1/11/14

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα υπέρ της Τουρκίας

Σάββας Καλεντερίδης
Στα δύο προηγούμενα άρθρα μας αναφερθήκαμε στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία σε πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων και Διεθνούς Δικαίου.

Μάλιστα, αναφέραμε ότι η επίδειξη δύναμης που κάνει η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου, παραβιάζοντας βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο και θέτοντας σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία αλλά και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Κορέα, τη Γαλλία και τις 28 χώρες της Ε.Ε., είναι απόδειξη της αδυναμίας και του αδιεξόδου που αναφέραμε παραπάνω.

Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τύχη και η πορεία ενός τόπου και μιας χώρας του μεγέθους της Κύπρου και της Ελλάδας, με τη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση και μέγεθος, ιδιαίτερα κάτω από τις συγκεκριμένες γεωπολιτικές συνθήκες, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα που έχουν οι πολιτικοί και κρατικοί παράγοντες, οι διανοούμενοι, οι δημοσιολογούντες, οι αναλυτές και οι απλοί πολίτες να αναλύουν τα τεκταινόμενα και να προβλέπουν τις εξελίξεις, σχεδιάζοντας αντιστοίχως ανάλογες πολιτικές, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια προσέγγιση στις προοπτικές της Τουρκίας, από την οποία σαφώς απειλούνται η Κύπρος και η Ελλάδα.

Η Τουρκία αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής ασφάλειας της Δύσης και των ΗΠΑ στην περιοχή της Βαλκανικής, της Λεκάνης του Εύξεινου Πόντου, του Καυκάσου, του Ιράν, της Μεσοποταμίας, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Για να εξυπηρετήσει δε στρατηγικά συμφέροντα της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο το 1974 και στο Αιγαίο, στις αλλεπάλληλες κρίσεις που ξέσπασαν από τη δεκαετία του ’70 και εντεύθεν.
Ολα αυτά τα χρόνια η στήριξη της Δύσης βοήθησε την Τουρκία αφενός μεν να διαχειρίζεται τις σχέσεις της με την Κύπρο και την Ελλάδα από σαφώς πλεονεκτική θέση, από θέση ισχύος, αφετέρου δε να κρατά υπό πίεση και σχετικό έλεγχο μια σειρά από ζητήματα, που αποτελούν το καθένα και όλα μαζί την αχίλλειο πτέρνα της, με κορυφαίο το Κουρδικό και στη συνέχεια το Αλεβιτικό.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια χαρακτηριστική αλλαγή σε αυτά που περιγράφηκαν παραπάνω. Η Ουάσινγκτον δεν παρέχει πλέον τη στήριξη που παρείχε επί δεκαετίες στην Αγκυρα ούτε στο Κυπριακό ούτε στο ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας αλλά ούτε και στο Κουρδικό.
Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τους λόγους, αν δηλαδή η Ουάσινγκτον άλλαξε τη στάση της λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η Αγκυρα σε μια σειρά από ζητήματα αλλά και λόγω της στρατηγικής που έχει, δηλαδή να καταστεί μια παγκόσμια δύναμη ισότιμη με τις ΗΠΑ, ή εάν η τουρκική κυβέρνηση ακολουθεί τις συγκεκριμένες πολιτικές για να ξεπεράσει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον. Αυτό είναι κάτι σαν το άλυτο δίλημμα αν η κότα έκανε το αβγό ή το αντίστροφο.

Πάντως, αν θέλαμε να συνοψίσουμε την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον στο Κυπριακό, αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν διά της Noble Energy στα ενεργειακά της Κύπρου και στην αναγνώριση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της, θέση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις και την πρακτική που ακολουθεί η Αγκυρα. Επίσης, η καταδίκη των «28» της Ε.Ε. ίσως να μην είχε εκδοθεί αν αντιστρατευόταν τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον.

Οσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας, το γεγονός ότι προχωρούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο αλλά και το Λιβυκό πέλαγος (στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης) αποτελεί περίπου απόδειξη ότι τουλάχιστον δεν υπάρχει αντίδραση από την Ουάσινγκτον, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από το 1974. Να υπογραμμίσουμε ότι οι διαδικασίες αυτές οδηγούν σε ντε φάκτο ανακήρυξη της ΑΟΖ στις προαναφερθείσες περιοχές. Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι στις περιοχές αυτές βρίσκεται η Γαύδος, την οποία διεκδικούσε η Τουρκία και μάλιστα στα ΝΑΤΟϊκά φόρα, όπου, ως γνωστόν, δύσκολα κουνιέται ακόμα και φύλλο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ουάσινγκτον.

Φυσικά παραμένει εκκρεμές το ζήτημα του Αιγαίου, για το οποίο θα δούμε σε επόμενες φάσεις αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κρατούν την ίδια στάση, υποστηρίζοντας σκανδαλωδώς την Τουρκία. Εχουμε άποψη γι’ αυτό, όμως προς το παρόν δεν την κοινοποιούμε.
Οσο για τα ερωτήματα σε τι συνίσταται η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ στο Κουρδικό και τι συνέπειες θα έχει αυτό στην πορεία της Τουρκίας, αλλά και στα Ελληνοτουρκικά, θα τα εξετάσουμε στο άρθρο μας της Κυριακής.

δημοκρατία

14 σχόλια:

  1. Κύριε Καλεντερίδη συγνώμη, ἀλλὰ ἔπρεπε νὰ τὸ

    εἴχατε καταλάβει ἀπὸ ὄταν εἴσασταν στὴν σχολὴ

    Εὐελπίδων. Εἴμαστε ἕνας ἀνάδελφος λαός. Τὸ μόνο

    σωστὸ ποὺ εἶχε πεῖ καὶ ἕνας πρώην ΠτΔ.

    Ὅτι κάνουμε θὰ τὸ κάνουμε μόνοι μας, ὅπως εἶχε πεῖ

    καὶ ὸ Μεγάλος Κολοκοτρώνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο διάβολος πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες και όταν έχουμε θέσει σετο μικροσκόπιο την τουρκική διπλωματία κα ιτις δράσεις της θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτέρως προσεκτικοί στην διατύπωση των όρων που την περιγράφουν. Η Εισαγωγή αυτή μας βοηθά στο να κατανοήσουμε οτι δεν υπήρξε καμιά επίδειξη δύναμης στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά παράτολμες ενέργειες της Τουρκίας απο το 2007 και ένθεν που φυσικά και συνιστούσαν παραβίαση μείζονος σημασίας του διεθνούς δικαίου

    Ταυτόχρονα όμως κατέδειξαν πρώτον την αδυναμία της Άγκυρας να επιτύχει αξιόπιστες συσπειρώσεις σε διεθνές επίπεδο, δεύτερον προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις που επέτειναν το διπλωματικό της αδιέξοδο και την γεωστρατηγική της απομόνωση τρίτον κατέδειξαν τον φόβο της μπροστά σε ισχυρούς παράγοντες που ενεργοποιούνται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τέταρτον κατέδειξαν την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού της Άγκυρας δη όταν η κρίση λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις .

    Αν όλα τα ανωτέρω συνιστούν δυναμική παρουσία της Τουρκίας νοιώθω τυχερός ως Έλληνας - μετά το 1974 αλλά και τα όσα έλαβαν χώρα απο το 1964 και ένθεν σε Ελλάδα και Κύπρο- τα ζώ και τα βιώνω

    Για όσους παρακολουθούν το τουρκικό γίγνεσθαι έχει γίνει αντιληπτό πως η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με τά όσα η Ελληνική και Κυπριακή πολιτική σκηνή παρήγαγε απο το 1947 και ένθεν της επέτρεψαν να έχει το πάνω χέρι στα Ελληνοτουρκικά.

    Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό και παραστρατιωτικό επίπεδο προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας πυροδοτώντας εθνοτικές, πολιτικές,κοινωνικές και θρησκευτικές διαμάχες.Σήμερα η πανισλαμιστές Τούρκοι υπο τον Ταγίπ Ερντογάν αντιλαμβάνονται ότι αποτελεί η συμμετοχή αυτή τροχοπέδη στα νεο-οθωμανικά τους σχέδια .

    Το σύνολο λοιπόν των Τουρκικών δράσεων έχουν ως στόχο να καταγράψουν επίσημα τις τουρκικές αμφισβητήσεις σε όλα τα επίπεδα σε πολιτικές που περιορίζουν τον ρόλο της Τουρκίας και να αφήσουν το ενδεχόμενο ανοικτό στην κλιμάκωση και την δημιουργία τετελεσμένων στο απώτερο μέλλον .

    Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ πιέζουν εδώ και χρόνια τους Ευρωπαίους να απεξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια με το επιχείρημα ότι η ενεργειακή εξάρτηση διαμορφώνει όρους και πολιτικής εξάρτησης.

    Δεύτερον οι δύο κύριοι πόλοι στην περιοχή ΗΠΑ και Ρωσία και παράλληλα οι ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιράν σε βασικούς τους σχεδιασμούς συγκρούονται με τις τουρκικές επιδιώξεις. Παραμένει το γεγονός ότι η ενεργειακή στάση της Ρωσίας και του Νοτίου Κουρδιστάν δίνουν δυναμική στον τουρκικό αναθεωρητισμό στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.Είναι λυπηρό που αυτό δεν καταγράφεται γιατι και ο Ρωσικός παράγοντας έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στο να αποτελεί η Τουρκία εναν κράτος παρίας .Παρόλα αυτά η ελληνική πολιτική σκέψη συνεχίζει να παραγνωρίζει τα αυτονόητα.

    Μέχρι πρότινος οι προσδοκίες της Ελλάδας και της Κύπρου οι οποίες βασίζονταν στην απόλυτη υποταγή στις Αμερικανικές βουλές για συνετισμό της Τουρκίας διαψεύσθηκαν οικτρά. Με πρωτοβουλία τρίτων χωρών Ελλάδα και Κύπρος 20 χρόνια μετά εφάρμοσαν τα όσα ο Γιάννος Κρανιδιώτης είχε καταγράψει με την πολιτική του σκέψη και δράση και το αποτέλεσμα ήταν να αντιμετωπίζονται με καλύτερους όρους οι οποίοι δεν προσεγγίζουν την ισότιμη συνεργασία αλλά και απέχουν παρασάγγες απο την υποτέλεια που ζήσαμε μέχρι σήμερα.

    Στις αρχές του 2010 ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζέιμς Τζέφρι, είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία ως «μια χώρα με φιλοδοξίες Ρολς Ρόις και δυνατότητες Ρόβερ». Φυσικά πολύ πρίν είχε ειπωθεί πως ένα κράτος για να ασκήσει σοβαρή, αξιόπιστη εξωτερική πολιτική η οποία και μακροπρόθεσμα δεν θα φαλκιδεύει τα συμφέροντα του θα πρέπει να έχει επιτύχει το μέγιστο της κοινωνικής συνοχής το βέλτιστο της εθνικής συναίνεσης Δυστυχώς πολλοί παγιδεύτηκαν απο τους ροκ-σταρ της πολιτικής σκηνής απ οτον Μεσούτ Γιλμάζ μέχρι τον Οζάλ.απ οτον Ισμαήλ Τζέμ μέχρι την Τανσού Τσιλέρ, απο τον Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τον Αχμέτ Νταβούτογλου.Φυσικά μετά την πτώση
    της δημοτικότητας και της παγκόσμια ή περιφερειακής επιρροής τους η λογική επικρατεί πάντα.
    α μερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ωφέλιμο για τον Ελληνισμό είναι πως η Τουρκική μεγαλομανία ακολουθεί αντίστροφη πορεία , όσο μεγαλύτερη είναι η πτώση της επιρροής της Τουρκίας τόσο αυξάνει η μεγαλομανία προκειμένου να κρατήσει ενωμένη την εκλογική βάση στο εσωτερικό της Τουρκίας.Η Μεγαλομανία αυτή όμως πλέον περιορίζεται στο εσωτερικό δεν ασκεί καμιά έλξη στον ισλαμικό και μουσουλμανικό κόσμο

    θα πρέπει λοιπόν να ξαναδούμε ως Ελληνες τους κανόνες και τις αρχές βασικών παικτών στο παιχνίδι που παίζεται στην γειτονιά μας. Τις αρχες, τις αξίες τους, τις ιδεες τους, τα σενάρια των μεταξύ τους σχέσεων, τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα τους.Να μην ποντάρει ο Ελληνισμός σε κανένα ηγεμόνα , σε καμιά σύγκρουση, αλλα σε μια σταθερή παγκόσμια ή περιφερειακή ταξη πραγμάτων η οποία εμπεριέχει και περιφερειακούς παίκτες οι οποίοι θα πρέπει να προκαλούν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα με την εν γένει δράση τους και συμπεριφορά τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητοί συνομιλητές.......
    αν δεν κάνω λάθος μιλάμε για την ...Κύπρο!
    Αν μιλάμε για την Κύπρο, πως είναι δυνατόν να παραβλέπουμε τον πλέον ισχυρό παράγοντα που ονομαζεται Μ.Βρετανία;
    Δλδ, ξεχναμε ή παραβλέπουμε ότι η υφιστάμενη Κυπριακή κυβέρνηση ανήλθε για να υλοποιήση το σχέδιο Αναν, το οποίο μετξύ άλλων προέβλεπε και οικονομική ζώνη για τις βρετανικές περιοχές στο νησί;
    -Αγνοούμε ότι ο Τουρκικός εναέριος χώρος χρησιμοποιείται απο τα βρετανικα αεροσκάφη που επιχειρουν κατά του ΙΣΙΛ απο την Κύπρο;
    -Μήπως οι τουρκικές 'ερευνες γίνονται ακριβώς απέναντι απο το έδαφος των βρετανικών βάσεων;
    Ποιά είναι η μέχρι στιγμής βρετανικη αντίδραση στάση στο ζήτημα.....
    κλπ...κλπ....κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.facebook.com/video.php?v=159727327401287&set=vb.100000920619689&type=2&theater
    -------------
    Eνα καταπληκτικο ρεπορτάζ για την κατάσταση στην βόρει Κύπρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. What we have to do, is leave the USA do what ever they want, and to concentrate in our defence. The numbers do not count anymore. However a good defence most likely will deter Turkey from doing what they are doing currently, and if they do not, we must be ready to force Turkey to "ask NATO" for protection the way they did with Syria !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μήπως υπάρχει κάποια παγίδα απο τους Δυτικούς προκειμένου να καταληφθεί όλη η Κυπρος απο τους Τούρκους? Μήπως θα πρέπει σαν σενάριο να επανέλθει όχι η διχοτόμηση αλλά η ομοσπονδιακή ένωση Ελλάδας-Κύπρου με δημοψήφισμα, γεγονός που θα σημάνει αυτόματα δημιουργία ενιαίου εθνικού χώρου του νέου ομοσπονδιακού κράτους μέχρι την Κύπρο και πολλαπλασιασμό ισχύος με μεταφορά ελληνικών όπλων στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, σενάριο εφιαλτικό για την Τουρκία??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα υπέρ της Τουρκίας !!!! Κάποιος λόγος θα υπάρχει για αυτή την στάση των ΗΠΑ . Μπορούμε να τον μάθουμε κι εμείς ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1)Kali diplomatia, 2)Den tsakononte gia tin eksoteriki politiki3) den uparxoune tzakia pou vazoune triklopodies se allous mono kai mono gia na kerdisoune tis ekloges 4) megalomania politkou periexomenou des MAKARIO, kai ANDREA PAPANDREOU 5) Den diakatexonte apo Diethnismo marxistikis fyseos alla apo autokratoriki kai realistiki eksoteriki politiki pou parakolouthi ta dedomena tis Ellados mesa kai eskso apo to yunistan 6) Geopolitiki thesi pou tin ekmetaleuonte aptesta mexri simera. 8) Yigies Diplomatiko soma..7) Den xalane xatiria eukola ton Ameriknon. Fysika me to azimioto 9) An kai politika marxistis o Akritas exei dikio na leei oti I Rosia exei paiksi megalo rolo stin eksoteriki politiki tis Tourkias idika me tin kypro. 10) To synexizei oikonomkia kai simera poly kalitera ao tin Ameriki. gia osous den kseroune.11) Politiki aimomiksia sto politko kai diplomatiko soma stin Ellada exei epiferei megales katastrofes. 13) xalane lefta gia lobby 14) DEN VAZAITE MYALO OUTE KAI SIMERA. 15) Synexaizaite I politiki katarakyla me asxetous stin ellada .Des Tsipra Venizelo (euaggelo osos afora eksoterika themata)15) Den exaite kala panepistimia alla fytoria politkon kommaton 16) Think tanks pou den akiszoune ote mia dekara des Eliamep kata tin diki moutapini gnomi. Anthropoi san ton Ntoko kai ton veremi kai kouloumpi eprepe na einai ekso kai stin syntaksi,....MIA ZOI OI IDIOI KAI OI IDIOI. Etsi dinontas tin apopsi oti Oi idioi xameleontes pou alazoune tis apopseis tous analoga me tin ekastote kyvernisi einai panta stotimoni. EREVNA YOK Poloi episis diakatexonte apo marxistiki nomeklantoura pasifistiki kai upotaktiki. ( oxi oloi alla oi perisoteroi). Syntrofoi oi apentnatoi to kseroune auto kai to xrisomopioune analoga... MIA EREUNA RE PAIDIA PES TE MOU MIA EREVNA RE PAIDIA TIS PROKOPIS?????YOK Ta lefta pane allou....arpakola gia peste mou pou pane??.Pou einai oi Amynikes analyseis?? Politikes ANALYSEIS POU EINAI?? copy paste kai tipote allo??Pou einai re paidia??Edo o savvas kanei oti kalitero kai den einai kai kathigitis pou pernei epidotiseis..ena aplo paradeigma pou ta leei ola...To eliamep synepagaite Ena kleisto kykloma telika??An kano lathos diorthoste me?? Eno oi Tourkoi mporei n klevoune anametaksytous all den stamatane tin ereuna enantion tis Ellados kai vasika opou yparxei the weakest link.
    Telos.
    OI IDIOI KAI OI IDIOI EINAI STA ELLINKA THINK TANKS STIN ELLADA APO TO 1990 MEXRI KAI SIMERA KAI STIN POLITIKI..KAI TO SPOUDEOTERO EINAI OTI TA PERISOTERA YPARXOUNE MONO STO ONOM ALLA EXOUNE STAMATISEI NA PARAGOUNE E
    RGO EDO KAI KATI XRONIA???DILADI MOLIS TELIOSE TO MASIMA (OXI OTI KANANE TIPOTE SOVARO???) TELIOSANE KAI AUTOI??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Auta gia simera.. All to ksantho genos paizei topaixnidi toume tin Anne vatan Turkiye..Ksypniste koimamenoi..kopste tous anatheorismous kai ginaite realists..Allios ...o Polat tha einai o ethnikos mas iroas..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αρα Ellinas , αυτά που είπε ο Θανάσης Βέγγος :Η Ελλάδα πεθαίνει...στην ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου "Το βλέμα του Οδυσσέα" (1995), έχει δίκιο . Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι από αυτά που γράφεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι στα χέρια μας ? Ποια χέρια μας ? Είναι ενωμενα τα χέρια μας ? Ισχύει το "Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο " ??? 10 ελληνες 11 γνωμες ...... Οψόμεθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.