔΡ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy
Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων


σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.