27/10/14

Γιατί η “φίλη” Ρωσία δεν δίνει αντιπλοϊκούς πυραύλους στη Κύπρο;

AOZ ή υφαλοκρηπίδα πρέπει να ανακηρύξει 

πρώτα η Ελλάδα και γιατί

 Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη [Updated  27 Οκτ. 2014]
Ξεκινώ το άρθρο υπενθυμίζοντας ότι η ΑΟΖ είναι εθνικό έδαφος και όποιος δεν προστατεύει το εθνικό του έδαφος είναι προδότης κατά το σύνταγμα. Σε προηγούμενα άρθρα έχω εξηγήσει γιατί η Κύπρος δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ. Οριοθετώντας τα νότια και ανατολικά συνορά της στην πραγματικότητα δεν έχει ορίσει την ΑΟΖ της. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι μια κλειστή επιφάνεια. Αν τη φανταστούμε σαν ένα τετράγωνο και ο πλέον αφελής αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν ορίζεται απο δύο μόνο γραμμές αλλά απο τέσσερις. Στη παρούσα κατάσταση, η Τουρκία κάνει έρευνες στην εν δυνάμει ΑΟΖ της Κύπρου.
Η Τουρκία κάνει την έρευνα της σε διεθνή ύδατα. Δεν κάνει τίποτα παράνομο.

Η Κύπρος πρέπει το γρηγορότερο να ανακηρύξει συνολικά την ΑΟΖ της με γεωγραφικές συντεταγμένες που πρέπει να στείλει το γρηγορότερο στον ΟΗΕ. Έτσι όλα θα είναι σαφή. Αν κάποιο κράτος έχει αντίρρηση και ο Λϊβανος έχει κάποιες αντιρρήσεις τότε μπορεί να διεκδικήσει ότι θέλει σε ένα απο τα δύο διεθνή δικαστήρια που συστήνει ο Νόμος της Θάλασσας. Δεν πιστεύω τα κραξίματα που ακούγονται σε Ελλάδα και κυρίως τη Κύπρο περί των ανομιών της Τουρκίας γιατί δεν υπάρχουν.

Δεν πρέπει να δίνονται ψεύτικες εντυπώσεις στο κόσμο. Πρώτα πρέπει να υπάρξει ανακήρυξη συνολικά και μετά μπορούν να ακουστούν τα υπόλοιπα.

Ο λόγος που δεν κάνουν ανακήρυξη των ΑΟΖ τους και των υφαλοκρηπίδων τους η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ότι οι εταιρέιες που θα εξορρύσουν τους υδρογονάνθρακες δεν επιθυμούν να φορολογούνται. Τα συμβόλαια λοιπόν που έχουν ήδη υπογράψει ή θα υπογράψουν Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να είναι σε οικόπεδα που είναι σε διεθνή ύδατα αλλά σε σωστά και συνολικά ανακηρυγμένες ΑΟΖ. Αυτό η Κυπριακή κυβέρνηση δεν το κάνει και περί άλλων τυρβάζει.

Με τη διεθνοποίηση της προσπάθειας διάσωσης του αεροπλάνου που έπεσε απο πλοία του ΟΗΕ που ήταν στη περιοχή για άλλη “δουλειά”, στη πραγματικότητα ή Κυπριακή κυβέρνηση γκριζάρησε τη περιοχή έρευνας και διάσωσης που έχει στην ευθύνη της ενώ έσχισε τη πρόσφατη συμφωνία ενοποίησης των περιοχών έρευνας και διάσωσης που έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν Ελλάδα και Κύπρος. Αλήθεια σε χάρτη ποιές είναι αυτές οι περιοχές; Γιατί δεν υπάρχουν κάπου να τις βλέπομε όλοι;

Σχετικά με την αγορά πλοίων απο τη Κυπριακή δημοκρατία είναι ένα θλιβερό θέμα και δεν τυφλώνει κανένα οποιαδήποτε λογική απάντηση. Ακόμη και τώρα να αγορασθούν τέτοια πλοία δεν θα μπορούν να είναι σε υπηρεσία πριν περάσουν κάποιοι μήνες. Αν στη περίοδο αυτή εμφανισθεί μια τουρκική πλατφόρμα στη περιοχή τί θα γίνει; Θα είναι πολύ αργά.

Υπο τη πίεση χρόνου λοιπόν η Κύπρος πρέπει να αγοράσει ή να δανεισθεί αντιπλοϊκούς πυραύλους απο τη Ρωσία. Η απόσταση που μπορούν να χτυπήσουν Τουρκικά πλοία αυτοί οι πύραυλοι φτάνουν τα 300 με 500 χμ. Ας χρησιμοποιηθούν και Ρώσοι χειριστές για να κερδηθεί χρόνος.

Άρα δύο πράγματα χρειάζονται αυτή τη στιγμή να κάνει η Κύπρος: α) συνολική ανακήρυξη της ΑΟΖ της με γεωγραφικές συντεταγμένες σταλμένες στον ΟΗΕ και β) αγορά ή δανεισμό ικανού αριθμού αντιπλοϊκών πυραύλων.

Update

Μόνο οι Τούρκοι θέλουν άοπλη την Κύπρο.
Mπορεί να πούν κάποιοι, ότι η Τουρκία διαθέτει τα μέσα να χτυπήσει τις συστοιχίες τέτοιων πυραύλων, ότι το νησί είναι μικρό και άλλα πολλά.
Αυτοί που το λένε αυτό, θυμούνται ότι και τους S-300 οι Τούρκοι είναι αυτοί που δεν ήθελαν να μείνουν στη Κύπρο;
Oι Τούρκοι δεν θα πρέπει να είναι αυτοί που δεν θέλουν και τους αντιπλοϊκούς πυραύλους στη Κύπρο;
  • Με την ίδια λογική και η Taiwan δεν θα έπρεπε να έχει 300 πολεμικά αεροπλάνα. Ενα μικρό νησί δίπλα στη Κίνα είναι.
  • Mε την ίδια λογική τα αεροπλανοφόρα θα έπρεπε να είναι επιβατηγά…
Παρακαλώ  κανείς να μην υποτιμά τον γράφοντα. Δεν προτείνω ποτέ κάτι για να “ρωτήσω”. Σέβομαι τον χρόνο μου και τον χρόνο των άλλων.

Z-code

AOZ ή υφαλοκρηπίδα πρέπει να ανακηρύξει 

πρώτα η Ελλάδα και γιατί

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Η ΑΟΖ μιας χώρας είναι μια επιφάνεια που παράγεται με την παράλληλη μετατόπιση των  παρακτίων γραμμών στα 200 νμ, Αν οι ΑΟΖ δύο χωρών επικαλύπτονται τότε το σύνορο καθορίζεται με την αρχή της μέσης γραμμής.
Η υφαλοκρηπίδα καθορίζεται με τον ίδιο τρόπο μέχρι τα 200 νμ. Αυτή  όμως μπορεί να φτάσει το μέγιστο τα 350 νμ ή τα 100 νμ μετά το ισοβαθές των 2500μ (επεκτεταμένη μορφή της υφαλοκρηπίδας), αν το κράτος το ανακοινώσει στον ΟΗΕ μια πενταετία μετά την επικύρωση του Νόμου της Θάλασσας στην Εθνική του Αντιπροσωπεία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει πλέον γιατί ήδη έχει κάνει επικύρωση του νόμου πριν περισσότερο απο πέντε χρόνια στη Βουλή. H Ελλάδα βέβαια έχει και κάποια άλλα εμπόδια που θα σας τα πώ σε επόμενο άρθρο. Στη φωτογραφία Α, βλέπετε τον γεωλογικό ορισμό της υφαλοκρηπίδας, που είναι διαφορετικός απο αυτόν που δίνει ο Νόμος της Θάλασσας (βλέπετε φωτογραφία Β, σημεία 1, 2 και 3).

Η Ελλάδα θα ανακηρύξει την ΑΟΖ της ή θα στηρίξει τη μη φορολόγηση των πολυεθνικών;


Νησί είναι κάθε εξόγκωμα του βυθού που 24 ωρες είναι πάνω απο τη θάλασσα ανεξάρτητα μεγέθους.
Μόνο ένα νησί που έχει οικονομική ζώη μπορεί να συνεισφέρει στην ΑΟΖ.
Καθε νησί και κάθε ακτή έχουν υφαλοκρηπίδα.
Η Τουρκία, αν  “αύριο” υπογράψει το νόμο της θάλασσας, τότε τα πράγματα θα μπορεί να στραφούν κατά της Ελλάδας δεδομένου ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει την υφαλοκρηπίδα της κάτω από τη Κρήτη, γιατί η πενταετία για αυτή δεν έχει περάσει και έχει περιθώρια να εφαρμόσει την επεκτεταμένη μορφή υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με το Νόμο της Θάλασσας!!! Στη περιπτωση αυτή θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος της μέσης γραμμής και το Αιγαίο τελικά να χωρισθεί στα δύο.
Αυτό περιμένει το σημερινό καθεστώς;  Για το λόγο αυτό είναι τόσο σιωπηλή η σντιπολίτευση;
Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει συνολικά το γρηγορότερο ΑΟΖ στα 200 νμ με γεωγραφικές συντεταγμένες σταλμένες στον ΟΗΕ και να “πιάσει” τη Τουρκία στον ύπνο. Ο λόγος το λέει…
Αν δεν γίνει αυτό, τότε μετά τα 6νμ η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει αυτό που έχει τώρα δηλαδή διεθνή ύδατα και μέχρι να κινηθεί η Τουρκία. Σε διεθνή ύδατα, η Ελλάδα οικόπεδα δεν μπορεί να προκηρύσσει γιατί σε διεθνή ύδατα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Τον πειρατή θα κάνει;
Αντιλαμβάνεσθε πόσο σημαντικό είναι νησιά που είναι σε ακραίες θέσεις ή στο κεντρικό Αιγαίο να έχουν οικονομική ζωή; Το καθεστώς το αντιλαμβάνεται; H παραχώρηση εθνικού εδάφους θυμούνται στη κυβέρνηση πως λέγεται; Θα τους το θυμήσω, λέγεται “προδοσία”. H σιωπή της αντιπολίτευσης, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο και το γνωρίζει, ξέρετε τί σημαίνει; Σημαίνει “συμμετοχή”.
Η μη οριοθέτηση της ΑΟΖ ευνοεί τη μη φορολόγηση στην Ελλάδα πολυεθνικών εταιρειών. Η Κύπρος δεν πρόκειται να φορολογεί όπως ελπίζω να ξέρετε το εξορυσσόμενο φυσικό της αέριο αλλά θα παίρνει ένα μικρό κέρδος για κάθε κυβικό μέτρο που βγάζει. Η Ελλάδα προτιμάει να έχει κέρδη μόνο απο φορολόγηση και θα πάρει απο τα τρία το μ….ρο.
Στο video που ακολουθεί, ο σημερινός σύμβουλος του Σαμαρά Σόλωνας Κασίνης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το φυσικό αέριο που θα εξορύσσεται στη Κύπρο δεν θα φορολογείται.  Πηγαίνετε στο 30’.



ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕ…!
Αυτή κυβέρνηση και αυτή η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, τί ρόλο παίζει;

ΥΓ. ¨Εχω χιούμορ ή τονίζω το γελοίο για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το δούν;

Z-code

4 σχόλια:

  1. Ποσο ΜΠΑΑΝΑΝΙΑ μας καταντησαν τελικα και δεν το εχουμε παρει καν χαμπαρι, πλην ολιγων. ΠΟΛΥ ΟΛΙΓΩΝ.
    ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ τιποτα σε τουτο τον ευλογημενο τοπο. ΚΡΙΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι είναι καιρός να ανασυσνταχθούμε.
    Αντι να λέμε και να γράφουμε τι ¨θα¨
    πρέπει να γίνει,να δούμε τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής και τι έχουμε υπογράψει με την Τουρκία έτσι ώστε να μην την..... ενοχλούμε!
    Ας δώσω ενα παράδειγμα.
    ΑΡΧΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ
    Πρόσθετος Συνθήκη εις την Ελληνοτουρκική Συνθήκη Φιλίας-Ουδετερότητος-Συνδιαλλαγής και Διατησίας.
    Αρθρο 3ον
    Τα δυο Συμβαλλόμενα μέρη, υποχρεούνται όπως μη δεχθούν επι του εδάφους των των σχηματισμόν ή την παραμονήν ομάδων ή οργανώσεων, έχουσων σαν σκοπόν την διατάραξιν της ειρήνης και την ασφάλεια της ετέρας χώρας ή την μεταβολή του τρόπου διακυβερνήσεως της, καθώς και την παραμονή ομάδων ή προσώπων αποσκοπούντων να αγωνισθούν δια της προαπγάνδας ή ετέρου μέσου εναντίων της ετέρας χώρας!
    ------
    Μήπως αυτό θυμίζει Οτσαλάν, μήπως θυμίζει Κύπρο;;
    Τελικά ο Πάγκαλος εξεφράσθη τυπικά- νομικά καλυπτόμενος στην υπόθεση Οτσαλάν;
    -----
    Εν πάσει περιπτώσει αφήνω σε πλέον έγκριτους και ειδικούς να εξηγήσουν τα ανωτέρω , διότι ο γράφων λόγω πνευματικής ανεπάρκειας δεν δύναται να
    επεκταθεί περαιτέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. « Αρθρο 3ον
    Τα δυο Συμβαλλόμενα μέρη, υποχρεούνται όπως μη δεχθούν επι του εδάφους των των σχηματισμόν ή την παραμονήν ομάδων ή οργανώσεων, έχουσων σαν σκοπόν την διατάραξιν της ειρήνης και την ασφάλεια της ετέρας χώρας ή την μεταβολή του τρόπου διακυβερνήσεως της, καθώς και την παραμονή ομάδων ή προσώπων αποσκοπούντων να αγωνισθούν δια της προαπγάνδας ή ετέρου μέσου εναντίων της ετέρας χώρας! »

    Μήπως αυτό πρέπει να μας θυμίσει την Θράκη και το τουρκικό προξενείο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απολύτως με την τοποθέτηση και παρατήρηση του jimakos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.