16/10/14

Ποιοι είναι οι νεκροί ομογενείς του ελληνικού χωριού Σαρτανά της Μαριούπολης – Πλήρες ρεπορτάζ

sartana_cover_978563438.jpgΣε βαριά ατμόσφαιρα έγινε σήμερα στο βομβαρδισμένο από τους όλμους ελληνικό χωριό, που μετρά 234 χρόνια ζωής, η κηδεία των θυμάτων. Χθες με κεριά και προσευχές τίμησαν τους επτά νεκρούς οι κάτοικοι του χωριού και φίλοι Ουκρανοί.

«Κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο» από το χωριό Σαρτανά μετέφερε στο pontos-news.gr, που μίλησε τηλεφωνικά μαζί του, ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη Δημήτριος Παπανδρέου. Χαρακτήρισε επίσης «κρίσιμη» την κατάσταση στην περιοχή. Μια περιοχή, η οποία βρίσκεται στη δίνη ενός ακήρυχτου πολέμου. 
Το μεσημέρι οι άνθρωποι του χωριού,  στη συντριπτική τους πλειοψηφία ελληνικής καταγωγής, οδήγησαν στην τελευταία τους κατοικία τους θανόντες. Η καρδιά μας είναι πολύ βαριά, είπε στο pontos-news.gr λίγο μετά την εξόδιο ακολουθία η πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου του Σαρτανά «Οι Έλληνες της Αζοφικής» Ναταλία Λαγό. «Είμαστε μια οικογένεια… Όλα τα θύματα ήταν ελληνικής καταγωγής ή από μικτούς γάμους». 
Τα ονόματα των επτά θανόντων, όπως μας τα έδωσε η Ναταλία Λαγό, είναι:  
Μαρίνα Σερντίτς, 36 ετών
Κωνσταντίν Ισάενκο, 67 ετών
Αλεξάντρ Μάχσμα, 64 ετών
Βασίλι Μπαλτζί, 64 ετών
Αλεξάντρ Κατσί, 68 ετών
Ραΐσα Μπελιακόβα, 74 ετών
Γκαλίνα Ριάμπτσενκο, 60 ετών
Σε βαριά κατάσταση νοσηλεύεται ο 33χρονος Βαλεντίν Σερντίτς. 
Οι κηδείες των κατοίκων του Σαρτανά έγιναν χωριστά, από κάθε οικογένεια, ο Δήμος όμως βοήθησε οικονομικά, είπε στο pontos-news.gr ο δήμαρχος Σαρτανά, Στεπάν Μασχμά. Ο ίδιος ήταν παρών στις τελετές αποχαιρετισμού των νεκρών, όπως και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Σωματείων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο, που εξέφρασε απαισιοδοξία ως προς την πιθανότητα αλλαγής της κατάστασης σε σύντομο διάστημα. 
«Το κλίμα ήταν βεβαρημένο τον τελευταίο καιρό. Μετά την τραγωδία αυτών των ημερών, η κατάσταση είναι ακόμα πιο βαριά. Στις οικογένειες των θυμάτων η ελληνική πολιτεία υποσχέθηκε να δώσει από 20.000 ευρώ, δεν είναι όμως εκεί το θέμα. Οι άνθρωποι στην ουσία μένουν αβοήθητοι», είπε η Αλεξάντρα Προτσένκο σε μια συνέντευξή της με τον Βασίλη Τσενκελίδη που θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο pontos-news.gr. 
Νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών Ελλήνων ομογενών και τόνισε: «Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην κρίση, η οποία εξελίσσεται εδώ και μήνες στην περιοχή, να σεβαστούν την πολυάριθμη ελληνική ομογένεια για την οποία απαιτούμε να διασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων της».
Ρεπορτάζ: Βασίλης Τσενκελίδης, Πόπη Παπαγεωργίου για το pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.