4/10/14

Η Τουρκία ενώ παραμένει σύμμαχος των τζιχαντιστών, εκμεταλλεύεται τη Δύση για να εξουδετερώσει το ΡΚΚ και τους Κούρδους

Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά

Η Επίθεση των τζιχαντιστών εναντίον της Κόμπανι γίνεται κατά παραγγελία της Άγκυρας
Του Σάββα Καλεντερίδη
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (απόγευμα Πέμπτης), συζητείται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου με το οποία η νομοθετική εξουσία θα εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να δώσει τη σχετική εντολή στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμάσουν σχέδια για ανάληψη στρατιωτικής δράσης έξω από τα σύνορα της Τουρκίας, αλλά και για να δοθεί άδεια για στάθμευση και διέλευση ξένων στρατευμάτων από το τουρκικό έδαφος.
Η Τουρκία μέχρι την απελευθέρωση των 49 ομήρων, ανάμεσα στους οποίους και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Μοσούλη, τηρούσε από ουδέτερη μέχρι φιλική στάση απέναντι στους τζιχαντιστές και το λεγόμενο «ισλαμικό κράτος». Σε σχετική ερώτηση, μάλιστα, για το αν οι τζιχαντιστές είναι τρομοκράτες, μόλις πριν από δυο μήνες (7 Αυγούστου) και εν μέσω αποκεφαλισμών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, είπε το αμίμητο «"Η δομή που αποκαλούμε ΙΚΙΛ είναι μια δομή ριζοσπαστική η οποία μπορεί να φαίνεται ως καταφεύγουσα  τρομοκρατικικοφανείς δράσεις. Όμως σ’ αυτή τη δομή συμμετέχουν και Τούρκοι, Άραβες και Κούρδοι. Αυτή η δομή στην ουσία είναι ένα ευρύ μέτωπο, το οποίο το γέννησαν οι αντιδράσεις και η οργή που υπάρχει στις λαϊκές μάζες για αδικίες και συμπεριφορές του παρελθόντος».
Αμέσως μετά την απελευθέρωση των ομήρων και εν μέσω διεθνών καταγγελιών και κατηγοριών ότι η Τουρκία στηρίζει την ισλαμική τρομοκρατία, η Τουρκία άλλαξε στάση και αποφάσισε να συμμετέχει στη συμμαχία που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ.
Αυτή η αλλαγή ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όταν έγιναν και η σχετικές επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους, για να καθοριστεί και το πλαίσιο της «συνεργασίας» της Τουρκίας με το συνασπισμό των χωρών που πολεμούν εναντίον του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».
Εκεί ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να πείσει του αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να δημιουργηθεί μια μια ζώνη ασφαλείας στο έδαφος της Συρίας, στην οποία θα σταθμεύουν στρατεύματα του συνασπισμού, με σοβαρή παρουσία σ’ αυτά μονάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Επίσης, απαίτηση της τουρκικής πλευράς είναι πάνω από την εν γόγω ζώνη να ισχύει καθεστώς απαγόρευσης πτήσεων, λες και οι τζιχατιστές διαθέτουν πολεμική αεροπορία!
Η αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης γίνεται για προφανείς λόγους.
Τον έναν τον έχουμε ήδη αναφέρει. Θέλει να αποτινάξει από πάνω της το στίγμα της χώρας που υποστηρίζει την ισλαμική τρομοκρατία.
Ένας άλλος λόγος είναι ο φόβος της διεθνούς απομόνωσης. Η Τουρκία βλέπει ότι σχεδόν το σύνολο του δυτικού αλλά και του αραβικού κόσμου σπεύδει στην περιοχή και η ίδια δεν θέλει να είναι απούσα.
Ο τρίτος λόγος είναι η ελπίδα που έχει ότι συμμετέχοντας στη συμμαχία θα κατορθώσει να πείσει τις ΗΠΑ εκτός από τους τζιχαντιστές να κινηθούν εναντίον του Άσαντ, ο οποίος είναι αναβαθμισμένος μετά την εμφάνιση του "Ισλαμικού Κράτους", για να ανοίξει ο δρόμος για την νεοοθωμανική κυριαρχία της Άγκυρας σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο τέταρτος λόγος είναι το Κουρδικό. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι την ίδια στιγμή που η Τουρκία συντάσσεται με τους πολέμιους των τζιχαντιστών, οι μηχανισμοί του τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης κινούνται από κοινού με τους τζιχανιστές εναντίον των Κούρδων στην πόλη Κόμπανι, στα τουρκοσυριακά σύνορα, η οποία θα παίξει καίριο ρόλο στην επιβίωση του κουρδικού κράτους που έχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί στα εδάφη της βόρειας Συρίας. Αν πέσει η Κόμπανι στην ουσία γκρεμίζεται ό,τι έχτισαν οι Κούρδοι στη Συρία, ενώ απομακρύνεται και το όνειρό τους να αποκτήσουν διέξοδο στη θάλασσα.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι ήσσονος σημασίας τους οποίους δεν θα αναφέρουμε στο παρόν άρθρο.
Απλά να σημειώσουμε ότι η παρουσία της Τουρκίας στο συριακό έδαφος, εκτός από την αντίδραση της Δαμασκού, θα προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στη Ρωσία,την Κίνα, το Ιράκ, το Ιράν, το Λίβανο-Χεζμπολλάχ, την Αίγυπτο και στον αραβικό κόσμο. Επίσης, η στάση της αυτή και ο ρόλος της απέναντι στους Κούρδους της Ροζάβα και στην πόλη Κόμπανι, καθώς και η εκδίωξη των Κούρδων από τα εδάφη τους στη Συρία, θα προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τους Κούρδους.

Το θέμα είναι μεγάλο και θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Τουρκία παίζει με τη φωτιά, γι’ αυτό αξίζει της προσοχής μας.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

5 σχόλια:

  1. Ξεπλένοντας το Σημίτειον Άγος: Μια Πρόταση για Ένοπλη Άσκηση Εξωτερικής Πολιτικής
    http://cyprus.indymedia.org/node/4950

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω για πόσο ακόμα ο διεθνής ταραξίας που λέγεται Τουρκία θα μπορεί να ισορροπεί σε δυο βάρκες Μια Αμερικανική και μια Ρωσική . Έρχεται ο καιρός που Αμερικανοί θα «απαιτήσουν » πολλά περισσότερα από την Τουρκία εναντίον της Ρωσίας του Πούτιν και τότε θα δούμε τον ζογκλέρ Ερντογάν τι μεγάλο θα ζητήσει σε αντάλλαγμα…
    Όσο για εμάς, με το υπηρετικοδουλικό προσωπικό που «κυβερνάει» δεν περιμένω τίποτε λιγότερο από μια ακόμη εθνική τραγωδία…
    Σκληρή η πραγματικότητα αλλά δυστυχώς το χείριστο διαχειριστικό προσωπικό που πλασάρεται ως ηγεσία και Ελληνική διακυβέρνηση είναι ενήμερο για το τι έρχεται …

    ΥΓ Είναι απίστευτο το τι ορδές δήθεν «μεταναστών» εισρέουν από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Πλέν βασικός λόγος είναι πως η Τουρκία προσπαθεί να επανακάμψει ως "πρόταση" επίλυσης των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής, πολύ απλά να λάβει θέση δίπλα στο Ιράν και την Αίγυπτο ως αναδύουσα περιφερειακή δύναμη ενώ παράλληλα υπηρετώντας και εξυπηρετώντας τις νεο-οθωμανικές ονειρώξεις της να αποτελέσει τον κύριο εκφραστή και την κοινή συνισταμένη όλων των Σουνιτικών δυνάμεων.

    Όμως ας μου επιτραπεί η ακόλουθη σκέψη: Τόσο οι επιδιώξεις της Τουρκίας όσο και η στρατηγική της ( προς ικανοποίηση τους) είναι τοις πάσι γνωστόν. Οπως είναι γνωστό ότι λειτουργεί και ως βραχίονας των μοναρχιών του Κόλπου οι οποίες και αποτελούν τον αιμοδότη της.

    Αραγε ποιά η ιδιοφυής στρατηγική της Ρωσίας απέναντι στην Τουρκική στρατηγική; Αυτή της ενεργειακής στήριξης της Τουρκία (μέσω των Ρωσικών σχεδιασμών παγιώνεται η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο) , την ώρα που ο ισλαμιστικός κίνδυνος απειλεί να ανοίξει εκ νέου το μέτωπο του Καυκάσου ως ντόμινο των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία , και την ώρα που περιορίζει το καθεστώς Ασαντ της Συρίας στα όρια της Αλαουιιτικής επικράτειας;

    Αραγε ποιά η ιδιοφυής στρατηγική των Κούρδων του Νοτίου Κουρδιστάν (Μασούντ Μπαρζανί) απέναντι στην Τουρκική στρατηγική; Αυτή της μέσω των ενεργειακών σχεδιασμών τους στηρίζουν την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο, μεταβάλουν την Τουρκία ως τον κύριο διακομιστικό σταθμό προς τις διεθνείς αγορές και στηρίζουν την Τουρκία στην εσωτερική πολιτική τους κατά του κύριου "αντιπάλου" της στην Νοτιοανατολική Τουρκία;

    Αραγε ποιά η ιδιοφυής στρατηγική των Κούρδων του ΠΚΚ απέναντι στην Τουρκική στρατηγική; Αυτή της στήριξης των προσπαθειών του Ταγίπ Ερεντογάν να ανακηρυχθεί ως ο νέος Σουλτάνος της Τουρκίας εξασφαλίζοντας τα 2/3 των βουλευτών στον βωμό μιας υποσχομένης αυτονομίας; την ώρα που αποτελεί τον κύριο αντίπαλο τους στο Δυτικό Κουρδιστάν; Ενα Δυτικό Κουρδιστάν που αποτελεί την μήτρα του ΠΚΚ , τον πραγματικό του ζωτικό του χώρο.

    Οι Κούρδοι και δή οι Κορυφαίοι Ηγέτες τους Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και Μασούντ Μπαρζανί μαζί με τον Σαλίχ Μουσλίμ μετρούν την ιδιοφυή στρατηγική τους στην πόλη Κόμπανι η οποία αποτελεί την επόμενη κατάκτηση του ΙΚΙΛ.

    Πολιτική ορίζεται κύρια ως η τακτική του προβλέπειν. Ισως και να ελπίζουν ότι με την αύξηση του Κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας , το πανισλιμαστικό κίνημα των Τούρκων θα βρεθεί ενός δυνητικά στρατηγικού αντιπάλου. Οσοι το πιστεύουν αυτό δεν απέχουν και πολύ απο το να έχουν σε επόμενο χρόνο τις ίδιες μεταμεσονύκτιες συζητήσεις με τον Χέγκελ

    Oπως καταθέτει σε άρθρο του ο Κος Λίτσας στην Εφημερίδα Δημοκρατία Είμαστε ο λαός της υπερβολής, κι αυτό γιατί ο ορθολογισμός έχει θεωρηθεί από τις πλατιές πλειοψηφίες «μη συναρπαστικός» στα βαλκανομπααθικά αδιέξοδά μας. Και είναι φορές που η υπερβολή αυτή είναι απλώς διασκεδαστική είναι όμως και άλλες φορές που η υπερβολή αυτή χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή παράγοντας ανυπολόγιστες βλάβες σε συνειδησιακό κοινωνικό επίπεδο.

    Αν κάτι μπορεί να εξαχθεί σημαντικό για τον Ελληνισμό απο την ροή των εξελίξεων αυτών είναι πως χωρίς συμμάχους οι οποίοι να υπηρετούν,να εξυπηρετούν και να θωρακίζουν τα μόνιμα στρατηγικά μας συμφέροντα ή οποία ιδιοφυής στρατηγική μεταφράζεται σε αυτοκτονική πολιτική και πως η λεκτική υπερβολή η οποία και ακυρώνει έννοιες και παράγει τελολογικούς μαξιμαλισμούς συνιστά τον αδύναμο κρίκο της πολιτικής μας σκέψης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Turkey is not playing with fire. Fire is catching up with the Kurds who are once again betrayed...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣΤΕ στό διαδίκτυο, τί ἔχει πεῖ ὁ Πρόεδρος Ὀμπάμα σχετικά μέ τό πόσο καλό εἶναι τό Ἰσλάμ.... Ὅπως εἶπε, τό γνώρισε ἀπό μικρό παιδί καί , ἐάν θυμᾶμαι καλά, εἶπε ρητῶς ὅτι "διαπίστωσε" ὅτι εἶναι εἰρηνικό καί ὄχι ἐπικίνδυνο....
    Νομίζω λοιπόν ὅτι ἡ Τουρκία ἀνατρέπει ὅλες τίς ἰσορροπίες τῆς περιοχῆς ἐπιτιθέμενη στό ΙΣΙΛ, ἤ καλλίτερα "ὑποτάσσοντας" τό ΙΣΙΛ, στήν πραγματικότητα ὅμως ἐνσωματώνοντάς το πλήρως, μέ τίς εὐλογίες τῶν ὑπηρεσιῶν τοῦ Ὀμπάμα καί τοῦ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΜΕΝΟΥ Ὀμπάμα προσωπικῶς.
    Διότι, ὅταν ὁ κ. Πρόεδρος ἔχει καλή γνώμη γιά τό Ἰσλάμ, οἱ σύμβουλοι πού ἀκολουθοῦν τήν γραμμή Μέτερνιχ (-Κίσσινγκερ) στήν συμβουλευτική τους καριέρα, δηλαδή τό πῶς θά γίνονται ἀρεστοί στόν ἡγεμόνα, ἀντί νά συμβουλεύουν, ὑπερθεματίζουν στήν αὔξηση τῆς ἐπιρροῆς τοῦ Ἰσλάμ. Ἀκόμη καί τῆς ἐγκληματικῆς πτέρυγας τοῦ ἱσλαμισμοῦ, ἐφ' ὅσον ἐξυπηρετοῦνται τά "ἐθνικά συμφέροντα" τῶν ΗΠΑ. Ἐκμεταλλεύονται πλήρως, μαζί μέ τήν Τουρκία τῶν Νταβούτογλου-Ἐρντογκάν, τήν "ζαλάδα" τοῦ Προέδρου Ὀμπάμα στά θρησκευτικά ζητήματα.
    Γι' αὐτό, τοῦ σερβίρουν τήν άνατροπή του Ἄσσαντ σάν πρῶτο πιάτο. Θά λειτουργήσουν τά ἀφρικάνικα ἀνακλαστικά τοῦ Προέδρου Ὀμπάμα ἐν τέλει; Ἤ θά ἐξακολουθεῖ νά πιστεύῃ ὅτι ἔχασε ἀπό τήν ρωσική διπλωματία στό θέμα τῆς Συρίας καί ὅτι πρέπει νά πάρουν οἱ φιλοπόλεμοι σύμβουλοί του τήν ρεβάνς;
    Δέν ἔχασε, κέρδισε, καί οἱ ΗΠΑ κέρδισαν καί ὁ κόσμος κέρδισε, πού δέν ἔγινε ἐπίθεση στήν Συρία μέ πρόσχημα τά χημικά.
    Καί ἐν πάση περιπτώσει, στήν ἄς ποῦμε "ἤττα" ἀπό τήν "ἀντίπαλη" διπλωματία, κάθε λογική πολιτική ἀπαντᾶ, εἰ δυνατόν, μέ καλλίτερη διπλωματία, ὄχι μέ στρατιωτική κλιμάκωση οὔτε μέ ἐνίσχυση τοῦ τζιχαντισμοῦ τῆς Τουρκίας!
    Γι' αὐτό, λέμε, θά λειτουργήσουν ἄρα γε τά ἀνακλαστικά ἀφρικάνικης σοφίας τοῦ Προέδρου Ὀμπάμα ἐν τέλει;
    Διότι, ἡ ὑπερενίσχυση τῆς Τουρκίας, σύντομα θά ἀποδειχθῆ ὅτι δέν θά ἔχῃ καμία σχέση μέ΄τά συμφέροντα τῶν ΗΠΑ. Οὔτε τοῦ Ἰσραήλ, ἄν κάποιος φαντάζεται κάτι τέτοιο. Ἀντιθέτως,...
    Δέν χρειάζεται κανείς νά εἶναι προφήτης, ἀρκεῖ μόνον νά γνωρίζῃ λίγο, πῶς ἡ Τουρκία ἀντιλαμβάνεται τόν ψευδο-αὐτοκρατορικό ΗΓΕΜΟΝΙΚΟ ρόλο της μέσα στήν παγκόσμια ἱστορία. Κάθε τοῦρκος ἡγέτης, πού δέν ἐλέγχεται, αἰσθάνεται ὡς ὑποψήφιος πλανητάρχης καί ἐλίσσεται προκειμένου νά γίνῃ τό ὅνειρο πραγματικότητα, δηλαδή νά γίνῃ ὅλος ὁ κόσμος τοῦρκοι! (βλ. πῶς καταλαβαίνουν οἱ τοῦρκοι τόν ἑαυτό τους καί τόν κόσμο http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/09/blog-post_615.html#more) .
    ---- ------------
    [Καί,... ἄν δέν τό γνωρίζατε, ἡ Τουρκία, προηγήθηκε τῶν ΗΠΑ στόν σεβασμό τῆς πολιτικοθρησκευτικότητας καί στήν ἀποφυγή διακρίσεων μέ βάση τό ἔθνος, τήν θρησκεία ἤ ἄλλες διακρίσεις! Καί μάλιστα, ἀμέσως μετά τήν ἅλωση τοῦ 1453 οἱ τοῦρκοι δέν ἔσφαξαν κανέναν (!!!), ἀλλά χορήγησαν δικαιώματα στίς ἄλλες θρησκευτικές κοινότητες, πού κατέκλυσαν τήν Κωνσταντινούπολη, ἄνθρωποι εὐτυχεῖς, χωρίς διακρίσεις καί μέ τόσα δικαιώματα...- βλ. προπαγάνδα τοῦ Talip Kucukcan , 1999, http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2498592].

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.