8/10/14

Εντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την τουρκική αδράνεια στο Κομπάνι

THE NEW YORK TIMES
Καθώς οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σφυροκοπούν το Κομπάνι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου να αντιμετωπίσει το ISIS χωρίς να εμπλακεί περαιτέρω στον Συριακό εμφύλιο φαίνεται ότι καταρρέει. Ο τουρκικός στρατός παρακολουθεί τη μάχη πίσω απο συρματοπλέγματα, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνει ότι η πόλη είναι έτοιμη να πέσει στα χέρια του ΙΚ και οι Κούρδοι μαχητές προειδοποιούν για λουτρό αίματος αν δεν ενισχυθούν.
Ο κ. Ερντογάν, ωστόσο, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εμπλακεί στη σύγκρουση με το ΙΚ αν οι ΗΠΑ δεν συμφωνήσουν να υποστηρίξουν ενεργά τους αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ. Το γεγονός αυτό επιδείνωσε την ένταση με τις ΗΠΑ, καθώς ο Προέδρος Ομπάμα ναι μεν επιθυμεί την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του ΙΚ, αλλά θα προτιμούσε να αποφύγει κάθε σύγκρουση με τον Ασαντ.

Ο κ. Ερντογάν αρνείται επίσης να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων πέρα απο τα σύνορα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα κρατούσε μακριά τη Συριακή αεροπορία.

Κι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ενέτεινε την Τρίτη τις αεροπορικές επιδρομές ενάντια στους τζιχαντιστές, εμφανίζεται οργισμένη με τις δικαιολογίες της Τουρκίας γύρω από την στρατιωτική της αδράνεια. Αξιωματούχοι επισημαίνουν για παράδειγμα ότι ο διεθνής συνασπισμός, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιεί, έχει επιβάλει στην ουσία μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη βόρεια Συρία. Συνεπώς, ο ισχυρισμός του κ. Ερντογάν για τις ζώνες αυτού του είδους δεν ευσταθεί.

«Υπάρχει εντεινόμενη αγωνία για το γεγονός ότι η Τουρκία, “σέρνει τα πόδια της” σε ό,τι αφορά την προσπάθειά της να εμποδίσει τη σφαγή που εκτυλίσσεται σε απόσταση μικρότερη του 1,6 χιλιομέτρων από τα σύνορά της», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. «Επειτα από όλη αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή, επινοούν λόγους να μη δράσουν, ώστε να αποφευχθεί μια ακόμη καταστροφή».

«Μια χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια κόλαση σε τόσο κοντινή απόσταση από τα σύνορά της», κατέληξε ο αξιωματούχος που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε χθες και σήμερα έξι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Κομπάνι.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CentCom) ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κατέστρεψαν ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, θωρακισμένα αυτοκίνητα και ένα πυροβόλο του ΙΚ.

Οι βομβαρδισμοί στη Συρία συνολικά τις τελευταίες δύο ημέρες έφθασαν τις 9 και διεξήχθησαν σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη χρήση βομβαρδιστικών, μαχητικών και τηλεχειριζόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Όλα τα αεροσκάφη εξήλθαν από τις περιοχές όπου προσέβαλαν τους στόχους με ασφάλεια», προστίθεται.
Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2014/10/syriakurd1459.jpg

    Και Εντονη Δυσαρέσκεια των Κούρδων για την διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο δούλεμα ακόμη; Πόσο; Έτσι τους βάλατε και στην Κύπρο το 1974...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.