13/10/14

Η Κόμπανι θα γίνει ο τάφος της "ενότητας" της Τουρκίας

Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της Παρασκευής υποσχεθήκαμε να αναφερθούμε διεξοδικά στο ζήτημα της πολιορκίας της κουρδικής πόλης Κόμπανι από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ., που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σχεδόν επί ένα μήνα.
Η αναφορά μας θα γίνει υπό τύπο ερωταποκρίσεων.
Τι είναι η Κόμπανι;
Η Κόμπανι είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονίου, το οποίο είναι ένα από τα τρία κανόντια που ιδρύθηκαν περίπου πριν από ένα χρόνο, στα πρότυπα των καντονίων της Ελβετίας, με πρωτοβουλία του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) και άλλων κουρδικών κομμάτων της Β. Συρίας, κατά τους Κούρδους Ροζάβα ή Δυτικό Κουρδιστάν.
Που βρίσκεται η Κόμπανι;
Η Κόμπανι βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, απέναντι από την επίσης κουρδική πόλη Σούρουτς, του νομού Ούρφα, περίπου στο μέσον των τουρκοσυριακών συνόρων και απέχει σχεδόν ίση απόσταση από τα άλλα δυο καντόνια, του Κάμισλο (Τζίζρε) και του Αφρίν.
Ποιο είναι το μέγεθος του καντονίου;
Το καντόνι αποτελείται από περίπου 350 χωριά και ο συνολικός πληθυσμός του αγγίζει τις 800 χιλιάδες κατοίκους, στην πλειονότητά τους Κούρδοι.
Ποια ήταν η στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της ίδρυσης των καντονίων;
Η Τουρκία κυρίως για δυο λόγους θεωρεί ότι η ίδρυση των καντονίων αποτελεί μείζονα απειλή όχι μόνο για την ενότητα αλλά και για την επιβίωση ολόκληρης της Τουρκίας, όπως την γνωρίζουμε από το 1923.
Ο ένας λόγος είναι ο εξής. Το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) αποτελεί στην ουσία κλώνο του ΡΚΚ, το οποίο ήδη έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την απόσπαση σε πρώτη φάση αυτονομίας σε 18 νομούς του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν. Η δημιουργία τριών κουρδικών καντονίων, με κρατικές δομές και τοπικό στρατό, αλλάζει τις παραμέτρους του Κουρδικού για την τουρκική κυβέρνηση,καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείρισή του, αφού πλέον το ΡΚΚ αποκτά τη δυνατότητα άσκησης κάθε είδους πίεσης στο μαλακό της υπογάστριο, κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων (900 χλμ).
Ο άλλος λόγος, που θέτει σε κίνδυνο το σύνολο του τουρκικού οικοδομήματος, είναι ο δημοκρατικός χαρακτήρας των καντονίων, στα οποία Κούρδοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι και Άραβες, σουνίτες, αλεβίτες, χριστιανοί και γεζιντί, έχουν απολύτως διασφαλισμένα ίσια δικαιώματα και συμμετοχή στην άσκηση εξουσίας. Η Άγκυρα θεωρεί ότι αν εφαρμοστεί ένα τέτοιο μοντέλο, θα θέσει σε κίνδυνο το μοντέλο της σουνιτικής δικτατορίας, που αποτελεί συνέχεια των καθεστώτων που διέπραξαν τις γενοκτονίες στην Ανατολή.
Τι έκανε η Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα κατάσταση;
Στην αρχή προσπάθησε να εξαγοράσει τον ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας, Σαλίχ Μουσλίμ, και να τον καταστήσει όργανό της. Όταν απέτυχε, εκμεταλλευόμενη την εξάρτηση που έχει το αυτόνομο Κουρδιστάν από την Άγκυρα, για να εξάγει τα πετρέλειά του στις διεθνείς αγορές αλλά και για να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο, εξεβίασε την κυβέρνηση Μπαρζανί να εφαρμόσει εμπάργκο εναντίον των κουρδικών καντονίων, για να τα οδηγήσει σε στραγγαλισμό και παράδοση στην Ερμπίλ και την Άγκυρα.
Όταν αυτό απέτυχε, η Άγκυρα έστρεψε τους τζιχαντιστές εναντίον της Κόμπανι, η οποία αν πέσει, τότε τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση και των δυο άλλων καντονιών.
Γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία η άλωση της Κόμπανι;
Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο πρώτος είναι ότι η Κόμπανι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των άλλων δυο καντονίων. Αν πέσει η Κόμπανι, τότε τίθεται σίγουρα σε κίνδυνο η επιβίωση του καντονίου του Αφρίν (1 εκ.κάτοικοι) και δευτερευόντως του καντονίου του Κάμισλο.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με την εξάλειψη του καντονίου του Κάμισλο, περιορίζεται δραματικά η επικράτεια του μελλοντικού μεγάλου Κουρδιστάν, το οποίο απομακρύνεται από τη Μεσόγειο τουλάχιστον κατά 500 χλμ, ενώ μέσω του Αφρίν η απόσταση είναι μόλις 60 χλμ.
Άρα, αν πέσει η Κόμπανι, πέφτει στα νερά της Μεσογείου και πνίγεται το όνειρο των Κούρδων για έξοδο στη θάλασσα, που είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του κράτους τους.
Γιατί εξεγέρθηκαν οι Κούρδοι της Τουρκίας με αφορμή την πολιορκία της Κόμπανι;
Εξεγέρθηκαν για να δείξουν την αντίδρασή τους στην πολιτική της Άγκυρας στο θέμα της πολιορκίας, για να ασκήσουν πίεση και να εξασφαλίσουν έναν διάδρομο στο τουρκικό έδαφος για την ενίσχυση της Κόμπανι από το καντόνι του Κάμισλο, αλλά και για να συμσπειρωθούν και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για πολιτική λύση στο Κουρδικό. Η ιντιφάντα των Κούρδων είναι το «πρώτο μάθημα» που πήρε ο Ερντογάν από το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα.
Θα πέσει η Κόμπανι;

Είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί, γιατί ο αγώνας είναι άνισος. Από τις τρεις πλευρές οι λύκοι και από την τέταρτη πλευρά οι ύαινες. Όμως, ανεξαρτήτως της έκβασης, η Κόμπανι θα αποτελέσει σταθμό στον αγώνα των Κούρδων. Και το Μεσολλόγγι έπεσε, αλλά η Ελλάδα απελευθερώθηκε.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "κυριακάτικη δημοκρατία"

4 σχόλια:

  1. ...…δεν εγκωμίασες τον ισχυρό
    για να σε πάρει στην αυλή του....


    Θα μπορούσε να θεωρηθεί απο τα πλέον υπεύθυνα σημειώματα το ανωτέρω μαζί με αυτό της Παρασκευής.

    Θα μπορούσαν να έχουν γραφεί και νωρίτερα και τούτο γιατί αποτελεί βασικό κανόνα στην ζωή και δη σε εξαιρετικές δύσκολες στγμές της, πως όταν γλιστράς δεν προσπαθείς να σταθεροποιηθείς αλλά φεύγεις μπροστά με κάθε κόστος και ή σώζεσαι ή χάνεσαι αλλά πνίγεσαι ένδοξα στον ωκεανό και όχι άτιμα στην σκάφη.

    Δεν είμαι εύκολος στους χαρακτηρισμούς όμως δεν υπήρξε υπεύθυνος πολιτικός λόγος απέναντι στα τεκταινόμενα από καμιά πλευρά.

    Πολλοί πίστεψαν οτι τα ψέμματα τους θα κρυφτούν.Άλλοι δούλεψαν με ιδιοτέλεια . Αλλοι πρόταξαν την κομματική τους αναρρίχηση .Άλλοι μίλησαν συναισθηματικά γιατί γνωρίζουν τα σύνδρομα της κοινωνίας μας. Αλλοι μίλησαν με δίκοπο λόγο χωρίς κανένα επιχείρημα, άλλοι με δίβουλο λόγο αλλα σκέπτονταν αλλα έγραφαν άλλα μετέδιδαν άλλα υπηρετούσαν. Αλλοι παραμύθιαζαν.Το υποκριτικό όμως έχει κοντά πόδια.

    Οι Αργυραμοιβοί δεν έχουν σταθερή αξία στην ανταλλακτική αγορά, και είναι δύσκολο να αντέξεις στην πίεση της αλήθειας και η αλήθεια πάντα σώζει όταν την λές, οταν την υπηρετείς με συνέπεια και συνέχεια, όταν είσαι και μένεις καθαρός.

    Απο την μία χαίρομαι για την δικαίωση του Λουκάνικου να ξεπεράσει τον Ταγίπ Ερντογάν στο TIME. Απο την άλλη λύπη για την κατάρρευση της μήτρας του ΠΚΚ η οποία φέρει το Κουρδικό μαρξιστικό κίνημα χρόνους πίσω.

    Για το καλό του Δυτικού κόσμου θα πρέπει οι Κούρδοι του ΠΚΚ να ξαναβρούν τον δρόμο τους να μάθουν απο τα λάθη τους και την επόμενη φορά να μην τα επαναλάβουν. Άλλωστε ο χρόνος είναι σύμμαχος τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Milaei, milaei san na diavazeis Iskra I tin Augi I ton Rizospasti mia ksylini glosa to Kameno paidi tis Aristeris tholokoultouras o syntrofos varemenos kata ta koina Gregos Akritas..kai telika kataligei oti afou den einai arketa marxistes oi Kourdoi eksigite giati exoune xasei telika ton dromotous pros tin niki. Alla an ginoune ksana kaloi Marxistes tha kerdisoune ???? Tora metaksymas einai sovaroi ti na po ego...autoi theloune kai na kyvernisoune kai apo pano??? Walla?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει ως ιστορικό προηγούμενο η Πολιορκία του Μεσολογγίου το 1825-1826 και η Εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944, ως επίσης και τα όσα παρήγαγαν, πάμπολλα τα κοινά στοιχεία με τα όσα λαμβάνουν χώρα σήμερα στο Kobane.

    Απο την άλλη τα νέα δεδομένα θέτουν το ΠΚΚ ενώπιον ιστορικών αποφάσεων και τους ηγέτες του πρό των ευθυνών τους.Πρόκειται για σημείο καμπή στην πολυετή Ιστορία του Κουρδικού Κόμματος . Είναι βέβαιο πως οι εξελίξεις αυτές θα έχουν καταλυτικές επιδράσεις στο Κουρδικό γίγνεσθαι. Αρκεί βέβαια να μην μιμηθούν τους Παλαιστινίους και στο παρα πέντε
    χύσουν την καρδάρα που με τόσο κόπο και αίμα γέμισαν.

    Η δράση του ΙΚΙΛ έχει πολλές παραμέτρους τις οποίες και πρέπει σοβαρά να λάβουμε υπόψην. Η στάση της Τουρκίας έχει μεγάλο βάθος, πολλοι ευκολα το ξεπερνουν με το αφήγημα τους το οποίο και περιορίζεται στις επιφανειακές δράσεις της.

    Εκ των ανωτέρω συνάγεται πως η Ελληνική Πολιτική σκέψη έχει να αποκομίσει τα μέγιστα ωφέλη. Παραδόθηκε απο την Φυλή μας ως αρχή πώς πάντα οποιος συλλογάται ελεύθερα συλλογάται και καλά. Αν θέλουμε να λεγόμαστε Ελληνες ας το τηρήσουμε για το καλό μας.

    Φυσικά για να συλλογιστείς ελεύθερα και καλά πρέπει να διαθέτεις το καταλληλο αξιακό υπόβαθρο σύν να διαθέτεις και όλα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να σε ορίσουν ως δημοκρατικό ανθρωπο.

    Εκ των πραγμάτων η αγκύλωση παραγει παράλυση και η παράλυση αποτελεί το βασικό στοιχείο της ανάπηρης πολιτικής σκέψης, τολμώ δε να πω και της φυσικής ηλιθιότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Asterios παρατηρεί:

    ΄Αρθρο αξιοζήλευτης λιτότητας, σαφήνειας και ενημερωτικής αξίας.
    Μόνο του αρκεί να ελαφρώσει το
    αρχείο αναφοράς από πολλές δεκάδες
    διεθνή άλλα.
    Και δεν υπάρχει άλλο κριτήριο αξιολόγησης της συνδρομής σε έναν καθαρό αγωγό ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.
    Τα λοιπά είναι λόγια εκτός τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.