28/10/14

Η Τουρκία σε κρίσιμο σταυροδρόμι - Πού μπορεί να την οδηγήσει ο ισλαμικός μεγαλοϊδεατικός φανατισμός;

Του Σάββα Καλεντερίδη
Χωρίς δόση υπερβολής, η Τουρκία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τη στιγμή, μάλιστα, που διακατέχεται από σύγχυση στρατηγικής. Το γιατί θα προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε παρακάτω.
Η τουρκική κυβέρνηση κατέστρωσε μια στρατηγική, η οποία αν υλοποιηθεί, με βάση το σχεδιασμό, το 2023 η Τουρκία θα είναι έκτη ή έβδομη οικονομική δύναμη στον κόσμο και θα έχει τέτοια γεωπολιτική βαρύτητα, που δεν θα λαμβάνεται καμία απόφαση παγκοσμίως, χωρίς τη συναίνεσή της.

Οι επιτελείς και τα στρατηγικά μυαλά της Άγκυρας κατέληξαν στον συγκεκριμένο σχεδιασμό, στηριζόμενοι στο στρατηγικό βάθος που -θεωρούν ότι- έχει η Τουρκία, ως βασική κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην υπόθεση ότι η Τουρκία θα καταφέρει να γίνει και πάλι ηγέτιδα δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο και στην κρίσιμης σημασίας γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας.
Όμως όλοι αυτοί και κυρίως το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου έκαναν ένα λάθος που κάνουν κλασσικά όσοι νομίζουν ότι είναι περισσότερο μεγάλοι και δυνατοί, από όσο είναι στην πραγματικότητα.
Ποιο είναι το λάθος;
Υπολόγισαν μόνο τα δυνατά χαρτιά που -θεωρούν ότι- έχει η Τουρκία και δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους καθόλου τις σοβαρότατες αδυναμίες της, οι οποίες τόσα χρόνια δεν έπαιρναν τις διαστάσεις που μπορούν να αποκτήσουν αντικειμενικά, λόγω της συνεχούς στήριξης που είχαν από τη Δύση και τις ΗΠΑ όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις από το 1950 και εντεύθεν, στήριξη που έγινε ακόμα πιο ισχυρή μετά την επικράτηση της ισλαμικής επανάστασης στο Ιράν, το 1979.
Αυτή η στήριξη ήταν που έκανε την Τουρκία να νομίσει ότι μπορεί να κάνει σχέδια για να καταστεί παγκόσμια δύναμη και μάλιστα χωρίς κόστος.
Αυτή η εντύπωση, σε συνδυασμό με την τύφλωση του ισλαμικού και σωβινιστικού φανατισμού από τον οποίο διακατέχονται αμφότεροι, ήταν που έκανε το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου να κάνει σοβαρότατα λάθη σε μια σειρά από τομείς της εξωτερικής της πολιτικής, αρχίζοντας από τις σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και φθάνοντας μέχρι την απροκάλυπτη στήριξη που συνεχίζουν να παρέχουν μέχρι και τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές στους ομοϊδεάτες και φυσικούς τους συμμάχους τζιχαντιστές του Ι.Κ., ακόμα και σε εκείνους που πολιορκούν την Κόμπανι.
Όμως όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μια σειρά από παραμέτρους που εμφανίστηκαν στην περιοχή της Μεσοποταμίας, κυρίως λόγω της ηρωικής άμυνας των υπερασπιστών της πόλης Κόμπανι και του κακοφορμισμού του Ι.Κ., οδήγησαν τις ΗΠΑ σε δραματική αλλαγή της πολιτικής της στο Κουρδικό, με την Ουάσιγκτον να παίρνει επισήμως θέση υπέρ των Κούρδων της Τουρκίας και να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα.
Αυτά που συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες είναι πρωτάκουστα. Ο Ερντογάν καταδικάζει την αποστολή όπλων και πολεμοφοδίων από πλευράς των ΗΠΑ στο Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) του Δυτικού Κουρδιστάν, το οποίο καταγγέλλει ως τρομοκρατική οργάνωση-παράρτημα του ΡΚΚ, και οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι αποτελεί επίσημη κρατική πολιτική η υποστήριξη στο PYD και η συνεργασία μαζί του εναντίον του Ι.Κ.
Στην ουσία η Τουρκία νοιώθει για πρώτη φορά τα τελευταία σαράντα χρόνια την πικρή γεύση και πώς είναι να θεωρείς ότι έχεις δίκιο -που δεν έχει- και να βλέπεις να σε «αδειάζει» η Ουάσιγκτον.
Περίπου ίδια είναι η στάση της Ουάσιγκτον και στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων της ΑΟΖ από την νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία και στο ζήτημα αυτό νοιώθει απολύτως μόνη, γι’ αυτό και οι προκλητικές, πειρατικές της ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, αποστερούμενη για πρώτη φορά της στήριξης που είχε επί δεκαετίες από την Ουάσιγκτον. Εμείς οι Έλληνες της Κύπρου και της Ελλάδος ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό και από την καλή και -κυρίως- από την ανάποδη.
Η δήλωση των ΗΠΑ ότι η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της, είναι σημαντική. Η θέση της Ουάσιγκτον ότι τα έσοδα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια, μπορεί να γίνει ο κύριος μοχλός για δίκαιη λύση του Κυπριακού, ακυρώνοντας στην ουσία το πλεονέκτημα που έχει η Τουρκία, που κατέχει το 37% της Κύπρου. Απλά χρειάζεται πολιτική οξυδέρκεια από πλευράς Λευκωσίας και Αθήνας.
Γενικώς ζούμε ιστορικές στιγμές στην περιοχή και είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε με προσοχή τα τεκταινόμενα. Όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να τα ερμηνεύουμε και το κυριότερο να τα μεταφράζουμε σε εθνωφελείς πολιτικές.
Καλή Κυριακή Έλληνες.
 Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

5 σχόλια:

  1. μιά απορία μόνον άν μπορείτε νά μού λύσετε άν μπορείτε....γιατί δέν γράφετε μέ μεγαλύτερη συχνότητα αναλόγου αντικειμένου καί περιεχομένου άρθρα,ώστε νά πληροφορηθούν καί οί υπερόπτες απληροφόρητοι επί τού θέματος...ασφαλώς αντιλαμβάνεστε ποιούς...πιστέψτε με δέν περισσεύει κανείς ούτε κι'αυτοί...η πατρίδα μάς χρειάζεται όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ. Καλεντερίδη,

    Ξεχάσατε τὸ κυριότερο έκτὸς πολιτικῆς ἡγεσίας, ἡ Ἑλλὰς πρέπει νὰ ἔχῃ καὶ ἀξιόπιστες ἔνοπλες δυνάμεις, μὴν ξαναπάθουμε αὐτὰ ποὺ πάθαμε τὸ 1974, 1955 κ.λπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ konion

    Τι να τις κάνεις τις αξιόπιστες ΕΔ, όταν δείχνεις ότι δεν είσαι διατεθειμένος να τις χρησιμοποιήσεις;

    Ο Μητσοτάκης δήλωνε ότι δεν θα σύρει την χώρα σε πόλεμο με τα Σκόπια, καίτοι οι άλλοι ήταν "ξυπόλυτοι".

    Στα Ίμια (1996) είχαμε αξιόπιστες ΕΔ. Ε, και;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΩΡΑ ἂπαιτοῦνται πλέον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ πολιτικές καί στρατιωτικές ἀποφάσεις. Ὅπως γιά τήν κλιμάκωση τῆς στρατοκρατούμενης κρίσεως πού δημιουργεῖ ἡ Τουρκία στήν κυριαρχία τῆς Κύπρου.
    Κλιμάκωση ὅμως, πέρα ἀπό τά μέτρα τῆς Τουρκίας καί μέσα στά δικά μας μέτρα.
    Μέ κύριο στόχο νά ἀποκλιμακωθῆ ἡ κρίση πραγματικά καί ὄχι εἰκονικά ὅπως μέχρι σήμερα.
    Καί χωρίς ΚΑΜΙΑ ἐθνική ἀπώλεια. Καί μέ ΜΟΝΙΜΗ ἀπώλεια τῆς Τουρκίας.
    Καί, ἐάν τυχόν δέν ἀποκλιμακωθῆ ἡ κρίση νοτίως τῆς Κϋπρου, τοῦτο πρέπει νά ἔχῃ ΠΟΛΥ σοβαρό κόστος γιά τήν Τουρκία - ὅσο εἶναι δυνατόν ἐκ τοῦ ἀσφαλοῦς γιά ἐμᾶς, δηλαδή καί τήν Κύπρο καί τήν Ἑλλάδα - ἀλλά καί γιά ὅσους εἶναι σύμμαχοι ὄχι ἡμῶν, ἀλλά πράγματι μιᾶς τρομοκρατούσης Τουρκίας.

    Ἄν ὁ Ἐρτνογκάν ξέρει νά τά παίζη "ὅλα γιά ὅλα" καί νά κερδίζη ὅμως μόνο ἐκεῖ πού τόν παίρνει (γι' αὐτό ἔχει "δέσει" μέ τόν Νταβούτογλου, διότι ὁ τελευταῖος τοῦ λέει ποῦ ἀκριβῶς τόν παίρνει) πρέπει νά μήν τόν παίρνει πουθενά σέ ὅ,τι μᾶς θίγει, καθόλου.
    [ΠΑΡΕΝΘΕΣΙΣ: Τόν Ἐρντογκάν τόν ξέρουμε ἐμεῖς πολύ καλά, τόσο, ὅπως γνωρίζουμε τόν ἑαυτό μας, σέ ποιά χάλια μανίας καί λίγων φωτεινῶν διαλειμμάτων θά ἦταν, ἄν εἶχε γίνει τοῦρκος γενίτσαρος καί βίωνε συνεχῶς τά ἐσωτερικά ρήγματα ἀπό τήν ἔνταση τοῦ ἐσωτερικοῦ διχασμοῦ καί ἀπό τίς συνεχεῖς λάθος ἀπαντήσεις στα θέματα ταυτότητας. Ἡ μανία ἐξωστεφοῦς αὐξήσεως πάση θυσία, τί ἄλλο μπορεῖ νά ὑποδηλώνει;].
    Τελείωσε λοιπόν τό παραμύθι ὅτι κύριο πρόβλημα τῆς Ἐλλάδας εἶναι τό οἰκονομικό. Ὑποστήκαμε βέβαια οίκονομική ἐπίθεση, μέ πολιτικούς "μας", πού εἴτε ὑπνοβατοῦσαν ἤ καί ὑπνοβατοῦν, εἴτε προδίδουν ἐνεργητικῶς μέ τήν ψευδαίσθηση ( ὑπαίτια ψευδαίσθηση) ὅτι "σώζουν". Ὡς ἐδῶ ὅμως, καί μή παρέκει:
    ΜΠΡΟΣΤΑ στόν ἄμεσο κίνδυνο γιά τό Ἑλληνισμό, δέν ὑπάρχουν αὐτονόητα. Οὔτε "ἀνήκειν εἰς...", οὔτε προτεραιότητες στήν ἀτζέντα τῶν ἀποφάσεών μας, σαλαμοποιημένες ὡς πρός τά ἐθνικά μας συμφέροντα, κατά τήν βούληση τῶν έχθρῶν μας. Ἡ ἁπλῆ διακυβέρνηση θά εἶναι πλέον ΠΡΟΔΟΣΙΑ, ἁρμοδιότητος εἰσαγγελέων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστευω πως η τουρκια ειναι σε δεινη στρατηγικη θεση,εις βαρος της διοτι εχει ηδη ανοιξει πολλα στρατιωτικα μετωπα και ειναι θεμα μικρου χρονικου οριζοντα να κανει εμπρακτα πολεμο με περισσοτερα απο πεντε μετωπα κατι που θα συμμανει και την αυτοκτονια της! Ειναι τοσο παραλογοι αυτοι που την κυβερνουν αλλα και την πατροναρουν,φυσιολογικα αφου χασει πλεον τον ελεγχο με αυτα τα τεραστια που συντελουνται στο εσωτερικο,γυρω και περαν αυτης, πρωτα θα σοκαρει τους παντες,μετα θα αρχισει ενα τυφλο πολεμο οπου θε συμπαρασυρει και εμας και την Κυπρο που ομως το τιμημα της τιμωριας που θα υποστει, θα ειναι απεριγραπτο!Το λαθος της ηταν, που την αφησανε στο διηνεκες χωρις να πειραξει κανεις τα εξοπλι-
    στικα σχεδια της, τις συμπαραγωγες με μεγαλες πολεμι-
    κες βιομηχανιες υπερδυναμης και
    η τρελλα η πιο σωστα η αλλαζονια της,που τωρα στο ζενιθ της στρατιωτικης ισχυος της πιστευεισαν υπερδυναμη, ομως δεν υπολογισε σωστα. εγκλοβισμενη στην ιδια της την υπεροψια την μισσαλλοδοξια και στρατιγικη της σχιζοφρενεια που αλλα εννοει και αλλα πραττει, θεωροντας τις γειτονες χωρες, εχθρους της! Η Ηγεσια της τουρκιας πασχει απο ανιατη σχιζοφρενεια!Δειξτε μου μια χωρα κοντα στα συνορατης να ειναι και συμμαχος της. Αυτο δεν ειναι τυχαιο ειναι αποτελεσμα της δικης της πολιτικης και μονο;
    Σαν Ελληνισμος,
    Ελλαδα και Κυπρος ειμαστε στο ματι του Τυφωνα,θα μπορεσουμε και θα επιζησουμε αμυνομενοι,μονο ενωμενοι.Οχι αλλο προδοσια !
    Ο καθενας μας ας σκεφτει απο τωρα τι θα επακολουθησει και μηδενος εξαιρουμενου, ας δειξουμε πλεον με υπευθυνοτητα.Θα πρεπει ολοι μας, για να κερδισουμε τον αγωνα και φτανουν τα μεσα που εχουμε,να δωσουμε ακομα και τα ανεξερευνητα, αυτα που δεν πιστευαμε οτι διαθετουμε: Την θεληση μας να υπαρχουμε ελευθεροι στους αιωνες των αιωνων! Ελληνες.
    Δεν θα ειναι μια μαχη μονο !

    Καλη τυχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.