29/11/14

«Έγκλημα πολέμου» στη Συρία

ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και συμμάχων τους έπληξαν χθες 15 στόχους των τζιχαντιστών
Επιμέλεια Παναγιώτης Γρηγορίου
Αεροσκάφη των ΗΠΑ έπληξαν μια θέση του ΙΚ, έναν χώρο που χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές ως εφαλτήριο.
Το καθεστώς πραγματοποιεί επιδρομές και σκοτώνει τον πληθυσμό.
Από την 20ή Οκτωβρίου σε 2 χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτωθεί πάνω από 500 πολίτες. Η Δαμασκός απορρίπτει τις κατηγορίες.

Πάνω από 500 πολίτες έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τις σχεδόν 2.000 αεροπορικές επιδρομές, τις οποίες έχει εξαπολύσει το συριακό καθεστώς από την 20ή Οκτωβρίου μέχρι τώρα, ανακοίνωσε χθες μια μη κυβερνητική οργάνωση, καταγγέλλοντας ένα «έγκλημα πολέμου». Το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα έπρεπε να «βρίσκεται στο Βιβλίο Γκίνες των Ρεκόρ, διότι διεξήγαγε σχεδόν 2.000 αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ίδιου του λαού του κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων 40 ημερών», τόνισε σε ανακοίνωσή του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Από την εμφάνιση των πρώτων πολεμικών αεροσκαφών, κανένα καθεστώς στην ιστορία δεν έχει χρησιμοποιήσει σε τέτοιο βαθμό μαχητικά αεροσκάφη εναντίον του λαού του», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, η ΜΚΟ του οποίου βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών στη χώρα αυτή, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο που διαρκεί από τον Μάρτιο του 2011.

527 νεκροί σε ένα μήνα

Σύμφωνα με την οργάνωση, τουλάχιστον 527 πολίτες έχουν σκοτωθεί και περίπου 2.000 έχουν τραυματιστεί στα αεροπορικά πλήγματα που έχουν εξαπολυθεί σε 12 συριακές επαρχίες μετά την 20ή Οκτωβρίου. Η ΜΚΟ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για να τερματιστεί αυτό το «έγκλημα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας», το οποίο διαπράττεται καθημερινά, όπως τόνισε, στη Συρία. Την Τετάρτη, οι επιδρομές εναντίον της πόλης Ράκα, που αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 95 ανθρώπων, «στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχων», υπενθύμισε ο Άμπντελ Ραχμάν.
Η Πολεμική Αεροπορία της Συρίας υπολογίζεται ότι διαθέτει 275 μαχητικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, αφού έχει απολέσει 87 φέτος, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Αρνείται η Δαμασκός

Από την πλευρά της η Δαμασκός απέρριψε ως «κατασκευασμένες» τις κατηγορίες που διατύπωσαν οι ΗΠΑ για το ότι οι αεροπορικές της δυνάμεις στόχευσαν αμάχους κατά την επιδρομή στη Ράκα, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον καλά θα κάνει να επικρίνει τους τζιχαντιστές του ΙΚ που έχουν σκοτώσει Αμερικανούς πολίτες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την Τετάρτη «αποτροπιασμό» για την επιδρομή της συριακής αεροπορίας στην επαρχία της Ράκα, προπύργιο του ΙΚ, κατά την οποία «σκοτώθηκαν δεκάδες πολίτες και καταστράφηκαν κατοικημένες περιοχές».
«Ο Συριακός Αραβικός Στρατός δεν βάζει στον στόχο πολίτες και δεν θα το κάνει», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «SANA», ο υπουργός Ενημέρωσης του συριακού καθεστώτος Ομράν αλ-Ζούμπι, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον αντλεί τις πληροφορίες της από τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το ΙΚ και το Μέτωπο αλ Νόσρα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα έπρεπε να δείξει σεβασμό για τις ψυχές των Αμερικανών, θυμάτων στα χέρια των τρομοκρατών του Daesh (ΙΚ) και να μην εκτοξεύει κατασκευασμένες κατηγορίες κατά του συριακού κράτους, το οποίο αντιμετωπίζει την τρομοκρατία εδώ και χρόνια, δήλωσε ο υπoυργός προσθέτοντας ότι «η Συρία είναι περισσότερο προσηλωμένη στον λαό της από τις χώρες που στέλνουν χρήματα και όπλα στους "τρομοκράτες" και τους εκπαιδεύουν». «Καθένας πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο: ή είναι με την τρομοκρατία, το Daesh, το Μέτωπο αλ Νόσρα και άλλους ή εναντιώνεται στην τρομοκρατία», είπε ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης.

Βάλλουν κατά των τζιχαντιστών

Στο μέτωπο του πολέμου κατά των τζιχαντιστών μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και συμμάχων τους έπληξαν χθες 15 στόχους των τζιχαντιστών της οργάνωσης ΙΚ στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας μέσα σε τρεις ημέρες, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), η οποία είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δεκατρείς από τις επιδρομές που εξαπολύθηκαν από την Τετάρτη έγιναν στο Ιράκ και οι δύο στη Συρία.
Στο συριακό έδαφος, αεροσκάφη έπληξαν μια θέση του ΙΚ, έναν χώρο που χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές ως εφαλτήριο κοντά στη συριακή πόλη Κομπανί και μια μονάδα κοντά στο Χαλέπι, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση. Στο Ιράκ επλήγησαν οχυρές θέσεις, οχήματα, ένας εκσκαφέας και μια θέση μάχης κοντά στο Κιρκούκ, μια μεγάλη μονάδα και τέσσερεις μικρότερες. Κοντά στη Μοσούλη, σε δύο επιδρομές καταστράφηκαν οχήματα και ένα βαρύ όπλο κοντά στη Ράμαντι. Επίσης επλήγησαν οχήματα, μονάδες, θέσεις μάχης και ένα κτίριο στις ιρακινές πόλεις Αρ Ρούτμπα, Φαλούτζα, αλ Κάιμ και Μπάιτζι, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση.

σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.